Jak efektivně a šetrně oddělat chladič z Graf.Karty?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

kalendap
Nováček
Nováček

Jak efektivně a šetrně oddělat chladič z Graf.Karty?

Příspěvek od kalendap »

:D Potřeboval bych poradit, protože potřeboval bych sundat chlazeni z karty a dat tam lepši, problem je v přidělání chladiče. Kámoš mi říkal že dal kartu do mrazáku a pak jednoduše chladič sundal. Neexistuje nějaká lepší volba???

//edit by zombie: název threadu mírně přejmenován :roll:
ASUS A7N8X-Lan ?? ,AMD ATHLON XP 2500+ Barton,ATI RADEON 9600PRO,SEAGATE BARRACUDA 80GB,DDR400 512 MB
-------------------------------------------------------
Na*** a rozmazat ... a pak prisel chladic a pasta
xDodox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xDodox »

Buď dať kartu do mrazáku a dať dole chladič.
Ďalšie možnosti:
a) podrezať chladič žiletkou
b) medzi GPU a chladič dať tel. kartu a potom medzi chladič a tel. kartu dať šoubovák a odpáčiť chladič
c) "rozpáliť" kartu dákou hrou a dať dole chladič
MB: ASRock K7S8X R3.0 Hybrid Booster * CHIPSET: SiS746FX * CPU: AMD Duron 1800 (13.5x133) + Titan TTC-D5TB/CU35 * RAM: AM1® 2x128MB DDRAM PC 2700 333MHz CL2.5 * HDD: Samsung SpinPoint PL40 40GB * VGA: ATi Asus Radeon 9200SE/T 64MB DDR RAM, 64bit + CoolerMaster DXY-4C1XC + CoolerMaster ARC-U01 200/329@250/344 (ATiTool: 291/380) * DVD-ROM: Asus DVD-E616P * CD-RW: Samsung SW-252B 52x24x52 * SOUND: on-board (AC97) * LAN: on-board (SiS746FX) * OS: Win XP Pro Cz * 3DMark2001: 4.467 * 3DMark2003: 647 * Catalyst: 4.6
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Stačí to zahřát (třeba fénem na vlasy) a sundáš to v pohodě.
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
Bart_Teschen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bart_Teschen »

Borg píše:Stačí to zahřát (třeba fénem na vlasy) a sundáš to v pohodě.
Přesně, fén je na to ideální, jenom dej pozor - ten chladič musí jít sundat bez "hrubé síly" !!!!
IBM Thinkpad T60, Intel CoreDuo T7200 2GHz, 3GB RAM, Radeon X1400, SATA, Win XP
dort
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dort »

no psát bez hrubé síly je maličko zavádějící, neb pokud výrobce dal mezi jádra a samotný chladič kvalitní pastu tak maličko síly - v kolmém směru - bude rozhodně potřeba.

Neříkám páčit as kroutit, ale více zabrat směrem nahoru je nutnost, alespoň u těch karet, u kterých jsem sundával chladič, tomu tak bylo vždy. :)

asi to chce se né úplně bát, vím karta stojí dost peněz, ale věř že to na 99% procent prežije, mně zatím přežila z cca 15 kusů každá / zatím / :-D

a proč, tvrdím, že pasta je problém? no povedlo si mi, pravda při výmněně chladiče na procesoru P4, ho vytáhnou pro zamklém socketu na spodku chladiče - dobře "napastováno" je občas i problém při rozebírání :lol:

takže good luck
Přišel jsem, viděl jsem, a stále jsem LAMA
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

Borg píše:Stačí to zahřát (třeba fénem na vlasy) a sundáš to v pohodě.
nemusíš ani fénovat, stačí ji trochu taktnout chvíli pařit, pak rychle vypnout kompl a sundat větrák
dort
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dort »

m.h.l píše:nemusíš ani fénovat, stačí ji trochu taktnout chvíli pařit, pak rychle vypnout kompl a sundat větrák
není jednodušší použít ten fén???? :lol:

už vidím jak pařím - ESC, ESC, ESC - ukončím hru. vypnu komp - otevírám a sundavám bočnici, povoluji šroubek, vytahuji LCD, vydnavám kartu a s oroseným čelem zjišťuji, že je ještě vlažná :)
a vrhám se sundat větrák :lol:
Bart_Teschen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

dort píše:no psát bez hrubé síly je maličko zavádějící, neb pokud výrobce dal mezi jádra a samotný chladič kvalitní pastu tak maličko síly - v kolmém směru - bude rozhodně potřeba.

Neříkám páčit as kroutit, ale více zabrat směrem nahoru je nutnost, alespoň u těch karet, u kterých jsem sundával chladič, tomu tak bylo vždy. :)

asi to chce se né úplně bát, vím karta stojí dost peněz, ale věř že to na 99% procent prežije, mně zatím přežila z cca 15 kusů každá / zatím / :-D

a proč, tvrdím, že pasta je problém? no povedlo si mi, pravda při výmněně chladiče na procesoru P4, ho vytáhnou pro zamklém socketu na spodku chladiče - dobře "napastováno" je občas i problém při rozebírání :lol:

takže good luck
No a co jsem asi napsal, bez "hrubé síly" tzn. jak píšeš ty "maličko" není hrubě :wink:
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

dort píše:
m.h.l píše:nemusíš ani fénovat, stačí ji trochu taktnout chvíli pařit, pak rychle vypnout kompl a sundat větrák
není jednodušší použít ten fén???? :lol:

už vidím jak pařím - ESC, ESC, ESC - ukončím hru. vypnu komp - otevírám a sundavám bočnici, povoluji šroubek, vytahuji LCD, vydnavám kartu a s oroseným čelem zjišťuji, že je ještě vlažná :)
i kdyby ti to trvalo minutu bude ještě horká
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

kladivom!!! :D
dort
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dort »

m.h.l píše:
dort píše: není jednodušší použít ten fén???? :lol:

i kdyby ti to trvalo minutu bude ještě horká
minutu???? no to přidej - můj odhad je okolo dvou minut ;) ale i tak bude vlažná, jen příjde ten dostih zbytečný, oproti zapnutí a vypnutí fénu ;)

ale jinak je to jen otázkou pohodlnosti 8)
Roxyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roxyman »

Včera jsem sundaval chladič z mého Radeona a měl jsem celkem strach jak to půjde blbě....

Zapnul jsem komp, nechla jsem ho chvíli běžet (10minut), pak jsem ho vypnul....V poklidu jsem kartu vyndal z kompu, ze zadu jsem uvolnil ty umělohmotný příchytky a hle chladič jsem bez jakékoliv byť i sebemenší síly sundal....
Koukal jsem jak puk! :o Jádro i chladič byly potřeny šedivou teplovodivou pastou, kerá byla jak blátíčko i když už to bylo studený... Tak jsem to otřel papírovým kapesníčkem a bylo hotovo...

No prostě sem to nečekal, že to půjde tak snadno...
Stalo se někomu něco podobného, nebo jsem vyjímka??

Dneska tam budu dávat pasivy a VGA silencera 8)

To bude hukot ! :P
CPU AMD PHENOM II X4 955 Black Edition ::: ASRock 970M PRO3 - AMD 970 ::: RAM HyperX Savage 16GB (2x8GB) DDR3 2400 CL11 ::: VGA XFX Radeon RX 560 4GB Core Edition True OC Single Fan ::: SSD OCZ Agility 3 Series 120GB ::: HDD Samsung SpinPoint F1, HD103UJ, SATA II, 32MB - 1TB ::: CASE: CHIEFTEC
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Veconou gdyz to je pridelany skrz tak to de uplne lehce doulu
z GeFa256 (oh Herculesu :) ) tom to bylo taky skrs tak sem to taky jenom vodcvak a pohoda 8)
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Roxyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roxyman »

Dr Meduza píše:Veconou gdyz to je pridelany skrz tak to de uplne lehce doulu
z GeFa256 (oh Herculesu :) ) tom to bylo taky skrs tak sem to taky jenom vodcvak a pohoda 8)
Já si právě myslel, že to bude držet na tý pastě, ale ono nic...

Před nedávnem jsem si jen tak pro cvik sundaval pasivní docela velkej chladič z 3DFX Voodoo 3 3000 a drželo to jak kua :oops: . Docela zabíračka než jsem ho sundal...bez hrubé síly to každopádně nešlo...

Ale je fakt že už je ta karta pěkně stará. Drželo to na takový bílý pastě, byla tvrdá jako kámen...možná to bylo nějaký teplovodivý lepidlo...nebo co...
CPU AMD PHENOM II X4 955 Black Edition ::: ASRock 970M PRO3 - AMD 970 ::: RAM HyperX Savage 16GB (2x8GB) DDR3 2400 CL11 ::: VGA XFX Radeon RX 560 4GB Core Edition True OC Single Fan ::: SSD OCZ Agility 3 Series 120GB ::: HDD Samsung SpinPoint F1, HD103UJ, SATA II, 32MB - 1TB ::: CASE: CHIEFTEC
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Ja mel chladic prilepenj takovym bilim lepidlem (gdo vi co to bylo :razz: ) a to dem mysel vypacit stoubovakem to tam drzelo uplne hrozne
Bart_Teschen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Dr Meduza píše:Ja mel chladic prilepenj takovym bilim lepidlem (gdo vi co to bylo :razz: ) a to dem mysel vypacit stoubovakem to tam drzelo uplne hrozne
Do prdele chlapi, nahřát, nahřát, pak to půjde samo ... žádné páčení !!!!
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Bart_Teschen píše:
Dr Meduza píše:Ja mel chladic prilepenj takovym bilim lepidlem (gdo vi co to bylo :razz: ) a to dem mysel vypacit stoubovakem to tam drzelo uplne hrozne
Do prdele chlapi, nahřát, nahřát, pak to půjde samo ... žádné páčení !!!!
Nakrejval sem nahrejval az na to neslo ani sahnou ale drzelo to uplne stejne gdyz to je na naky 2 slozkovym lepisle tak to je jak gdyz to prilepis normalnim lepidlem a tam ti nahrejvani nepoimuze :evil:
Bart_Teschen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Dr Meduza píše:
Bart_Teschen píše: Do prdele chlapi, nahřát, nahřát, pak to půjde samo ... žádné páčení !!!!
Nakrejval sem nahrejval az na to neslo ani sahnou ale drzelo to uplne stejne gdyz to je na naky 2 slozkovym lepisle tak to je jak gdyz to prilepis normalnim lepidlem a tam ti nahrejvani nepoimuze :evil:
No, tak to je divné, protože co vím, tak to je normálně přilepené teplovodivou pastou, teda tou co lepí ...
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Bart_Teschen píše: No, tak to je divné, protože co vím, tak to je normálně přilepené teplovodivou pastou, teda tou co lepí ...
Todle vypadalo spis jak gdyz na tom je klasickej silokon co se dava do koupelny (a co s nim slepuju vodni chladice) a ten na hliniky drzi uplne desne a neda se sundat vubec nicim
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Mam Hercules FDX 8500LE a taky jsem minulý týden sundaval chladič. Kámoš to zkoušel asi před půl rokem a karta mu odešla. Moc jsem si nevěřil. Jenže větrák začal dělat kravál, tak musel jít pryč. Zkoušel jsem páčit šroubovákem - jemně,silněji hodně moooc! Nechtělo se mu, ale když jsem pod něj začal šťouchat žiletku (silou tak povolil. Stálo to zato. Při 1,9V (Vcore mod) jsem se dostal na 320MHz!!!! Větrák z AMD T-bird dělá práci dobře :lol:
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“