linux pro zacatecnika

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Suleky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

linux pro zacatecnika

Příspěvek od Suleky »

rad bych si vyzkousel nainstalovat nejakou distribuci linuxu, ale rad bych slysel vase nazory jakou bych mel jako uplny zacatecnik zacit a proc...
dik
Naposledy upravil(a) Suleky dne sob 2. srp 2003, 12:58, celkem upraveno 1 x.
It's free software and it gives you freedom!
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Me by to tez zajimalo....o linuxu vim jen hodne malo....hlavne jestli funguje s XP (nejakej dualboot) atd.
Nidzo.cz - programování, webdesign, život v UK... :)
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Proč sem nenapíše nikdo, kdo má (zná) Linux. Taky bych to rád zkusil, ale pár rad do začátků by bodlo. Navíc jsem kdysi slyšel, že partition s Linuxem se nějak speciálně formátuje a že to pak dělá bordel, když se toho chci zbavit... Nevím, co je na tom pravdy, je to spíš takové JPP, ale někdo znalý by nám to mohl osvětlit.
Veterán
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Pokud chcete vylozene testnout jak to vypada tak vyzkousejte nejakou live distribuci (nepotrebuje zadne prerozdelovani disku, bezi primo z CD). V takovem pripade se ovsem nesmite nechat inspirovat rychlosti protoze to z toho CD bezi pochopitelne dost pomalu (nejen z duvodu pomalosti CD mechaniky predevsim co se seek time tyce ale i z toho duvodu ze tam je pouzito velmi obecne jadro, neoptimalizovane aplikace a take spousta pameti je uzita jako ramdisk). V teto kategorii je ted na spici Knoppix. Lze stahnout ci nechat si vypalit treba zde http://www.qwert.cz .

Pokud do toho chcete jit naostro tak se toho take nemusite bat. Udelejte si cca 3GB misto na disku (treba zmensenim jine partition) a o zbytek se postara instalator Linuxu. Pro zacatek doporucuji Mandrake, Redhat ci SuSE.

No a pokud chcete spadnout rovnou do hluboke (naucite se nejvice a nejitenzivnejsim zpusobem :P ) vody tak berte Debian, Gentoo, Slackware ci dokonce LFS.

Rozhodne necekejte prochazku ruzovym sadem, nejake veci budete muset holt poresit. Ostatne ve Win je to stejne. Predstavte si, ze byste Windows vubec neznali a nekdo by vam rekl at to rozchodite. Instalace rekneme OK ovsem o nejakych VIA ci INF driverech byste nevedeli nic a uz by zacaly potize.
Pokud nemate cas tomu venovat par hodin studia tak se do toho radeji nepoustejte a zustante dale nevolniky Microsoftu :wink: Pokud se do toho zakousnete, verte ze se vam to vrati i s uroky.

Pro hardweraky neni bez zajimavosti, ze v linuxu neni problem prejit z AMD platformy na Intel ci dokonce mezi chipsety zatimco ve Windows to vetsinou konci reinstalem (jeste nejlepe to snazely win 9?). Ale takove veci jako vymena driveru na grafiku/zvuk/sitovku bez restartu a podobne to jsou docela uzitecne ficurky :) Takze pro lidi testujici hromadu ruzneho HW je to idealni volba.
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Díky za answer. Nemohl bys sem ještě hodit nějaký link o základech Linuxu? Mě by navíc děsně zajímala i teorie, v čem se liší jednotlivé distribuce (jak už jsi nakousl - Mandrake, Suse, RedHat) a podle toho si vybrat, co bude pro mé účely nejvhodnější. Předem dík za additional info.

EDIT: Tak ten link už sem dávat nemusíš, všechno je to na tom Qwertu, díval jsem se tam až teď. Sorry.
Veterán
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Tak jsem si pro sebe vybral Mandrake Linux 9.1. Teď ho jen sehnat. Sám to stahovat nemůžu, takže buď najdu někoho, kdo má distribuční CDéčka a poslal by mi je, nebo se budu muset poohlédnout po nějakém známém s pevnou lajnou...

BTW, je Mandrake dobrou volbou mezi Suse a RedHat?
Veterán
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Spectral píše:Tak jsem si pro sebe vybral Mandrake Linux 9.1. Teď ho jen sehnat. Sám to stahovat nemůžu, takže buď najdu někoho, kdo má distribuční CDéčka a poslal by mi je, nebo se budu muset poohlédnout po nějakém známém s pevnou lajnou...

BTW, je Mandrake dobrou volbou mezi Suse a RedHat?
Kazda z tech distribuci ma svoje klady i zapory, kazda ma fanaticke priznivce i odpurce. V takove situaci tezko rict, ktera distribuce ti sedne nejlepe :)

Z qwert-u ti to poslou balikem za 3 dny od objednavky, CDcka jsou hezky popsana a neni to drahe. Mam s nimi dobre zkusenosti. Dalsi moznosti je objednat GPL set z www.mandrake.cz
Suleky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suleky »

nevite nekdo jestli se da pod linuxem rozbehat Autocad (nelepe na Suse)
dik
It's free software and it gives you freedom!
Lukas-SVK
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lukas-SVK »

suleky píše:nevite nekdo jestli se da pod linuxem rozbehat Autocad (nelepe na Suse)
dik
Snad cez Wine , ale to ti nikto nezaruci ze to aj pojde.
Mikhaill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikhaill »

skor by som sa poobzeral po nejakom ekvivalente rovno pre linucha...rozbehat sa da sice vsetko ale neni to zarucene (spolahlivost,rychlost) je to tak akurat na nejake hry...
MSI 815 EPT Pro,CeleronT 1.0@1.45,CoolerMaster DP5-7JD1B,512MB Apacer(Infineon)PC133@145-2225/7,3Dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB 166@205,40GB Western Digital ATA100 7200rpm 8MB CACHE WD400JB,DVD Toshiba SD-M1612,CDRW Mitsumi CR-4804TE,Terratec 512i,Big tower+2xDelta 120,MANDRAKE 9.1
Lukas-SVK
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lukas-SVK »

Lukas-SVK píše:
suleky píše:nevite nekdo jestli se da pod linuxem rozbehat Autocad (nelepe na Suse)
dik
Snad cez Wine , ale to ti nikto nezaruci ze to aj pojde.
Este je aj viac alternativ , ale tie vyzaduju kopiu winov .

win4lin, komrcne vmware a pod.
Pre rozbehanie balika office , IE a Outlooka je pre linux k dispozicii CrossoverOffice. Tak nejak sa to ma nazyvat.
Hajs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hajs »

Já osobně mám na kompu linux SUSE 8 a pro začátečníky ho vřele doporučuji má velice podobné prostředí jako win :) jinak pokud vím tak Wine je jen neco jako emulátor win, hodně to zatěžuje komp, ale dá se na tom spustit snad cokoliv co běží pod Win..
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Hajs píše:Já osobně mám na kompu linux SUSE 8 a pro začátečníky ho vřele doporučuji má velice podobné prostředí jako win :) jinak pokud vím tak Wine je jen neco jako emulátor win, hodně to zatěžuje komp, ale dá se na tom spustit snad cokoliv co běží pod Win..
WINE znamena Wine Is Not Emulator takze zadny emulator - pouze odchytava volani WIN API a preovadi je. Nijak zvlast take nezatezuje pocitac a uz vubec se na tom neda spustit "snad cokoliv" spis bych napsal "neco se da spustit". Nemel jsi spise na mysli VMware to by bylo tvemu popisu bliz?
Hajs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hajs »

Sorry, mel sem na mysli VMware :(

Jakej je tvuj názor na SuSE?
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

skus lindows
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

taky bych chtel neco "jednodussiho" zkusit, bohuzel me to po zkusenostech prestava bavit, vetsinou se po instalaci linux choval dost podivne (skoro pokazde jinak a prestavl fungovat treba jen klikanim na ikony a spoustenim programu, to nechapu a ani netusim jak to resit, pripadne zjistit, co pod tou urcitou ikonou vlastne je), nekolikrat se mi stalo ze jsem musel i rucne editovat nejake konfiguracni soubory a protoze nevim, kde jsou, vzdycky jsem je dve hodiny hledal, to samy, kdyz se nespustilo graficky prostredi (sileny jen zmenit treba rozliseni :old9: ), ale aspon znam "mc" :-D
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Dony píše:taky bych chtel neco "jednodussiho" zkusit, bohuzel me to po zkusenostech prestava bavit, vetsinou se po instalaci linux choval dost podivne (skoro pokazde jinak a prestavl fungovat treba jen klikanim na ikony a spoustenim programu, to nechapu a ani netusim jak to resit, pripadne zjistit, co pod tou urcitou ikonou vlastne je), nekolikrat se mi stalo ze jsem musel i rucne editovat nejake konfiguracni soubory a protoze nevim, kde jsou, vzdycky jsem je dve hodiny hledal, to samy, kdyz se nespustilo graficky prostredi (sileny jen zmenit treba rozliseni :old9: ), ale aspon znam "mc" :-D
Mno pokud se ti nechce venovat tomu trochu casu a pocist pripadne nejake knizky tak se do toho ani moc nepoustej. Pokud bys mel nejakeho znameho linuxaka tak by to bylo jine. Nastavil by ti vse co potrebujes, ukazal co je treba a mohl bys pracovat bez problemu.
Jinak od ceho tady je toto forum? Staci se zeptat a odpoved mas hned :)
Konfiguracni souboy pro system jsou v /etc a pro uzivatele primo v domovskem adresari (/home/jmeno pripadne ~jmeno/) v adresarich nebo souborech zacinajicih teckou.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

OK, tak jdu do toho, na stole mam nejaky Mandrake, soupnu ho do VMwaru at nemusim furt restartovat.. tak se asi teste na zaplavu "debilnich" dotazu od cloveka odrostleho na DOSu :D
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Dony píše:OK, tak jdu do toho, na stole mam nejaky Mandrake, soupnu ho do VMwaru at nemusim furt restartovat.. tak se asi teste na zaplavu "debilnich" dotazu od cloveka odrostleho na DOSu :D
Na DOSu je to ještě dobrý. Nejdebilnější dotazy mají lidi, odrostlí na Windows9x. Ti fakt nejsou schopní cokoliv sami vymyslet... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jinak, já se v Linuxu už pár let orientuju docela dobře, a to jak v grafice, tak v textový konzoli (jako správnej Linuxák konzoli preferuju, je fakt efektivnější :-) ). Rád komukoliv poradím (pokud budu umět) s těmihle tématy :
Práce v grafice
Práce v konzoli
Kompletní správa systému (instalace, konfigurace, vyladění)
Instalace softwaru ze zdrojáků; kompilace a konfiguace jádra
Nastavení sítě, firewallu, routování
Servery - Apache+PHP, Bind, Samba, NFS
a už nevim... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“