Problem s RAIDEM polem

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Problem s RAIDEM polem

Příspěvek od Teal'c »

Mam takovej malej problem: mam raid pole 0 a kdyz se chcu nabootovat do windowsu tak se obevi zname okno windows a jak tam pobyha to policko a po chvilce se objevi cerna obrazovka a to je vse. Kdyz vypnu Raid pole tak to nabehne v pohode. Nevite co s tim(mam na nem docela dulezite informace)? Mam windows Xp profesional a MB: DFI lanparty UT nF4 Ultra-D. Ty HDD jsou identicka.
Dekuji za pomoc
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

F6 driver a nastavení RAID pole máš v pořádku?
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

Shit píše:F6 driver a nastavení RAID pole máš v pořádku?
do biosu raidu se dostanu F10 a pise to ze je vse v poradku...(ted mam Raid vyplej - jinak bych se nedostal do windowsu)
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Tomu nerozumím, ty přece nemůžeš RAID0 jen tak vypnout. Buď ho máš nebo ne. Pokud opravdu existuje RAID0 a ty ho rozpustíš, tak definitivně přijdeš o data. Pokud ho nemáš konfigurovaný a pokusíš se ho vytvořit, tak nejspíš o data přijdeš taky. Tohle bych potřeboval ujasnit.
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

jankop píše:Tomu nerozumím, ty přece nemůžeš RAID0 jen tak vypnout. Buď ho máš nebo ne. Pokud opravdu existuje RAID0 a ty ho rozpustíš, tak definitivně přijdeš o data. Pokud ho nemáš konfigurovaný a pokusíš se ho vytvořit, tak nejspíš o data přijdeš taky. Tohle bych potřeboval ujasnit.
Mam dva biosy. Jeden na zakladni desku a druhej na konfiguraci RAIDu. Ja zakazal RAID na zakladni desce coz znamena ze se mi nespusti bios na RAID a podle me se data neztrati...
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

RAID0 je systém, který ukládá data obvykle na 2 disky tak, že je podle určitého algoritmu na ty dva disky rozděluje. Je to zvýšení výkonu diskového kanálu. Toho se dosáhne tím, že jeden disk je na jednom kabelu a druhý na druhém, tak se data ukládají více méně paralelně a výkon se teoreticky zdvojuje. Totež platí pro čtení z disku. Obvykle je nutné konfigurovat diskové pole (RAID) před instalací systému a rozhodně není možné RAIDO vypnout. Protože vypnutí znamená rozpuštění pole a pak máš dva disky, z nichž každý obsahuje polovinu tvých rozsekaných dat. Z takového disku již není možné spustit systém. Teď mi prosím vysvětli, jak je to s tím tvým vypnutím RAID0 a v čem se mýlím. Domnívám se, že jsi nikdy RAID0 nevytvořil. Popiš co vidíš v Disk Manageru? Jeden disk, dva disky, jaké partitions?
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Nevite co s tim(mam na nem docela dulezite informace)
Ta data nemůžeš nalézt nebo jen o ně máš strach?
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

jankop píše:
Nevite co s tim(mam na nem docela dulezite informace)
Ta data nemůžeš nalézt nebo jen o ně máš strach?
Ja ten RAID 0 mel. Mel jsem windows server 64-bit a tam to zacalo blbnou (+musel jsem je aktivovat), tak jsem presel zpet na windows XP. Nainstaloval jsem to vse jelo v pohode(mam(nebo spis mel) jsem dva disky s kapacirou 200GB coz celkem me daval neceleych 390GB volneho mista a dostal jsem se na to diskove pole a dokonce jsem se jeste podival i na film)jenomze potom jsem vlastne musel resetovat windows a ouha jak jsem popsal vyse vypada ze se windows bootuje ale nic se nestane(proste cerne okno)...kdyz zkusim dat nouzovej rezim tak skysnu tez na cerne obrazovce... Pokusim se ti vysvetlit na cem jsem... Mam dva disky ktere jsem jako by odpojil od sebe ale NIC s nima nedelam diky tomu mohu nabootovat do systemu. Hnedka jak je napojim(coz znamena ze povolim RAID v biosu tak naskoci i bios RAID konfigurace) bude vse pri starem coz znamena ze budu met stale cerne okno. Me se to uz jednou stalo a tak se ptam jestli neni jine vychodisko nez format... :(
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Jankop to vysvětlil dobře. Ty prostě nemůžeš jen tak "odpojit raid" a nabootovat systém. Buď máš instalaci systému na raid poli nebo na jednom disku. Nic mezi neexistuje. Pokud v biosu změníš volbu z RAID na AHCI (případně emulované IDE), tak není možné, abys nabootoval do systému. Nejdříve si o RAID něco přečti a až poté bych začal laborovat...

Takže rada zní: vytvořit raid0 pole (např. pomocí interní aplikace na raid řadiči intel matrix storage - obvykle ctrl+i), poté nainstalovat systém na toto vytvořené pole (při instalaci zavést pomocí F6 a diskety odpovídající ovladač, aby bylo možné s tímto polem pracovat).
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

JEZIS chlapci ja ten operacni system nemam na tom diskovem poly!!! Ja chcu jen rict ze to diskove pole mi ovlivnuje opercni system ikdyz na nem ten operacni system NENI!!
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Jezis a jak to máme vědět? Nikde o tom nepadla zmínka.
Asi takhle, RAID0 je podle mého názoru vcelku risk. Nevěřím, že po tvých experimentech jsou data ještě na disku(cích). Aktivace pole obvykle důkladně destruuje data. Záleží ovšem na tom, jestli ten řadič jen vypínáš, nebo rušíš RAID. Ten problém zablokování WXP by tak ale mohl souviset opravdu s tím, jak zmiňoval Shit. Tys instaloval WXP na jiný disk, tj nebyl jsi nucen tam dát ovladače pro řadič pole. WXP pole neznají. Ověřil bych také, jestli není v BIOSu nastaveno bootovaní toho pole jako prioritní. A pak bych asi zkusil doplnit ty ovladače řadiče pole do WXP. I za cenu reinstalace Windows. Pokud opravdu jen vypínáš řadič pole a do disků jsi nešahal, tak by to nemuselo být zcela ztracené.
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

Promin :D . Njn ale proc to jelo a asi tak po 3 restartu to uz nejede? Nevim nevim... reinstalace oken asi nepomuze... :sad:
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Ještě mě napadlo, pokud to má v nastavení řadiče pole možnost vypnout jeho BIOS, tak bych to zkusil.
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

jankop píše:Ještě mě napadlo, pokud to má v nastavení řadiče pole možnost vypnout jeho BIOS, tak bych to zkusil.
zkusil a nic... kaslu na to jeste si s tim pohraju a jinak dam format... :sad:
Teal'c
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teal'c »

tak nakonec jsem to naformatoval a mam to zvlast(jeden z nich blbne)tak to necham nez ho vyreklamuju
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“