rámečky buněk v tabulkách

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

rámečky buněk v tabulkách

Příspěvek od crashPC »

Hoya. začal sem si dělat slušnější web pomocí tabulek. Rozdělil sem si to klasicky jak se dělávaly framy, takže logo, vlevo menu, a "obsahová část". Menu sem chtěl rozpoložkovat na víc buněk, jenže problém je v tom že se mi okolo vytvořených buněk dělaj rámečky- já je tam ale nechci. nevíte někdo jak je odstranit? (okolo tabulky rámeček chci) a nebo alespoň jakou techniku použít na tvorbu položek menu? jde mi o to aby se web co nejlíp načítal takže spíš určitý položce vymezit prostor, dát tomu prostoru barvu a text v podobě odkazu než nějakej obrázek kterej se pak bude dýl načítat.... díkes všem co napíšou.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

No, takze - bunky v tabulce jsou TD, mno tak udelas CSS, kde definujes border: none; Asi nejak tak:

Kód: Vybrat vše

td {
border: none;
}
Ale pises, ze v layoutu border chces, tak ten TD nejak pojmenujes (das mu tridu), treba layout. A das k tomu jiny styl:

td.layout {
border: 1px solid black;
}
A do HTML napises:

<td class="layout">.....</td>
Ted menu - opet CSS nejjednodussi

V HTML:

<a class="menu" href="xx.html">Odkaz1</a>
<a class="menu" href="xx.html">Odkaz2</a>
No a odpovidajici CSS (jako priklad):

a.menu {
  font-size: 0.9em;
  padding-left: 5px;
  border-left: 6px solid #9B9B9B;
  color: black;
  display: block;
  line-height: 1.5em;
  border-right: 2px solid black;
  font-weight: bold;
  text-align: left;
}

a.menu:hover {
  border-left: 6px solid black;
  background: #8A8A8A;
  color: white;
}
Doporuceni - www.jakpsatweb.cz
K tomu menu je dobre, abys definoval i default a:

a {
color: red;
text-decoration: underline;
}

a:hover{
text-decoration: none;
}
napr. ;)
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

jasně, doufám že to přes CSS povalí. mě nenapadlo :-) fakt díky.... jakpsatweb mi nepomohl :-( uvidíme. pak hodim odkaz na to co sem ztvořil, zprznil :-D
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

nemaká to :-( asi to dělám špatně - tabulku rozděluje tag <tr> takže asi on je ten problém.
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

Struktura tabulky je taková:
<table>
<tr> - řádky tabulky
<td></td> - buňky v řádcích
</tr>

takže si tu tabulku uděláš takto:
HTML

<table id="layout">
   <tr class="logo">
      <td class="menu"><td class="main">
   </tr>
</table>
A CSS

table#layout  { border: 1px solid black; }
td.menu { border: none }
Jinak to menu bych nedelil dalsi tabulkou, tabulky v laoutu nejsou moc dobry, ale vnoreni tabulky je fakt prasarna. Nauc se poadne XHTML a CSS a udelas to i bez tabulek, ja mam vsechno <div>ama. ;-)

Ja bych to munu resil pomocí <ul><li> a odkazama, daj se s tim delat docela "kouzla". viz http://www.cyberpoint.cz - ani jedna tabulka

Napsal bych ti to CSS cely, ale nevim jak presne ten layout chces, kde chces mit cary (bordery) a kde ne.

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

já právě nevěděl jak se pracuje s tabulkama při konkrétnim rozpoložkování. Jinou cestu znám... tak díky moc, dost mi to pomohlo. já právě chtěl aby položky menu měli nějaký pozadí (každá jiný) a tak sem chtěl rozdělit řádky a nadefinovat jim pozadí... já si už nějak poradim....
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

crashPC píše:já právě nevěděl jak se pracuje s tabulkama při konkrétnim rozpoložkování. Jinou cestu znám... tak díky moc, dost mi to pomohlo. já právě chtěl aby položky menu měli nějaký pozadí (každá jiný) a tak sem chtěl rozdělit řádky a nadefinovat jim pozadí... já si už nějak poradim....
Vska to udelas tim ze to das do seznamu a kazde polozce <li> pomoci CSS muzes priradit pozadi, velikost, barvy ... takhle je delany to munu na Cyber pointu, ty obrazky jsou tam taky hazeny prez CSS. CSS je pro web zaklad, hned po XHTML :)

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

na cyberpointu to maj všechno jednobarevný! ??? to by mi šlo taky :-D mno a moc se mi tede nelíbí styl <li>jdsiodji</li>. nevim proč.
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

crashPC píše:na cyberpointu to maj všechno jednobarevný! ??? to by mi šlo taky :-D mno a moc se mi tede nelíbí styl <li>jdsiodji</li>. nevim proč.
Neni problem to udelat vicebarevny.

Odpovědět

Zpět na „Programování a web“