problém s harddiskem na staré desce

Se Socketem 370, Slotem 1, Socketem 7, starší a ostatní.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
nusus1
Nováček
Nováček

problém s harddiskem na staré desce

Příspěvek od nusus1 »

ahoj mám takový super-starý PC s procesorem AMD K5 100MHz a grafikou , nějakou S3 , no a když PC pustím bios najede a tím to končí nechce načíst disk přitom si myslím že ho mám spávně , zkoušel jsem ho nechat zapojenej jenom se zdrojem a to podle mě byl zdravej :) , ale jak připojím velkej kabej ,tak už ani disk nenastartuje , to stejné mám z mechanikou a disketovkou . přiznám se : na té desce je hodně jumperů a proto se v tom nevyznám :oops: .
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Musíš ho mit jako primare master jumperem, a BIOS je nastaven dobře?
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Johny_g
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny_g »

A IDE kabel máš správně (jo to je ten "velkej kabel"). Jak na straně disku tak desky ... Jinak popis k jumperům by měl být na PCB desky, navíc co se týče disků tak tam se nastavuje jen to master/slave/cable select přímo na disku, na samotné desce nic.
Napiš taky co je ta za desku a disk.
Gigabyte P35-DS3, C2D E7500, 2x2048 MB A-Data, WD6400AAKS, Soundblaster Live!, HD5670 512 MB, Corsair VX450, Toshiba 1612 DVDROM, LG DVDRW, Samsung 214T.
nusus1
Nováček
Nováček

Příspěvek od nusus1 »

jo ten velkej IDE kabel mám správně , nevím co je to PCB desky :oops: , master/slave/cable sice vím co to je ale je tady na foru někde návod jak to poprehazovat ? , no desku jsem ´´dostal´´ měla jít do popelnice tak jsem si ji vzal :oops: nevím co to je za desku ale čipsety jsou na ní VIA :) , disk je Seagate 1,2 GB :lol:
Johny_g
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny_g »

nusus1 píše:jo ten velkej IDE kabel mám správně , nevím co je to PCB desky :oops: , master/slave/cable sice vím co to je ale je tady na foru někde návod jak to poprehazovat ? , no desku jsem ´´dostal´´ měla jít do popelnice tak jsem si ji vzal :oops: nevím co to je za desku ale čipsety jsou na ní VIA :) , disk je Seagate 1,2 GB :lol:
master/slave/cable select se nastavuje jumperem na disku. Mezi napájením a konektorem pro IDE kabel.
Gigabyte P35-DS3, C2D E7500, 2x2048 MB A-Data, WD6400AAKS, Soundblaster Live!, HD5670 512 MB, Corsair VX450, Toshiba 1612 DVDROM, LG DVDRW, Samsung 214T.
nusus1
Nováček
Nováček

Příspěvek od nusus1 »

nastavil jsem ho master , už se roztočí ale pořád ho Bios nedetekuje tak nevím co mám dělat :x :?
Johny_g
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny_g »

Pokud je v pořádku IDE kabel, tak zkus disk v jiným PC. Možná bude po něm. V tom BIOSu máš doufám vše u detekce disků nastavený na AUTO, a zapnuté oba IDE kanály??
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Staré desky mají v BIOSu zvlášť položku Detekce IDE zařízení, pokud ji nespustíš a nevybereš pro detekovaný disk mód (ideálně LBA), tak není disk vůbec vidět. Možná je to tvůj případ.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
nusus1
Nováček
Nováček

Příspěvek od nusus1 »

kocourleo píše:Staré desky mají v BIOSu zvlášť položku Detekce IDE zařízení, pokud ji nespustíš a nevybereš pro detekovaný disk mód (ideálně LBA), tak není disk vůbec vidět. Možná je to tvůj případ.
jo tak ta detekce tam je , najde harddisk ,ale nevím jak ho mám ´´uložit´´
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Pokud si pamatuji, tak při detekci je výsledek několik řádků a na konci každého řádku je číslo (měl bys tam najít módy jako LBA, CHS). Takže po detekci stiskneš číslo, které je u LBA (zkus spíše čísla na klávesách, kde jsou znaky ěščřžýáýíé než číselnou klávesnici). Při ukončení BIOSu ho musíš uložit (obvykle přes F10).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
durontm
Nováček
Nováček

Příspěvek od durontm »

kocourleo píše:Pokud si pamatuji, tak při detekci je výsledek několik řádků a na konci každého řádku je číslo (měl bys tam najít módy jako LBA, CHS). Takže po detekci stiskneš číslo, které je u LBA (zkus spíše čísla na klávesách, kde jsou znaky ěščřžýáýíé než číselnou klávesnici). Při ukončení BIOSu ho musíš uložit (obvykle přes F10).
Ahoj, mam ten samy problem. Vse v 98 bezelo v pohode, pak se to ale kouslo, musel jsem dat restart a pri bootu mi to zamrzne u toho nacteni disku.

Prosim, prosim poradte co s tim muze bejt, je to totiz comp moji holky u nich doma, tak vypadam ted za kre... . Nejak jsem se hrabal v biosu a pak to pri bootu po desne dlouhe chvili, kdy jsem behal po byte a hledal provaz na obeseni to ten disk naslo a pak v pohode. Jenze to nenaslo DVD-ROMku, tak jsem se v tom zase hrabal a ten disk to zase nechce najit. T

udle generaci compu jsem uz nezazil. Prosim poradte presne co kde mam nastavit, aby to naslo jak disk, tak i tu DVD-ROMku. Kdyz Primary, secondary master, slave nastavim na AUTO, tak ta automaticka detekce IDE zarizeni bud desne dlouho trva, nebo jsem nedockavej a sestrelim to. Jak to asi tak i trva dlouho?

Hele moc moc diky za jakekoliv info a pomoc, i treba jen za odkaz.
Venice 3000+@2600MHz, MSI K8N Neo4-F (PCB 3.0), GigaByte MAYA GV-NX66128DP Turbo 128MB PCI-E, Samsung 512Mb 480Mhz, 200GB WD2000JD S-ATA, 2x 8cm Arctic Cooling TC, Fortron ATX-350PNF 350W
Johny_g
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny_g »

Pokud máš 1 disk a 1 DVD. tak každé zařízení dej na zvláštní kabel (na konec), disk dej na IDE 1 (primary) a DVD na IDE 2 (secondary), obě nastav jako master musí to jet. Detekci v BIOSu nastav na auto pro disk, pro DVD dej klidně jako "none", win si ji najdou (teda doufám že 98 to umí, jinak to dej taky na auto).

EDIT: pokud je ten disk starší WD, tak ho nastav jako dle té tabulky na něm, pokud ho dáš na master tak disk nenajede pokud nenajde na stejným kabelu "slave". Mělo by to být tak, že pokud je disk sám na kabelu, jumper se úplně vyndá.
durontm
Nováček
Nováček

Příspěvek od durontm »

Johny_g píše:Pokud máš 1 disk a 1 DVD... atd
Ahoj, uplna lama nejsem, jak to uvnitr zapojit vim, resp. kdyz uz to nejak fungovalo, tak neni duvod se v tom hrabat, problem bude spise v tom, jak u tohoto starsiho compu nastavit ten bios.

Widle98 si sami od sebe urcite tu DVD mechaniku nenajdou, musi to nejprve pobrat bios, jestlize dam pro ni none, tak ji bios pri bootu nenajde na sto beton a widle uz tuplem ne.

HDD na auto, ulozeni nastaveni biosu, restart a udela to nasledujici: Pri bootu, kdyz to ma napsat, jakej tam je disk, tak to neudela a desne dlouho ceka. Jak jsem psal, pak to ten disk po delsi dobe asi naslo a nabootovalo do widli, ale nevim, jestli to bylo tim, ze to tak staremu compu tak dlouho trva, nez pochopi ze ma na ksande HDD, nebo jestli jsem tam tenkrat dal misto auto neco jineho, jeste tam mohlo bejt mam ten dojem Large, LBA, auto, none + pak ta autodetekce. Nastavim na auto, ale autodetekce HDD v biosu mi zase stoji, nebo dlouho trva, nebo se to kousne, nevim...

Potreboval bych proste vedet, co tam ma u toho disku bejt nastaveno, ci jak udelat tu autodetekci v biosu, nebo jestli jsem proste netrpelivej a mam po restartu cekat, nez si to pri bootu najde samo a jak dlouho to popripade muze asi trvat.

Diky tedy za radu, ale spise bych potreboval odpoved od nekoho, kdo s tim ma primo zkusenosti...
Venice 3000+@2600MHz, MSI K8N Neo4-F (PCB 3.0), GigaByte MAYA GV-NX66128DP Turbo 128MB PCI-E, Samsung 512Mb 480Mhz, 200GB WD2000JD S-ATA, 2x 8cm Arctic Cooling TC, Fortron ATX-350PNF 350W
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Nastav LBA.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

jestli je to Western digital, tak ten jumper musis vytahnout uplne. v biosu nastav detekci vseho na auto.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“