Získání dat z vadného disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Získání dat z vadného disku

Příspěvek od TomV »

Tak k tomu konečně došlo - můj 40GB IBM deskstar ukončil svou funkci po cca čtyřech letech provozu. Jen mě tím tochu naštval, protože jsem na něm měl systém a některá data a celkem bych je chtěl zpátky...

Nevíte někdo, jestli je v Budějicích firma, která ty data z toho umí vypáčit ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Čtyři roky, to je na IBM dost slušný...

Pokud ho vidí BIOS a jinak disk dělá pořád dokola takový to charakteristický chřoust-chřoust-chřoust, chřoust-chřoust-chřoust, ..., můžeš zkusit DAVORY ( http://www.x-ways.net) - umí sice obnovit jenom některý typy souborů, ale zase na disku nedělá žádnou paseku, takže budeš mít případně ještě doplňkovou šanci u nějaký profi firmy. Pokud se Ti podaří data zachránit, můžeš následně zkusit IBM FitnessTest - zpravidla se podaří disk oživit tak, ze ještě nějakou dobu funguje. Za pětikilo s ním v bazaru určitě někoho "potěšíš"...

Pokud disk BIOS nevidí, nezbývá než zajít k profíkům. Není to levný... :(
..
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Lemra píše:Čtyři roky, to je na IBM dost slušný...
Já vím...
Pokud ho vidí BIOS a jinak disk dělá pořád dokola takový to charakteristický chřoust-chřoust-chřoust, chřoust-chřoust-chřoust, ..., můžeš zkusit DAVORY ( http://www.x-ways.net) - umí sice obnovit jenom některý typy souborů, ale zase na disku nedělá žádnou paseku, takže budeš mít případně ještě doplňkovou šanci u nějaký profi firmy. Pokud se Ti podaří data zachránit, můžeš následně zkusit IBM FitnessTest - zpravidla se podaří disk oživit tak, ze ještě nějakou dobu funguje. Za pětikilo s ním v bazaru určitě někoho "potěšíš"...

Pokud disk BIOS nevidí, nezbývá než zajít k profíkům. Není to levný... :(
On se hlavně vůbec neroztočí... Takovýhle psí kusy dělal už dost dlouho, ale vždycky pomohlo zahejbat s napájecím konektorem. Třeba je porušenej tišťák v místě napájení, nevim... :(
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Kdyby se na Tebe usmálo štěstí, mohl by to být nedocvaklej kabel v konektoru - zkoušel jsi jinej? Asi jo... :(
..
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

TomV nekdy staci sundat a znovu dat zpatky desku elektroniky, u tech IBM casto zlobili ty kontakty ... Nezavazne se ti na ten disk muzu podivat, jsem z CB...

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Lemra píše:Kdyby se na Tebe usmálo štěstí, mohl by to být nedocvaklej kabel v konektoru - zkoušel jsi jinej? Asi jo... :(
Jo, tohle jsem všechno kontroloval. :( Jen doufám, že to není motor, to už by mi nepomohlo asi nic... Zkusím ještě sehnat elektroniku a uvidím...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Update : Po dlouhém laborování se mi ten disk zase podařil rozjet. Opravdu budou asi porušené spoje v PCB u napájecího konektoru, protože se kolem něj nesmí ani nahlas dejchat, aby zas nevypnul...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

TomV píše:Update : Po dlouhém laborování se mi ten disk zase podařil rozjet. Opravdu budou asi porušené spoje v PCB u napájecího konektoru, protože se kolem něj nesmí ani nahlas dejchat, aby zas nevypnul...
Stáhnout data a disk vyhodit na smeťák! Dokud je čas.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pavel.minarik píše:
TomV píše:Update : Po dlouhém laborování se mi ten disk zase podařil rozjet. Opravdu budou asi porušené spoje v PCB u napájecího konektoru, protože se kolem něj nesmí ani nahlas dejchat, aby zas nevypnul...
Stáhnout data a disk vyhodit na smeťák! Dokud je čas.
Už jsou stažený. Zbyl tam jenom systém a plný Program files. Nechám to běžet, dokud to pojede a data tam ukládat nebudu. Ten systém je stejně provizorní instalace, takže mi případná havárie moc nevadí...
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

máš docela štígro...

jen tak pro informaci ostatním... takovouhle chybku by mironet klasifikoval asi jako lehkou - těžkou HW chybu, takže by to bylo za 12-17k Kč + 2,5k Kč za detekci závady...

takže to že to TomV rozjel je docelas supper.....
(cool)
Francie ... sladká Francie
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

Az ho budes chtit vyhodit do kose tak mi dej vedet :wink:

Ehm, vazne - mam doma dle vseho m.j. i ten samy disk, 40GB 7200 ot. "deathstar" made In Feferoni :evil: (proto jsem se nabizel s pripadnou pomoci) . Taky takovy napul dobry ( nahodne po zapnuti ho nenacte BIOS, zacvakaj si parkrat hlavicky atd...aktualne jede...), mit druhej mozna bych poskladal ze 2 "skorofunkcnich" jeden "plnefunkcni". Sic co je dnes 40 GB - na prenos dat se ale hodi... :-D

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
P@triX
Černá karta
Černá karta

RE

Příspěvek od P@triX »

Firma zabyvajici se timto: www.datarecovery.cz
Omlouvám se za
menší ujetí 8.dubna
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak už umřel natrvalo. Čtyři roky - to není zlý, na IBM... :-) Teď slouží odkrytovanej jako ozdoba mýho stolu... :-)

Kdyby někoho zajímalo, jak dělá "cvakající" mrtvej Deskstar, natočil jsem malé dokumentární video :-) (DivX 5.11, 1.7MB, cca 1 min.) :

http://www.hotspot.webcard.cz/images/komp/deskstar.avi
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše:Tak už umřel natrvalo. Čtyři roky - to není zlý, na IBM... :-) Teď slouží odkrytovanej jako ozdoba mýho stolu... :-)

Kdyby někoho zajímalo, jak dělá "cvakající" mrtvej Deskstar, natočil jsem malé dokumentární video :-) (DivX 5.11, 1.7MB, cca 1 min.) :

http://www.hotspot.webcard.cz/images/komp/deskstar.avi
aj aj mam doma jeden ako tazidlo na papiere(ked treba nieco rucne pisat :sad: ), akurat ze ja som ho nemusel rozoberat aby som videl vnutornosti 8-)
http://www.j-j.szm.sk/wd.html
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

no neviem ako u vas ale na slovensku sa konkretne tento model stal legendou doviezlo sa ich tu dost boli aj dost kupovane a skoro vsetky skoncili v reklamacii od normalnych sa dali rozonat ze na nich bolo napisane MADE IN HUNGARY mne osobne presli cez ruku 2 a obe po pol roku odisli
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“