Prosím poraďte s chlazením southbridge.
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- rocman
- Nováček

-
Prosím poraďte s chlazením southbridge.
Potřeboval bych poradit, mám již starší počítač a asi před rokem se začal sám od sebe restartovat. Někde prostě ve windows při nečinnosti, nebo ve hře a snad nejvíc se restartuje když vlezu do BIOSu. Nejdřív jsem si myslel, že to dělá procesor, sice podle ukazatelů na něm nebyli vysoké teploty, ale přes to jsem si pořídil nový chladič. Nepomohlo. Výměna grafické karty taky nepomohla. V domění, že už mi zbýva jen nortbridge, koupil jsem nový chladič za 500Kč na nortbridge. Také nepomohlo. Pokud mám skříň otevřenou počítač jede naprosto v pohodě, ale pokud ji zavřu, tak se po pár hodinách začne restartovat (často i cyklicky). testoval jsem i paměti, těmi to také není. A dnes mě napadlo jestli to není southbridge. Na mojí desce není southbridge vůbec chlazen a to ani pasivně a když jsem na něj dal prst, tak byl teda dost rozpálený, delší dobu se na něm prst rozhodně udržet nedá. Potřebuji poradit jak south bridge chladit, případně poradit přímo nějaký chladič. Na desce nejsou žádné díry na šroubky, takže potřebuju nějaký chladič, který by byl třeba samolepící, něco ve smyslu malých chladičů na paměti na grafické karty.
- Helstik
- Začátečník

Ahoj no tady mas priklad http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35983
proud vzduchu mas v bedne zajisteny?
proud vzduchu mas v bedne zajisteny?
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- rocman
- Nováček

-
To: Helstik: No cirkulaci vzduchu v bedne mam pomerne slusnou, ale ten chladic co si psal mi je docela na nic, protoze: "Instalace pasivního monobloku o rozměrech 37 x 37.6 x 47 mm je jednoduchá, spočívá v nasazení "nožiček", které se následně zachytí pomocí úchytek do předpřipravených otvorů na základní desce". A ja na desce zadny otvory nemam, jak jsem psal ten southbridge neni vubec chlazen a asi se tam s chlazenim ani nepocitalo. Takze potrebuju nejaky chladic s tou oboustranou teplovodivou lepici paskou, nebo pripadne nevite kde se ta paska necha koupit samostatne?
- Helstik
- Začátečník

Ahoj precti si tu diskuzi k tomu jinak bych ti to neposilal.Vim ze tam nemas otvory na uchyceni
pisou ze to jde i nalepit
pisou ze to jde i nalepit
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- rocman
- Nováček

-
No z ty diskuse sem tak vypochopil, ze se prilepi a pak pritahne nozickama a ze jenom prilepeny asi poradne drzet nebude. ale nejaky chladic doma taky mam (ten puvodni co sem sundal z northbridge), tak by mi stacilo sehnat nekde tu oboustranou teplovodivou lepici pasku a prilepil bych si tam ten. Ale tu pasku nejak nikde nemohu najit. Nevite nekdo?
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tydle chladice znam a nedoporucuju pouzivat tu lepici pasku. Celkove je to takovej debilni napad ty zvejkacky a pasky a vsechno.
Jinak nalepenej tam samozrejme vydrzi (starej chladis northbridge sem tam mel takhle vtipne prilepenej a moc to dolu neslo
), jen budes mit par stupnu + kvuli nizsimu tlaku kdyz nemas ty diry.
Jinak nalepenej tam samozrejme vydrzi (starej chladis northbridge sem tam mel takhle vtipne prilepenej a moc to dolu neslo
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a co treba todle by ti nepomohlo?
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... sc&start=0
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... sc&start=0
- Woyta
- Středně pokročilý

1) Chybi tu popis HW
2) Chybi popis soucasneho chlazeni
3) Chybi pripadne foto.
To ze tu nekteri radi malo vykony chladic aniz by vedeli o jaky jde HW je hodne velke riziko.
Paska se dnes pouziva pouze na pameti.
Takze LOCK. Autor doplni a zalozi novy tread.
2) Chybi popis soucasneho chlazeni
3) Chybi pripadne foto.
To ze tu nekteri radi malo vykony chladic aniz by vedeli o jaky jde HW je hodne velke riziko.
Paska se dnes pouziva pouze na pameti.
Takze LOCK. Autor doplni a zalozi novy tread.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Vivec
- Středně pokročilý

vykašli se na nějakou pásku, ta ti u SB nepomůže, jednak skoro nevede teplo a navíc "udrží" jen pasivy menších rozměrů, vyzkoušel jsem asi tři druhy pásek a ani jedna nedokázala dlouhodobě udržet pasiv na SB aniž by upadl (jednalo se o ICH7 bez děr okolo)
jediný řešení je, do rohů SB kápnout vteřiňák a doprostřed rozmazat obyčejnou bílou pastu, předpokládám že je to starší deska, takže by ti tahle úprava nemusela vadit, je to totiž asi neúčinější řešení
a pak samozřejmě průvan v bedně
unlock & průmaz
jediný řešení je, do rohů SB kápnout vteřiňák a doprostřed rozmazat obyčejnou bílou pastu, předpokládám že je to starší deska, takže by ti tahle úprava nemusela vadit, je to totiž asi neúčinější řešení
a pak samozřejmě průvan v bedně
unlock & průmaz