Seagate 200G disk hnusne klika kdyz je necinny!

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Seagate 200G disk hnusne klika kdyz je necinny!

Příspěvek od trodas »

Disk(y), kterych se to tyka - Seagate PATA 200G ST3200822A a pravdepodobne vsechny novejsi Seagaty...

Pocet disku "nakazenych klikavkou" - Tri. (cize - neni to bug, je to vlastnost)

Popis problemu - foldujici pocaly jsou vetsinou necinne (maka jen CPU). Ovsem co chvilku se, kdyz jsi disky necinne, spusti nejaky interni test toho disku, ci co to jako je. Ledka indikujici IDE cinnost nesviti, cize neni to nic z pocalu. Generuje to zvuky, jako zatizeny disk - klikani, seeking, proste aktivitu. Je to - u velmi tichich pocalu, jako moje jsou, velmi, velmi obtezujici. Az bych rek neuveritelne otravne... Proste to nechci slychat. Uz me to neba. Kdyby to koncilo a dost, ale ten disk je uz protestovany tam i zpet a stale to nehodla prestat nadobro... Nevi nekdo jak to zastavit, nebo jedinou moznosti je disky vratit a jit do jineho vyrobce?
Hmmm?

Nakazene pocitace - Jakekoliv. At do dam do jakehokoliv pocalu, proste to dela. Na pocalu tedy evidentne nezalezi. Vzdy to cvaka a seekuje a cvaka a seekuje...

Takze kdyby nekdo vedel, co s tim, tak at se ozve. Stejne jako byly dos utilitky na vypinani/zapinani AAM a pod tak snad musi byt neco i na tohle, ne?
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Tohle dělají všechny novější Seagate disky. Je to myslím 34 sekund kontrola (to právě dělá ty ruchy) a pak 36 sekund klid, a tak pořád dokola. Já tenhle disk čtyřikrát reklamoval takže mi na popáté dodali nejtišší variantu z těch co jsem měl, ale stejně to jde slyšet. Zastavit to ničím nejde, to už se tu řešilo. Od té doby už jsem Seagate disk nikdy nekoupil. U tohohle jsem to vyřešil tím že je z něj sdíleno pro P2P a tím pádem nemá čas na blbosti = neustálé kontroly.
pr.skavka@seznam.cz
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od pr.skavka@seznam.cz »

cau, hodte sem info o hdd, ktery to 100% nedelaj.. vc seagata.10, wd, novych hitachi co budou... t7... i vic jak 250gb atd
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

ZdenekSveda: a důvod proč to dělaj nevíš, co? nechápu proč Seagate, kterej měl úžasně tichý PATA disky (jeden mám :inlove: ) to teď tak ku...kazí... :?

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Bomba
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bomba »

jj celkem starý známy "problémek" ja mám doma 2X7200.7 a dělají to oba(ě) :)
kdo chce tichý disk (který "nepřede") tak ať si koupí SAMSUNG
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Honny píše:ZdenekSveda: a důvod proč to dělaj nevíš, co? nechápu proč Seagate, kterej měl úžasně tichý PATA disky (jeden mám :inlove: ) to teď tak ku...kazí... :?
To vážně nevím, podel vyjádření prodejců je to prostě nějaká kontrola pro zvýšení životnosti disku, ale to že to uživatele pěkně sere už nikoho nezajímá. Kdyby to aspoň šlo vypnout. Jen nevím co to má za smysl, protože stejně disky kontroluje SMART, tak naco další kontrola, ještě k tomu když není jak zjistit k čemu kontrola došla.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak jsem se optal na zahranicnich forech (asi na 20-ti +++) a dozvedel jsem se tohle:
Its called STIR (Seek To Improve Reliability) where the drive does random seeking to avoid the head sitting on the same place on the disk, which they reckon could heat up that particular track on the platter.
Cize seekuje to, aby hlavicka nevisela dlouho nad jednim mistem a aby se tim zlepsila spolehlivost. IMHO je to blbost, windowsy nikdy nenechaj hlavicku dlouho na jednom miste a zadny z disku z tim take nikdy problem nemel - hlinikovy material zakladny disku je teplo-vodivy vyborne, takze neni podobne pi*oviny treby vymyslet.

Nemluve o tom, ze kazdy seeking znamena nejen hluk (kdyby to bylo tak tiche, jak normalni seek, ale ono je to jak traktor!) ale take mechanicke opotrebeni a za tech 15-let s pocitaci jsem se naucil, ze co se hybe, to se pokazi. Vzdy. Cize vic hybani = drive se to pokazi.

Strucne - zas jedna "feature" uplne na...

Ted je ale otazka, jak to vypnout. A na Australskem foru jsem narazil na usera, ktery napsal:
Have two 7200.8s, and they click. Have a 7200.9, doesn't click.
Aha! Takze sprint na me disky a fakt jo, 7200.7 typy. Protoze ale 7200.9 vypadaji stejne jako 7200.7, tak se domnivam, ze zmena bude v firmware.

Cize - kdo ma Seagate PATA 200G 7200RPM ST3200822A disk typ 7200.9...?
A kdo vi, jak z disku dostat firmware a jak ho do druheho flashnout?

Urcite to jde, stejne jako jsem treba dneska predelal NEC 3550A na 4551A, tak stejne pujde predelat 7200.7 na neklikajici 7200.9.

Napsal jsem take Seagatu, ale zatim na me hazou bobek. Pritom by bylo ferove alespon na vlastni riziko nabidnout k flashi firmware... ne? :roll:

Ja vim, jsem naivni idealista, ze by firmam melo zalezet na zakaznicich...

Tak jako tak, nemuzu nikomu doporucit si koupit Seagate. WD je hlucny jak... no, to se neda, takze leda Maxtorek ci Samsung.... :oops:

PS. nejvice jsem se nasmal tomu, kolik lidi mi doporucilo rychle zalohovat data, ze mi umira disk. Jasne, 3 nove disky mi vsechny najednou na ruznych pocalech umiraj. Joke roku... Dalsi vtip byl, ze mi tvrdili, ze mam vypnout ci zapnou AAM (Audio Acoustic Management). Jak muzete v SysToolu videt:

Obrázek

...disk se k AAM nezna :wink:
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
sharker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharker »

Tak ak tuzis mat doma mrtvolu veselo flashuj disky maju rozdielnu pcb dosticku aj pocet platni flashnutim si spravis akurat tak kram do vitriny :lol:
*Zeny ,vino, auta, zpev to je moje :-D
Pc1: * C2D E6600 @ 3600~1.35v & 3900~1.5v ~ WaterCooled * D-Tek FuZion & Eheim1048 & 2x Swiftech MCR320-QP * Asus P5K Deluxe * CORSAIR DOMINATOR CM2X2048-8500C5D * Samsung F3 1TB * 7K250 120GB * T7K250 250GB * HIS X1900XTX IceQ3 Turbo ~ WaterCooled * Asus DRW-2014L1T * Logitech Z-5500 Digital & X-Fi XtremeMusic * HP LP2475w * ASUS TVFM-7135 * Thermaltake Armor & Corsair HX520W *
WorkStation1: * iMac 7.1 * Intel C2D T7300 * 3GB DDR2 1066 * 22" iMAC 1680 x 1050 * ATI Radeon HD2600 256 * WD 3200 AAJS * OPTIARC AD-5630A *
WorkStation2: * C2D E8400 * Asus P5E3-WS-Pro * 4x1GB DDR2 1066 * nV Quadro FX 570 * WDC WD2500AAJS * HL-DT-ST GSA-H58N * FSP 400-60HLN *
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Obrazky 200G Seagate disku, z leva muj 7200.7 a pak 7200.8 typ (ten neklika a nehuci v iddle):

Obrázek Obrázek
(kliknutim zvetsite na plnou velikost)

Je ocividne, ze jsem se mylil a 7200.7 a 7200.8 se nelisi jen firmwarem, ale i deskou a tak dale. Nelisi se sice asi poctem platni a takovymi detaily, ale rozhodne nepujde flashnout firmware z 7200.7 do 7200.8 aby byl klid... :(

Na druhou stranu - a to je zprava dobra - jsem se dozvedel, ze Seagate obcas nekomu i novy firmware posle a tim se to vyresi - psali zde:
http://forums.storagereview.net
...takze - hrrrrrr na ne! :twisted:
port777
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od port777 »

zaujimave mam tiez 200ku a je ticha ??
ASUS P5K Premium//Core2Duo e8200@3.6GHz@NINJA+NoctuaNF-P12//GF 8800GT 512MB@AC S1@Nexus12//2x2GB CORSAIR XMS2@900Mhz//Audigy 2@creative 6700@Sony DHC-MDX10//2x500GB RAID0+Seagate 7200.10 320GB//LG DVD-RW H12L ls//TT ARMOR Silver Full tower Powered by ENERMAX E565AX--535W! .Samsung 22''LCD 225BW 1680*1050 wide, Myš MS 6000 laser&Natural , multimedia Microsoft!
NOTEBOOK Fujitsu Siemens Amilo Xi 2428
T7500,2GBram,1GB turbo memory, 8600M GS 256MB, 250GB hdd 5400rpm,DVD-RW, 15,4, myš MS4000+ externý 2.5 " 60GB. http://mujweb.cz/www/pboss/
BLOOR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BLOOR »

Já měl Seagate SATA 7200.7 a vůbec mi to občasný seekování i když nic nedělal nevadilo. Teď mám 7200.9 a to samí.... mě to nevadí :)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Ty mas 7200.9 a dela ten samy shit?! :shock: :o :shock:

Oh, crap... :oops: A me jeden Australan rika, ze ty uz to nedelaj. Asi firmware jak firmware... :oops: A zavidim vam, chlapci, vase hlucne pocaly, ze vam to pak neva... :(
pr.skavka@seznam.cz
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od pr.skavka@seznam.cz »

Lidi tak jaka..??
Nejake zmeny..??
co Sea 7200.10..??
wd..?? hm..???
isnete sata i UATA, to ted budu asi brat...

DISK BEZ ZASR. BZUCENI v idlu....
8) jakej?
Alesh
Nováček
Nováček

Příspěvek od Alesh »

Chcu si ted koupit externi za 165eur v IRL

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?Mod ... =1&doy=2m8

delaji ty zvuky i extery,ma tam byt maly fan, coz muze byt pekny hluk,nevite nekdo neco? dik
Dell Latitude D810(irl) a skladacka par let stara,ale prezila sem 3tydenni transport postou CR->IRL Soltek75FRV, AMD XP1,5Ghz, 256MB333Mhz + 512MB400Mhz, Ati9000PRO, 40GB Samsung SP4002H, 5.1Live, RW-LG GSA 4163B + ROM Toshiba M1712,AOC17Klr zmena na LCD Acer L1717 (prodano v irl)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“