Rychlosti FlashDisků

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Rychlosti FlashDisků

Příspěvek od hanz »

Zdravim, doufám že se něco obdobného zde již někde neřeší, rozhodně jsem to nenašel.

Chci se zeptat, jaká je (nebo má být) obvyklá (nikoli výrobcem udávaná za optimálních podmínek) rychlost čtení a zápisu na FlashDisky. Teď se mi totiž doma sešlo pár FlashDisků a tak jsem udělal takové namátkové měření rychlosti a očekával jsem, že rozdíly budou zcela minimální (nebo žádné) a místo toho jsem se dočkal něčeho, co jsem opravdu nečekal. Proto jsem se rozhodl, že se o výsledky podělím a zeptám se, proč tomu tak je...

Prvním měřeným byl:
Kingston DataTraveler II + MIGO 512MB
Obrázek
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40799
Výsledek:
Přenosová rychlost:
- minimum: 6,8 MB/s
- maximum: 24,9 MB/s
- průměr: 22,4 MB/s
Doba přístupu: 1,3 ms
Nejvyšší rychlost: 25 MB/s
Využití CPU: 17,2 %
Obrázek

Přičemž tyto hodnoty se mi na první pohled zdály docela uspokojivé. Nicméně jsem se dal do testování dalšího kousku a to tohoto:

Prestigio Leather 512MB
Obrázek
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33060
a popravdě jsem očekával obdobné výsledky jako minule. O to větší zděšení bylo, když jsem se dočkal tohoto:

Přenosová rychlost:
- minimum: 0,8 MB/s
- maximum: 1,2 MB/s
- průměr: 0,8 MB/s
Doba přístupu: 50,5 ms
Nejvyšší rychlost: 11,9 MB/s
Využití CPU: 0,6 %
Obrázek
Přestože měření probíhalo na stejném PC, dokonce ve stejném USBčku, usoudil jsem, že se musí jednat o chybu a zkusil jsem to v 2nd PC a výsledek byl totožný.

Tak jsem nelenil, popadl svůj třetí flash disk a také ho otestoval. Třetí testovaný je konkrétně tento:
Seitec 512 MB
Obrázek
a zde jsem naměřil cca. kompromis mezi dvěma výše uvedenými disky (což mě taky dost překvapilo). Přesné výsledky jsou tyto:
Přenosová rychlost:
- minimum: 8,6 MB/s
- maximum: 8,9 MB/s
- průměr: 8,7 MB/s
Doba přístupu: 0,6 ms
Nejvyšší rychlost: 8,9 MB/s
Využití CPU: 3,5 %
Obrázek

No a protože jsem z těchto měření nebyl (a stále nejsem) vůbec moudrý, tak jsem si chtěl udělat obecnou představu o rychlosti storage zařízení přes USB a připojil jsem klasický 2,5" HDD v rámečku připojený přes USB a taky změřil jeho hodnoty. Pro měření jsem použil konkrétně tento:
Prestigio Data Safe - 40GB 2,5"
Obrázek
a dopracoval jsem se k těmto výsledkům:
Přenosová rychlost:
- minimum: 15,9 MB/s
- maximum: 20,9 MB/s
- průměr: 20,3 MB/s
Doba přístupu: 17,3 ms
Nejvyšší rychlost: 20,8 MB/s
Využití CPU: 6,9 %
Obrázek
které jsou ve většině hodnot horší než prvně jmenovaný Kingston, což bylo další veliké překvapení, protože se jedná o klasický HDD o rychlosti ploten 5400 ot/min.

Závěrem chci říct, že tedy mezi flashdisky existují obrovské rozdíly ve výkonu, přestože cena je obdobná. Takže dle tohoto zjištění kdo chce výkonný flash disk, tak jedině Kingston. Existují možná i rychlejší, ale ty jsem zatim v ruce neměl. Nepříjemností toho Kingstonu je snad jen vyšší zatížení CPU...

Zajímalo by mě tedy, proč jsou mezi zařízeními, které jsou papírově téměř shodné (kapacita 512MB, USB 2.0), tak obrovské rozdíly?

=======EDIT=======

Nebylo by od věci, když byste i ostatní zkusili změřit (nejlépe přes HD Tune) rychlost svých flashdisků a dali to sem -> pro porovnání.

Zajímavé by taky bylo zjistit, zda-li na výkon má vliv kapacita (tzn. máte-li někdo od stejného typu dvě kapacity, nebo máte někdo stejný druh jako já, jen jinou kapacitu).

Díky
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Škoda, že někdo taky nepřihodí nějaký výsledek se svým flashdiskem...
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

tak na rychlost maji vliv hlavne pouzite pametove cipy, a vlastne i zbytek elektroniky... jestli je to plny USB2.0 zarizeni nebo se to jen za nej tvari (napriklad moje MP3 od MSI, je USB2.0 ale rychlost tomu neodpovida...)

.. bych neco prihodil, ale mam jen reklamni flashku od O2 :-D
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

SANDISK CRUZER MINI 1GB
Obrázek
graf davat nebudu, protoze je to primka s mirnym zvlnenim bez vykyvu

Minimum 7,1MB/s
Maximum 7,3MB/s
Prumer 7,3MB/s
Pristupovka 12,2ms
Burst rate 7,4MB/s
CPU usage 5,2%

Mam ho asi rok a nestěžuju si
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

PENTAdrive 512MB
Obrázek
Křivka jen lehce zvlněná, obrázek netřeba.
Minimum 8.9MB/s
Maximum 9.1MB/s
Prumer 9.0MB/s
Pristupovka 2.2ms
Burst rate 9.0MB/s
CPU usage 7.0%

Kingston Data Traveler 256MB
Obrázek
Test nedokončil, "Read Error" nastal buď hned na začátku, nebo cca v 48%. Do té doby byla křivka jen lehce zvlněná. Běžně ale funguje bez problémů :?
Minimum 10.3MB/s
Maximum 10.5MB/s
Prumer ---MB/s
Pristupovka ---ms
Burst rate ---MB/s
CPU usage ---%
Naposledy upravil(a) Harry® dne pát 29. pro 2006, 13:10, celkem upraveno 1 x.
C2D E6750 @3Ghz (Primecooler PC-HP4 SuperSilent Heatpipe Cooler) + Asus P5N32-E Sli Plus + 2x 2GB Patriot Extreme Performance 800MHz DDR2 + BFG GF8800GTX OC2 768MB (Thermalright HR-03 Plus + ACUTAKE ACU-FAN92 PRO) + WD Raptor 74GB + LG GSA-H66N SATA + Fortron Epsilon FX600-GLN + Thermaltake MatrixVX VD3000BWA + Logitech MX518 Gaming-Grade + Logitech Media Keyboard + TEAC HP-6D-R 5.1 + 19" LCD LG Flatron L1900E BF + Windows XP 32bit
maart
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maart »

Seitec USB bar (nejake presnejsi oznaceni nevim :( ) (512 MB)
Obrázek
graf je +/- rovny takze ho tu take davat nebudu

Min: 7.3 MB/s
Max: 7.4 MB/s
prumer: 7.3 MB/s
pristup: 0.7 ms
Burst rate: 7.4 MB/s
CPU usage: 5.3%

jinak ja flash disk moc nepouzivam a na to obcasne pouziti me to uplne staci :wink:

//testovano na pc v podpise

//kapacita
Naposledy upravil(a) maart dne pát 29. pro 2006, 23:46, celkem upraveno 2 x.
Peloš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peloš »

Obrázek

http://www.apacer.com/en/products/Handy ... atures.htm

HD Tune: USB FLASH DRIVE Benchmark
Transfer Rate Minimum : 19.4 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 20.8 MB/sec
Transfer Rate Average : 19.8 MB/sec
Access Time : 1.4 ms
Burst Rate : 20.8 MB/sec
CPU Usage : 8.3%

Obrázek
MB: ASUS P5B Deluxe/WiFi-AP CPU: Intel Core2Duo E6600@3,2GHz, FSB 400x8, 1,45V Chladič: Thermaltake BlueOrbII
RAM: 2x1GB DDR2 Corsair 800MHz TWIN2X2048-6400C4 @800MHz, 4-4-4-12, 2,1V VGA: HIS Excalibur X1900XT IceQ3 256MB @680,720MHz
HDD: 2 x 320GB Seagate Barracuda 7200.10, 1 x 200GB Seagate Barracuda 7200.9 DVD: IDE Pioneer DVR-111, SATA Samsung SH-S183A
Case: Thermaltake Amor Jr. + Hardcano 13 Zdroj: Enermax Liberty 500W
LCD 19“ HP LP-1965 Keyboard: MS Natural Ergo 4000 Mouse: Logitech MX-518 Audio: SB X-Fi Xtreme Audio Repro: Genius SP-HF2.0 1250X wooden kabinet
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Tak mám ještě jeden objev a to ten, proč je, resp. bylo, Prestigio tak pomalé. Pomalé bylo proto, protože na něm nikdy nic nebylo, přestože diskový oddíl zformátovaný na FAT tam byl. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Zkoušel jsem to i přeformátovávat, ale nepomohlo nic, než zaplnit celou kapacitu FlashDisku a poté jej zpět vymazat a rázem se Prestigio může "chlubit" zcela průměrnými výsledky (už to neni ta bída z prvního postu).
Jak jsem k tomu došel. Vybalil jsem ho z krabice a protože jsem zrovna v tu dobu dostal do rukou i toho Kingstona (Seiteca jsem měl už dýl), tak jsem si řek, že to testnu (a tím tento thread vznikl). Jenže u Kingstona se tyto vlastnosti neprojevili - jen u Prestigia!!! (ten chodil na full speed hned od začátku)
Takže po vyndání z krabice jsem ho otestoval v HDTune a výsledky jsou nahoře. Pak jsem ještě zkusil reálný zápis na něj v porovnání s Kingstonem (o pár postů níže). Zkoušel jsem zapsat soubor o velikosti 392 MB (tj. cca. 80% kapacity flashky). No a po tomto měření rázem pracovalo 80% flashky v průměrných rychlostech a zbylých 20% jelo stále těch 0,8 MB/s. Tato podobnost byla víc než prapodivná a tak jsem zaplnil celou flashku do posledního kB a poté vymazal (i přeformátoval) a hle. Už celá flashka jede průměrou rychlostí.

Obrázek
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Byť se to zdá neuvěřitelné, existují rozdíly v rychlostech FlashDisků vzhledem k použitému čipsetu (nebo možná základní desce, rozhodně ale na stejném modelu desky fungují Flashky obdobně; nevím jak na stejném čipsetu na MB od jiného výrobce)

Nicméně jsem zkusil všechny své tři FlashDisky na všech třech PC co tu mám. Jedná se o zástupce nVidia (nForce 4 Ultra), Intel (I855GM v NTB) a ATI (Xpress 200).

Přestože nějaké rozdíly existují, většinou jsou poměrně zanedbatelné, až na jeden. Kingston na nVidii a na Intelu podává poměrně shodné a velmi příjemné výsledky, ale na ATI čipsetu se propadá do šedi průměru (toto ozkoušel i kámoš, co má taky nVidii nF4, Intela - I915GML a ATI Xpress 200). Otázkou je, zda-li jsou i jiné flashdisky "vybíravé" na čipset (nebo snad čipset vybíravý na flashky )

Výsledky zde:

KingstonDataTraveler II+ 512 MB

nVidia nF4 Ultra:

Minimální rychlost :22.4 MB/sek
Maximální rychlost : 25.0 MB/sek
Průměrná rychlost : 23.5 MB/sek
Doba přístupu : 1.3 ms
Nejvyšší rychlost : 24.8 MB/sek
Využití CPU : 10.2%

Intel I855GM:

Minimální rychlost : 21.0 MB/sek
Maximální rychlost : 22.9 MB/sek
Průměrná rychlost : 22.0 MB/sek
Doba přístupu : 1.3 ms
Nejvyšší rychlost : 22.8 MB/sek
Využití CPU : 21.6%

ATI Xpress 200:

Minimální rychlost : 13.8 MB/sek
Maximální rychlost : 15.0 MB/sek
Průměrná rychlost : 14.6 MB/sek
Doba přístupu : 1.5 ms
Nejvyšší rychlost : 14.8 MB/sek
Využití CPU : 21.0%

===================================

Prestigio Leather 512MB

nVidia nF4 Ultra:

Minimální rychlost : 8.3 MB/sek
Maximální rychlost : 11.8 MB/sek
Průměrná rychlost : 11.1 MB/sek
Doba přístupu : 53.3 ms
Nejvyšší rychlost : 11.8 MB/sek
Využití CPU : 12.8%

Intel I855GM:

Minimální rychlost : 8.2 MB/sek
Maximální rychlost : 11.8 MB/sek
Průměrná rychlost : 11.0 MB/sek
Doba přístupu : 53.4 ms
Nejvyšší rychlost : 11.9 MB/sek
Využití CPU : 9.9%

ATI Xpress 200:

Minimální rychlost : 7.9 MB/sek
Maximální rychlost : 10.9 MB/sek
Průměrná rychlost : 10.4 MB/sek
Doba přístupu : 53.5 ms
Nejvyšší rychlost : 10.9 MB/sek
Využití CPU : 14.9%

===================================

Seitec 512

nVidia nF4 Ultra:

Minimální rychlost : 8.6 MB/sek
Maximální rychlost : 8.8 MB/sek
Průměrná rychlost : 8.6 MB/sek
Doba přístupu : 0.6 ms
Nejvyšší rychlost : 8.8 MB/sek
Využití CPU : 5.9%

Intel I855GM:

Minimální rychlost : 8.5 MB/sek
Maximální rychlost : 8.6 MB/sek
Průměrná rychlost : 8.6 MB/sek
Doba přístupu : 0.6 ms
Nejvyšší rychlost : 8.6 MB/sek
Využití CPU : 7.6%

ATI Xpress 200:

Minimální rychlost : 8.0 MB/sek
Maximální rychlost : 8.3 MB/sek
Průměrná rychlost : 8.2 MB/sek
Doba přístupu : 0.8 ms
Nejvyšší rychlost : 8.3 MB/sek
Využití CPU : 11.6%
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No obecně lze říci, že se obvykle pohybují rychlosti FlashDisků USB 2.0 okolo těch 10 MB/s (někdo víc, někdo míň).

Velmi schopně vypadá ten Pelošův Apacer. Ten si testoval na té své desce, která má čipset intel. Zajímavé by bylo zkusit ho otestit i na nVidii, ale hlavně na nějakém ATI čipsetu. Jesliže bys měl tu možnost - zkus to. Pro porovnání (jestli je Apacer Flashka, která chodí rychle všude, tak je to každopádně dobrej kauf :) )
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

ATI Xpress 200 meli problemy s rychlosti USB radice.. (resil to snad jiny mustek, tusim od Uli)... proto tam vykon nebude zrovna nejlepsi.. rozdil ve vykonu by byl i u externich radicu do PCI slotu atd...
PCmaniac99
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PCmaniac99 »

Kingston data traveler 128MB

minimum 8.0MB
maximum 8.1MB
average 8.0MB
přístupová doba 0.4ms
rychlost čtení 8.1MB/s
využití CPU 6,2%
sixtus1
Nováček
Nováček

Příspěvek od sixtus1 »

SanDisc Cruzer Crossfire 2.0GB
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41629

Ve FAT32:
Transfer Rate Minimum : 10.6 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 13.9 MB/sec
Transfer Rate Average : 10.9 MB/sec
Access Time : 0.9 ms
Burst Rate : 10.4 MB/sec
CPU Usage : 14.3%

V NTFS:
Transfer Rate Minimum : 10.9 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 14.1 MB/sec
Transfer Rate Average : 11.0 MB/sec
Access Time : 0.9 ms
Burst Rate : 14.0 MB/sec
CPU Usage : 9.3%

Jak je vidět, tak není nijak velký rozdíl mezi FAT32 a NTFS. Z mého hlediska je pro flash disc lepší FAT32, protože například u omezených práv je problém zapisovat data atd.
CPU: AMD Phenom X4 9650 with AC FREEZER 64 pro, Motherboard: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H, RAM: 2048MB Patriot 1066MHz , VGA: Integrovaná, HDD: WD GreenPower 500GB, Case: Nějakej chieftec (jenom kostra, vzhled je kompletně překopanej:-)), Mechanika: DVD-RAM LG GSA-H12L with LighScribe
Notebook:Mivvy M310 (MSI Wind U100)
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Rychlosti FlashDisků

Příspěvek od Nagant »

Nemáte prosím někdo flash disk EMTEC S400 8GB? Právě jsem si ho koupil v OKAY, všude na internetu píšou, že rychlost čtení je 25 MB/S a zápisu 15MB/s (jinak bych si ho nekupoval) a reálné hodnoty jsou možná tak čtvrtinové. :evil: Zkoušel jsem zatím na dvou PC, samozřejmě na USB 2.0.
Tak bych rád věděl, zda to jde někomu rychle.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlosti FlashDisků

Příspěvek od Václav Sedlář »

EMGETON 512MB NEXT Flash Memory

Obrázek

http://flash-disky.hledejceny.cz/emgeto ... etail=vice

Kupoval jsem ho v akci v Kauflandu za 80Kč a mile mě překvapil:

Testoval jsem ho v USB ve předu (2x) a poté ještě v USB v zadu a rozdíl byl vždy jen +- 0,1Mb/s:

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“