Výkonné a stabilní ovladače pro GeForce 3 - jaké?

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
pribylh
Nováček
Nováček

Výkonné a stabilní ovladače pro GeForce 3 - jaké?

Příspěvek od pribylh »

Rád bych si nechal doporučit dobré a výkonné ovladače pro mou obstarožní GeForce 3. Původně jsem měl GeForce 2 MX a jel na Detonatorech 31.40, plná spokojenost. Na těch jsem taky na „nové“ GeForce 3 udělal spoustu testů, bohužel novým hrám už ty drivery nepostačují, takže jsem zkoušel jiné. Verze 45.23 mi dosti zlobila, aktuálně mám 61.76 a pominu-li to že chybují v 3DMarku 2003, zdají se být celkem OK, alespoň zatím. ALE!
Výkon v prováděných testech (3Dmark 00 a 01, Quake3, Aquamark3) je asi o 2-6% nižší než u staré verze, ovšem např. v UT2003demo je pokles až kolem 20% a v Codecreatures dokonce více jak 30 % (z 12,3 na 8,9 fps) !!!! Nemůžu si to vysvětlit jinak než nové drivery jsou optimalizované na funkce které podporují nové grafické karty a hry a při postarších hrách na bázi DX6/7/8 už občas pokulhávají. Dá někdo radu na nějaké novější drivery, stabilní, nechybující, ale přitom nesnižující výkon? Mám Sempron 3400+, 512 RAM a jedu na WinME.
Doporučení typu „kup si lepší grafiku či nainstaluj WinXP“ neberu! PC mám převážně na práci a hry jsou spíše okrajovou záležitostí.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jak jsi napsal, nové ovladače už nejsou optimalizovány pro staré GK, takže s nimi může přijít i snížení výkonu.

Ja jsem tuto GK provozoval pod WinXP s drivery 40.72 WHQL pod WinME nikdy ... obecně bych doporučil vyzkoušet drivery řady 4x.xx a možná ještě 5x.xx ... kvůli kompatibilitě s novými hrami je občas nutné nainstalovat novější drivery (zkoušel jsem i 6x.xx - konkrétně 66.93).

Prostě zkoušej co té kartě sedne, dost často to je velmi individuální :)

Přesun z NV grafik ...
Goldnoob team proud member!
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Moje doporučení na "veterány":

2k/XP:

Kód: Vybrat vše

http://www.nvidia.com/object/winxp-2k_44.03.html
W98/Me:

Kód: Vybrat vše

http://www.nvidia.com/object/win9x_44.03.html
pribylh
Nováček
Nováček

Příspěvek od pribylh »

No, strávil jsem dlouhé hodiny zkoušením různých ovladačů a zde jsou výsledky ve srovnání s verzí 31.40 ke které jsem se chtě nechtě musel vrátit:
Doporučované 44.03 jsem jako jediné vůbec nerozchodil (ani po reinstalaci včetně DX9), 3Dmark 00 a 01 hlásil že nemám DX7/8 kompatibilní grafiku, Codecreatures hodil failed.
Verze 41.09 dopadla mizerně v 3Dmarku 00 a testu Codecreatures (mínus 20-30%), stejně tak Aquanox3, zcela tragicky v UT2003. Detonatory 45.23 se chovaly stejně či ještě hůře.
ForceWare 53.04 podaly vcelku solidní výkony v Quake3 a UT2003 (mínus 5-10%), Aquamark3 OK, 3Dmark 00 též bez problémů, v Codecreatures se díky zlepšení ve „vodní“ sekci i přes slabší výkon v „travnaté“ sekci dostaly na úroveň 31.40. Ovšem totálně propadly v 3Dmarku 01 především díky testu Mother nature, pokles z 42 na 27 fps! Verze 56.64 se prakticky nelišila, spíše byla ještě o něco horší v Codecreatures.
ForceWare 61.76 chybují v 3Dmarku 03, ovšem výkon podávají výborný, ani ve starších verzích 00 a 01 a Aquamark3 nepodávají špatné výkony (mínus max. 5 %). Quake3 bez problémů, ovšem UT2003 už pokles až 20%. Bohužel totální propad v Codecreatures, z 12,3 na 9 fps!
Jak vidno, žádné ovladače se ve srovnání s verzí 31.40 v žádném testu nezlepšily (výjimečně max. 2 %), ovšem každá verze v něčem propadá. Rada je těžká, nové hry a starší ovladače nejdou moc dohromady (mě nešel FarCry a PoP: Písky času), ovšem nové ovladače jsou velmi, velmi rozporuplné.
Pokud si někdo dal tu práci a hrál si s nějakou obstarožní grafiku a ovladači jako já a našel, budu rád za pomoc.
Takhle se mi pouze podařilo poškodit díky ForceWare Windows tak že neuměly otvírat adresáře (napraveno opětovnou instalací ForceWare) a že zmizela z nabídky možnost vytvořit novou složku apod., takže adresáře musím tvořit přes Total Commander či jinak. Zkusím bezpečné přeinstalování, ovšem obávám že to bude na prd.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Vybral bych si ty, které podávají dobrý výkon ve hrách a na "umělé" testy se vykašli, přece nehraješ 3DMarky, Aquamarky a podobné blbosti :)
Goldnoob team proud member!
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

pribylh píše:Doporučované 44.03 jsem jako jediné vůbec nerozchodil....
No nevím... Já je používal na TNT2 v kanclu přes dva roky a na GF2 MX přes rok a neměl jsem s nimi jediný problém... včetně občasného využití u "starších a méně náročných" her - což se u driverů 3x.xx a 5x.xx na "veterán" grafikách říci rozhodně nedá....

Ale je pravda, že na každou sestavu platí "ve světě driverů" něco jiného. :oops:
pribylh
Nováček
Nováček

Příspěvek od pribylh »

Řekl bych že Unreal Tournament 2003 je normální hra a pokud v ní poklesne výkon o 30-40%, zrovna to nepotěší, jde o typického zástupce hry adekvátní výkonu grafiky, tj. DX7/8 optimalizace. 3D Marky 00 a 01 jsou to samé a klesne-li výkon v Mother Nature (DX8) z 42 na 27 fps, je slušný předpoklad že to samé se odehraje i v běžných hrách optimalizovaných na DX8 a těch cca 30% výkonu co jsem získal navíc přetaktováním padne na úkor ovladačů.
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“