Obecný problém některých karet ATI - náhodný výpadek obrazu
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Bobafel
- Nováček

-
Obecný problém některých karet ATI - náhodný výpadek obrazu
Jsem čerstvým majitelem Radeonu X1950Pro..dle mě super karta za super peníze. Hraju hlavně Line Age 2. A tady je jádro pudla.
Zcela náhodně, cca po 10 minutách se obraz kousne a pak vypne. Někdy se dostanu na plochu XPček klávesou windows, jindy musim restartovat komp. Podle mě za to z neznámých důvodu může VPU Recover, pokaždé mi vypne monito, aplikace se pak už většinou nerozeběhne.
Pročetl jsem poměrně dost diskuzí a zjistil jsem, že se to netýká jen jednoho typu karty. Podobný problém hlásila široká paleta uživatelů různých typů karet Ati. Problém se projevuje pouze v 3D aplikacích. Vždy jen jedna určitá hra, ostatní choděj bez problémů (to je na tom taky dost zvláštní). Sám jsem zkoušel jiný hry a fungujou mi bez problémů.
Má sestava:
AMD X2 3600+ EE
2GB Ram
NForce 570 Ultra
ATi Sapphire X1950Pro 256MB PCI-E
Fortron 400W
17" LCD DVI
Hledal jsem problém v chlazení (teplota GPU pod 60 celsiama, mam novou revizi karty s vylepšenym řízením napájení, takže napěťový regulátory to nebudou), pak přišli na řadu ovladače. Spousta lidí píše o problémech s odinstalováním ovladačů. Zkoušel jsem klasicky odinstalovat, Driver cleaner, čistit registry NortonUtilities atd...bez výsledku.
Zkoušel jsem Catalyst,DNA i Omegy...bez výsledku.
Jesli máte podobné zkušenosti, pojďte to zkusit vyřešit...jsem už docela zoufalej. (Kdysi mi takhle blbnul RadeonX1600Pro PCI-E v Oblivionu (úplně jiné PC) a po výměně za NVGF bylo vše ok. Měnit už ale nechci, Ati je mi sympatičtější)
Některý linky na fóra s podobným problémem:
http://forum.theabyss.eu/index.php?showtopic=39405 (Line Age 2)
http://forum.theabyss.eu/index.php?showtopic=39648 (Line Age 2)
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=94913
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=91332
Je toho docela dost, nebudu všechno vypisovat. Přijde mi, že vsechny tyto problémy maj něco společnýho...nějakej problém s ovladači.
Díky, Lukáš.
Zcela náhodně, cca po 10 minutách se obraz kousne a pak vypne. Někdy se dostanu na plochu XPček klávesou windows, jindy musim restartovat komp. Podle mě za to z neznámých důvodu může VPU Recover, pokaždé mi vypne monito, aplikace se pak už většinou nerozeběhne.
Pročetl jsem poměrně dost diskuzí a zjistil jsem, že se to netýká jen jednoho typu karty. Podobný problém hlásila široká paleta uživatelů různých typů karet Ati. Problém se projevuje pouze v 3D aplikacích. Vždy jen jedna určitá hra, ostatní choděj bez problémů (to je na tom taky dost zvláštní). Sám jsem zkoušel jiný hry a fungujou mi bez problémů.
Má sestava:
AMD X2 3600+ EE
2GB Ram
NForce 570 Ultra
ATi Sapphire X1950Pro 256MB PCI-E
Fortron 400W
17" LCD DVI
Hledal jsem problém v chlazení (teplota GPU pod 60 celsiama, mam novou revizi karty s vylepšenym řízením napájení, takže napěťový regulátory to nebudou), pak přišli na řadu ovladače. Spousta lidí píše o problémech s odinstalováním ovladačů. Zkoušel jsem klasicky odinstalovat, Driver cleaner, čistit registry NortonUtilities atd...bez výsledku.
Zkoušel jsem Catalyst,DNA i Omegy...bez výsledku.
Jesli máte podobné zkušenosti, pojďte to zkusit vyřešit...jsem už docela zoufalej. (Kdysi mi takhle blbnul RadeonX1600Pro PCI-E v Oblivionu (úplně jiné PC) a po výměně za NVGF bylo vše ok. Měnit už ale nechci, Ati je mi sympatičtější)
Některý linky na fóra s podobným problémem:
http://forum.theabyss.eu/index.php?showtopic=39405 (Line Age 2)
http://forum.theabyss.eu/index.php?showtopic=39648 (Line Age 2)
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=94913
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=91332
Je toho docela dost, nebudu všechno vypisovat. Přijde mi, že vsechny tyto problémy maj něco společnýho...nějakej problém s ovladači.
Díky, Lukáš.
Naposledy upravil(a) Bobafel dne čtv 21. čer 2007, 13:28, celkem upraveno 1 x.
- Youki
- Začátečník

Re: Obecný problém některých karet ATI - náhodný výpadek obr
Ak ti ostava cierny monitor a ventilator na karte ide na maximum tak je to zrele tak na reklamaciu.
//prf.KuBA - Odebrána citace. Pokud odpovídáš jako první, tak přeci nemusíš celý dlouhý první post citovat.
//prf.KuBA - Odebrána citace. Pokud odpovídáš jako první, tak přeci nemusíš celý dlouhý první post citovat.
CPU: Core i7-3930K @ 4400Mhz / 1.30V, MB: Gigabyte GA-X79-UD5, RAM: G.Skill RipjawsZ 4x2048MB DDR3 2133 9-11-10-28,VGA: 2 x Gigabyte 580 GTX SLI @ 855/1710/4200, HDD: Corsair SSD Force Series 240GB,2x WD Caviar Black 1TB SATA3,PSU: Enermax Revolution ERV950EWT,Audio: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series,Keyboard: Logitech G19,Mouse: G9x + Razer Destructor,LCD: 30"HP ZR30w,Case: CM HAF X,OS: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit
- Bobafel
- Nováček

-
- Weslo
- Středně pokročilý

nj je to divné - je pravda že jsou toho plná fóra - ale já (ačkoliv jsem měl poslední 4 roky jenom Ati) ani nikdo koho znám s tím problémy nemají a neměli
divný
divný
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Alianna
- Začátečník

-
- Petrt
- Žlutá karta Bazar

-
- Bobafel
- Nováček

-
možná příčina
Zkoušel jsem vypnout v 3D aplikacích HDR a problém se zatím neobjevil..
Po opětovném aktivování HDR vykreslování scény restart GPU po cca 15-30 min.
Přisuzuji to tedy nějaké softwarové chybě v ovladačích.
Po opětovném aktivování HDR vykreslování scény restart GPU po cca 15-30 min.
Přisuzuji to tedy nějaké softwarové chybě v ovladačích.
- falkon
- Nováček

-
Nedávno som kúpil graf.karfu ASUS EAX1950CROSSFIRE 512MB DDR4 PCI-E ako zdroj som použil prídavný do 5,25" Fortron BOOSTERX 3 VGA 300W po nainštalovaní catalyst7.6 v 2D režime ide v poriadku ale pri spustení akejkolvek hry sa vypne monitor svieti len oranžová led dióda. Zvyšok zostavy P4 3GHz,1GB RAM,HDD 120GB+250GB SATA2,XP SP2,monitor 17"CRT FUJITSU SIEMENS,záložný zdroj TRUST 1200 VA UPS
- vikicek
- Začátečník

- Scot 666
- Začátečník

Mam Atiny uz od dob R9500 a s vypinanim obrazu jsem se vzdy setkal jen v dusledku prehrati (obvykle po neumernem pretaktu), pri HW nekompatibilite desky a karty nebo pri vadne karte. Zkus ji podtaktovat a jestli problemy zmizi, tak ji reklamuj, protoze nezvladne defaultni takty. Pokud problemy nezmizi, zkus ji v jinem pc.
PC:obvykle nějaký Thinkpad
Mobilita: Palm TX
Mobilita: Palm TX
- Bobafel
- Nováček

-
Jak jsem již psal, u mé karty (RX1950Pro a catalyst 7.4) problémy zmizely spolu s vypnutím HDR vykreslování scény. Už takto jedu nějaký ten pátek a bez jediného problému. Přehřívání napěťových regulátorů nebo jiné části karty nepřipadalo v úvahu. Chladím extra a karta není přetaktovaná. Osobně mám za to, že je skutečně chyba někde v ovladačích, protože dost uživatelů se zbavilo problému instalací starších catalyst.
- Richi
- Nováček

-
Mám k tomu dotázek. Vlastním ještě ATI 9600XT, která nevykresluje korektně. Při pohybu se obraz trhá, překresluje nebo jak to nazvat.
Jak se něco prostě hýbe, čím více věcí nebo čím rychleji, tím větší problémy.
Nicméně ve všech počítačích s CPU Intel, karta chodí. Sice blbě, ale chodí.
Kamarád má AMD (jediný AMD co jsem zkoušel) a tam jde karta pouze v 2D. Jakmile naběhne 3D aplikace, okamžitě nebo do 10 sec. je černý monitor a pomůže pouze restart. Jeho původní karta je ATI 9550, deska nějaká KTněco.
Slyšel jsem teorii (nejsem odborník) o tom, že údajně při nějakém poškození karty může být spolupráce s CPU rozdílá.
Přesněji, že určitou poruchu karty zkousne Intel jinak než AMD, a že na Intelu mi to může chodit (blbě), ale na AMD vůbec.
Původně mi shořel zdroj a obtíže nastaly v tuto chvíli. Jasně, že to může být sto věcí v kompu, ale žádný testovací program mi chybu neukáže. Všechno prostě funguje jak má, jen se na tom nedá hrát žádná hra.
Ovladačů jsem vyzkoušel mnoho.
Jo a ještě mi to pravděpodobně zničilo monitor. Sice se poruchy na obraze ukázaly až po dvou měsících, ale monitor je v háji.
Nicméně ve všech počítačích s CPU Intel, karta chodí. Sice blbě, ale chodí.
Kamarád má AMD (jediný AMD co jsem zkoušel) a tam jde karta pouze v 2D. Jakmile naběhne 3D aplikace, okamžitě nebo do 10 sec. je černý monitor a pomůže pouze restart. Jeho původní karta je ATI 9550, deska nějaká KTněco.
Slyšel jsem teorii (nejsem odborník) o tom, že údajně při nějakém poškození karty může být spolupráce s CPU rozdílá.
Přesněji, že určitou poruchu karty zkousne Intel jinak než AMD, a že na Intelu mi to může chodit (blbě), ale na AMD vůbec.
Původně mi shořel zdroj a obtíže nastaly v tuto chvíli. Jasně, že to může být sto věcí v kompu, ale žádný testovací program mi chybu neukáže. Všechno prostě funguje jak má, jen se na tom nedá hrát žádná hra.
Ovladačů jsem vyzkoušel mnoho.
Jo a ještě mi to pravděpodobně zničilo monitor. Sice se poruchy na obraze ukázaly až po dvou měsících, ale monitor je v háji.
Naposledy upravil(a) Richi dne pát 13. črc 2007, 18:46, celkem upraveno 1 x.
- no-X
- Středně pokročilý

Zkoušel jsi nainstalovat cat. 7.6 a zapnout v-sync?Richi píše:Mám k tomu dotázek. Vlastním ještě ATI 9600XT, která nevykresluje korektně. Při pohybu se obraz trhá, překresluje nebo jak to nazvat.
KT? VIA chipset? To je jasná nekompatibilita s chipsetem. CPU s tím nemá co dělatRichi píše:Nicméně ve všech počítačích s CPU Intel, karta chodí. Sice blbě, ale chodí.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Richi
- Nováček

-
- shadow
- Středně pokročilý

Reaguji na problém autora threadu:
Když se podíváš do Prohlížeče událostí (v rámci ovládacích panelů - nástroje pro správu), tak tam určitě uvídíš nějakou chybu. Hledej pod položkou "systém" události, které mají číslo 1001. Značí vytvoření příslušného výpisu paměti (save dump). Ten jde analyzovat pomocí Microsoft Debugging Tools for Windows. Vyjadřoval jsem se k tomu krátce už zde:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ging+tools
Když to projedeš, je docela možné a myslím, že i pravděpodobné, že ti to vyhodí jako příčinu knihovnu "atidvag.dll", popř. i jiný, ale myslím, že to s tím bude mít souvislost. Popíšu tento svůj již vyřešený problém:
Jde o problém, který je označován po internetu jako "ati2dvag.dll infinite loop", tedy nekonečná smyčka. Má s tím problémy spousta vlastníků ATI grafik, a i když se problém asi objevuje hlavně u AGP variant, nejsou tomu ušetřeny ani PCI-E varianty.
Já jsem s tímto měl veliký problém. Nějak mi to začalo najednou takto kravit, jak popisuješ, vypnul se monitor, ale asi na rozdíl od tebe mi to vždy naprosto zamrzlo (s "crackling noisem" v případě, že byla puštěná hudba) a vždy musel následovat tvrdý reset bez možnosti návratu do Windows.
Microsoft i ATI k tomuto problému zcela mlčí. Nikde jsem nevygooglil nějaké ucelené řešení, pouze v případě AGP grafik za cenu ztráty přenosu dat přes AGP sběrnici
.
Přesto jsem se toho zbavil:
Našel jsem zajímavou zmínku:
http://www.howtofixcomputers.com/bb/ftopic71234.html
http://www.tweakguides.com/ATICAT_4.html
Poté jsem vypnul počítač.
Při vypnutém počítači jsem dále vyndal zcela grafiku ze slotu a znovu zandal (to jsem totiž také přečet někde na netu, že to někoho této chyby údajně zbavilo). + Dále jsem přehodil datový kabel od monitoru do druhého DVI.
Zapnul počítač a od té doby už mi to jede přes týden 100 % rockstable. Předtím jsem to měl asi, já nevím, 10 dní na denním pořádku, dělalo mi to zničeho nic, klidně i když jsem neměl spuštěné nic, co by grafiku namáhalo, když jsem pracoval třeba v textovém editoru. Fakt jsem z toho byl už zoufalý. Jedna z těch věcí, co výše popisuji, mi pomohla. Od té doby mám klid.
Vypnutí VPU recover v Catalystech a totální odinstalování a přeinstalování nových a starších ovladačů bylo úplně bez efektu (ostatně to jsem zkoušel jako první). Grafika se určitě nepřehřívala.
Mám ten samý grafický chip jako ty, akorát od ASUS.
Když se podíváš do Prohlížeče událostí (v rámci ovládacích panelů - nástroje pro správu), tak tam určitě uvídíš nějakou chybu. Hledej pod položkou "systém" události, které mají číslo 1001. Značí vytvoření příslušného výpisu paměti (save dump). Ten jde analyzovat pomocí Microsoft Debugging Tools for Windows. Vyjadřoval jsem se k tomu krátce už zde:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ging+tools
Když to projedeš, je docela možné a myslím, že i pravděpodobné, že ti to vyhodí jako příčinu knihovnu "atidvag.dll", popř. i jiný, ale myslím, že to s tím bude mít souvislost. Popíšu tento svůj již vyřešený problém:
Jde o problém, který je označován po internetu jako "ati2dvag.dll infinite loop", tedy nekonečná smyčka. Má s tím problémy spousta vlastníků ATI grafik, a i když se problém asi objevuje hlavně u AGP variant, nejsou tomu ušetřeny ani PCI-E varianty.
Já jsem s tímto měl veliký problém. Nějak mi to začalo najednou takto kravit, jak popisuješ, vypnul se monitor, ale asi na rozdíl od tebe mi to vždy naprosto zamrzlo (s "crackling noisem" v případě, že byla puštěná hudba) a vždy musel následovat tvrdý reset bez možnosti návratu do Windows.
Microsoft i ATI k tomuto problému zcela mlčí. Nikde jsem nevygooglil nějaké ucelené řešení, pouze v případě AGP grafik za cenu ztráty přenosu dat přes AGP sběrnici
Přesto jsem se toho zbavil:
Našel jsem zajímavou zmínku:
http://www.howtofixcomputers.com/bb/ftopic71234.html
A skutečně, když se člověk podívá např. přes msconfig na služby, tak je přítomna ATI Smart (třebaže má člověk PCI-E grafiku). Osobně jsem ji měl ale vypnutou. A tak jsem ji přes services.msc spustil, služba proběhla a pak se zase zastavila. Něco k této službě zde:
ATI2DVAG is the file used by the SmartGART feature in ATI's drivers to
detect the system's AGP capability.
Go to Start -> Run and type
services.msc
Locate the item called ATISmart or something, open its properties, and
toggle between "automatic" and "disabled".
http://www.tweakguides.com/ATICAT_4.html
Poté jsem vypnul počítač.
Při vypnutém počítači jsem dále vyndal zcela grafiku ze slotu a znovu zandal (to jsem totiž také přečet někde na netu, že to někoho této chyby údajně zbavilo). + Dále jsem přehodil datový kabel od monitoru do druhého DVI.
Zapnul počítač a od té doby už mi to jede přes týden 100 % rockstable. Předtím jsem to měl asi, já nevím, 10 dní na denním pořádku, dělalo mi to zničeho nic, klidně i když jsem neměl spuštěné nic, co by grafiku namáhalo, když jsem pracoval třeba v textovém editoru. Fakt jsem z toho byl už zoufalý. Jedna z těch věcí, co výše popisuji, mi pomohla. Od té doby mám klid.
Vypnutí VPU recover v Catalystech a totální odinstalování a přeinstalování nových a starších ovladačů bylo úplně bez efektu (ostatně to jsem zkoušel jako první). Grafika se určitě nepřehřívala.
Mám ten samý grafický chip jako ty, akorát od ASUS.
show must go on..
- shadow
- Středně pokročilý

Takže: Murphyho zákon se opět ukázal v celé své síle.
Necelou hodinu po napsání výše uvedeného postu opět BSOD a opět problém způsobený souborem ati2dvag.dll
Tedy HELP Needed. Asi zkusim ten soubor prostě smazat. Nějaké alternativní ovladače instalovat nechci. Ale vlastně to je jedno. Už jsem na 80 % rozhodnutý, že se opět vracím k osvědčené NVIDII, a to dřív, než jsem čekal. Ať si příznivci ATI myslí, co chtějí, ale já jsem se prostě opět přesvědčil, že ovladače ATI jsou problémové. Nedávno, když jsem zkoušel Ubersoldier, tak tam docházelo ke špatnému zobrazování některých prvků na scéně, a evidentně to byla chyba ovladačů. O Linuxu ani nemluvě. Podpora Linuxu ze strany ATI je naprosto nedostatečná, jen čistě formální. Fglrx driver je daleké míle za kvalitou linuxových ovladačů nvidie.
Necelou hodinu po napsání výše uvedeného postu opět BSOD a opět problém způsobený souborem ati2dvag.dll
Tedy HELP Needed. Asi zkusim ten soubor prostě smazat. Nějaké alternativní ovladače instalovat nechci. Ale vlastně to je jedno. Už jsem na 80 % rozhodnutý, že se opět vracím k osvědčené NVIDII, a to dřív, než jsem čekal. Ať si příznivci ATI myslí, co chtějí, ale já jsem se prostě opět přesvědčil, že ovladače ATI jsou problémové. Nedávno, když jsem zkoušel Ubersoldier, tak tam docházelo ke špatnému zobrazování některých prvků na scéně, a evidentně to byla chyba ovladačů. O Linuxu ani nemluvě. Podpora Linuxu ze strany ATI je naprosto nedostatečná, jen čistě formální. Fglrx driver je daleké míle za kvalitou linuxových ovladačů nvidie.
show must go on..
- zombux
- Odborník PCT

- Weslo
- Středně pokročilý

jak už jsem psal nahoře mám už 4 roky grafiku od Ati a používám jejich problémové ovladače a nikdy (až na jeden případ kde byl problém v Direct Sound u hry TR Anniversary) se mi toto nestaloshadow píše:.... ale já jsem se prostě opět přesvědčil, že ovladače ATI jsou problémové..
obávám se že se jedná o problém té které verze woken na tom kterém PC
což asi málokdo bude řešit
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- shadow
- Středně pokročilý

Používám 7.6, ale dělalo to myslím i s těmi předchozími. Dle tvé rady se tedy vracím zpět k 7.2, u kterých, pravda, jsem také předtím nezaznamenal žádné problémy se stabilitou. Tak uvidíme. Přeci jen, koupě Nvidie teď by pro mne znamenala finanční prodělek.zombux píše:jakou verzi ovladačů máš? jediné bezproblémové ovladače jsou u mě 7.2, s novějšími to nechutně padá
no, dobře, máš kliku, ale stačí si dát do googlu "ati2dvag.dll infinite loop" a vyjede ti to nespočet zoufalých proseb o radu a žádné definitivní řešení.Weslo píše:[q
jak už jsem psal nahoře mám už 4 roky grafiku od Ati a používám jejich problémové ovladače a nikdy (až na jeden případ kde byl problém v Direct Sound u hry TR Anniversary) se mi toto nestalo
obávám se že se jedná o problém té které verze woken na tom kterém PC
což asi málokdo bude řešit
Může být problém v nějakém konfliktu. Ten soubor může být v konfliktu s nějakou službou na pozadí, nevím, každopádně ten problém je známý, je rozšířený, a na svých stránkách k tomu AMD/ATI nic neříká. Ani Microsoft. Zaznamenal jsme ho i zde na fóru v souvislosti s novou generací DX 10 grafik od AMD/ATI.
show must go on..
- godlike
- Středně pokročilý

-
Tohle vse se deje kdyz mas v PC v defaultu?Nebo s OC?Pro OC stabilitu vyzaduji minimalne 24h-40h beh Orthosu(vsechny testy)Poradne otestovat RAM.Cyklovat treba 50krat 3Dmarky spolu s Orthosem.Pi na 32MB musi projet. Posledni rok jsem mel,1600xt,1800XL,1800GTO,1800XT 512MB,1900GT,ASUSshadow píše: Necelou hodinu po napsání výše uvedeného postu opět BSOD a opět problém způsobený souborem ati2dvag.dll
BSOD vidim akorat kdyz prezenu OC RAM ci CPU.
PS.Dulezity je mit korektne spravne instalovany NET Framework.Pekne poporade i SP1