Asus A8V-XE (939, VIA K8T890) a Asus K8V-XE (754, K8T890)

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Asus A8V-XE (939, VIA K8T890) a Asus K8V-XE (754, K8T890)

Příspěvek od Shit »

Tato základní deska není primárně určena pro overclocking, ale je určena pro milovníky "ticha" (pasivní chlazení). Tato deska využívá jako jedna z mála základních desek nový vynikající jižní můstek VIA 8251 v kombinaci se severním můstkem VIA K8T890.
Základní deska Asus A8V-XE je postavena na čipsetu VIA K8T890, který jako první z čipsetů VIA podporuje PCI Express rozhraní pro platformu Socket 939. Deska je zaměřena na náročnější uživatele, kteří požadují vysoký výkon za příznivou cenu. Té deska dosahuje díky tomu, že neoplývá (pro někoho) zbytečnou výbavou, ale poskytuje solidní Socket 939 platformu.

Deska má patici Socket 939, která podporuje 2000MT/s HyperTransport sběrnici (1GHz) procesorů AMD Athlon 64 X2 a Athlon 64FX. Pro paměť jsou určeny čtyři DIMM sloty, do nichž lze osadit až 4GB DDR400 paměti. Řadič paměti není součástí čipsetu, ale procesoru a je dvoukanálový, čehož lze využít ke zdvojnásobení propustnosti paměťové sběrnice osazením paměťových modulů v párech.

Na desce je integrovaná 10/100Mb/s síťová karta Realtek RTL8201CL. Nechybí ani zvuková karta, šestikanálová HD Audio. Za přispění čipsetu ji realizuje kodek ADI AD1986A s S/PDIF výstupem. Jack Sensing technologie dokáže poznat, jaké zařízení je připojeno k vstupně/výstupním konektorům zvukové karty a upozornit uživatele na nesprávné zapojení. Koaxiální S/PDIF výstup je vyveden na zadní straně desky, kromě toho je k dispozici header na desce např. pro vyvedení optického výstupu.

Rozšiřování umožňují tři PCI sloty, dva PCIe x1 sloty a jeden PCIe x16 slot pro výkonnou grafickou kartu. Řadič disků v čipsetu poskytuje dva IDE kanály a čtyři Serial ATAII porty. Ze S-ATAII disků lze vytvořit RAID 0, 1 nebo 10 pole.

Pro připojení periferních zařízení máte k dispozici osm USB 2.0 portů, čtyři na zadní straně desky, další čtyři ve formě headeru.
# Formát: ATX, ATX 2.03 napájení
# Čipset: VIA K8T890 + VT8251
# Procesor: Socket 939, AMD Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Athlon 64, Sempron, 1GHz/800MHz FSB
# Paměť: 4x DDR, max. 4GB DDR400/333/266, non-ECC unbuffered, dual channel
# Sloty: 1x PCIe x16, 2x PCIe x1, 3x PCI
# Řadič disků (čipset): 2x IDE, Ultra ATA/133, 4x S-ATAII (300MB/s), RAID 0, 1, 10
# Integrovaná síťová karta: Realtek 8201CL, 10/100Mbs/
# Integrovaná zvuková karta: HD Audio, 5.1-ch, ADI AD1986A, S/PDIF-out
# FireWire: ne
# Konektory: 4x USB 2.0, 2x PS/2, 1x paralelní, sériový, RJ45, 5.1 audio, S/PDIF-out
# Headery: 4xUSB 2.0, CD-in, Front audio, S/PDIF-out, game port
# BIOS: Award 4Mb
# Rozměry: 305 x 210 mm

Obrázek

Obrázek

Na této základní desce je nejzajímavější věcí nový jižní můstek VT 8251.

PopisVT8251 RAID máte zde .

Podpora 2 x UltraDMA 133 / 100 / 66 / 33

4 x Serial ATA (3.0Gb/s) podporující multi-RAID: RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, RAID 5 a JBOD.

Bližší specifikaci této základovky máte zde.

//Edit by "Shit": Upraven název threadu.
Naposledy upravil(a) Shit dne stř 27. pro 2006, 09:03, celkem upraveno 1 x.
yes
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od yes »

neco z moznosti nastavit napeti na ram, cpu a frekvenci ht/cpu/ram?
Naposledy upravil(a) yes dne stř 1. črc 2009, 21:37, celkem upraveno 1 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

yes píše:hmm pokud ji mas, ma to aspon bneco z moznosti nastavit napeti na ram, cpu a frekvenci ht/cpu/ram?
Tohle není overclockerská deska (to uvádím už nahoře včetně jejího primárního určení) -> za ty peníze nemůžeš čekat overclockerský "zázrak" (ale to je vinou BIOSu a nikoliv chipové sady) - samozřejmě beru v potaz to, že obecně chipsety od nVidie jsou více overclockerské než chipsety od VIA Technologies... ->
Napětí RAM: Nic - pouze default. :(
Napětí CPU: 0,750 - 1.550 po 0,025V.
Frekvence CPU: default až 300MHz po 1MHz
Volby RAM: Tcl, Tras, Trcd, Trp, 1T/2T
HTT: 1x až 5x jen po celých číslech.
Údaje platí k BIOSu 0702 ze 2.11.2006
yes píše:Nevim co do kvality vyrobce ani co se tyce srovnani stability mezi via 890 a treba nv 6100.... co je lepsi bez ohledu na cenu.
Zajímavá otázka: Testy na netu jsem nikde nenašel..... 6100 podporuje pouze 2x SATA, 6150 už umí 4x SATA -> stejně jako VT8251, která umí i RAID 5.
K8T890 (severní můstek) je výkonově na úrovni NF4 (odchylky jsou v rozmezí cca 1%). "Jižní" část NF4 nebyla nic moc (můžeme o tom diskutovat, ale NF4 měla problémy s NCQ a SATA2 - to je realita), VT8251 s tím problémy nemá...

Nevím - na 6x00 sestavy nestavím, ale je jeden fakt, že K8T890 + VT8251 je zatím zcela bezproblémová.
Největším kladem této desky je nový jižní můstek VT8251, který patří mezi nejlepší jižní můstky na současném trhu (VT8237 byl vynikající, ale už patří mezi "veterány"). Právě tohle je na této desce zajímavé - jedna z mála základovek, které používají tento vynikající jižní můstek VT8251.
Můj názor je ten, že kombinace K8T890 + VT8251 je na úrovni NF6150, ale za méně peněz.... neboli je lepší než NF6100.

"Ohodnocení" VT8251 máte zde . 8-)
Jako jeden z mála umí VT8251 kompletně všechny fičury specifikace SATA II. :oops:
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

Umí regulovat ventilátory?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

James S píše:Umí regulovat ventilátory?
Bohužel ne.... :( Za ty prachy (cca 1300Kč bez DPH) nemůžeš chtít všechno....

Kód: Vybrat vše

http://support.asus.com/faq/faq.aspx?SLanguage=en-us&model=A8V-XE
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

Uvažuji nad koupí této desky (cca 1580,-) nebo MSI NEO4-F (cca 1780,-), cenový rozdíl není moc velký.
Je pro tuto desku program, přes který by se ve Windowsech dalo změnit napětí, fsb a násobič CPU? (popřípadě i jiné věci u pamětí) K tomu budu mít AMD 3700+ (San Diego), na default napětí dá 2,75GHz (fsb 250)

jo a ještě jsem se chtěl zeptat, jak hodně se zahřívá chipset?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

James S píše:Uvažuji nad koupí této desky (cca 1580,-) nebo MSI NEO4-F (cca 1780,-), cenový rozdíl není moc velký.
Je pro tuto desku program, přes který by se ve Windowsech dalo změnit napětí, fsb a násobič CPU? (popřípadě i jiné věci u pamětí) K tomu budu mít AMD 3700+ (San Diego), na default napětí dá 2,75GHz (fsb 250)

jo a ještě jsem se chtěl zeptat, jak hodně se zahřívá chipset?
Záleží na tom, co chceš.... Jestli OC, tak ber něco s NF4. Pokud chceš podporu "mnoha" HDD (a bezproblémově), ber tuto desku. Chipset K8T890 nehřeje, což se o NF4 nedá říci.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

aj ja som pozeral po MSI NEO4-FI... ale po vlastnych skusenostiach som jasne povedal NIE doskam od MSI s nf4, ale kupil som si toto, vzhladom na dosiahnute vysledky OC aj vykonove a cenu:
http://www.asus.com.tw/products4.aspx?l ... odelmenu=1
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Wuuduu píše:aj ja som pozeral po MSI NEO4-FI... ale po vlastnych skusenostiach som jasne povedal NIE doskam od MSI s nf4, ale kupil som si toto, vzhladom na dosiahnute vysledky OC aj vykonove a cenu:
Také jsem o ní přemýšlel, ale jižní můstek VT8251 zvítězil ve prospěch A8V-XE .... :)
No a do kanclu jsem narval K8V-XE (sc.754) - pokusím se něco o ní více napsat - snad o víkendu zbyde čas. Za 1100Kč bez DPH s dual RAIDem.... do kanclu neznám lepší řešení. :oops:
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Shit píše:
Wuuduu píše:aj ja som pozeral po MSI NEO4-FI... ale po vlastnych skusenostiach som jasne povedal NIE doskam od MSI s nf4, ale kupil som si toto, vzhladom na dosiahnute vysledky OC aj vykonove a cenu:
Také jsem o ní přemýšlel, ale jižní můstek VT8251 zvítězil ve prospěch A8V-XE .... :)
No a do kanclu jsem narval K8V-XE (sc.754) - pokusím se něco o ní více napsat - snad o víkendu zbyde čas. Za 1100Kč bez DPH s dual RAIDem.... do kanclu neznám lepší řešení. :oops:
tak jsi ji zkousel? myslim ted tu K8V-XE ma stejne moznosti nastaveni jak A8V-XE? zajimalo by me jaky se da zhruba dosahnou fsb? da to aspon 250?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Lazovak píše:....myslim ted tu K8V-XE ma stejne moznosti nastaveni jak A8V-XE?
Pokud myslíš volby v BIOSu, tak ano - standart - není to OC deska - taky za ty prachy nemůžeš čekat zázraky, ale někde jsem viděl screan, že jede stable na "FSB" = 300MHz (neboli na max. volbě v BIOSu). U mně jede s DC (ještě původní 110W verze 4400+) zatím na 230MHz - ale to je DC a tam OC zázrak čekat asi nemůžeš...
Lazovak píše:...da to aspon 250?
Na K8V-XE to se svým veteránem NewCastelem provozuji na 220MHz :lol: - ale to je u mně věcí historického CPU - věřím, že ta deska umí rozhodně větší OC. :wink:
Mně se na K8V-XE nejvíce líbí dual SATA RAIDII (VT8251 + J-Micron 363) => za 1100Kč bez DPH mám mj. "e-SATAII" (což není rozhodně v této cenové relaci standart) a to se mně v kanclu móóc hodí... 8)

K8V-XE screany:

Obrázek

Obrázek

Snad už se dokopu o tomto víkendu něco málo sesmolit o K8V-XE @ "o posledním záchvěvu pro sc.754".... (podporuje mj. i všechny Turiony). :oops:

P.S.: Pozor: Nesnáší se s RAMkami Kingston VR. :x ; s A-Data v pohodě... :)
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

ok diky, max oc neni zas tak dulezite, ale jen pro info jestli to aspon trochu jde. jo a jak to topí? nahodou spotrebu nemuzes porovnat s nf4 ?

deska se mi libi, trochu mi vadi akorat nemoznost regulace ? ta nejde ani na cpu? a zvukovka, preci jen pouzivam stale onboard a pak nemam kam pichnout mic a tv tuner

P.S.: koukam ze pises ze se nesnasi s Kingstonama VR muzes to trochu rozepsat? mam zrovna 1GB modul od Kingstonu ted nevim s jakejma chipama, ale kdyby to nefachalo tak to by byl problem, ale snad takovou roli deska nemuze hrad kdyz je radic v cpu ne a ted to bezi v poho
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Lazovak píše:..nahodou spotrebu nemuzes porovnat s nf4 ?...
Rapidně nižší... :)
Lazovak píše:...koukam ze pises ze se nesnasi s Kingstonama VR muzes to trochu rozepsat? mam zrovna 1GB modul od Kingstonu ted nevim s jakejma chipama....
U mně to byly Mosely 2x512 (ani na 1 RAM to při OC namakalo) -> v defaultu OK :) , ale ani o ťuk více... :evil:
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Shit píše:
Lazovak píše:..nahodou spotrebu nemuzes porovnat s nf4 ?...
Rapidně nižší... :)
jo to se da předpokládat, ale mě by spíš zajímaly čísla
Shit píše:
Lazovak píše:...koukam ze pises ze se nesnasi s Kingstonama VR muzes to trochu rozepsat? mam zrovna 1GB modul od Kingstonu ted nevim s jakejma chipama....
U mně to byly Mosely 2x512 (ani na 1 RAM to při OC namakalo) -> v defaultu OK :) , ale ani o ťuk více... :evil:
mno to mozna bude spis tím newcastlem

jinak tu regulaci nezkoušels?
riddickSVK
Nováček
Nováček

Příspěvek od riddickSVK »

ja mam mensi problem pri tejto doske, ked pustim PC, tak pri zobrazeni loga ASUS niekedy PC zamrzne. Myslim ze pri detekcii HDD, avsak po naslednom resete je vsetko ok. Neviete ako by sa tomu dalo predist?
A tiez mi nejde menit napatie na CPU, max je 1,45V :(
CPU: AMD Athlon 64 3000+@ 3500+ Venice + AC Freezer 64pro MB: DFI NF4 SLI INFINITY VGA: Gigabyte 7600GT NX76T256D-RH Silent Pipe II 256MB RAM: 2x 512MB 400Mhz Kingston (2-3-3-6 1T) HDD: Seagate Nearline 250GB SATA II + Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16Mb SATA II DVD RW: NEC 3520AW Zdroj: Fortron FSP350-60THN-P 350W Repro: Redstar RS-213
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

riddickSVK píše:ja mam mensi problem pri tejto doske, ked pustim PC, tak pri zobrazeni loga ASUS niekedy PC zamrzne....
RAM Kingston se nemají rády s A8V-XE a K8V-XE.... viz. výše
riddickSVK
Nováček
Nováček

Příspěvek od riddickSVK »

Takze to nebude diskami, lebo ked stlacim tab, tak mi neukazuje ziadne disky, po naslednom restarte uz je vsetko ok
CPU: AMD Athlon 64 3000+@ 3500+ Venice + AC Freezer 64pro MB: DFI NF4 SLI INFINITY VGA: Gigabyte 7600GT NX76T256D-RH Silent Pipe II 256MB RAM: 2x 512MB 400Mhz Kingston (2-3-3-6 1T) HDD: Seagate Nearline 250GB SATA II + Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16Mb SATA II DVD RW: NEC 3520AW Zdroj: Fortron FSP350-60THN-P 350W Repro: Redstar RS-213
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

riddickSVK píše:Takze to nebude diskami, lebo ked stlacim tab, tak mi neukazuje ziadne disky, po naslednom restarte uz je vsetko ok
Zkus to pouze s jednou RAMkou, nebo si vypůjči jiné RAMky a prubni to. :wink:
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

tak mam tu K8v-xe
2Shit moznosti v biosu asi nejsou stejne jelikoz max voltaz do CPU je pouze 1,45V
jinak s Kingstonem bezi v pohode a taky dalsi omyl spotreba oproti nforce4 temer totozna takze taky nic moc, ale jinak vcelku fajn deska
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Lazovak píše:...jinak s Kingstonem bezi v pohode...
Asi záleží na tom, jaké mají paměť. moduly a jaký typ A64 používáš - u mně NewCastle a chipy od Moselu dělaly psí kusy :sad: , s A-Data v pohodě. :)
Lazovak píše:..spotreba oproti nforce4 temer totozna takze taky nic moc, ale jinak vcelku fajn deska
Chipset musí žrát méně (pasivní chlazení a i znatelně nižší teploty). :oops:
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“