vLite - úprava instalačního DVD Windows Vista

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows Vista.

Moderátor: Loki5567

wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

vLite - úprava instalačního DVD Windows Vista

Příspěvek od wector »

Docela mě překvapuje, že tu ještě není téma obdobné k tomu s nLite.

Na nějaké povídání kašlu, princip stejný jako u nLite a o tom bylo napsáno dost. Akorát teď upravujeme Windows Vista ( dále WV, pro Windows XP budu používat zkratku WXP ) a nástroj se jmenuje vLite

Krok 1. Tady snad není co vysvětlovat. Šoupněte DVD do mechaniky, vyberte ji v menu, v dalším zadejte složku na HDD, kam se mají soubory nakopírovat a čekejte. Ještě vyskočí box s výběrem verze.

Krok 2. Začátek úprav - vybereme, co chceme s instalačkouo dělat. První a druhá volba jsou jasné, jinak to nemá smysl. Integrace ovladačů je na vás, stejně jako bezobslužná instalace. Já osobně vynechávám obě, nemám s tím dobrou zkušenost už z nLite. Následuje možnost vytvořit *.ISO ( obraz disku, osobně volím ano, beztak byste to museli udělat třeba v Neru, takhle to je hned ). Ta malá možnost u poslední volby je, jestli to dobře chápu, nějaká "pojistka", že se může vytvořit i *.ISO úplně beze změn, takže po úpravách musíte dát nejdříve "Apply". Osobně nechápu smysl, akorát člověk zapomene a hodina piplání v pr...

Krok 3. Nejdřív si můžete zvolit, co hodláte používat za „vymoženosti“ a vLite zachová vše nutné k jejich běhu. Vše je jasné, snad až na položku Windows SAT - Windows System Assessment Tool alias onen „benchmark“, který vám ohodnotí PC. První zbytečnost, které se lze zbavit.

Nyní přichází na řadu samotné „očesávání“. Na výběr máme 9 menu – Accessories ( doplňky ), Drivers ( ovladače ), Games ( hry ), Hardware support ( podpora HW ), Languages ( jazyky ), Multimedia, Network ( síť ), Services ( služby ) a System ( systém ).

Budu se snažit popsat každou položku v programu. Neberte to jako dogma, každý má jiné požadavky a navíc je to první verze. V následujících verzích mohou přibýt další položky, s novými zkušenostmi budu volit jiné sestavení atd...

Accessories:
Accessibility – pokud chápu dobře, tak průvodce nastavením obrazovky, zvuku a mobility. To vše zvládneme i bez průvodce.
Mobility Center – změť funkcí pro notebooky, nic co by člověk nemohl nastavit jinak a hlavně nic, co byste od výrobce notebooku už nedostali. Pro stolní PC nepotřebné už vůbec.
Paint – Malování, slabé a zbytečné.
Snipping Tool – utilita pro snímání obrazovky nebo její části. Prý to např. rozbalené menu nesejme, i celkově to nepovažuji za kdovíco užitečného. PrtScr funguje je i bez toho.
Speech Support – ovládání systému hlasem. Opravdu nevěřím, že to my Češi budeme moci nějak rozumně využít. A videa na Youtube ukazují, že to nefunguje ani rodilým Američanům.
System Information – informace o systému, msinfo32.exe. Kdo zná, ten ví co dělat, kdo ne, ten může odebrat.
Windows Sidebar and Gadgets – gadgets/widgets a podobné věci všichni znáte. Zachovejte dle vlastního uvážení.
Welcome Center – uvítání v systému. Pryč s ním.
Wordpad – netřeba představovat. Pokud používáte Office, není třeba, pokud ne, tak OpenOffice jsou zadarmo a umějí více.

Drivers: Trochu složitější povídání – jde o integrované ovladače rozdělené podle druhu HW. Každý tuší, co (ne)bude potřebovat. Odeberte co uznáte za vhodné, ale pamatujte, že některé ovladače dodané výrobcem počítají, že tyhle drivery v systému mít budete a mohou je potřebovat ke svému chodu.

Display adapters – ty bych asi jako jediné bez obav odebral.
Ethernet network adapters – ponechávám, kdyby nebylo k dispozici CD s drivery a bylo nutné se nouzově připojit k internetu.
Modems – přežitek, pokud nepotřebujete, zbavte se jich.
Printers - ponechal jsem nejpoužívanější značky jako HP nebo Canon, vy podle potřeby. Třeba pro mopu stařičkou HP 610C neexistoval driver ani pro WXP a byl použit systémový.
Scanners - doporučuji rozhodně zachovat – při úpravě WXP se jejich odebrání rovnalo nemožnosti rozchodit některé skenery ani pomocí jejich ovladačů dodaných na CD.
Sound controllers – radši nechte, podpora od Creative je hrozná, v tomhle případě neušetříte ani místo na disku.

Games:
Inbox games a Premium onbox games – není o čem mluvit, prostě dodané malé hry jako např. karty.

Hardware support:
iSCSI – Nějaké info zde. Opět: odborník ví co má dělat, kdo tohle nezná, s klidnym srdcem může odstranit.
Smartcards – podpora pro čtečky. Radši bych nechal, aby nenásledovalo něco jako u skenerů.

Languages:
Japonština, korejština a dvě čínštiny – to asi nikdo z vám potřebovat nebude.

Multimedia:
Media Center – aplikace známá už z WXP, která se snaží skloubit dohromady sledování TV, poslech radia, přehrávání DVD atp. Odebrat podle uvážení, já používám jiné programy.
Movie and DVD maker – jednoduchý program pro tvorbu video souborů a DVD. Určitě jsou k dispozici mnohem lepší, neztrácel bych s tímhle výrobkem čas.
Sample pictures – nějaké obrázky, zbytečné.
Screensavers – spořiče obrazovky, také na nic.
Shell event sounds – různé zvuky při startu, změně velikosti oken atp. Odebrat.
SideShow – podpora pro vnější display u notebooků, viz. http://cdr.cz/a/20234
Sound Recorder – nahrávání zvuku, opět jsou k dispozici kvalitnější alternativy.
Wallpapers – pozadí na plochu, sice zbytečné, ale je tu jeden problém: při prvním přihlášení si vybíráte pozadí na plochu, kde jsou v rámečcích právě ty obrázky, které zaškrtnutím téhle volby odeberete. Rámečky pak budou prázdné. Proto je nutné pamatovat, že pokud na onen prázdný rámeček kliknete, dojde k pádu sytému. Při dalším používání to bude bez problémů. Zabírají bezmála 84 MB, rozhodnutí je na vás.
Windows Calendar – jednoduchý plánovač schůzek atp, na funkci kalendáře po poklepání na hodiny nemá vliv. Odstranil bych, poměrně slabé.
Windows Media Codecs – odeberte. Kodeky se pořád aktualizují, takže po instalaci systému tak jako tak budete muset nainstalovat novou verzi.
Windows Media Player – zachoval bych, poslední verze je celkem použitelná a minimálně je potřeba něčím přehrávat streamy na internetu. Kombinace Zoom Player na video a Winamp na audio je podle mě lepší, ale neumím si nastavit „Zooma“ na přehrávání streamů :(
Windows Media Samples – pár zvuků a písniček, nic bez čeho bychom nepřežili.
Windows Photo Wiever – prohlížeš fotek. ACDSee nebo IrfanView prokáží lepší službu.

Network:
Connect to a network projector: připojení síťového projektoru. To asi moc lidí nevyužije.
Internet Information Service – pokud nehostujete nějaký web, odstraňte.
MSN Installer – moc nechápu smysl, zase něco s MSN, klidně odstraňte.
Remote Desktop and Assistance – alias vzdálená plocha. Doma nevyužijete a tipuji to na budoucí bezpečnostní díru.
Remote Desktop Client – oddělený klient k výše uvedenému.
Windows Collaboration – klient pro P2P připojení. Není potřeba, chod DC++ nebo Torrentů neovlivní. Ponechají samozřejmě spolupracovní StB a jiní kolaboranti :)
Windows Firewall – tady se začínám potit. Prý je nutný k prohledávání počítačů a sdílení souborů. Slabší povahy zatím radši zachovají, vypnout přes services.msc lze vždy. I s vypnutým firewallem jsem na notebooku data sdílet mohl, takže riskuji a odebírám.

Services:
Application Experience – radši ponechte, obsahuje kromě jiného možnost spouštět programy v režimu kompatibility. Dokud nebudou Visty Nr. 1, tak by to mohlo mít využití.
Computer Browser – na pozadí zjišťuje, co kdo sdílí na síti. Odebral jsem.
Distributed Link Tracking Client – nějaké propojení se serverem či co ( ani já nevím vše ). Ale odstraňovali jsme to už u WXP a přežili to, takže odstraníme i nyní.
Error Reporting – s klidným srdcem odeberte, klasické hlášení o chybách s možností odeslat zprávu Microsoftu.
Internet Connection Sharing – sdílení připojení k internetu v síti. Nutné pro běh integrovaného firewallu.
Microsoft DFS Replication – jakási pomůcka pro WAN ( neplést s WLAN ) sítě. Hlubší smysl jsem neobjevil, takže také odstraňuji.
Multimedia Class Sheduler – jakési přerozdělení priorit pro multimédia, aby dostala dost prostředků od CPU, ale zároveň ne všechny a neomezila tak procesy s nižší prioritou. V praxi nějaké využití podle mě moc nehrozí. Odebírám.
Offline Files – podle popisu prohlížení souborů na síti i v době, kdy nejste připojeni. Princip to tudíž bude mít asi takový, že soubory zkopíruje na disk. To zvládneme i sami.
Remote Registry – vzdálený registr, odebírám.
Secondary logon – sekundární přihlášení, využití moc nevidím.
Task Sheduler – známý Plánovač úloh. Už jsem na fóru psal, že přes services.msc ani jinak vypnout nejde. Problém je, že bez něj nebude fungovat defragmentační nástroj. Pokud používáte špišku v oboru, O&O Defrag, tak vás to nemusí mrzet.
Volume Shadow Copy – zase nějaká „stínová kopie svazku“ nebo jak se to u WXP jmenovalo. Nechyběl předtím, nebude chybět ani teď.
Windows Remote Manager – cokoli „vzdáleného“ mi u MS zapáchá průšvihem, tudíž i zde odebírám.
Windows Search – indexování souborů na pozadí, aby je bylo možné rychleji najít. Jaký to bude mít vliv na integrovaný vyhledávač v každém okně je otázka. Podle zkušeností ale tahle služba žere hodně prostředků, které jsou mi dražší než rychlejší vyhledávání – odstraňuji,

System:
BitLocker Drive Encryption – ochrana proti útokům, více info zde. Nemusíme odstranit vše, takže bych alespoň zatím zachoval.
Disk Defragmenter – defragmentace disku. Psal jsem o tom už u Task Sheduler. Pokud používáte O&O Defrag, odeberte.
Game Explorer – údajně nutný pro běh nejenom integrovaných her, ale i spousty komerčních. Tzn. Nechat být.
Help – nápověda. Nemá smysl, forum a Google jsou mnohem lepší. Nutné pro běh MUI, což jsou jazykové balíčky pro Visty. Ty snad nikdy nebudeme potřebovat a hlavně podle zkušeností překlady vypadají tak, že půlka přeložená je, druhá ne…
Malicious Software Removal Tool – ochrana proti červům. Podobně jako s kodeky – přicházejí nové verze, takže tohle nemá moc smysl.
Manual Install – soubory nutné k instalaci spuštěním setup.exe. I bez nich lze instalovat pomocí boot CD/DVD. Zastávám názor, že instalace „systém přes systém“ nemá cenu, takže se bez této vymoženosti obejdu.
Microsoft Agent – podobná zhovadilost jako pomocník u Office. Kdo neodinstaluje jako by nebyl.
Natural Language – v kostce to má být usnadnění použití ovládání hlasem. Klidně odeberte.
Parental Control – rodičovský zámek, ten také moc z vás potřebovat nebude.
Performance Counters – monitoruje stav a statistiky běhu procesů. Už u WXP to dělalo problémy a podle ohlasů na fórech není o nic lépe. My samozřejmě odstraníme, protože problémům předcházíme, že.
ReadyBoost – zrychlení systému pomocí flash paměti, napsáno toho bylo všude dost. Osobně ponechávám, flash disků mám doma poněkud více a určitě najde využití u budoucích hybridních disků.
Reliability and Performance Monitor – souvisí s Performance Counters, vlastně jeho grafický výstup, takže se toho také zbavíme.
Security Center – centrum zabezpečení. Tahle centra všeho možného jsou většinou k ničemu, dokáže to leda zobrazit, co používáte za bezpečnostní nástroje. Proto volím možnost odebrat.
SuperFetch – utilita pro lepší správu paměti. Zjednodušeně řečeno ukládá nejvíce používaná data do paměti místo na disk a tím zrychluje práci. To má samozřejmě za následek to, že je zabráno víc paměti RAM, ale není nutné používat tak často swap. Na papíře pěkné, ale s chutí vytíží celé jádro procesoru. Zatím nedotažené, proto odstraňuji, ale v budoucnu to MS snad vychytá, nápad určitě dobrý. Můžete samozřejmě ponechat v instalaci a pokud vám nebude vyhovovat, tak v services.msc zakázat.
Sync Center – centrum sdílení. To už tu také bylo a k ničemu.
System Restore – Obnovaní systému známé už Windows 2000 / ME. Osobně jsem nikdy nepoužil. Zálohovat si obraz disku hned po instalaci systému a nutných programů je určitě rozumnější.
Tablet PC – název mluví za vše. Nutné pro ovládání hry Ink Ball ( která mě docela baví, takže zachovávám ).
Windwos Backup – zálohovací nástroj. Nevyužívám, co jsem psal u System Restore je spolu s pravidelným zálohováním souborů na DVD podle mě lepší volba.
Windows Defender – zabezpečuji svůj systém jinými nástroji, momentálně Commodo a AVS, proto odebírám. Integrované nástroje zatím nikdy neměly valný smysl.
Windows Easy Transfer – pomoc s přesunem nastavení starého systému do WV. Potřeba pro Windwos Upgrade ( neplést s update ).
Windows SAT – popisoval jsem nahoře. Odstranění znamená jediné – Aero si budete muset manuálně spustit, což snad nebude problém.
Zip Folder – podpora pro *.zip soubory. WinRAR nebo 7zip jsou lepší programy a vůbec celý *.zip je překonaný lepšími kompresními formáty.

Krok 4. Co jsou tweaky každý ví, takže to nebudu příliš komentovat, spíš přidám popis a rozhodnete si už sami.

Security:
DEP ( Data Execution Prevention ) – něco jako antivir – kontroluje spuštěné procesy a pokud nějaká část zdrojového kódu vypadá nepěkně, tak je celý proces natvrdo sestřelen. Bohužel je výsledek takový, že systém občas sestřelí bez varování něco, co je zcela v pořádku. Nastavte na Disabled ( AlwaysOff ) a máte klid, nějakému průniku viru to stejně nezabrání – nebylo tomu tak u WXP a nebude ani nyní. Možná by šla použít i volba Enabled only for OS components (Optin), ale je to řešení „tak na půl“ a to je pořád špatné.
UAC ( User Account Control ) – asi nejznámější funkce WV. Nastavte dle uvážení, já považuji za nechutně otravné a zakazuji.

System:
Hibernation – hibernace, nechme na default.
Memory Requirement – nejspíš nějaké ověření velikosti paměti při instalaci, nechávám default, doporučený 1GB dnes stojí pár korun.
Power scheme – napájecí schéma, využití u notebooků, ale jde samozřejmě o výchozí stav, který si pak změníte. U PC se stouto volbou nemusíte zatěžovat.

Explorer:
Show extensions for known file types – zobrazení přípon u známých souborů.
Show hidden files and folders – zobrazení skrytých souborů a složek.
Show protected operating system files – zobrazení chráněných systémových souborů.

Krok 5. Integrace driverů ( soubory *.inf ). Není co poradit, prostě stiskněte insert, vyberte volbu přidání jednotlivého driveru nebo celé složky a integrujte.

Krok 6. Bezobslužnou instalaci si nastavte podle svého, není tam žádná zrada. Já po negativních zkušenostech z úprav WXP nepoužívám.

Nyní stiskněte tlačítko Apply, vyberte možnost Apply and Rebuilt a počkejte.

Nakonec si vybereme jednu z možností v menu Mode, nejrozumnější je asi Create Image pro vytvoření *.ISO souboru, zvolíme si jméno pro budoucí CD/DVD a tlačítkem Make ISO vytvoříme konečný obraz bootovacího disku. Ten můj se zastavil na 835,7MB. Bez Aera by to možná šlo i na velikost CD, ale s dalšími verzemi vLite se mi snad povede nacpat nacpat na CD Visty i Aerem.

Obrazový doprovod:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) wector dne pát 17. srp 2007, 14:33, celkem upraveno 1 x.
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Sehnal jsem "Windows Vista Ultimate Lite" (683MB), pravděpodobně instalace upravená pomocí programu vLite, rád bych vyzkoušel, ale pod podmínkou, že lze nějak rychle přenést kompletní konfiguraci.
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Kompletní konfiguraci z čeho, WXP? Tam jde o to, jestli byl odebrán nástroj pro kompletní přenesení nastavení...
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Kompletni konfiguraci Vista. reinstaloval bych plne Visty za upravene.
bubanek
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubanek »

Mooc díky za příspěvek, bude se hodit....
Být tu něco jako body, hned bys jich ode mě hromadu dostal.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

asi blbej dotaz, ale kde bych mohl stahnout updaty na win vista? chtel bych je v vlitu rovnou zaclenit abych pokazdy nemusel sosat XXX MB zaplat.
D00M
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D00M »

windows update downloader umí i záplaty pro WV
http://wud.jcarle.com/UpdateLists.aspx
jenom pro pořádek - vistí záplaty jsou jazykově neutrální, takže s klidem stahujte ULZ soubor pro anglištinu
mrtvola: A64 x2 3800+ (Toledo E6) | Arctic Cooling Freezer 64 Pro | Asus A8R-MVP (xPress 1600) | 4x 1GB Kingston DDR-400 | Leadtek GF 8600 GT | Accelero S1 | LG GSA 4163B (pude z domu)
živola: i5 2400 | box | Gigabyte GA-P67-DS3-B3 | 2x Kingston 4GB 1600 | Gigabyte HD 6770 | SpinPoint 250 GB SATA + 500 GB SATA + 1TB SATA + 1,5 TB SATA | Samsung SH222 AB | Samsung T220 | Genius 5050 + 2x 16W repro | Win Seven RTM

Doom bloguje, poslouchá muziku, chová bílého Supa a silničku.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

dekuji, jinak to o tech aktualizacich vim :) (aspon neco :lol: )
teldah
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od teldah »

Nikdo Vlite nepoužívá ?
Zajímají mě nějaké zkušenosti,velikost po instalaci,rychlost startování atd
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

spis kde sehnat novejsi updatelit pro ty updaty :(
teldah
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od teldah »

Mám to očesané podle návodu ale nejde mi zapnout AERO :(
Netuší někdo jestli není odebrané natvrdo v motivech není.
pegass
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pegass »

Tak vLite používam takmer od kedy sa objavila prvá verzia. Je to naozaj skvelý nástroj. Možností na odobratie stále pribúda. Už som si spravil niekoľko upravených inštalačiek, posledná má necelých 650MB. Zatiaľ nepozorujem žiadne chyby, všetko funguje ako má. V porovnaní s neupraveným Win Vista je vLite Vista podľa rýchlejšia, hlavne pri prihlasovaní keď sa načítavajú všetky programy a spúšťajú služby.
vLite môžem len doporučiť.
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Lolix píše:Hmm stejne jako nlite bych tomu neveril a radsi si to upravil rucne (coz taky delam) :)
Tohle není dogmatickej návod, spíš prvotí popis...
pegass
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pegass »

Lolix: ja som zatiaľ nemal dôvod týmto programom neveriť, pokiaľ vieš čo mažeš, tak by nemal byť problém. Teda aspoň u mňa žiadny dramatický problém nenastal. A ako to myslíš, upravil ručne?
weller
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weller »

Zajímalo by mě jestli jde tímto způsobem upravit i Recovery DVD s vistou ktery sem dostal k notebooku. Já to teda zkoušel a nešlo mi to ale mělo by to nějak jít když na tom recovery DVD ta vista přece je. Chtěl bych si ho upravit aby se mi tam hlavně po instalaci nanacpaly zase všechny ty aplikace a programy co sem tam měl od výrobce notebooku stejně bych je musel smazat. A ještě dotaz kdybych si sehnal od někoho originál DVD s vistou a aktivoval si je svým klíčem který jsem dostal k té legální vistě co už jsem ju měl předinstalovanou šlo by to?
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Stáhl jsem si Vista x64 od MSDN AA. Po rozbalení to stejně nejde ve vLite složka odevřít.

Bootovací iso image nejde vybrat a když to rozbalím, tak mi to hlásí, že nejde namountovat image... :-(
x_based
Nováček
Nováček

hmm

Příspěvek od x_based »

EDIT: nyní je možná integrace i přes vLite ale funkčnost a stabilita není zaručena, nuhi sám doporučuje integraci v režimu oobe, nezapomeňte si při integraci přes vLite vypnout firewall, alespoň ten můj (ESET) zbytečně zatěžoval CPU kontrolou operací při integraci!

EDIT 2: integrace SP1 CZ skrz vlite neproběhne korektně, respektive pokud odeberete některé součásti, po instalaci se točí pořád dokola čili není to plná integrace, zpětné zachycení obrazu je jistota, nyní jsem použil vista x64 PE http://www.adminxp.cz/windowsvista/index.php?aid=223
na cdr http://www.cdr.cz/a/23962 ještě používají příkaz postreflect na odstranění zbytků ovladačů, budete si to muset dohledat příkaz nefunguje je třeba změnit cestu...

postup integrace SP1, pro ty co mi psali, naleznete na
http://www.winbeta.org/comments.php?catid=1&id=9536

strucne navod pro pokrocile: na virtualnim nastroji vmware ci virtualbox (lze i primo bez virtualizace) vytvorite 2 oddily:
1) 5000+ MB 2) 15+ GB

vmware podporuje win vista x64, virtualbox zatím pouze x86, pro 64bit je nutny 64bit OS šili vista x64 nebo 64bit XP.

pro zachycení lze použít i vista PE, nemusíte mýt tedy 2 oddíly, jen si musíte dát práci s vytvořením těch PE a přidáním potřebných nástrojů, 64 bitová verze PE podporuje pouze 64bitové programy, 32 bitové nejdou :-)

na 1 oddil nainstalujte XP cka nejlepe nLite upravene, lze pouzit i bartpe
na 2 odil nainstalujte Visty, vyberte distribuci Ultimate ci jinou (nelze pak zmenit)
na konci se objevi uvodni obrazovka Vist, ktera zada vyplneni jmena, nic nepiste a stisknete ctrl + shift + F3
po restartu se spusti rezim OOBE, otevre se male okno ktere nikdy nezavirejte.

sezente si sp1 klidne i finalni, zde pro x86 cz

Kód: Vybrat vše

*link odstranen sezennte si oficialni SP1 ze stranek microsoftu*
dostante je do virtualniho PC, ja jsem pouzil Ultraiso a pripojil jsem je jako CD, jeste jsem prihodil nastroj imagex.

http://www.plumgames.free.fr/aeroxp/imagex.zip
instalaci sp1 spuste, zaskrtnete restartovat.

po uspesne instalaci vymazte zalohu pre SP1 prikazem:

vsp1cln
az bude vse hotovo zvolte moznost zobecnit a zobrazit prostředí po prvním spuštení + restartovat.
(timto se instalace vist znehodnoti, zapomenou se i nektere zmeny ktere jste udelali v nastaveni systemu, ja jsem napr. nahradil knihovny potrebne pro nepodepsane motivy - ok, ale zmena nabidky na klasickou jiz byla zapomenuta)

po restartu nabootujte XP cka a pomoci nastroje imagex zachytte novy obraz Vist.

imagex /compress maximum /flags "Ultimate" /capture d: c:\install.wim "Windows Vista Ultimate"
Ultimate nahradte jmenem vasi distribuce (bez mezer)

HomeBasic
HomePremium
Starter
Ultimate
Enterprise
ServerDatacenter
ServerEnterprise
ServerStandard
v XP rozchodte sit, virtualbox ma pro to vestaveny ovladac a zachyceny obaz prekopirujte ven z virtualniho PC.

v posledni verzi ultraisa otevrete obraz plne verze vist bez SP1 a vymazte z nej install.wim (pod adr sources) nahradte ho novym install.wim s sp1.
Ulozte obraz.

pouzijte vLite k uprave...

mohu vystavit obraz SP1 vLite Vist x86 (650MB)
nejsem si jist zda to bude legalni, nicmene je treba zadat seriove cislo a aktivovat do 30 dnu, v systemu je 1 uzivatel jako Administrator.
Naposledy upravil(a) x_based dne ned 15. čer 2008, 12:49, celkem upraveno 15 x.
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Takže 32bit Visty jdou z DVD vLiteovat úplně bez problému, ale 64bit né a né rozchodit. Mám podezření, že jsou vadné už od stažení. Stáhnu je znova, vypálim a uvidím.
x_based
Nováček
Nováček

Preset do vLite

Příspěvek od x_based »

Můj preset do vLite na Vista SP1 x86/x64 CZ(integrace SP1 do instalačky viz výše):
Odstraňuji veškeré ovladače k hardwaru(některé ovladače od výrobce využívájí vestavěné ovladače v tomto případě je ponechám-podpora tisku, skenery), vestavěné aplikace které nepoužívám, i featurky systému jako superfetch, readyboost, vestavěný server i jiné součásti u kterých nevidím žádné využití, výsledkem je velice rychlý a stabilní systém který mám pevně v rukou, nikdy si nehrabe na disk když nechci apod.., do kterého si doinstaluju své oblíbené aplikace jako náhradu za odstraněné:

malování - zůstává, přidávám aplikace z balíku Adobe maste collection
notepad - zůstává, přidávám ted notepad
prohlížeč obrázků - xnview
windows mail - thunderbird
internet explorer 7 - zůstává - přidávám firefox a operu
windows media player(ponechám pouze kodek): kmplayer
wordpad/kancelář: office 2007(potřebuju do školy nebo open office)
defragmentace - OO defrag
firewall, anti apod. - Eset Smart Security

ponechávám aero(musí se zapnout ručně) nicméně používám XP luna theme for Vista
http://shifty102.deviantart.com/art/XP- ... a-58027692
Takto upravený obraz Vist s SP1 se vleze na 1 CD o velikosti 650MB respektive 1.2GB pro x64.

je vhodný jak na NTB tak na stanice, před instalací je někdy třeba připravit vlastní ovladače k SATA(AHCI funguje bez problemů).

Samozřejmě si tam udělejte změn kolik chcete, ale tento preset je skoro maximum( lze ješte jít do -extreme přepínače) co lze odebrat při zachování správné funkčnosti systému a přídavných zařízení.

Samozřejmostí je automatická instalace(bez vložení product keye) s tím že je vytvořen jeden profil a to administrator.
Tweaks: škoda vLite zatím nemá moc modifikací oproti nLite

Preset do vLite v1.1.6 RC (aktualizován:19.4.2OO8):
preset download

Kritické změny v Presetu:
31.1.08: Přidán firewall problémy se sítí a routery(oleg's asus wl-500gP)
31.1.08: Odebrán readyboost a superfetch(ten mě drásal nervy)
31.1.08: Přidány portable devices - ovladače pro kamery a fotoaparáty
03.3.08: Protection windows\system32\C_949.NLS potřebné pro kmplayer
03.3.08: Přidána podpora tisku a ovl. pro skenery nutné pro ovladače od fi. canon
19.4.08: Nefunkční panel jazyků: opraveno přidáním plánovače úloh

Obraz upravené instalačky Vist (zřejmě x64) bude zveřejněn po důkladném otestování koncem června:
Naposledy upravil(a) x_based dne čtv 12. čer 2008, 16:57, celkem upraveno 65 x.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

tak pokud někdo chcete upravovat ty X64 Visty (SP1 a CZ language pack) ta věřte že pod 32bit XP to NEJDE zařve to že to chce 64bit hosta... :evil:
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Odpovědět

Zpět na „Windows Vista“