ako rozdelit disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

rimo
Nováček
Nováček

ako rozdelit disk

Příspěvek od rimo »

prosim o radu
ako rozdelit disk na jednotlive casti pod win xp (C,D,E...)
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

napis kolko GB disk to je :wink:
R2D2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od R2D2 »

útržek z FAQ:

Q: Lze rozdělit disk s již nainstalovaným operačním systémem ?
A: Ano, např. Partition Magic od Powerquestu to umí Nezapoměňte ale nejdřív zazálohovat data - stačí výpadek el. proudu a je problém na světě . Taky se nelekejte, že to trvá - může to trvat klidně i 20 hodin - pokud chcete, aby to bylo rychlejší, nejdříve všechny oddíly defragmentujte

stačí jen hledat :wink:
AMD ryzen 5 5600x / Asus B550-plus / Gskill flareX 16Gb 3600Mhz cl16 / Rx 6700 XT nitro+ / Kingston A2000 m2 1Tb / Asus GT 501
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

nebo ve win2k/xp ve správci disků (disk management konzole)...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

kuaaa, ja ze sa pyta na ako velke casti mu to odporucame rozdelit :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :D
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

JJ píše:kuaaa, ja ze sa pyta na ako velke casti mu to odporucame rozdelit :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :D
Tak jsem to pochopil taky a celkem by mě to zajímalo, mám 160G a nevím, jestli je dobré ho rozdělit, případně na jak velké části + použití a výhody prosím :wink:
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

LeváRuka píše:
JJ píše:kuaaa, ja ze sa pyta na ako velke casti mu to odporucame rozdelit :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :D
Tak jsem to pochopil taky a celkem by mě to zajímalo, mám 160G a nevím, jestli je dobré ho rozdělit, případně na jak velké části + použití a výhody prosím :wink:
tak 10-20G na system,10G si nech volny(treba kdybys chel nekdy zkusit linux abys nemusel vse znovu formatovat) a zbytek na data
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

m.h.l píše:
LeváRuka píše: Tak jsem to pochopil taky a celkem by mě to zajímalo, mám 160G a nevím, jestli je dobré ho rozdělit, případně na jak velké části + použití a výhody prosím :wink:
tak 10-20G na system,10G si nech volny(treba kdybys chel nekdy zkusit linux abys nemusel vse znovu formatovat) a zbytek na data
noo ja som kupil vcera 160-ku :inlove: :inlove: a mam to takto:
System ........................................ 7 GB
Hry ........................................... 15 GB
Data(video,dokumenty, foto,hry) ... 100 GB
MP3 download a upload ............... 35 GB
je to trocha vela casti a lutujem toho miesta na hry(hry totalne vobec nehravam, ale ked si uz nieco nainstalujem, je to hra tak na 5cd :D ) inac je to dobre :wink:
PS: celkovo je to nieco cez 164GB, tych 7GB sa tam dovrsilo, vsetko je vyuzite 8-)
kotlik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kotlik »

a ma to vubec cenu rozdelovat disk??? fyzicky je to vse na jednom disku...k cemu je to rozdeleni dobre, krom lepsi spravy...
Barton XP2500@3200+; Epox 8RDA3+; 1GB DDR400 CL2,5; Club 3D Radeon 9200 260/210;
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

kotlik píše:a ma to vubec cenu rozdelovat disk??? fyzicky je to vse na jednom disku...k cemu je to rozdeleni dobre, krom lepsi spravy...
při představě že bych musel vždycky před reinstlaci systemu někam zalohovat všecky data...ufff

a navic ne každej ma jenom jeden system

nerozdělovat disk je prostě blbost
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

kotlik píše:a ma to vubec cenu rozdelovat disk??? fyzicky je to vse na jednom disku...k cemu je to rozdeleni dobre, krom lepsi spravy...
podla mna ani nie ja mam 2x80gb barcu a mam to raid0 to jest160gb a som ovela radsej ako by som si to mal este rozdelit jeden disk menej starosti :wink:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

no myslim, že nejdůležitější (nebo jeden z nejdůležitějších) důvodů je snadná defragmentace...ono defragovat 160GB nebo 10GB je dost rozdíl. a pokud je na tom OS, tak výsledek stejný :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

A jak to používáte ? Když si nechám nějakou větší část jako "archiv" a menší část jako pracovní, tak to potom jako mám vzít instalačku z archivu a instalovat to na na pracovní disk ?
Zkoušel někdo měřit rychlost takhle používanýho disku ? :?
Jinak co se zálohy při instalaci týká, tak mám pocit, že XP se dají instalovat, i když už na disku nějaký data jsou - samozřejmě formát je jiná věc
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

LeváRuka píše:Jinak co se zálohy při instalaci týká, tak mám pocit, že XP se dají instalovat, i když už na disku nějaký data jsou - samozřejmě formát je jiná věc
no da sa instalovat ale to nieje ono lepsie je ked to davas na prazdny disk a potom to defragmentes niekolko krat a az potom nahravas dalsie veci system sa tak osporiada na zaciatok disku kde je najrychlsi tok dat takze ti bude pracovat svizne :wink:
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

JJ píše:
m.h.l píše: tak 10-20G na system,10G si nech volny(treba kdybys chel nekdy zkusit linux abys nemusel vse znovu formatovat) a zbytek na data
noo ja som kupil vcera 160-ku :inlove: :inlove: a mam to takto:
System ........................................ 7 GB
Hry ........................................... 15 GB
Data(video,dokumenty, foto,hry) ... 100 GB
MP3 download a upload ............... 35 GB
je to trocha vela casti a lutujem toho miesta na hry(hry totalne vobec nehravam, ale ked si uz nieco nainstalujem, je to hra tak na 5cd :D ) inac je to dobre :wink:
PS: celkovo je to nieco cez 164GB, tych 7GB sa tam dovrsilo, vsetko je vyuzite 8-)
osobne se mi to zda trosku zbytecny.. na system a programy mam radi 10GB... 5 bylo zatracene malo... 7 je tak na hrane...
hry - 15GB (ROFL)
100GB.... zase hry... bude v tom bordel
35GB up/down... mp3... ehm... stejne pak bude pulka na tom 100GB...

osobne bych nechal 10 a zbytek normalne do slozek... jinak furt budes presouvat neco mezi diskama a bude to stvat...
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

ICE píše:osobne se mi to zda trosku zbytecny.. na system a programy mam radi 10GB... 5 bylo zatracene malo... 7 je tak na hrane...
hry - 15GB (ROFL)
100GB.... zase hry... bude v tom bordel
35GB up/down... mp3... ehm... stejne pak bude pulka na tom 100GB...

osobne bych nechal 10 a zbytek normalne do slozek... jinak furt budes presouvat neco mezi diskama a bude to stvat...
na system som si dal tolko aby som sa potom neroztahoval so zbytocnymi programami :D , tych 100GB ale nie je na hry, to som sa pomylil :oops: je to takto: Data(video,dokumenty, foto) ... 100 GB

nahodou je to vsetko na disku aj celkom prehladne :D
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Podle mě je taky ideální mít zhruba těch 10GB (já mám jen 8GB) na systém a zbytek na to ostatní, případně další menší oddíl na druhej systém (linux).
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Možná se opakuju, ale to se vám na těch pár giga vejde celej systém a instalce programů a her ?
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

LeváRuka píše:Možná se opakuju, ale to se vám na těch pár giga vejde celej systém a instalce programů a her ?
nene... na 10GB jen system a programy a hry na Decko... :)
jsem zastancem 2 disku... wono to je nejprehlednejsi :) a nejlpi se s tim ela :)
bokononista
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bokononista »

ja mam 10Gb na system + programy a zbytek na data + hry .... zda se mi to nejlepsi rozdeleni nezavisle na velikosti disku
IBM/Lenovo Thinkpad T60 (2007-FRG UT0FRCF)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“