Nelze defragmentovat

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
Odpovědět
Mellory
Nováček
Nováček

Nelze defragmentovat

Příspěvek od Mellory »

Ahoj,

po delší době používání počítače jsem se rozhodl provést nějakou tu údržbu. Bohužel jsem zjistil, že mi nejde defragmentovat disk. Když se pokusím analyzovat disk v nástorji Defragmentace disku (default z Windows), hodí mi to chybu:

Kód: Vybrat vše

Program Defragmentace disku zjistil, že podle plánu má se svazkem C: pracovat program chkdsk.
Spusťe program chkdsk /f.
Po spuštění chkdsk /f se mi objevilo toto:

Sytém souborů je NTFS.
Aktuální jednotku nelze zamknout.

Porgram Chkdsk nelze spustit, neboť svazek používá jiný proces.
Chcete kontrolu svazku naplánovat při příštím spuštění systému? (A/N)
Při příštím spuštění PC, než naběhla Windows, se mi opravdu spustila kontrola svazku. Bohužel moc dlouho netrvala:

Kontrola na svazku C:
...
Disk nelze otevřít pro přímý přístup.
No a tady můj příběh končí. Nevím, jak "otevřít disk pro přímý přístup", nebo jak se zbavit "plánu, podle kterého se spouští chkdsk." Případně jak prostě obejít tyto problémy a zdefragmentovat disk. Používání jiných defrag. programů nepomohlo, několik jsem jich zkoušel a všechny hlásily podobnou chybu.

A ještě něco: Nelze mi vypnout nástroj Obnovení systému. Píše mi to: "Nástroj Obnovení systému zjistil chybu při pokusu o zapnutí či vypnutí více jednotek. Restartujte PC a akci opakujte". Kdykoli, kdy spustím nástroj Obnovení systému, se mi zobrazí, že "nástroj nemůže zajistit ochranu počítače" a vypne se.

Operační systém mám Windows XP SP0, pevný disk Seagate ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100). Počítač zavirovaný nemám, alespoň to tvrdí AVG 7.5.

Obě chyby by mohly okem laika (tj. mě) mít společný původ. Nevěděl by někdo, co stím? Za každou radu děkuji.
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Asi potřebuješ servis pack 2, viz:

http://support.microsoft.com/kb/823439/cs
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Mellory
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mellory »

Ah, díky, zkusím.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“