děkuji předem za vaše odpovědi
Wifi a strom?
Moderátor: Don
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Wifi a strom?
Chci si připojit wifi internet a chtěl bych vědět jestli signál který se ponese asi 250m a bude překážet jeden strom (spíš jeho koruna) bude dostatečně silný a popřípadě jestli to ovlivní signál (PING nebo přenosové rychlosti), a když v tom už jsme tak jakou si mám dát anténu jestli standartní směrovku nebo síto a k tomu jakej router.
zítra dodám i foto jestli to trošku pomůže... jo a kamarád mi říkal že jeho známý příjímal signál ze vzdálenosti 150m a přěkážel mu vzrostlej ořech, ale jestli nekecal 
MB: DFI LanParty NF4-D | CPU: AMD Athlon 64 3200+ 2,0Ghz @ 2,5Ghz Def. Vcore | RAM: Kingstone 4x512Mb 400DDR2 | HDD1: Seagate B. 250Gb SATA2 | HDD2: Seagete B. 320Gb | DVDRAM LG GSA-H20L | VGA: WinFast GeForce 6800GS 256Mb PCI-E 510/1150Mhz | Zdroj: Forton BlueStorm II 400W | Mouse: Logitech G5 | 19" LCD Benq FP93G X | Genius 5.1 HomeTheater Black
- Bajgy
- Středně pokročilý

problem se stromy je ten ze se jejich "prostupnost" pro signal hodne lisi.
V zime (pokud je opadany) nevadi skoro vubec. V lete je to horsi a pokud prsi je to velmi spatne. Na listech se totz drzi voda, ktera vyborne pohlcuje zareni v 2,4 GHz.
Takze pokud ti nebude vadit vypadek v pripade deste nebyva to velky problem. Musis se smirit s tim ze to obcas treba taky nepojede.
V zime (pokud je opadany) nevadi skoro vubec. V lete je to horsi a pokud prsi je to velmi spatne. Na listech se totz drzi voda, ktera vyborne pohlcuje zareni v 2,4 GHz.
Takze pokud ti nebude vadit vypadek v pripade deste nebyva to velky problem. Musis se smirit s tim ze to obcas treba taky nepojede.
Toshiba Tecra A6
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tohle je fakt strašně těžko radit, je to velmi různé
obecně stromy jsou problém, v zimě když je listí dole, tak to jede jak z praku, ale třeba na jaře a ještě po dešti
nezbude než to vyzkoušet, chce to samozřejmě kvalitní směrový antény
ještě mě napadá, není možné anténu posunout tak, abys změnil úhel a tomu stromu se vyhnul?
//edit: hezky mě bajgy predbehl ... ale zase mas dva nezavisle nazory, ktere si odpovidaji
obecně stromy jsou problém, v zimě když je listí dole, tak to jede jak z praku, ale třeba na jaře a ještě po dešti
nezbude než to vyzkoušet, chce to samozřejmě kvalitní směrový antény
ještě mě napadá, není možné anténu posunout tak, abys změnil úhel a tomu stromu se vyhnul?
//edit: hezky mě bajgy predbehl ... ale zase mas dva nezavisle nazory, ktere si odpovidaji
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
proběhal jsem snad selou střechu a nic
a cotakhle použít 5Ghz pomohl bych si nějak? Škoda že se nedá domluvit s majitelem stromu
a cotakhle nějaký přesměrování signálu, že bych udělal jakoby objížďku nějakým jiným bodem. existuje něco takového?
MB: DFI LanParty NF4-D | CPU: AMD Athlon 64 3200+ 2,0Ghz @ 2,5Ghz Def. Vcore | RAM: Kingstone 4x512Mb 400DDR2 | HDD1: Seagate B. 250Gb SATA2 | HDD2: Seagete B. 320Gb | DVDRAM LG GSA-H20L | VGA: WinFast GeForce 6800GS 256Mb PCI-E 510/1150Mhz | Zdroj: Forton BlueStorm II 400W | Mouse: Logitech G5 | 19" LCD Benq FP93G X | Genius 5.1 HomeTheater Black
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pikoto
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jn
Jako tvůj problém to nevyřeší s 5 ghz páč voda je voda..a koruna zůstane korunou a jak už tu řekl kolega, tak cenově by se ti to asi nelíbilo..Pokud nespadne někdy náhodou v noci strom cizím zaviněním, tak obejdi překážku jiným bodem..jediné řešení..pokud hodláš býti na wifi...
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- mozek007
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak dodej tu fotku, posoudíme. Nebo vysekej do koruny díru. Holt musíš zkusit, jestli máš kompatibilní strom a wifi.
Věř tomu. Píšu na osobní blog Mozek tě vidí.net. Osobní fotografické stránky: OldaSalek.cz.
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hh kompatibilní strom a WIFI to zní good
jj foto je tu mám dvě místa
1)Podbití
2)komín
foták nic moc musím sehnat jiný a lepší...
jj foto je tu mám dvě místa
1)Podbití
2)komín
foták nic moc musím sehnat jiný a lepší...
Naposledy upravil(a) @n@n@s dne sob 10. úno 2007, 16:15, celkem upraveno 1 x.
- mozek007
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Já bych ti napsal rád "Půjde to". Ale to zjištíš jen tak, že to zkusíš. Záleží na citlivosti antény, třeba jí dát o metr výš, řešit odrazem signálu je asi nereálné. Ta jedna větev by vadit neměla i když se bude houpat ve větru. Co ti brání jí ufiknout
? Vypadá, že je suchá a upadne sama, viděl bych to na noční přepadovku.
Věř tomu. Píšu na osobní blog Mozek tě vidí.net. Osobní fotografické stránky: OldaSalek.cz.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Větev by nebyl problém pokud by ten strom nebyl tak vysoký
Má dlouhej kmen žádný větve a to je docela blbé.. no nějak to zkusím dyštak bych s kámošel sundal celý strom
A jakou by ste mi doporučili anténu? směrovou nebo panelovku?
A jakou jednotku (podobnou http://www.wifi-shop.cz/obchod/ovislink-wl-5460ap/ téhle )
Hele a nemáte někdo vrtulník na dálková ovládání s motorovou pilou??
Má dlouhej kmen žádný větve a to je docela blbé.. no nějak to zkusím dyštak bych s kámošel sundal celý strom
A jakou by ste mi doporučili anténu? směrovou nebo panelovku?
A jakou jednotku (podobnou http://www.wifi-shop.cz/obchod/ovislink-wl-5460ap/ téhle )
Hele a nemáte někdo vrtulník na dálková ovládání s motorovou pilou??
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
http://www.obchudecek.cz/?kcis=V03181 co takhle tuhle anténu....
- mozek007
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
5460 v režimu klient se mi zdá zbytečný luxus, to můžeš dát klidně polovičního wline w3000 nebo jiné. 5460 je moc drahý. Spíš tu směrovku, já osobně mám panelku 9db na 900metrů.
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ten původní odkaz nejede takže tuc:

Vysokosměrová parabolická anténa, provedení ABS + hliník, špičková kvalita, možnost obou polarizací, kloubový závěs. Frequency Band 2400 - 2485 MHz Dimension diameter 290 mm Gain 14 +- 1 dB -3 dB Beamwidth 9° Wieght 400 g Conector N Male Material AL + ABS Polarization Horizontal / Vertical Impedance 50 OHM

Vysokosměrová parabolická anténa, provedení ABS + hliník, špičková kvalita, možnost obou polarizací, kloubový závěs. Frequency Band 2400 - 2485 MHz Dimension diameter 290 mm Gain 14 +- 1 dB -3 dB Beamwidth 9° Wieght 400 g Conector N Male Material AL + ABS Polarization Horizontal / Vertical Impedance 50 OHM
Naposledy upravil(a) @n@n@s dne sob 10. úno 2007, 16:11, celkem upraveno 1 x.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Anténka objednána i z jednotkou Ovislink WL-5460AP...když luxus tak pořádnej
uvidím co to bude dělat dyštak se příjdu zase poradit
všem dík...
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nechci do toho rejpat, ale ono na naprosto přímé viditelnosti tolik nezáleží, protože se signál nešíří naprosto přímočaře, ale spíše do tvaru jakési okurky či doutníku, říká se tomu první fresnelova zóna.
Jakékoliv narušení této zóny se odrazí v pouzžitelnosti cílového signálu - takže pro tvůj případ by to nebylo pouze uřezat větev, ale prořezat celý průřez ve tvaru kruhu.
pokud bychom vycházeli z předpokladu, že je překážka v nejširším místě, tedy přesně veprostřed 250m spoje, průměr fresnelovy zóny se spočítá následovně:
takže pro tento případ je to tedy:
to znamená, že bys tam musel pro 100% signál prořezat průřez o průměru 2,97 m se středem ležícím v přímce koncových bodů spoje.
Chápu že to asi dělat nebudeš, ale zase potom musíš počítat s tím, že pokud budeš mít zakryto 50 % výhledu, dojde ti jen polovina signálu a to by někdy nemuselo být dostatečně
Nicméně jak koukám na poměr anténa/vzdálenost, mám pocit že to na 99 % pojede v pohodě (anténa je dost naddimenzována), takže se nemáš čeho bát.
Jakékoliv narušení této zóny se odrazí v pouzžitelnosti cílového signálu - takže pro tvůj případ by to nebylo pouze uřezat větev, ale prořezat celý průřez ve tvaru kruhu.
pokud bychom vycházeli z předpokladu, že je překážka v nejširším místě, tedy přesně veprostřed 250m spoje, průměr fresnelovy zóny se spočítá následovně:
Kód: Vybrat vše
d = sqr( lambda * (( l1 * l2 ) / (l1 + l2)) ) kde l1 a l2 je vdálenost od koncových bodů v metrech a lambda je vlnová délka v metrech (pro wifi cca 0,1248m)Kód: Vybrat vše
d = sqr(0,1248 * (( 125 * 125 ) / (125 + 125)) )
d = 2,79 mChápu že to asi dělat nebudeš, ale zase potom musíš počítat s tím, že pokud budeš mít zakryto 50 % výhledu, dojde ti jen polovina signálu a to by někdy nemuselo být dostatečně
Nicméně jak koukám na poměr anténa/vzdálenost, mám pocit že to na 99 % pojede v pohodě (anténa je dost naddimenzována), takže se nemáš čeho bát.
Francie ... sladká Francie
- @n@n@s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No jestli to pojede špatně tak stomu udělám pá pá... Ale stejně si myslím že ten signál je šířený v první Fresnelove zóně je v dané zoně kdekoliv pokud není zrovna ve stínu toho vysílání, tak tam musí být 100%. jako by to bylo na způsob radiových vln akorát že je daleko menší prostor pokrytí... Takže jestli je tvar doutníku tak může ve středu toho doutníku obejít i nějakou překážku... nechápu jak by se ten signál rozložil na kruh o půměru 2.79m a kdyby byla část kruhu zakrytá tak by ubyl i signál... newím asi blbost ale dík za radu třeba se bude hodit
díky....
a dyštak kde najdu na webu nějaké vysvětlení na tu první Fresnelovu zónu?? 
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je právě ono, pokud bys to přirovnal k vlnám FM rádia, zjistil bys, že ty mají mnohonásobně větší vlnovou délku, takže se šíří úplně jinak@n@n@s píše: jako by to bylo na způsob radiových vln akorát že je daleko menší prostor pokrytí... nechápu jak by se ten signál rozložil na kruh o půměru 2.79m a kdyby byla část kruhu zakrytá tak by ubyl i signál...
tu http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone@n@n@s píše:a dyštak kde najdu na webu nějaké vysvětlení na tu první Fresnelovu zónu??
tu http://www.zytrax.com/tech/wireless/fresnel.htm
a tu http://www.google.com/search?hl=cs&clie ... Hledat&lr=
Francie ... sladká Francie