linux na starší pc

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
macabe
Nováček
Nováček

linux na starší pc

Příspěvek od macabe »

čau měl bych na vás prosbu poradily by jste mi nějakou linuxovou distribuci která poběží na AMD duron 600Mhz 192Ram grafika TNT riva 32. hlavně je důležité tam zprovoznit starší tiskárnu od HP a síťovou kartu aby tam bylo možné používat net .
ale nejduležitější je aby byla snadná instalace (nikdy jsem s linuxem nemel nic dočinění) vzhled hodně podobný xp, aby byly prehledné. otec to bude využívat na tisk dokumentu prohlížení netu, čtení e-mailů poslouchání muziky (mp3) splňuje tohle nejaký linux ? rekne te mi které distro? na velikosti moc nezálezi ma tam 20Gb disk ktery ma porad poloprazny
diky za kazdou radu
slavick
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavick »

Zdravím,
koukni se na Zenwalk Linux. Provozuju ho na podobném stroji a běhá mi celkem svižně. Jako grafické prostředí je tam XFCE a to si můžeš snadno upravit do podoby win XP. Nebo jestli chceš něco jednoduššího na ovládání, tak zkus Fedoru. Ta by taky mohla běhat celkem slušně.
moravcik10
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moravcik10 »

Noo myslim ze by to aj distribucie Ubuntu a Kubuntu mohli zvladnut. Ale asi najlepsie by tam bolo dat bez grafickeho prostredia napriklad debian :) lenze to by si asi nezvladal tak ako ja kedysi :)
CPU: DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 3009 MHz (7 x 429), RAM: Corsair 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) MB: MSI P35 NEO VGA: NVIDIA GeForce 8800 GS (384 MB), HDD: SATA Maxtor 160GB, SATA Samsung 400GB, SATA Samsung 500GB, OS: WinXP Pro CZ
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

moravcik10 píše:Noo myslim ze by to aj distribucie Ubuntu a Kubuntu mohli zvladnut. Ale asi najlepsie by tam bolo dat bez grafickeho prostredia napriklad debian :) lenze to by si asi nezvladal tak ako ja kedysi :)
Debian asi raději ne pokud jsi začátečník :) Ubuntu je dobré to tam dej :) ZKus si nejakou live distribuci a u vidíš...
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Můžeš použít libovolnou moderní distribuci (moderní kvůli podpoře hardwaru), která má i jiného okenního správce než KDE či Gnome (už byl zde zmíněný XFCE). Klidně zkus i Opensuse nebo Mandrivu (nedoporučuji Ubuntu či Kubuntu, vyber spíše Xubuntu) a při instalaci vyber XFCE prostředí.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
slavick
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavick »

Když na to přijde, tak tam můžeš dát i Slackware s XFCE nebo třeba Fluxboxem nebo IceWM. Není to sice distribuce určtená přímo pro začátečníky, ale když nejsi líný a nevadí Ti studovat dokumentaci, tak se toho celkem dost naučíš. Já jsem na Slacku začínal a i když jsem se studia dokumentace děsil, nakonec se to vyplatilo.
Dimas
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: linux na starší pc

Příspěvek od Dimas »

macabe píše:čau měl bych na vás prosbu poradily by jste mi nějakou linuxovou distribuci která poběží na AMD duron 600Mhz 192Ram grafika TNT riva 32. hlavně je důležité tam zprovoznit starší tiskárnu od HP a síťovou kartu aby tam bylo možné používat net .
ale nejduležitější je aby byla snadná instalace (nikdy jsem s linuxem nemel nic dočinění) vzhled hodně podobný xp, aby byly prehledné. otec to bude využívat na tisk dokumentu prohlížení netu, čtení e-mailů poslouchání muziky (mp3) splňuje tohle nejaký linux ? rekne te mi které distro? na velikosti moc nezálezi ma tam 20Gb disk ktery ma porad poloprazny
diky za kazdou radu
Řekl bych, že je super distribuce Linux XP, postavený na Fedora Core 1. Je dobře doladěný a je mým oblíbeným systémem. Viz. http://linux-xp.com/
Deska: Asus P5B Premium Vista Edition 775/1066, i965, CPU: Intel Core2 Duo E6320, 1.86GHz, 1066FSB, 4MB, LGA775, BOX, Grafika: Asus Extreme EN7600GS SILENT/HTD/256MB DDR2, HDTV, DVI-I, Zvuk: M-Revolution Audio 5.1 RAM: A-Data Extreme Edition DDR2/800Mhz - 4x - 1024MB, Disky: HDD Western Digital Raptor WD740ADFD - 74GB SATA NCQ, 2x HDD Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA-3G, Skřiň a zdroj: Case Apevia X-DREAMER2-AL / 420W SILVER, Windows XP 64bit SP2 Professional
K.
Nováček
Nováček

Příspěvek od K. »

Osobně si myslím, že nejvhodnější je něco založené na Debianu, čili Xubuntu, případně (K)Ubuntu nebo samotný Debian, a jako desktopové prostředí XFCE, případně Fluxbox/Icewm. Držel bych se stranou od "málo používaných distribucí" typu LinuXP - vodítkem výběru můžou být třeba žebříčky na distrowatch.com, a vybírat se dá tady: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“