Upgrade (lepe receno nove PC) s AMD - pls poradte
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- pan.klobouk
- Začátečník

-
Upgrade (lepe receno nove PC) s AMD - pls poradte
Nuze - v soucasne dobe mam cca 3 roky stare PC, je to AthlonXP 1700, deska s nForce2, 512MB DDR RAM a GeForce3. Vykon uz samozrejme nestaci (ale to je vam asi jasne) a vyrazny upgrade v podstate neni mozny.
Otazka zni - co koupit? Mam zvolit socket 939 s tim, ze je osvedceny a vykonny? Mohl bych dokonce pouzit svoji soucasnou pamet (mam kvalitni Kingston) jako zaklad a jen prikoupit dalsi moduly navic.
Nebo mam vsechno vyhodit a postavit PC na socketu AM2? Vykon +/- stejny, minusem se zatim zda byt vykon DDR2 s AMD, porodni bolesti novych desek nebo polovicni L2 cache.
//EfineSS: Presun z AMD
Otazka zni - co koupit? Mam zvolit socket 939 s tim, ze je osvedceny a vykonny? Mohl bych dokonce pouzit svoji soucasnou pamet (mam kvalitni Kingston) jako zaklad a jen prikoupit dalsi moduly navic.
Nebo mam vsechno vyhodit a postavit PC na socketu AM2? Vykon +/- stejny, minusem se zatim zda byt vykon DDR2 s AMD, porodni bolesti novych desek nebo polovicni L2 cache.
//EfineSS: Presun z AMD
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

- pan.klobouk
- Začátečník

-
Penez samozrejme co mozna nejmene.
Ale ted vazne, planoval jsem investovat cca 15k. Spousta veci mi zbude ze stavajiciho PC, koupim jen desku+CPU+pamet.
Pouziti? Hlavne hry, ruku na srdce, na vsechno ostatni v pohode staci i ten muj AXP1700+GF3. Na druhou stranu, nejsem zadny maniak, co musi mit nutne kazdou novinku, v 1600x1200 a v maximalni kvalite (AA+AF). Zkratka kdyz na PC nepracuju, hraju hry. A soucasny pocitac zvlada veci tak rok stare, novinky se ani neodvazuji poustet - vetsina by stejne nejela kvuli gfx karte.
ad "s939 je přece jenom na odchodu, ale ještě chvíli vydrží" - to je prave ono. Potrebuju koupit neco zhruba do mesice - cekat moc nemuzu. At vyberu 939 nebo AM2, budu to pouzivat zase alespon 2 roky, bez vetsich upgradu. Takze vaham - mam vzit pohodove 939? Osvedcene, vykonne a vylazene? Nebo mam naskocit do novinky AM2, s zatim ne mnoha deskami/cipsety, jenz neprinese (alespon pro mne) zadne extra vyhody?
Tak jako tak... po dvou letech budu zase kupovat neco uplne noveho. 939 bude na smetisti dejin a AM2? Mozna bude prave koncit... Tezko budu za dva roky nejak vyrazne AM2 upgradovat. Nebo myslite ze ano?
Pouziti? Hlavne hry, ruku na srdce, na vsechno ostatni v pohode staci i ten muj AXP1700+GF3. Na druhou stranu, nejsem zadny maniak, co musi mit nutne kazdou novinku, v 1600x1200 a v maximalni kvalite (AA+AF). Zkratka kdyz na PC nepracuju, hraju hry. A soucasny pocitac zvlada veci tak rok stare, novinky se ani neodvazuji poustet - vetsina by stejne nejela kvuli gfx karte.
ad "s939 je přece jenom na odchodu, ale ještě chvíli vydrží" - to je prave ono. Potrebuju koupit neco zhruba do mesice - cekat moc nemuzu. At vyberu 939 nebo AM2, budu to pouzivat zase alespon 2 roky, bez vetsich upgradu. Takze vaham - mam vzit pohodove 939? Osvedcene, vykonne a vylazene? Nebo mam naskocit do novinky AM2, s zatim ne mnoha deskami/cipsety, jenz neprinese (alespon pro mne) zadne extra vyhody?
Tak jako tak... po dvou letech budu zase kupovat neco uplne noveho. 939 bude na smetisti dejin a AM2? Mozna bude prave koncit... Tezko budu za dva roky nejak vyrazne AM2 upgradovat. Nebo myslite ze ano?
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

No asi budeš muset kupovat i novou GK, ne?
Jinak, za dva roky by teoreticky měla přijít AM3, aby toho nebylo málo. Má tam být nějaká kompatibilita mezi AM2 a AM3, ale omezená, přesně si to nepamatuju - mám pocit, že CPU AM2 půjdou na desce AM3, ale jistej si nejsem. No jinak za 15k se dá postavit slušnej základ i na AM2. Zkusim něco navrhnout:
MoBo: DFI Infinity nF Ultra II-M2 - nForce4 Ultra 2862,-
CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+ (socket AM2) BOX 4440,-
DDR2: Geil DIMM 1024MB DDR II 667MHz Value Kit (GX21GB5300LDC) 2636,-
GK: Inno3D GeForce 7600GST 256MB, PCI-E 3846,-
Celkem 13784,- s DPH u CzC, takže by se to dalo sehnat i o pár Kč levnějc. Zbylý peníze můžeš dát do chlazení, nebo koupit paměti s vyšší frekvencí nebo vylepšít GK, ale myslím, že todle je solidní základ za rozumnou cenu. u GK počítám s OC, pak se vyrovná i GT verzím o litr dražším.
\\ Kdyby si připlatil 2k tak dostaneš mega výkon v podobě Sapphire Atlantis ATI Radeon X1900 GT 256MB VIVO, PCI-E a bude to hodně znát.
Jinak, za dva roky by teoreticky měla přijít AM3, aby toho nebylo málo. Má tam být nějaká kompatibilita mezi AM2 a AM3, ale omezená, přesně si to nepamatuju - mám pocit, že CPU AM2 půjdou na desce AM3, ale jistej si nejsem. No jinak za 15k se dá postavit slušnej základ i na AM2. Zkusim něco navrhnout:
Celkem 13784,- s DPH u CzC, takže by se to dalo sehnat i o pár Kč levnějc. Zbylý peníze můžeš dát do chlazení, nebo koupit paměti s vyšší frekvencí nebo vylepšít GK, ale myslím, že todle je solidní základ za rozumnou cenu. u GK počítám s OC, pak se vyrovná i GT verzím o litr dražším.
\\ Kdyby si připlatil 2k tak dostaneš mega výkon v podobě Sapphire Atlantis ATI Radeon X1900 GT 256MB VIVO, PCI-E a bude to hodně znát.
- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

Je pravda, že Inno není porslulá svojí spolehlivostí (sám s ní mám jednu špatnou zkušenost), ale ze současných recenzí na tuto konkrétní kartu je zřejmé, že se Inno3D změnila k lepšímu a zvlášť tento kousek se jí povedl, díky použití GDDR3 pamětí má stejnou frekvenci jako verze GT a jádro má o pouhých 60MHz míň než verze GT, což se dá lehce dohnat. Určitě to není špatná koupě, ale jak jsem psal X1900GT je hodně dobrý kousek za hodně slušnou cenu.STANIK#007 píše:no hlavne bych vzal jinou grafiku než Inno![]()
- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Albi
- Středně pokročilý

Na AM2 urcite ne s chipsetem nForce 4. At uz zvolis jakykoliv jiny chipset, tak nejaky urceny uz pro AM2, tedy nForc 5x0. Osobne mam Asus M2N-E s nForce 570 Ultra. Moje pocity jsou zatim smisene. Jde dobre taktovat, ale nektere kousky jou problemove, vse snad vyresi postupne nove BIOSy.Emulgathor píše:MoBo: DFI Infinity nF Ultra II-M2 - nForce4 Ultra 2862,-
CPU: AMD Phenom X3 8750 BE (s. AM2+) 2.4GHz@2.8GHz - CoolerMaster Hyper 212; MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 - AMD 790X; RAM: 4x 1024MB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA; VGA: GigaByte HD4870 (GV-R487-1GH-B) 1GB, PCI-E; HDD: 2x Seagate Barracuda ES ST3750640NS - 750GB SATA II; Seagate Barracuda 7200.10 ST3250820AS - 250GB SATA II; Western Digital Caviar RE WD1600YS - 160GB SATA II Mechanika: LG GSA-GH20NS10 DVD-R/+R, DualLayer; Case: Chieftec Smart Series, SH-01B-B-B-400, černá ; Zdroj: Chieftec GPS-400AA-101A 400W; Monitor: Samsung SyncMaster 223BW - LCD 22";
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

V nF4 opravdu problém nevidím, rozdíly mezi nF4 a nF5 jsou spíše kosmetické a nijak nevadí použití nF4 s CPU AM2, když je navíc ta deska přímo pro to upravená. Rád bych doporučil tebou zmíněnou M2N-E nF570 Ultra, ale opravdu na její hlavu zde nepadá moc přívětivých poznámek, hlavně, co se týče OC, jinak je v pořádku. Proto stojí za zvážení jestli se chystá taktovat tak zvolit spíše DFi, pokud ne nebo jen minimálně (FSB tak do 250MHz) tak zvolit Asus M2N-E. Určitě bych však nedělal ukvapené závěry a dohledal si nějaké zkušenosti s oběma deskami zde na fóru, případně jinde.Albi píše: Na AM2 urcite ne s chipsetem nForce 4. At uz zvolis jakykoliv jiny chipset, tak nejaky urceny uz pro AM2, tedy nForc 5x0. Osobne mam Asus M2N-E s nForce 570 Ultra. Moje pocity jsou zatim smisene. Jde dobre taktovat, ale nektere kousky jou problemove, vse snad vyresi postupne nove BIOSy.
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Nezdá se vám, že by to mělo být v jiné sekci?
A k té Asus M2N-E : Nevím co všichni řeší za problémy. Když sem ji měl já tak po flashnutí biosu jelo všechno v klidu a X2 3800+ chlazeného vodou jsme dostali skoro až na 3Ghz.
A k té Asus M2N-E : Nevím co všichni řeší za problémy. Když sem ji měl já tak po flashnutí biosu jelo všechno v klidu a X2 3800+ chlazeného vodou jsme dostali skoro až na 3Ghz.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

Nezdá se ti, že to neni náš (můj) problém?Mr. Dirk píše:Nezdá se vám, že by to mělo být v jiné sekci?![]()
![]()
Nemám s ní zkušenosti a slyšel jsem na ni víc problémů než na tu DFI, tak ji radši nedoporučím, neřikám, že je špatná.A k té Asus M2N-E : Nevím co všichni řeší za problémy. Když sem ji měl já tak po flashnutí biosu jelo všechno v klidu a X2 3800+ chlazeného vodou jsme dostali skoro až na 3Ghz.
- pan.klobouk
- Začátečník

-
Jasne, na grafiku jsem zapomnel.Emulgathor píše:No asi budeš muset kupovat i novou GK, ne?
Prave, proto si rikam proc se trapit s AM2, kdyz pri dalsim nakupu uz budu patrne zvazovat AM3?
ad navrh - jj, DFI mam v planu a grafiku chci urcite nVidii. Do Inna uz bych asi nesel (jedna gfx mi odesla) takze spis Leadtek nebo Asus. Ale s tim uz si poradim, zasadni je na jake platforme stavet.
Schvalne zkusim najit +/- totez co pises, ale s 939.
- pan.klobouk
- Začátečník

-
ad taktovani - ja nevim.
Stavajici PC jsem kupoval s tim, ze poridim solidni dily, pro pripadny OC. Mam AXP 1700 (JIUHB) a Epox EP 8RDA+ nForce2. Nakonec jsem ale jen lehce zvednul CPU - asi pred pul rokem. 
Nevim, dneska uz clovek vykon CPU moc nepotrebuje, to hlavni dela graficka karta. Mluvim o hrach, OK kdyz budu delat s videem atd. vyuziju i procesor.
ad jina sekce - mozna jsem jen zvolil spatny nazev fora. Kdybych se zeptal "Jake AMD zvolit - 939 nebo AM2" bylo by to OK?
Navic se sestavou az tak pomoct nepotrebuju, staci jen to pocatecni rozhodnuti, na cem stavet. Pak uz to dam do kupy jedna-dve.
Nevim, dneska uz clovek vykon CPU moc nepotrebuje, to hlavni dela graficka karta. Mluvim o hrach, OK kdyz budu delat s videem atd. vyuziju i procesor.
ad jina sekce - mozna jsem jen zvolil spatny nazev fora. Kdybych se zeptal "Jake AMD zvolit - 939 nebo AM2" bylo by to OK?
- honny
- Středně pokročilý

nF4 fakt ne...
stavěl bych na am2...
stavěl bych na am2...
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

.pan.klobouk píše:[.. kdyz pri dalsim nakupu uz budu patrne zvazovat AM3?![]()
Procáky do soc. M3 by měli jít do soc. M2 , ale jak to bývá...
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- pan.klobouk
- Začátečník

-
- pan.klobouk
- Začátečník

-
Prave, to zname. Vyroba nekonci, pujde to, nove karty do AGP uz nebudou atd.Mr. Dirk píše:.pan.klobouk píše:[.. kdyz pri dalsim nakupu uz budu patrne zvazovat AM3?![]()
Procáky do soc. M3 by měli jít do soc. M2 , ale jak to bývá.... Když nové PC tak jedině na soc. M2. Do soc. 939 časem neseženeš X2.
ad upgrade - jsem asi zvlastni, ale ja vlastne neupgraduji. Neco koupim, uzivam to dokud je to jen trochu mozne a nasledne koupim neco noveho. Ze bych 3x za rok menil CPU a 2x grafiku... to se mi jeste nestalo.
- Andre2160
- Nováček

-
mam ten samy problem
Vlastnim EPOX 8RDA+ ,Bartna 2500+ , a docela kvalitni GEIL 2x512MB 2 3 3 6,ATI 9800por 256
kdybych koupil 939 pouzil bych svoje stare ramky a mohl bych o to vic investovat do jinych komponent,zvlast kdyz kvalitni 2x512 DDR2 stoji 4500 a vic
jinak bych bral nejaky obyc DFI nf4 , 3700+ san diego 1mb , HIS x1800GTO iceq 3
a pro am2
taky dfi ale s procakem nevim zvlast kdyz ty X2 maj jen 512 cache ale jinak asi X2 3800+ ,ramky asi 2x512 4 4 4 12
Vlastnim EPOX 8RDA+ ,Bartna 2500+ , a docela kvalitni GEIL 2x512MB 2 3 3 6,ATI 9800por 256
kdybych koupil 939 pouzil bych svoje stare ramky a mohl bych o to vic investovat do jinych komponent,zvlast kdyz kvalitni 2x512 DDR2 stoji 4500 a vic
a pro am2
taky dfi ale s procakem nevim zvlast kdyz ty X2 maj jen 512 cache ale jinak asi X2 3800+ ,ramky asi 2x512 4 4 4 12
- pan.klobouk
- Začátečník

-
To ses na tom jeste dobre.Andre2160 píše:mam ten samy problem
a pro am2
Jinak kdyz vidim, jak vsichni jedete v tech dvoujadrech
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

JJ poznáš - hlavně se mnohem zlepší odezva systému (běží totiž v pozadí okolo 30 procesů a tim pádem se rozvrstvej na obě CPU). A známý jev kdy nějaký program přestane odpovídat a komp je celej zpomalenej taky mizí protože druhý CPU jede naplno a nemusí se tim zabejvat. Prostě je to pohodlnější pro práci na počítači, to především. Nárůst výkonu (toho hrubého) se bude postupně zvedat se stoupajícím počtem optimalizovaných aplikací.pan.klobouk píše: Jinak kdyz vidim, jak vsichni jedete v tech dvoujadrech- poznam to nejak pri beznem provozu? Tim myslim hry+inet+office programy?