PC se sám vypíná při vypalování nebo práci s LAN

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
V
Začátečník
Začátečník

PC se sám vypíná při vypalování nebo práci s LAN

Příspěvek od V »

Mám zvláštní problém s PC.

Pokaždé, když vypaluji disk, musím vypálit jen jeden kus a pak asi hodinu počkat, než mohu pálit znovu.
Jinak se totiž PC vypne. Nejde pak ale zapnout...
Bliká kontrolní LEDka a musím vypnout vypínač na zdroji asi na 1 minutu, než zhasne a pak po zapnutí jde PC zapnout.
I tak ale musím s vypalováním čekat :) Což je dost divné...
Zkrátka nemohu vypálit 2. disk hned po sobě :)

Totéž mi to ale začalo dělat i při práci na LAN síti (na internetu to nic nedělá).
Když dám přenést soubor, větší než asi 5 MB, PC se vypne... :(

Mechanika (LG H10N) toho má dost za sebou, ale nezdá se mi, že by mohla způsobovat tohle. A LAN už určitě ne.

PC je dobře chlazený (procesor AMD X2 kolem 45 °C), nijak netaktovaný.
Zdroj Eurocase 450W (byl se skříní), deska K9N Ultra-2F (AM2), 2 GB RAM DDR2.

Téměř rok jel naprosto perfektně a tohle přišlo najednou, z ničeho nic...
Reinstalace WIN ani po formátu nepomáhá, takže v softwaru to nebude (používám stejné verze jako dříve).

Prosím poraďte nebo pomozte
Předem děkuji
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

ozkouset mechaniku jinde?

Zkusit jiny zdroj? :roll: 450W EC je mozna skoro na hrane..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Na hraně určitě ne :)

Mám např. 3 HDD a grafiku GF 7600 GT. Jenže mi to plyně jelo s 6 HDD 2 mechanikami, TV kartou a grafikou 8800 GTS !!!

Počítač si i v tomhle zatížení bral ze sítě jen nějakých 340 W čistýho... :) (při náběhu to vyskočilo na 400 po dobu asi dvou sekund...)
Normálně bere při plném zatížení kolem 230 W (při náběhu 280 W).
Takže slabý zdroj hned tak nehrozí...

Zkusím vyzkoušet jinde, jen se dostat k PC, který mi někdo na pár hodinek přenechá :lol:
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: PC se sám vypíná při vypalování nebo práci s LAN

Příspěvek od Smith »

V píše:Zdroj Eurocase 450W (byl se skříní)
:lol: jenže tohle je ten největší šmejd... hodně riskuješ
radši si pořiď pořádný zdroj :wink:
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Podívejte, je zbytečné debatovat o tom, co je šmejd a co ne...
Ty máš třeba zdroj za 5 tisíc, já si to dovolit nemůžu...
Jediný rozdíl mezi tímhle a kvalitnějším je fakt, že tenhle, byť má údaj 450W dává ve skutečnosti tak 430 a je náchylnější na výkyvy sítě...
některé ze součástek a materiálů jsou možná nižší kvality, ale jedou a to je hlavní...

Mým problémem je fakt, že je někde chyba a ve zdroji ani v mechanice není :(
Otestoval jsem jak zdroj tak mechaniku na jiném PC - jely skvěle :(
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

V píše:byť má údaj 450W dává ve skutečnosti tak 430 a je náchylnější na výkyvy sítě...
:lol: ten zdroj nedá 430W ani ve snu :-D

tyhle problémy vypadají na problém se zdrojem :wink:
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Red Devil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Devil »

Smith píše:
V píše:byť má údaj 450W dává ve skutečnosti tak 430 a je náchylnější na výkyvy sítě...
:lol: ten zdroj nedá 430W ani ve snu :-D

tyhle problémy vypadají na problém se zdrojem :wink:
Presne tak az ti ten zdroj sebou veme vetsinu pc,budes se divit
Sam jsem na vlastni oci videl pc,ktere pri paleni tuhlo (dokonce jen pri prepisovatelnych dvd,zbytek se normalne vypalil)a byla to seriova sestava
Pri reklamaci se prislo na to,ze byl slaby zdroj..
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Red Devil píše:Sam jsem na vlastni oci videl pc,ktere pri paleni tuhlo (dokonce jen pri prepisovatelnych dvd,zbytek se normalne vypalil)a byla to seriova sestava
Pri reklamaci se prislo na to,ze byl slaby zdroj..
přesně

for V: prostě ta mechanika má při pálení určitý odběr proudu, který v klidovém stavu nemá... proto to bude nejspíš zdrojem
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Jenže mě ten PC jel vždycky OK. Nic se nezměnilo, je to prostě najednou z ničeho nic.

Slabý zdroj být nemůže.
Když jsem zkuošel pár komponent od kamaráda (popsáno výše - grafika 8800 apod.) tak to také jelo OK (jelo i přímé vypalování z nahrávání TV kartou apod.).
Skutečná konfigurace je mnohem slabší a moje 7600GT rozhodně nežere tolik co 8800 GTS :D i kdyby byla jen v klidovém režimu + další komponenty, co tam byly navíc. několik dalších HDD, mechanika (při pálení), aktivní TV karta apod. mají rozhdoně spotřebu, která se také projeví. Přesto to vše jelo výborně.

Zdroj je prostě OK :(
Jak jsem psal výše, testoval jsemjej na jiném PC. Tom kamarádovým...
Výrazně větší spotřeba (CPU, grafika, RAM, několik HDD... - má 600W zdroj). Můj jel přesto v pohodě - vypálil jsem pár disků a zdroj se skoro ani nezahřál...

Koneckonců, jak by to vyplo kvůli síti?
Když jsem to měřil na zdroji, tak při přenosu po LAN se spotřeba zvedla o asi 2,5 W. Kvůli tomuhle určitě zdroj nespadne...
Internet jede dokonale. Síť je nastavená správně, ale při přenosu po LAN prostě PC také vypne.

Zkrátka v PC je vše jako dřív, jen náhle z ničeho nic po roce začalo vypínat.
Dřív to nedělalo, teď ano. Takže kde je chyba?
Tohle prostě není ve zdroji...

Napadá mě deska, ale nejsem si jistý a nevím, jak to přesně zjistit.
Ta už do jeho PC samotná nejde... (kvůli socketu a typu RAM) :( A nevím, jak jinak to potvrdit nebo vyvrátit...
Red Devil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Devil »

A jak pada??
Zdroj muze pomalu odchazet...
Skus si zmerit el.rozvod doma
paja13
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

prehrivani

Příspěvek od paja13 »

a zkousel si mrknout zda se ti neprehriva CPU? kdyz nejde zapnout tak bych to tipoval na cpu ci desku prehratou...zdroj to asi nebude...zkus a uvidis;)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

V píše:Jenže mě ten PC jel vždycky OK. Nic se nezměnilo, je to prostě najednou z ničeho nic.
tohle absolutně nic neznamená... Eurocase je prostě šmejd, ten zdroj může klidně pomalu odcházet (zhoršuje se mu účinnost, atd...)
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

rozvod je taky v pohodě... :( To už jsem zkoušel :(

PC se prostě vypne...
Spokojeně si vrní a najednou ticho, zhasne monitor, ztichnou větráky..
Prostě jako kdybych vzadu na zdroji vypl vypínač...

Jenže pak už nejde zapnout, dokud jej fakt nevypnu a nepočkám, až se vybijí kondenzátory (zhasnou vytrvale blikající ledky). Pak teprve jde zapnout...
Dovnitř do zdroje nepůjdu :) je ještě v záruce (jenže bych byl bez PC).

Grafika, HDD, CPU apod. by měly být v pohodě. Všechno jede...
Já to začínám vidět na nějaký zkraťák na desce...
paja13
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od paja13 »

mno zkusil bych tedy tru desku kdyz ma cpu dobree chlazeny...a este kdys mu blbne i ta sitovka..zkusil bych nejdrive ovladace a pak ji asi zahodl kdyz by to nepomohlo....a nebo muze byt neejaky cudny HDD..taky moznost...je jich dost no...:)
Red Devil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Devil »

Projdi si tohle,to mam za sebou ja...
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=82091
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Prosím, čtětě co je psáno výše...

PC mám dobře uchlazené. Při plném výkonu CPU mám teplotu kolem 43 - 46 °C.
Všechny komponenty jsou dobře uchlazené a během i celého dne práce jsou stále i na dotek jen vlažné...
V teplotě to není :(

A že je Eurocase šmejd?
I kdyby, tak jel dobře a jak to tak vypadá, tak jede dobře dál... :?
paja13
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

deska

Příspěvek od paja13 »

mno asi bych dukladene testnul tu desku a pak by se videlo zda je to ona ci ne..kdyz jo - neni co resit pokud je v zaruce, kdyz to nebude ona tak zdroj...:)
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

RedDevil : Jo, GTS žere dost, ale mě jela super :) Na plný nastavení a bez kousání ve všem :)
Red Devil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Devil »

V píše:RedDevil : Jo, GTS žere dost, ale mě jela super :) Na plný nastavení a bez kousání ve všem :)
Neni to o gts,je to o zahadnym kousani pc,je videt,ze jsi to necetl delalo to totiz i s gtx a jinejma zdrojema...
paja13
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

deeska II

Příspěvek od paja13 »

testni desku.....zdroj zatim neechej...dej tam kdyztak i new bios...pohraj si s tim;)
P5B Deluxe, E6600 2.4@3.36GHZ 1.25V, 2GB ram Kingston HyperX DDR2 800@920MHZ CL5 FSB: Ati X1950pro, 320+80GB HDD, 2x dvd/rw, X-Fi eXtremee music, Corsair HX520W , case TT Armor Jr.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“