po delší době používání počítače jsem se rozhodl provést nějakou tu údržbu. Bohužel jsem zjistil, že mi nejde defragmentovat disk. Když se pokusím analyzovat disk v nástorji Defragmentace disku (default z Windows), hodí mi to chybu:
Kód: Vybrat vše
Program Defragmentace disku zjistil, že podle plánu má se svazkem C: pracovat program chkdsk.
Spusťe program chkdsk /f.Kód: Vybrat vše
Sytém souborů je NTFS.
Aktuální jednotku nelze zamknout.
Porgram Chkdsk nelze spustit, neboť svazek používá jiný proces.
Chcete kontrolu svazku naplánovat při příštím spuštění systému? (A/N)Kód: Vybrat vše
Kontrola na svazku C:
...
Disk nelze otevřít pro přímý přístup.A ještě něco: Nelze mi vypnout nástroj Obnovení systému. Píše mi to: "Nástroj Obnovení systému zjistil chybu při pokusu o zapnutí či vypnutí více jednotek. Restartujte PC a akci opakujte". Kdykoli, kdy spustím nástroj Obnovení systému, se mi zobrazí, že "nástroj nemůže zajistit ochranu počítače" a vypne se.
Operační systém mám Windows XP SP0, pevný disk Seagate ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100). Počítač zavirovaný nemám, alespoň to tvrdí AVG 7.5.
Obě chyby by mohly okem laika (tj. mě) mít společný původ. Nevěděl by někdo, co stím? Za každou radu děkuji.