Ventilatory v case atd....

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ventilatory v case atd....

Příspěvek od shadow »

Sorry za ten blbej dotaz, ale s timhle nemam vela zkusenosti (kdysi jsem topil Cyrixe i s odeslym ventilatorem (obcas se to muselo resetnout , 90C nebylo vyjimkou, ale asus to vetsinou udrzel :-D ). Anyway , zakoupil jsem si dva titany 8x8 na odsavani horkyho vzduchu z case a pripojil je na jediny dva volny headery na desce, ktery jsem nasel, tj. na powefan1 a na chassis fan2, je to ok,nebo jsem mel spis koupit nejakou redukci ze zdroje (myslim, ze pak bych zase ale nevidel ve Win otacky). Nikdy jsem to nedal, takze pripadnej dalsi fan by se pripojil na redukci z konektoru do ATXPower headeru ? nebo jak ? Pak, ma vubec smysl davat jeste jednoho Titana dopredu case na prisav okolniho vzduchu ? Nebude to kontaproduktivni ? Do windtunnelu se mi nejak zatim nechce. Dalsiho Titana bych kdyztak jeste zakoupil, pokud by to melo smysl, tak please, poradte (podotykam, ze tema Titanama vzadu jsem pri load snizil teplotu CPU o 10C). Mereno v Aide, Speedfanu, v BIOSU. Case mam zavrenej.
P.S. Proc je na desce powefan1 header, kdyz se ventilator na zdroji napaji primo z neho samyho ? nebo jak ? V tom mam trochu bordel.
EDIT- Jo, jeste, dole vepredu, kam by prisel pripadne dalsi Titan, mam disk a jsou tam pochopitelne i kabely...
Naposledy upravil(a) shadow dne pon 31. kvě 2004, 21:20, celkem upraveno 1 x.
show must go on..
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

nejlepsi je udelat v bedne pruvan-vepredu nasavas v zadu vysavas...
redukci zadnou delat nemusis, jenom ustrihnes konektor a zapojis dratky do zdroje...sice neuvidis otacky ale to je stejnak k nicemu
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Hmm,dik, o tom odstrizeni konektoru popremyslim, jinak problem , ktery jsem se snazil naznacit, je, ze by ten predni fan foukal pres disk a ja nevim co jeste, jestli by se to neprojevilo spis negativne nez pozitivne, myslim na cirkulaci vzduchu. Ze by treba horkej vzduch nesel ven, tak jak by mel normalne jit. Pak jsem si tedka uvedomil, ze sice na tom svym Eurocase mam vepredu volnej slot pro fan, nicmene stejne je kryt vnejsim krytem case, ve kterym neni zadna mrizka, takze kudy by tam ten vzduch asi proudil...mno, vrtani by me asi neminulo, kazdopadne Eurocase proste rulez 8-)
show must go on..
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

No přední ventilátor nasává mezi plechem a krytem - když položíš case na bok, tak tam je díra :wink: . Větrák tam každopádně dej. Já mam vpředu 92x92.
Pak 2x 80x80 vzadu pod zrdojem a 2x 80x80 nahoře mezi zdrojem a mechanikama, protože mam RIMM a topí jako ku*va. Všechny mam regulované, takže točí kolem 1500ot/min.
Tunel každopádně udělej, je to fajnová vzhledná a hodně účinná věcička!
Co se týče toho zapojení, tak když ustřihneš jen napájení a zapojíš do zdroje a konektor s kablíkem od měření dáš do desky, tak máš stále napájení a měření otáček 8-)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord Skullhead »

daj čo najviac vetrákov na nasávanie vzduchu.je lepšie, ak máš tam chladný vzduch, ako by tie vetráky vysávali teplý...a urob si poriadok v case, pomože to :wink:
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
zelenaut
Nováček
Nováček

Příspěvek od zelenaut »

Lord Skullhead píše:daj čo najviac vetrákov na nasávanie vzduchu.je lepšie, ak máš tam chladný vzduch, ako by tie vetráky vysávali teplý...a urob si poriadok v case, pomože to :wink:
No já mám teda opačnou zkušenost (a nejsu sám), lepší je odsávat než nasávat. Mám vyzkoušené, že nasávací ventilátory moc nepomáhají. Stačí bohatě odsávací, protože studenej vzduch se tam nasaje i tak. Jedinej nasávací fan mám mám k tomu, aby mě ofukoval disk. Jinak s tím pořádkem souhlasím, bez pořádku v kabelech můžeš mít třeba 10 fanů a bude to k ničemu.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

zelenaut píše:
Lord Skullhead píše:daj čo najviac vetrákov na nasávanie vzduchu.je lepšie, ak máš tam chladný vzduch, ako by tie vetráky vysávali teplý...a urob si poriadok v case, pomože to :wink:
No já mám teda opačnou zkušenost (a nejsu sám), lepší je odsávat než nasávat. Mám vyzkoušené, že nasávací ventilátory moc nepomáhají. Stačí bohatě odsávací, protože studenej vzduch se tam nasaje i tak. Jedinej nasávací fan mám mám k tomu, aby mě ofukoval disk. Jinak s tím pořádkem souhlasím, bez pořádku v kabelech můžeš mít třeba 10 fanů a bude to k ničemu.
Tohle je klasicky princip, ale pokusy jsem prisli na to ze lokalnim chlazenim formou nasavani a spravne udelanymi dirami pro odvod tepleho vzduchu se da dosahnout mohem lepsich vysledku. Nejvetsi problem je zacpat vsechny diry co nemaji v casu byt. Je to proste ucinny ale na realizaci hodne narocny zpusob.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

mě se osvědčuje jeden nasávací 80mm ventilátor co to tlačí přes disk a dvojice 80mm vysávacích pod zdrojem
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Thx, jak rikam, mam uz 2 80x80 Titany cca 2200 RPM vzadu pod zdrojem, a jeden bych pripadne dal jeste dolu dopredu, kde by pak pripadne ofukoval i disk. To vidim teoreticky asi jako idealni reseni. Co se tyce case, tak ja na boku krytu zadny diry nemam, jsou tam jen USB a audio konektory. Ledaze bych snad trochu posunul bocnice dozadu, pak by se tam zvenci dostalo asi vic vzduchu. Jako jasne, ty spary nejsou vzduchotesny, takze se tam neco urcite dostane, i mezi vnejsim krytem a samotnym plechem, kde by byl ventilator, je prostor na cirkulaci vzduchu, ale porad to neni idealni, myslite, ze by par dobre umistenych vrtu do predniho krytu pomohlo ?
Pak co se tyce toho zapojeni, na desce uz zadnej volnej fan connector nemam (dva titany jsou do power fan1 - toto znaceni mi docela unika - a do chassis fan1), takze bych to skutecne musel zapojit do zdroje. A tady to je pro me terra incognita. To jako myslite, ze bych ho mel otevrit? Neni nejaky jiny reseni ? Thx Jak vubec napajite tech svych 10 ventilatou ?

EDIT - Podrobny pohled na case : http://www.czechcomputer.cz/czc/product ... 25770v.jpg
Naposledy upravil(a) shadow dne úte 1. čer 2004, 10:18, celkem upraveno 1 x.
show must go on..
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Pak ten Windtunnel opravdu nevidim moc nadejne, protoze mam PC jakoby ve stole, tj. po obou stranach jsou ve vzdalenosti 1,5 cm dreveny desky. Ledaze bych udelal diru i do stolu :wink:
show must go on..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

shadow píše:Pak ten Windtunnel opravdu nevidim moc nadejne, protoze mam PC jakoby ve stole, tj. po obou stranach jsou ve vzdalenosti 1,5 cm dreveny desky. Ledaze bych udelal diru i do stolu :wink:
Ten windtunel je zbytečnej, teploty co jsou v Tvým podpisu jsou naprosto ok
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
zelenaut
Nováček
Nováček

Příspěvek od zelenaut »

Pokud nechceš hrabat do zdroje a potřebuješ zapojit víc větráků, tak si kup redukci, třeba takovou: http://82.142.72.98/StoreCSVS/ProductDe ... uctID=1248.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pozor na dvě věci - za 1) v pozici na větrák v předním plechu (jak znám eurocase) bude strašně jemná perforace a tam když se dá větrák, tak to řve, ale nefouká. To se musí vyříznout. A za 2) Jestli si myslíte, že ta škvíra "v podlaze" mezi plechem a předním čelem dokáže zásobovat vzduchem 80mm větrák, tak nedokáže... :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

pavel.minarik píše:
shadow píše:Pak ten Windtunnel opravdu nevidim moc nadejne, protoze mam PC jakoby ve stole, tj. po obou stranach jsou ve vzdalenosti 1,5 cm dreveny desky. Ledaze bych udelal diru i do stolu :wink:
Ten windtunel je zbytečnej, teploty co jsou v Tvým podpisu jsou naprosto ok
hmm, nejak mi vylezly v idle na 49C (tech 46 jsem mel po dva dny), pritom okolni teplota je nizsi, divny...jeste to zkusim radsi pod zatezi..
show must go on..
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ja mám úplne iné zkušenosti.v case mám príjemných 18,5C, a CPU pritom 40C.a podla mojej ruky je prúd vzduchu OK.neviem, čo vám vadí. :?
Naposledy upravil(a) Lord Skullhead dne úte 1. čer 2004, 17:22, celkem upraveno 1 x.
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
R2D2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od R2D2 »

Lord Skullhead píše:ja mám úplne iné zkušenosti.v case mám príjemných 18,5C, a CPU pritom 40C.a podla mojej ruky je prúd vzduchu OK.neviem, čo vým vadí. :?
no nevim 18,5C to máš teda doma celkem kosu :-D že ty si pouštíš větrák přímo na čidlo :lol:
AMD ryzen 5 5600x / Asus B550-plus / Gskill flareX 16Gb 3600Mhz cl16 / Rx 6700 XT nitro+ / Kingston A2000 m2 1Tb / Asus GT 501
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

zelenaut píše:Pokud nechceš hrabat do zdroje a potřebuješ zapojit víc větráků, tak si kup redukci, třeba takovou: http://82.142.72.98/StoreCSVS/ProductDe ... uctID=1248.
Jo, to je presne ono, takova spravna zlodejka..
show must go on..
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

R2D2 píše:
Lord Skullhead píše:ja mám úplne iné zkušenosti.v case mám príjemných 18,5C, a CPU pritom 40C.a podla mojej ruky je prúd vzduchu OK.neviem, čo vým vadí. :?
no nevim 18,5C to máš teda doma celkem kosu :-D že ty si pouštíš větrák přímo na čidlo :lol:
nie, čidlo mám medzi NB a pamate, vzduch mám 19C, v case 20C... :razz:
R2D2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od R2D2 »

Lord Skullhead píše:
R2D2 píše: no nevim 18,5C to máš teda doma celkem kosu :-D že ty si pouštíš větrák přímo na čidlo :lol:
nie, čidlo mám medzi NB a pamate, vzduch mám 19C, v case 20C... :razz:
no tak vidiš jak si kecal :P
AMD ryzen 5 5600x / Asus B550-plus / Gskill flareX 16Gb 3600Mhz cl16 / Rx 6700 XT nitro+ / Kingston A2000 m2 1Tb / Asus GT 501
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Ono to je zrejme o tom , ze ten studenej vzduch se do toho case stejne vzdycky nejak dostane, zatimco ten horkej tam zustane, kdyz se mu nejak ven nepomuze. Takze ty 2 fany out v zadu maji urcite sve opodstatneni. Co se predniho nasavani tyce, tak u me to vzhledem ke konstrukci meho case asi, kdyz tak o tom premyslim, nema moc smysl, protoze bych ho proste nemohl poradne tim vzduchem zasobovat (narozdil treba od Chieftecu, kteri tam maji mrizky , pokud se nemylim). Pak, ja mam vepredu suplik na disk, kterej stejne nepouzivam, takze kdyz vyhodim tu zaklopku pryc, tak si vytvorim takovy "windtunnel", ktery by mel podle vseho stacit (takovy 5.25 windtunnel aspon do case, kdyz ne primo na procik :wink:
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“