Zalman ZM-WB4 waterblock a socket AM2 - domácí výroba úchytu

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
PavelKCZ
Nováček
Nováček

Zalman ZM-WB4 waterblock a socket AM2 - domácí výroba úchytu

Příspěvek od PavelKCZ »

Zdravím,

takže když jsem zjistil, že na ten Zalman waterblock nikdo úchyt nemá, nezbylo než jej vyrobit.
Vzhledem k tomu, že jsem se s tím nechtěl moc babrat, vymontovávat motherboard a všelijak s tím blbnout, vzniklo po delším přemýšlení a zkoumání tohle.

Využil jsem toho, že ten plast kolem procesoru má na vhodných místech 4 dírky. Provrtal jsem pár distančních sloupků z GM Electronic a přišrouboval jsem je pomocí šroubků M3, podložek a matiček k těm dírkám

Obrázek

Pak jsem na ten WB namontoval kousek plechu který slouží k uchycení do jiného socketu.
Na vršky distančních sloupků jsem přišrouboval kousky mosazné kulatiny trochu ošmidlané frézou s vyříznutou drážkou pro přesnější polohování. Uprostřed každé té kulatiny je díra s vyříznutým závitem M4 do které se umístí šrouby přitlačující waterblock na procesor. Ještě jsem se nerozhodnul, jestli budou ty šrouby přitlačovat ten wb prostřednictvím těch pružících plechů z původního klipsu nebo jestli použiju delší šrouby a budu přitlačovat přímo ten waterblock. U těch plechů je fajn, že to trochu pruží, ale nevím co s tím provedou vibrace. Když se plechy nepoužijou, mám trošku strach aby se nerozštíplo to plexi na wb při těsném utažení, ale zase by to lépe přitlačovalo. Ve finále to každopádně bude chtít všechny šroubky které drží distanční sloupky v tom plastu okolo zakápnout epoxy, aby se vlivem vibrací matky pomalu neuvolnily.

Prozatímní výsledek vypadá zhruba takhle a wb se jeví jako docela dobře přitisknutý k procesoru.

Obrázek

Má k tomu někdo nějaké technické poznámky ? Třeba jsem něco přehlédl a vůbec to nebude fungovat :-)))
golop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golop »

vynikající práce :up:
PavelKCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PavelKCZ »

No, vynikající asi ne. Spíš takový huš, huš, z nouze ctnost.

Jednak je to takový vopižlaný a za druhé se teprve uvidí, co s tím udělají vibrace.

Pokud to bude fungovat, tak hlavní plus té konstrukce je v tom, že se to dá celé udělat jen vrtačkou, pilníkem a jehlovým pilníkem (tedy krom říznutí závitu, na to je závitník potřeba) a je to víceméně universální na libovolný waterblock.
Sloupky prodává GM, mosazné kulatiny třeba Ferona a je to celé za pár kaček.
golop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golop »

zalezi jak je to pridelany k cpu jestli to drzi pevne a relativne silne prildute k cpu :)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Zpracovani vypada pekne ale zda se mi to trochu nedoresene. Jen tu riziko posunu bloku.Blok skouzne a udela nejakou neplechu. Jestli mas pristup k freze mozna by bylo lepsi si z nerezoveho plechu udelat novou sponu a blok uchytit za diry v MB.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

PavelKCZ píše:No, vynikající asi ne. Spíš takový huš, huš, z nouze ctnost.

Jednak je to takový vopižlaný a za druhé se teprve uvidí, co s tím udělají vibrace.

Pokud to bude fungovat, tak hlavní plus té konstrukce je v tom, že se to dá celé udělat jen vrtačkou, pilníkem a jehlovým pilníkem (tedy krom říznutí závitu, na to je závitník potřeba) a je to víceméně universální na libovolný waterblock.
Sloupky prodává GM, mosazné kulatiny třeba Ferona a je to celé za pár kaček.
prosimte jaky vibrace,kde by se tam asi tak vzali ? ja bych to tak klidne nechal pro svoji funkci to je naprosto dostatecny....
PavelKCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PavelKCZ »

Woyta píše:Zpracovani vypada pekne ale zda se mi to trochu nedoresene. Jen tu riziko posunu bloku.Blok skouzne a udela nejakou neplechu. Jestli mas pristup k freze mozna by bylo lepsi si z nerezoveho plechu udelat novou sponu a blok uchytit za diry v MB.
Jj, to je správná poznámka. Ten posun už mně napadnul taky.
To asi vyřeším tím, že pod šrouby M4 dám podložky ve tvaru U. Spodkem toho U projde ten šroub a tím to U bude držet ten plech na který šroub tlačí a přitlačuje blok.

Udělat novou sponu by bylo pochopitelně nejlepší řešení. Jenže jediné díry které tam jsou jsou ty, co drží ten plastový rám přišroubovaný k motherboardu. Na druhé straně MB jsou zašroubované do takového rozměrného kovového cosi, asi přídavného chladiče. A ty stávající šrouby mají nějaký exotický závit, takže by se to muselo převrtávat, protože by bylo nutné použít jiné (delší) šrouby.
A tím bych přišel o záruku, protože board je nový. Tohle stávající řešení můžu bez potíží sundat a board reklamovat, kdyby se něco podělalo.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Myslis tento plech?
http://www.overclockers.ru/images/lab/2 ... back-b.jpg
To je jen proti prohnuti MB pri instalaci tezkeho chladice. Muzes to sundat a uschovat.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
PavelKCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PavelKCZ »

Woyta píše:Myslis tento plech?
http://www.overclockers.ru/images/lab/2 ... back-b.jpg
To je jen proti prohnuti MB pri instalaci tezkeho chladice. Muzes to sundat a uschovat.
Jj, na tom mém Asusu je něco podobného. Já myslel, že je to nějaká sofistikovaná vychytávka.

No uvidíme, já otestuju to, co mám teď a kdyby to nešlapalo jak má, tak to asi celé rozeberu a udělám to pořádně.
PavelKCZ
Nováček
Nováček

Tak jsem to vyřešil definitivně

Příspěvek od PavelKCZ »

tím, že jsem z waterblocku sundal tu sponu pro jiný socket a šrouby M4 přitlačují rovnou waterblock.
Aby se to nešoupalo nebo neštíplo, dal jsem pod každý ten šroub malou gumovou nožku, které prodává GM asi za 2 Kč/kus.
Nožka má v sobě takové vybrání, do kterého krásně pasuje podložka M3. Tím se tlak rozloží na celou nožku, ta pěkně přilne a celé to drží pevně.
Když se s tím zalomcuje vší silou, tak se to ani nehne.
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

me se osvedcily na takovydle pribastlovani sloupky od primecooleru. Krasne je zasroubujes do podlozky pod deskou, vypodlozis podlozkama. Je to supr bytelny.
Zezhora do nich vpoho nasroubujes, dotahnes, sponu

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Voda“