PC + NB, na PC je Wi-Fi - potřebuju zasíťovat a sdílet net
Moderátor: Don
- bimbousek
- Nováček

-
PC + NB, na PC je Wi-Fi - potřebuju zasíťovat a sdílet net
Ahojky, já vím, že toho tady je už o tomhle hodně, ale prostě vždy konkrétní ke každému jednotlivě a hledat na tomhle fóru to, co potřebuju já by myi zabralo moc a koc dní.Pomozte mo prosím, třeba odkazem.
Mám PC, na kterém je net Wi.Fi, IP adresa je napevno nastavená 10.5.130.29; maska je klasická a brána 10.5.130.1. Pak ale ještě mám DNS servery nastavené podle poskytovatele.
Teď jsem pořídil ženskému osazenství rodiny notebook a potřebuju, abych mohl na NB mít internet - prostě zasíťovat tyto dva stroje.
Všechny letmo proběhlé příspěvky mě vedou ke změnám IP adresy - což asi nemůžu, nebo ke koupi routerů, ale to zas nejsem takové eso, abych to asi zkompletoval.
Tak prosím o radu, odkaz, nebo návod.
Díky moc
Mám PC, na kterém je net Wi.Fi, IP adresa je napevno nastavená 10.5.130.29; maska je klasická a brána 10.5.130.1. Pak ale ještě mám DNS servery nastavené podle poskytovatele.
Teď jsem pořídil ženskému osazenství rodiny notebook a potřebuju, abych mohl na NB mít internet - prostě zasíťovat tyto dva stroje.
Všechny letmo proběhlé příspěvky mě vedou ke změnám IP adresy - což asi nemůžu, nebo ke koupi routerů, ale to zas nejsem takové eso, abych to asi zkompletoval.
Tak prosím o radu, odkaz, nebo návod.
Díky moc
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
V první řadě si zjisti u poskytovatele jestli je možné připojit více PC (jestli ti dá další IP adresu). Pak by ses připojil v pohodě. Jak máš připojený PC? Kabelem od nějakého AP nebo se připojuješ rovnou přes wifi kartu? Pro nasdílení netu na notebooku postačí propojit PC kabelem (a toto připojení jen nasdílet). Pak by šlo vše přes PC. Možnost je také koupit druhou wifi kartu či USB wifi a nasdílet to přes něj, což také není problém. Další řešení je použití routeru, což je nejlepší, a z něho budeš rozvádět nezávisle net do neomezeného počtu PC.
Je na tobě, jak to chceš udělat. Pokud přijdeš s konkrétním návrhem, napíšu ti postup.
Je na tobě, jak to chceš udělat. Pokud přijdeš s konkrétním návrhem, napíšu ti postup.
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
- bimbousek
- Nováček

-
mám to kabelem. Od antény vede kabel do modemu 802.11g a z něj síťovým kabelem do PC.Lukke píše:V první řadě si zjisti u poskytovatele jestli je možné připojit více PC (jestli ti dá další IP adresu). Pak by ses připojil v pohodě. Jak máš připojený PC? Kabelem od nějakého AP nebo se připojuješ rovnou přes wifi kartu? Pro nasdílení netu na notebooku postačí propojit PC kabelem (a toto připojení jen nasdílet). Pak by šlo vše přes PC. Možnost je také koupit druhou wifi kartu či USB wifi a nasdílet to přes něj, což také není problém. Další řešení je použití routeru, což je nejlepší, a z něho budeš rozvádět nezávisle net do neomezeného počtu PC.
V podstatě je mi jedno, jak to připojit (bluetooth, wi-fi, router), ale asi ta nejlevnější varianty by zvítězila. Pokud mi poskytovatel umožní ještě jednu adresu, tak to bude asi jednoduchý, ne? jenom ji tam nacvakám (ostatní jako maska, DNS a brána bude stejný).
Obávám se ale, že mi to neumožní, tak by to pak řešila varianta s routerem?
- pikoto
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jasný
Router by to vyřešil...určitě by si na tom více vidělal...protože za 2 IP budeš platit tuším asi jako za 2 připojení...kdežto router zaplatíš jednou a jedeš..myslím jednou jako v obchodě...Řešil bych to tím routrem..
- myshob
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- bimbousek
- Nováček

-
- bimbousek
- Nováček

-
Re: ...
Pokud to dobře chápu, koupím tendeleten router, nastavím do něj podle návodu zřejmě IP adresu, DNS, bránu a tak, a pak jen k němu síťovým kabelem připojím PC a NB a bude to fachčit? To by bylo to, co asi přesně chci, protože nepředpoikládám, že na tom booku bude žena s dcerou (5 let) dělat tolik co já, takže na nějaký brouzdání a mailování a ICQování ji to postačí.pikoto píše:Router přiděluje DNS automaticky.... i IP.....nic řešit nemusiš..teď záleží zdali máš přidělenou MAC adresu od ISP...Pokud ano tak routr s clone MAc adres.Tusím že ten kolega přede mnou ti navrh dobrej...
- myshob
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: