Tak máme tady tuším nějaký thread o Adventurách, RPG atd. obecně, tak Další o RTS tahle sekce myslím taky unese.
Ale byl bych rád, aby postování zde nebylo stylem
Když už přispíváte, tak ty hry taky trochu okomentujte, ať tento thread slouží i jako takový malý rádce pro ty, kteří by si rádi nějakou RTS zahráli, ale neví jako. Thx
Já osobně RTS tolik nehraju. Začínal jsem asi jako každý trochu starší uživatel PC na klasice v podobě
Dune 2, kterou jsem dohrál 2x za každou stranu. Jak už bylo napsáno, tak všechny RTR potom už jsou jenom více, čí méně klony této skvělé hry. Ze starších her vzpomenu ještě první
Warcraft, který se mi nikdy nepodařilo dohrát, vždycky jsem skončil někde kolem 5. až 6. mise. Ale tenkrát mě to zas tak moc nevadilo, stejne jsem hrál spis skirmish. Warcraft 2 mě nějak minul, stejně jako CaC série.
Z těch novějších jsem hrál nějak více v podstatě pouze dvě, ale obě dvě jsou dle mého názoru perly žánru.
Age of Empires 2 + The Conqueros - tohle je klasická RTS dotažená k naprosté dokonalosti. Velké množství hratelných národů i jednotek, vybalancovaná obtížnost, krásná grafika i v dnešní době. Microsoft hry prostě umí. Kampaň jsem nehrál, spíš skirmish, protože ten je zde skvělý. A letos v srpnu jsem chvíli hrali i MP (tímto zdravím Wilíka, Coopra69 a meheleho

) - prostě parádní řežba. Snad se k tomu ještě někdy dostaneme.
A nakonec jedna hra, která není tak moc známá, přestože je z českých luhů a hájů -
Original War - myslím si, že tohle je hra z TOP 5 nejvíce nedoceněných her všech dob. Dohrál jsem 2x za všechny strany včetně alternativních dějových liníí. Nejde o klasickou RTS ve stylu, těž hafo surovin a vyráběj stovky vojáků. V této hře dostanete do každé mise určitý počet lidí a s těmi si musíte vystačit, maximálně občas přijdou nějaké posily, ale rozhodně není možné si vyrobit lidi nové. Když o někoho přijdete, je po něm a do konce hry už ho k dispozici mít nebudete, takže lidi jsou to co je nutné opatrovat jako oko v hlavě, protože na nich závisí všechno - výstavba, řízení vizidel, průzkum atd. Každá postava je unikátní, se svým vlastním jménem a vlastnostmi, nejsou to jen bezejmenné figurky.
K tomu se pojí další skvělá vlastnost této hry a to je systém povolání. Vě hře jsou celkem 4 - voják, delník, mechanik a vědec - a
každá postava může vykonávat jakékoliv z nich (satčí zajít do zbrojnice a je z ní voják, případně do skladu, kde se převleče do dělnického atd.) ale jenom pro některé z nich má předpoklady, aby se v nich mohla rozvíjet, takže hráč musí vysledovat v čem kdo viniká a tím směrem ho zaměřit. V případě potřeby ovšem není problém nahnat 3/4 základny na stavbu nové budovy, každému jde ale práce v závislosti na jeho předpokladech od ruky jinak.
Propracovaný je také systém surovin, kdy jsou vám z budoucnosti (hra se odehrává v pravěku) posílány bedny s materiálem a k tomu je ještě možné těžit ropu a siberit (příapadně alaskit, když hrajete za Rusko, ale jde o jednu a tu samou věc). V podstatě taková obdoba uranu a jaderné energie podle mě i podle pozdějšího použití ve hře -> alaskitová a siberitová bomba (má nádherný efekt

)
Vaše vozidla mohou jezdit buď na solární energii, nebo na ropu, případně mohou mít siberitový (alaskitový) motor, nejsou předem dané druhy, ale vy sami si určiíte, zda zrovna potřebujete vozidlo s kolovým podvozkem, které je sice rychlé, ale neprojede všude, nebo s pásovým, které je pomalješí, ale na druhou stranu se dostane na víc míst než kolové (krom toho je to ještě rozděleno na lehký a těžký podvozekv obou variantách). Na ten samý podvozek je možné namontovat zbraň podle vašeho výberu - kulomety, děla, rakety, případně z toho udělat obyčejný náklaďák atd. těch varinat je spousta. Možností jak je řídit, je také víc - buď přímo člověkem, nebo v pozdějších fázích hry i rádiově, kdy jeden mechanik dokáže ovládat X vozidel v závislosti na své úrovni a úplně ke konci je možné namontovat do aut počítač, takže k řízení už lidi nejsou potřeba. Vše má samozřejmě své výhody a nevýhody.
Atd. atd ...
Já vím, rozepsal jsem se trochu víc a to jsem zdaleka nevypsal všechny aspekty hry, ale pro mě je to best RTS všech dob a jedna z nejlepších her co jsem kdy hrál, i když je tak trochu jiná, než je všeobecně zažito, ale možností nabízí opravdu moc a hraje se skvěle (také díky tomu, že je možné mezerníkem hru kdykoliv pauznout a rozdělit v klidu příkazy). Kdysi jsem si koupil originálku, přičemž jsem šel jenom podle recenze v Levelu, ale do dneška těch 600,- nelituju. Každému tuhle hru vřele doporučuju, určitě nebude litovat.