Nové komponenty:
- MB: Gigabyte P35-DS4, rev. 1, bios F4
- CPU: C2D E6600, 2,4GHz
- RAM: 2x1GB Geil DDR2 800MHz Ultra
- grafika: Gigabyte GeForce 8600 GT silentpipe
- chladič: Intel box od CPU (zatím)
Vše bez přetaktování, na základních frekvencích.
Z původního PC:
- DVD-RW LG GSA-4166B (testováno i s CD-RW TEAC cca z roku 2002)
- PSU: Chieftec 410W
- case: Cheiftec LBX miditower, resp. skoro bigtower
- větrání: 12cm zadní větrák na 1000RPM, 12cm větrák ve zdroji, 9cm zboku na disky
Disky: střídavě Seagate Barracuda ES 320GB (nový),
IDE IBM 80GB (5 let starý, plně funkční),
IDE WD 12GB (8? let starý).
PC má od počátku tendenci se náhodně natvrdo restartovat, frekvence je v řádech minut, max. desítek minut. První podezření bylo na přehřívání, ale všechny teploty vypadají v normě, bios hlásí CPU mezi 35-42 stupňů, systém (northbridge?) kolem 45-50 stupňů, motherboard do 35 stupňů. Totéž tvrdí Everest. Zdroj by měl být dostačující, je z roku 2005, zapojeno 12x2 ATX napájení plus 2x2 k procesoru, zapojeny nebyly nikdy víc než 1-2 disky a CD/DVD-ROM. Paměti zvládly 5 hodin memchecku bez chyby, zkusil jsem je i různě přehazovat mezi sloty. V Gentoo Linux LiveCD jsem trápil CPU několika nekonečnými smyčkami, 2.5 hodiny na 100% zátěž obě jádra bez chyby. Půjčil jsem si od kolegy aktivně chlazenou grafiku, nepomohlo.
Hlavním podezřelým je teď deska a zejména diskové řadiče, protože mám dojem že vždy když to rebootne je nějaká disková aktivita (což je ovšem při instalaci/testování skoro pořád). Zkusil jsem instalaci WinXP SP2 na SATA Barracuda ES, Linux na IBM PATA disku z původního PC, vyhrabal jsem ve skříni i stařičký WD s Linuxem, všude stejný problém. (Jen instalace Windows zabrala asi 10 restartů, než to vydrželo dost dlouho aby se po pádu chytly.) SATA disk jsem strkal do ICH9, PATA do JMicron řadiče, problém byl u obou. Prozkoušel jsem různé kombinace SATA/IDE/AHCI/Native/Legacy nastavení I/O řadičů v biosu (inspirace na fórech k P965-DS3/4), Fail-safe i Optimized Defaults desky, nic to nevyřešilo. Zkusil jsem i 0.1-0.2V vyšší napájení RAM, protože Geily chtějí víc než 1.8V, nicméně memcheck je v pořádku i při defaultu.
Chci se zeptat jestli jste se někdo nesetkal se stejnými problémy, případně jestli nemáte nějaký tip na co se ještě zaměřit, než definitivně půjdu vyreklamovat desku.
Celé PC jsem skládal naposled před 5-ti lety, tak je možné že dělám někde trapnou chybu
Díky za každou radu.