větrák ve zdroji

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

větrák ve zdroji

Příspěvek od IkE Blaster »

zdravim. mam takový problém který mě už nasral tak sem se ho rozhodl řešit. mam win nebo wintech, prostě neznačkovej sráč zdroj, podle údajů asi 300w docela stabilní hodnoty podle biosu i v zátěži. rozhod sem se vyměnit větrák 80mm za jeden ze starého zdroje (protože ten původní je hlučnější než vysavač a to myslim vážně, min. 50dB). ten je tak středně hlučnej ale bere hodně vzduchu. tak bych ho chtěl nějak snížit z 12 na takových 7, 7,5 (ve starém zdroji byl standart 7). vyrobil sem si z 4 nebo 5 diod (nevim co to je přesně, odpory to nejsou, moc to nehřeje) redukci. je lepší tam narvat ty diody nebo je lepší odpor? odpor mam připravenej i s malim pasivem protože topí jako kráva. jaká je pravděpodobnost že se s nim něco stane když tam sou ty diody?
m.Pták
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.Pták »

raci si tam dej normalne ledky,budes to met aji osviceny a ucel to splni :wink:
CPU: Intel P4 3.06 Ghz COOLER: Thermalright XP-120 GPU: Nvidia NX6600GT MSI 128Mb GDDR3 COOLER: Zalman VF700 Cu MB: Intel D865PERL RAM: PQI 2x 512Mb DDR HDD: 2x Seagate Barracuda IV 40Gb AUDIO: Creative Audigy 4 PRO TV: WinFast TV2000XP HEADPHONES: Pioneer SE-M350 PSU: Eurocase 350W
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

můžeš být trošku komnkrétnější jak tam mam ty led diody zapojit?když to dam na 12 tak shoří a může jich tam bejt třeba 50 ale stejně shoří, nebo dam odpory =kolem 3v a bude ve zdroji ještě větší teplo. navíc nemam okno tak nemam proč. hodim sem potom nějkou fotku jak vypadá to co sem si zrobil. je docela možný že to vůbec nejsou diody.

//Nemáte někdo nějakou normální diodu, ne led? zajímalo by mě co to vlastně používám.
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

takže používám nějaký křemíkový diody (já věděl že to budou diody), konkrétně 4x ka202 + 1x ka201.

http://www.io.freehosting.cz/218.gif
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

m.Pták píše:raci si tam dej normalne ledky,budes to met aji osviceny a ucel to splni :wink:
ale co o cem on pise nejsou ledky :stupid:
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

hehe sem dávat dotazy o elektru no. já to zkusim na starym zdroji, když to bude ok tak to dam do pc.
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

no tak normalni dioda se od ledky lisi tim ze nesviti ( no, kdyz prez ni poslel hodne velky napeti mozna ze se rozsviti :mrgreen: ) , vypada jako odpor, ma dva vyvody, vetsinou cerny pouzdro a na jedny strane bilej prouzek...
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

to vysvětluš komu? já to vim když sem to tam narval. ještě jedna vlastnost- míň to topí :wink: .
FCBchachar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FCBchachar »

Bubikk píše:ma dva vyvody, vetsinou cerny pouzdro a na jedny strane bilej prouzek...
no nevim ale tak vypadaji aji elektrolyticke kondenzatory ne? :lol:
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

no je to uz dost ot :)

psal jsem ze vypad ajako odpor... cize to je takova trubicka z htere proste na ejdny strane ved ejeden drat a na druhy strane druhej drat :-D
Stepanfo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stepanfo »

Bóóže, když chci srazit napětí tak k tomu použiju odpory! Nejdřív si koupím pár normálních malejch, dám si jich do série tolik aby ten větrák byl snesitelnej, a pak si koupím několikawattovej odpor tý správný hodnoty. K větráku k procesoru jsem musel dát šedešátiohmovej. Má tělovou teplotu... Jestli ti "topí jako kráva" tak jsi pravděpodobně použil moc slabej (třeba púlwattovej) a brzo se ti asi spálí. Mám šesti wattovej, je dlouhej asi 2,5 cm.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Stahovat napeti pomoci diod lze. Stahuji napeti o presnou hodnotu. Zalezi na pouzitych diodach a 1 urcite stacit nebude. Osobne ale radeji podle odberu ventilatoru a potrebneho napeti koupim vykonovy odpor (1w zatez) ktery zatizeni 100% zvladne. Nejcastejsi hodnota kterou pouzivam je 37ohm 1w. Normalni fan ma 70- 80 ohm takze ve vysledku to je neco kolem 7v.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“