Dotaz ohledně funkcí APčka - velmi spěchá

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Dotaz ohledně funkcí APčka - velmi spěchá

Příspěvek od Maxtor »

Tak jsem se dostal do situace, kdy bude asi jeste dnes potreba koupit APcko..
..muj ukol tedy je.. mam klasicky 1-port (RJ-45) ADSL router pripojeny k desktop PC a je potreba tenhle net roztahat vzduchem po byte.. tzn. neresim konkretni model APcka, protoze pri rychlem nakupu jeste dnes, se hold budu muset spolehnout na nabidku mistnich obchodu (ocenim radu alespon co se vyrobce tyce)..

1. Co ale resim.. jak to cely zapojit.. budu resit zapojeni jako DSL router -> AP -> PC..?
2. Docela me zajima i to, jestli pujde WiFina vypnout..

..jde o to, ze v beznem provozu bude jen dany DSL router a Desktop.. APcko bude potreba vyuzivat jen par dni v roce.. proto by se mi hodilo, kdyby to cely mohlo bejt zapojeny nejak dohromady s tim, ze WiFi by slo nejak rozumne bez prehazovani kabelu vypinat.. je to vubec mozne..?

3. No a zaverecna, mozna kompplikace je, ze DSL router mam ted kompletne (co se portu tyce) nasmerovany na desktop.. pokud mezi ne zapojim APcko, jak pak s IPckem.. budu muset resit v Routeru toho APcka nejaky dalsi veci.. nemuze to byt v ty ceste komplikace co se toho smerovani portu tyce..?
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz ohledně funkcí APčka - velmi spěchá

Příspěvek od Stanley »

Maxtor píše:
1. Co ale resim.. jak to cely zapojit.. budu resit zapojeni jako DSL router -> AP -> PC..?
2. Docela me zajima i to, jestli pujde WiFina vypnout..
.........
No asi nejlepší by bylo koupit wifi router a zapojit ho mezi ADSL router a PC. Jen bude škoda, že ten ADSL router, bude tak trošku zbytečnej. Stačil by místo něj jen modem. (že takhle bude nevyužitej)

Zapojení: wifi router zapojíš mezi ADSL a PC a nastavíš u něj WAN rozhraní stejně jako máš nyní nastaveno PC a LAN rozhraní stačí dát klidně DHCP (automaticky přidělované IP a třebas i DNS)
Ještě nastavit WIFI - jméno sítě, kanál, WEP, nebo WAP, filtrování atd....

Když budeš chtít WIFI odpojit, tak z PC se přes Explorer připojíš do webmanagementu toho routeru a v příslušné položce v menu jen wifi vypneš! (disabled) - LAN pojede dál.

Jiná možnost by byla koupit switch a k němu nějaké laciné APčko. Píšeš, že máš ADSL router. To ten router má jen jeden port?? To je dost divný, co máš za model?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

DSL router je stara 600 Prestige.. ma to jen jeden LAN no.. co se tyce tech IP ale pak nastava prave problem.. uz ted mam DHCP vyply a jak jsem psal.. vsechno mam naroutovany na desktop.. tzn. jestli to dobre chapu budu muset DHCP aktivovat, pac jinak dalsi PC do site nedostanu co.. resp. tohle jsem uz tusil.. mam verejnou IP a nalezite ji take vyuzivam pro vzdaleny desktop.. logicky z toho teda pro me vyplyva, ze pri pouziti WiFi a pripojeni dalsich PC budu muset zmenit nastaveni a zapinat DHCP zejo.. :(
..a jeste jeden dotaz.. bude to APcko fungovat i jako normalni LAN..? uvidim ty WiFi connected PC v siti..?

EDIT: ..takze situace se ponekud vyjasnila.. jedine co tady momentalne skladem sezenu je tohle..
OvisLink WL-5460AP
..no.. a ted teda mozny problem.. ma to dva LAN porty.. muzu to zapojit tak, ze DSL router dam do WiFi a z WiFi to pichu no PC..?
Letec
Nováček
Nováček

domaci AP

Příspěvek od Letec »

Co se tyce propojeni, tak Stanley ti je popsal velmi dobre. Za sebe muzu doporucit posledni model WA-2204 -vyborny managment pri dobre cene a pomerne spolehlive,pouzito u a 800set klientu jako klient i domaci AP, nebo WRT-311 -ceske menu ale vyssi cena. Koukni treba na I4shop kde najdes i popis nastaveni.
Pozor na wifirouter od MSI -v podstate stejne jako vyse, ale totalne uchylne menu pro nezkuseneho.
Nez jsem se rozhoupal, doplnil jsi. Ten Ovis 5460 je taky dobry pro tve ucely, jen ma obcas problemy s routovanim a bohuzel jen 2*LAN ktere jim radi odchazeji na statiku pri delsim UTP. K nastaveni: Adsl router-5460jako switch s Wifi-PC. Takze 5460 do modu AP,neroutovat,masli to pro notase tak norma B+G, v advancet setting doporucuji data rate na 5,5, IP a zabezpeceni je na tobe, nebat se menu, je tam hodne polozek. Google je veliky
Naposledy upravil(a) Letec dne pát 18. kvě 2007, 12:40, celkem upraveno 1 x.
vrtám se v PC od 386, a vždy mě některý dostane.
PII 466,GA-6bxc od popelnice,512RAM,Ge4MX400,
80MBHDD,LCD Philips190S,WIN+Fedora-na WEB a práci stačí, mladej na hry P4 2,8 atd.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no tak co se tyce UTP neresit... snad budu mit stesti.. v nejhorsim reklamace no.. to je ted pro me nepodstatne.. :)
1. Jedine co ted teda jeste potrebuju vedet jestli to bude fungovat pri zapojeni DSL router -> OvisLink -> Desktop..
..s tim souvisi i otazka kabelu, pac mam pocit, ze DSL router je ted v PC krizenym kablem.. pokud by ty dva porty na tom OvisLinku fungovaly jako bezny switch, mohl bych to pak propojit primyma kabelama ne..?
2. Druha vec teda s tema IP.. v sitich se vyznam sporadicky, ale teda podle toho co vim, tak routovani IP z DSL routeru neobejdu.. tot muj nazor.. budu teda muset pri pripojeni PC i na WiFi prekopat nastaveni v Desktopu a zapinat DHCP..?

..at upresnim jeste detaily je potreba rozchodit net na desktopu, ve kterem je ted zapojenej ten DSL router a na 2x notebook pres Wifi..
Letec
Nováček
Nováček

domaci AP

Příspěvek od Letec »

1. nic nezkazis zapojenim Adsl router-krizeny UTP-55460-krizeny UTP-PC, nekrizeny u 5460 nevadi, ale ze skusenosti s 1120uz radeji volim vzdy krizeny.
2. dsl router i PC nech nastaveny jak jsou a 5460 prirad IP v rozsahu na ktery je dsl nastaveny. Napr.:dsl router ma IP LAN 192.168.25.1, PC bude mit 192.168.25.10, AP 192.168.125.50, 1NB 192.168.25.11, 2NB 192.168.25.12, masky vsude 255.255.255.0 a brana 192.168.25.1 DNS mas od providera ale staci jakykoli verejny DNS, co se tyce zabezpeceni na obcane pouziti staci MAC, do AP zadas mac adresy NB.
vrtám se v PC od 386, a vždy mě některý dostane.
PII 466,GA-6bxc od popelnice,512RAM,Ge4MX400,
80MBHDD,LCD Philips190S,WIN+Fedora-na WEB a práci stačí, mladej na hry P4 2,8 atd.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tak.. vecer uz jsem nestihl postnout, ale teda vysledek..
..odpoledne jsem pro to teda zajel, zapojil, zmenil IPcko na muj rozsah, pripojil jen ke gateway.. vsechno slape jak ma.. signal silnej az jsem se divil.. parada..

..dix moc za rady a za rychle reseni.. muzeme LOCK
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Maxtor píše:Tak.. vecer uz jsem nestihl postnout, ale teda vysledek..
..odpoledne jsem pro to teda zajel, zapojil, zmenil IPcko na muj rozsah, pripojil jen ke gateway.. vsechno slape jak ma.. signal silnej az jsem se divil.. parada..

..dix moc za rady a za rychle reseni.. muzeme LOCK
Tak super! Je radost vidět, když někomu rady (nemyslím zrovna moje :oops: ) takhle pomůžou!
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“