Prechod z Win na Linux,treba formatovat?Ktory linux?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
johny128
Začátečník
Začátečník

Prechod z Win na Linux,treba formatovat?Ktory linux?

Příspěvek od johny128 »

Nazdar, mam taku otazocku, chcel by som teraz prejst na Linux, ale asi len na tyzden :oops: , chcem si to konecne mrknut. No a teraz k problemu:Mam disk rozdeleny na C a D, na obidvoch mam FAT32.Linux by som chcel dat na C a winXP vymazat.Treba zrejme naformatovat to C na nieco linuxacke nie?A treba naformatovat aj to D ???Alebo ho mozem nechat tak a pobezi mi na linuxe v pohode?A este, ktory linux je naj.?su tu debian,red hat,..... ,pls poradte.Vopred dakujem.

Fajn,fajn,prave som si to tu presiel a zistil som ze otazky ktore sa pytam su tu uz rozobrane asi 100 krat,takze sorry.Ale aj tak mozte odpovedat,nech to mam v kocke 8-) .MAM VSAK JEDNU OTAZKU,KTORA TU NEBOLA TAK SA MI ZDA.Chcem si stiahnut linux z http://linuxiso.org/distro.php?distro=45 ,ide o gentoo, ten tu mate vsetci nejak radi.Ale otazka: mam si stiahnut
1.Gentoo x86 Universal Installer, alebo
2.Gentoo PPC Universal Installer ??????????
??????????????
?????????????????dakujem vopred
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

stiahni si ten x86,tenPPC sa my zda ze su urcene pre power pc aleob nieoc take,niesom si uplne isty :oops: ,ten x86 je urceny pre intel aj amd, pri instalacii si budes musiet nastavit manualne nastavenie oddielov na disku tam vymazes to c tam ho ale ako c neuvidis budes to musiet urobit podla kapacity ked je mensie to c ako de tak to spoznas a vymazes ho,potom vytvoris swapovaci oddiel daj ho aspon 512mb velky alebo vice cim vice tym lepe :roll: a potom si vytvoris oddiel / podobne ako pri woknach C: linux tam ma / tam daj zbytok co ti zostane a este sa my zda ze by si mal vytvorit aj nejaky aspon 150mb /boot a mas to das instalovat vyberes balicky co tam chces a je to :)
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

"C" naformatujes behem instalace (pisu do uvozovek protoze Linux nezna zadne c,d,e... bude to pravdepodobne /dev/hda1). Hodne zalezi od distribuce jaky bude presne postup.

Pokud chces jen na tyden vyzkouset tak do Gentoo nechod, v nem bys se asi behem tydne prilis daleko nedostal :) Na druhou stranu naucis se o linuxu nejvice... Kdyz uz teda gentoo tak x86. PPC je pro procesory Power PC (pocitace Apple).

Doporucuju pro zacatek zvolit Mandrake 10.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Souhlasím s miho - Gentoo je sice super, ale rozhodně není pro začátečníky.

K tomu, že se v něm o Linuxu naučíš nejvíc - naučíš, ale musíš mít už nějakou předchozí zkušenost s Linuxovými principy (kde je jaká konfigurace, základní práce na konzoli, adresářová struktura (to je hodně důležitý !!), práce s diskama, CD, návyk číst manuály a hledat v Internetu, když ti něco nejde - taky strašně důležitý. To Windowsáci neuměj a když Linux zkoušej a někde se zaseknou, tak s tím seknou a začnou na Linux nadávat a přitom to je jen jejich blbost :-( , atd...) a ty musíš nejdřív získat na nějaké klikací lama-friendly distribuci, protože jinak bys to Gentoo ani nenainstaloval...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše:Souhlasím s miho - Gentoo je sice super, ale rozhodně není pro začátečníky.

K tomu, že se v něm o Linuxu naučíš nejvíc - naučíš, ale musíš mít už nějakou předchozí zkušenost s Linuxovými principy (kde je jaká konfigurace, základní práce na konzoli, adresářová struktura (to je hodně důležitý !!), práce s diskama, CD, návyk číst manuály a hledat v Internetu, když ti něco nejde - taky strašně důležitý. To Windowsáci neuměj a když Linux zkoušej a někde se zaseknou, tak s tím seknou a začnou na Linux nadávat a přitom to je jen jejich blbost :-( , atd...) a ty musíš nejdřív získat na nějaké klikací lama-friendly distribuci, protože jinak bys to Gentoo ani nenainstaloval...
no hej, cital som tu uz ze Gentoo je viac pre profikov :oops: , ale je len na jedno cd :-D a ja si to chcem stahovat z internetu, takze....... 8-) 8-).Cennim si ze mi odporucate radsej nieco lahsie,nech sa naucim najprv zaklady a tak,tak by sa to aj malo ja viem, ale napr. Mandrake 10 je az na 3 cd!! Ten gentoo som si prave dal stahovat :? a ide mi to 52.4 kbs takze este dneska stiahnem a v piatok sa zacnem hrat.Zatial mozem prestudovat fora na internete a popripade,nie su nahodou aj nejake dobre knizky o linuxe gentoo "pre zaciatocnikov"???znie to strelene ja viem, ale pomohlo by to mal v jednej knihe.Este jedna otazocka na ktoru ste mi priamo neodpovedali, to moje D, nic sa mi s nim nestane???Bude plne funkcne aj potom na Linuxe?O to co je na nom by som velmi nerad prisiel.

Ozaj,a v com sa vlastne prejavi ze to potrebuje nejake skusenosti to gentoo?Bude to chciet rovno nejake prikazy alebo co?Alebo len ak ho chcem efektivne vyuzivat tak potrebujem mat zaklady? :?
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

johny128 píše:
TomV píše:Souhlasím s miho - Gentoo je sice super, ale rozhodně není pro začátečníky.

no hej, cital som tu uz ze Gentoo je viac pre profikov :oops: , ale je len na jedno cd :-D a ja si to chcem stahovat z internetu, takze....... 8-) 8-).Cennim si ze mi odporucate radsej nieco lahsie,nech sa naucim najprv zaklady a tak,tak by sa to aj malo ja viem, ale napr. Mandrake 10 je az na 3 cd!! Ten gentoo som si prave dal stahovat :? a ide mi to 52.4 kbs takze este dneska stiahnem a v piatok sa zacnem hrat.Zatial mozem prestudovat fora na internete a popripade,nie su nahodou aj nejake dobre knizky o linuxe gentoo "pre zaciatocnikov"???znie to strelene ja viem, ale pomohlo by to mal v jednej knihe.Este jedna otazocka na ktoru ste mi priamo neodpovedali, to moje D, nic sa mi s nim nestane???Bude plne funkcne aj potom na Linuxe?O to co je na nom by som velmi nerad prisiel.

Ozaj,a v com sa vlastne prejavi ze to potrebuje nejake skusenosti to gentoo?Bude to chciet rovno nejake prikazy alebo co?Alebo len ak ho chcem efektivne vyuzivat tak potrebujem mat zaklady? :?
ak ho nevymazes a nevytvoris na miesto nejaky oddiel pre lnx tak to tam zostane pokial budes chciet :roll:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

johny128 píše:

Tak dej radši stahovat 3CD Mandrake. Fakt. Tohle je zbytečně stažený cédéčko.

To si piš, že to bude chtít příkazy! Vybafne na tebe jen příkazová řádka, žádnej grafickej instalátor nečekej. Bez základů to ani nenainstaluješ, všechno musíš totiž dělat ručně. Bez znalosti většiny standartních příkazů to nenakonfiguruješ, nemáš šanci vůbec rozjet grafiku a wokýnka. Nehledě na to, že na 1CD se vejde holej systém bez grafiky, komplet je na 2CD. Ale od začátku máš k dispozici jen a pouze příkazovou řádku a bez toho, abys věděl, co, kde a jak ani nerozdělíš a nezformátuješ disk.

Na Netu je sice dost dobrej manuál, ale potřebuješ na něj velmi dobrou znalost angličtiny a stejně tě provede akorát instalací. Z těch příkazů tam uvedených budeš chápat tak jeden dva a až to pracně a na poněkolikátý nainstaluješ, stejně nebudeš vědět, co s tím. Musíš zkompilovat jádro s nastavením pro tvůj komp, musíš nainstalovat ovladače grafiky a celý grafický subsystém vůbec - celá konfigurace v Gentoo existuje jenom na příkazovém řádku. A za instalací už žádnej návod není...

Vyjádřil jsem se dost jasně ? :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše:
johny128 píše: no hej, cital som tu uz ze Gentoo je viac pre profikov :oops: , ale je len na jedno cd :-D a ja si to chcem stahovat z internetu, takze....... 8-) 8-).Cennim si ze mi odporucate radsej nieco lahsie,nech sa naucim najprv zaklady a tak,tak by sa to aj malo ja viem, ale napr. Mandrake 10 je az na 3 cd!! Ten gentoo som si prave dal stahovat :? a ide mi to 52.4 kbs takze este dneska stiahnem a v piatok sa zacnem hrat.Zatial mozem prestudovat fora na internete a popripade,nie su nahodou aj nejake dobre knizky o linuxe gentoo "pre zaciatocnikov"???znie to strelene ja viem, ale pomohlo by to mal v jednej knihe.Este jedna otazocka na ktoru ste mi priamo neodpovedali, to moje D, nic sa mi s nim nestane???Bude plne funkcne aj potom na Linuxe?O to co je na nom by som velmi nerad prisiel.

Tak dej radši stahovat 3CD Mandrake. Fakt. Tohle je zbytečně stažený cédéčko.

To si piš, že to bude chtít příkazy! Vybafne na tebe jen příkazová řádka, žádnej grafickej instalátor nečekej. Bez základů to ani nenainstaluješ, všechno musíš totiž dělat ručně. Bez znalosti většiny standartních příkazů to nenakonfiguruješ, nemáš šanci vůbec rozjet grafiku a wokýnka. Nehledě na to, že na 1CD se vejde holej systém bez grafiky, komplet je na 2CD. Ale od začátku máš k dispozici jen a pouze příkazovou řádku a bez toho, abys věděl, co, kde a jak ani nerozdělíš a nezformátuješ disk.

Na Netu je sice dost dobrej manuál, ale potřebuješ na něj velmi dobrou znalost angličtiny a stejně tě provede akorát instalací. Z těch příkazů tam uvedených budeš chápat tak jeden dva a až to pracně a na poněkolikátý nainstaluješ, stejně nebudeš vědět, co s tím. Musíš zkompilovat jádro s nastavením pro tvůj komp, musíš nainstalovat ovladače grafiky a celý grafický subsystém vůbec - celá konfigurace v Gentoo existuje jenom na příkazovém řádku. A za instalací už žádnej návod není...

Vyjádřil jsem se dost jasně ? :-)
:oops: :-D :lol: :oops: :oops: ,dost jasne,dakujem.
No,uz to nema zmysel stopovat,stiahlo mi to uz 441MB,to je skoda dat zrusit,tak az to stiahne(nieco okolo deviatej vecer) a dam na noc stahovat mandrake 10 1. a 2. cd-cko a ked pridem zo skoly stiahnem to 3. .To uz ma dufam graficku instalacku :)
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

johny128 píše: :oops: :-D :lol: :oops: :oops: ,dost jasne,dakujem.
No,uz to nema zmysel stopovat,stiahlo mi to uz 441MB,to je skoda dat zrusit,tak az to stiahne(nieco okolo deviatej vecer) dam cez noc stahovat mandrake 10 1. a 2. cd-cko a ked pridem zo skoly stiahnem to 3. .To uz ma dufam graficku instalacku :)
ma a ak ju mam porovnas s xpckom tak xp sa moze schovat opri instalackam mandraku 10 a redhatu 9 :lol: :D
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

janof píše:
johny128 píše: :oops: :-D :lol: :oops: :oops: ,dost jasne,dakujem.
No,uz to nema zmysel stopovat,stiahlo mi to uz 441MB,to je skoda dat zrusit,tak az to stiahne(nieco okolo deviatej vecer) dam cez noc stahovat mandrake 10 1. a 2. cd-cko a ked pridem zo skoly stiahnem to 3. .To uz ma dufam graficku instalacku :)
ma a ak ju mam porovnas s xpckom tak xp sa moze schovat opri instalackam mandraku 10 a redhatu 9 :lol: :D
To rad pocujem 8-)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“