Ramecek&hot_swap

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

vogo
Začátečník
Začátečník

Ramecek&hot_swap

Příspěvek od vogo »

jake mate skusenosti? de to i s rameckem pres UDMA 133? (VP-10LSU133)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

hot swap neumí žádný IDE...teda skoro žádný. rámeček tomu nepomůže, musí být i na druhé straně kabelu něco, co hot swap umí :wink: ...a takových řadičů je pár, a v čr asi nesehnatelné :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

pokud vím, kdysi se dělaly hotswap IDE řadiče Promise. jak to bylo spolehlivý netuším
ignorelist: kremrole a dezoláti
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

Nevím přesně jak to vogo s tím hotswapem myslel.

Pokud to bylo míněno tak, zda je možno vytáhnout šuplík s diskem, aniž by se vypnul komp, tak to problém není. Teda jedná-li se o šuplík, který má na straně pružnej plíšek(vodivě spojený s diskem-přišroubovaný-) , který se dotýká protikusu v rámečku, který je ukostřený. Takže při vytahování je ještě kousek po rozpojení konektoru mezi šuplíkem a rámečkem disk kostřen. Rámeček musí mít samozřejmě vypínač.
To má chránit disk před poškozením el. nábojem.

Alespoň já takovýto běžný "hot swap" šuplík používám a zatím jsem nikdy o data nepřišel a disk nepoškodil. Doufám, že to nebylo jen velké štěstí.
Mimochodem dřív jsem, když jsem ho neměl, a měl jsem obyčejný rámeček bez vypínače, disk jsem vytahoval taky za chodu a nic se mu nestalo.

PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo, ale to je jenom "půlka" hotswapu, což je dost k nočemu. To jsem dělal s Win98 a obyč. rámečkem bez vypínače taky (ale jenom se starýma diskama :-)), a ikdyž ze mně byly vždycky Wokna na mrtvici (při pokusu o přístup na "odebraný" disk), tak jsem s tím taky neměl žádný problém.

Otázka je, jestli to jde připojit za chodu. To je mnohem zajímavější možnost. Můj názor je, že vzhledem k principu běžného IDE řadiče, který scanuje sběrnici jenom na výzvu BIOSu v prvotní fázi bootování, není možné, aby bylo za chodu připojené IDE zařízení rozpoznáno systémem. Když už by přežilo tuto akci po elektrické stránce, tak by se nestalo buď nic (lepší případ), a nebo by to kompletně rozhodilo daný IDE kanál a na něm připojené zařízení, kde by pravděpodobně došlo i k určitému poškození dat (pokud by šlo třeba o disk se systémem, ten něco čte a zapisuje skoro pořád) a pádu OS. (jak se XPčka chvilku nemůžou dostat na systémový disk, letěj na modrou - osobně několikrát vyzkoušeno na disku s vadným PCB u napájecího konektoru)
Takže tohle asi nepůjde...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Jestli ti jde o pripojovani/odpojovani disku za behu OS, tak koukni spis po tomhle: http://www.vipower.com/product/MobileRa ... 528lsf.htm
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jiri Drak píše:Jestli ti jde o pripojovani/odpojovani disku za behu OS, tak koukni spis po tomhle: http://www.vipower.com/product/MobileRa ... 528lsf.htm
Jé vidíš... Tohle mně nenapadlo. Rámeček s USB 2.0, nebo FireWire bridgem. Jasně... :-) Ano, tohle JE způsob, jak ten hotswap s IDE disky realizovat...

Nevíš ještě, kde to roste a kolik to stojí ? To podle mně celkem stojí za hřích... :wink:
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

TomV píše:Jé vidíš... Tohle mně nenapadlo. Rámeček s USB 2.0, nebo FireWire bridgem. Jasně... :-) Ano, tohle JE způsob, jak ten hotswap s IDE disky realizovat...

Nevíš ještě, kde to roste a kolik to stojí ? To podle mně celkem stojí za hřích... :wink:
Treba v tntrade za cca 1k
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Jiri Drak píše:Jestli ti jde o pripojovani/odpojovani disku za behu OS, tak koukni spis po tomhle: http://www.vipower.com/product/MobileRa ... 528lsf.htm
a funguje to nebo to je spíš na ozdobu? :?
ignorelist: kremrole a dezoláti
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

zombie píše:
a funguje to nebo to je spíš na ozdobu? :?
Jasne ze to funguje, sam to pouzivam. :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak jsem hledal na Netu, kde a za kolik rostou ty IDE/USB2.0 hotswapové rámečky a našel jsem několik možností :

1) USB 2.0
2) FireWire
3) IDE to SATA

Co je nejlepší ? Jak by fungoval hotswap s tím rámečkem se SATA převodníkem, který by byl připojen na onboard Sillicon Image SW SATA RAID ? :?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

no tomu IDE to SATA bych moc na hot swap nevěřil :roll:

nejlepší je USB2.0, těsně v závěsu za tim (výkonostně) je firewire...

největší problém obou těchto sběrnic je dost velké zvětšení odezvy (latence) disku...takže třeba na OS to musí být utrpení...ale třeba na přenášení velkých objemů dat (filmy) to zas tak strašné není... :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

sám jsem si tento týden koupil jeden hotswap IDE---->USB2.0 a jsem spokojenej, uvolnil jsem si IDE na druhý disk a v šuplíku přenáším ATA33 4.3 GB disk, čte to z něho 7.4 MB/s (typ mám v podpise), s ATA100 diskem tu rychlost musím teprva vyzkoušet
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

MaWa píše:největší problém obou těchto sběrnic je dost velké zvětšení odezvy (latence) disku...takže třeba na OS to musí být utrpení...ale třeba na přenášení velkých objemů dat (filmy) to zas tak strašné není... :wink:
Jasne, ze OS bych si na to nestrkal, navic neznam moc OS, kterym by nevadilo, ze si za chodu odnesu HD, na kterym jsou nainstalovany :lol:
Kraki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kraki »

MaWa píše:no tomu IDE to SATA bych moc na hot swap nevěřil :roll:

nejlepší je USB2.0, těsně v závěsu za tim (výkonostně) je firewire...

největší problém obou těchto sběrnic je dost velké zvětšení odezvy (latence) disku...takže třeba na OS to musí být utrpení...ale třeba na přenášení velkých objemů dat (filmy) to zas tak strašné není... :wink:
ten IDE to SATA mam a funguje v pohode. taky jsem napred myslel ze to bude obcas blbnou, ale ne. strci se disk, v XP se objevi v discich a jede :-) jen pry podle manulau z nej nejde bootovat, coz se myslim ani nepredpoklada u vymeneho disku :wink:
CPU: Athlon XP Barton 2500+ BOX@2000MHz|MB: MSI KT6 Delta-FISR|RAM: 2x512MB DDR400|VGA: MSI NX6600-VTD128 Diamond@GT|HDD: Seagate 60+8.5GB, Maxtor 30GB|DVD: Toshiba SD-R5372|Monitor: ADI E75|Dalsi: Audigy2PEX + Genius 5.1HT, Logite MX1000, APC CyberFort 500
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já právě řeším dilema, co z toho koupit... Nevím, jestli mám jít do SATA, nebo do USB...

Btw, koukám, že USB 2.0 nějak zatlačuje FireWire do pozadí...
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

TomV píše:Já právě řeším dilema, co z toho koupit... Nevím, jestli mám jít do SATA, nebo do USB...

Já prave řešim uplne stejnej problem a vypada to, že vyhraje klasickej externí harddisk do USB, žádný šupliky :roll: Zapojiš kdekoliv, zadny problemy, na prenaseni dat idealní. A hlavne uz nebudu muset to PC vypínat - to nesnášim :twisted:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

TomV píše:Já právě řeším dilema, co z toho koupit... Nevím, jestli mám jít do SATA, nebo do USB...

včera jsem to zkoušel, ale pač jsem debil, zapomněl jsem papírky s výsůedky doma.

Měl jsem tam WD 800 JB a přenášel na WD 1200 JB a zpět
a) film 700 MB
b) fotky (3000 souborů) celkem 350 MB

pak sem hodím výsledky, jenom vím, že čtení toho 700MB file z toho šuplu bylo cca 30 MB/s, a při zápisu to hodně spadlo.

Zápis těch 3000 souborů valil 5,5 MB/s, víc bych si vymýšlel pak upřesním.

Ale jsem s tím spokojen, svou funkci to plní super

//edit: papírek jsem ztratil, takže nic bohužel neupřesním... :?
Naposledy upravil(a) Slezman dne úte 4. kvě 2004, 09:43, celkem upraveno 1 x.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Sentenced píše:Já prave řešim uplne stejnej problem a vypada to, že vyhraje klasickej externí harddisk do USB, žádný šupliky :roll: Zapojiš kdekoliv, zadny problemy, na prenaseni dat idealní. A hlavne uz nebudu muset to PC vypínat - to nesnášim :twisted:
Ale budeš tahat furt adaptér, jinak souhlas s tím, že kdykoli a kdekoli.
Externí WD vypadá moc pěkně, máme ho tu v práci.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Sentenced píše:

Já prave řešim uplne stejnej problem a vypada to, že vyhraje klasickej externí harddisk do USB, žádný šupliky :roll: Zapojiš kdekoliv, zadny problemy, na prenaseni dat idealní. A hlavne uz nebudu muset to PC vypínat - to nesnášim :twisted:
Já zase nechci tahat s sebou externí disk a nechci taky vypínat komp, když mi někdo přinese jeho disk a chci si z něj něco nahrát... :) Takže interní rámeček, ale ještě rozhoduju mezi USB a SATA. Ta SATA se mi docela líbí...

2 Kraki : Ten rámeček máš připojenej na integrovanej SATA RAID řadič ? Jak ho máš nastavenej ? Jako jednodiskovej stripe ?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“