Gentoo

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
j.k
Nováček
Nováček

Gentoo

Příspěvek od j.k »

Mám menší problém, mám dva HDD na prvním je WinXP (160GB) a na druhý jsem naistaloval Gentoo (20GB), zavádeč jsem použil Grub, při bootovani přes něho mi nenajede ani jeden system, napíše chybu:
18 : Selected cylinder exceeds maximum supported by BIOS
Nevím jak to opravit. Díky za rady
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Máš dva HDD, nebo dva oddíly na jednom disku ? Předpokládám dva HDD. Zavaděč je na MBR druhého disku (/dev/hdb) ? Máš na druhém disku vytvořenou boot partition, nebo máš všechno na root fs (ikdyž to je blbost, 20GB musí umět každej BIOS a GRUB :? ) ? Povídej, přeháněj... Tohle potřebuju vědět, pak s tím možná pohneme... :wink:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
j.k
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.k »

Mám dva HDD, první je na něm WinXP, je rozdělený na 5 částí, které jsou na NTFS. Na druhém disku mám filmy, které jsou na Fat32 a 4GB jsem nechal pro Linux. Linux má 3 partition, boot , swap, Ext2, zavadeč jsem dal na druhý disk, kdyby náhodou nejel, abych se dostal do Win.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

A bootuješ normálně nastavením toho druhého disku v BIOSu ? Zavaděč je v MBR toho druhého disku, nebo v boot partiton ?
j.k
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.k »

normálně bootuju z prvního disku kde je uložen zavadeč pro WinXP, když jsem dával Linux, tak jsem nastavil v Biosu aby bootoval z druhého disku, kde je zavaděč pro Linux a v Grub je nastaven aby se dal zpustit i Windows, ale nenajede z Grub ani Linux ani WinXP. Zavaděč je asi v MBR. Instaloval mi to kámoš a nepamatuje si to , kam ho dal, ale myslí jsi že Grub jde vždy do MBR.
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

j.k píše:normálně bootuju z prvního disku kde je uložen zavadeč pro WinXP, když jsem dával Linux, tak jsem nastavil v Biosu aby bootoval z druhého disku, kde je zavaděč pro Linux a v Grub je nastaven aby se dal zpustit i Windows, ale nenajede z Grub ani Linux ani WinXP. Zavaděč je asi v MBR. Instaloval mi to kámoš a nepamatuje si to , kam ho dal, ale myslí jsi že Grub jde vždy do MBR.
A proc nebootujes linux z prvniho disku? Na netu se da najit postup jak do windowsiho zavadece pridat polozku pro bootovani Linuxu. Sam to nepouzivam (nemam windows), ale pry to jede.

Kamarad se myli. Grub jde tam, kam ho das (treba na disketu).
j.k
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.k »

A proc nebootujes linux z prvniho disku? Na netu se da najit postup jak do windowsiho zavadece pridat polozku pro bootovani Linuxu. Sam to nepouzivam (nemam windows), ale pry to jede.
Protože jsem nevěděl jestli pojede a jak vydíš tak nejede, proto jsem to dal na druhý disk, proto chci bootovat z druhého disku
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

j.k píše:
Protože jsem nevěděl jestli pojede a jak vydíš tak nejede, proto jsem to dal na druhý disk, proto chci bootovat z druhého disku
Což je poměrně logické. GRUB umí zavolat NTLoader bez problémů, zatímco cpát Linux do zavaděče XPček je trochu nepohodlné (ne, že by to nešlo).

Tu chybu GRUB vypisuje u Windows i Linuxu stejnou ?
j.k
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.k »

Tu chybu GRUB vypisuje u Windows i Linuxu stejnou ?
jo u Windows, Linux a dokonce i když chci změnit barvu GRUBu
j.k
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.k »

jak jde vydět tak si stím nikdo nedokáže poradit, nechám se Linux do soboty, jestli mi nikdo neporadí jak to rozchodit, tak ho pak odstraním :sad:
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“