S-ATA or P-ATA --> spolehlivost, hlučnost

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

S-ATA or P-ATA --> spolehlivost, hlučnost

Příspěvek od james.flashpoint »

Zdrawím,
Chystám se koupit nový dísk a potřeboval bych malou radu.

Uloha disku:

-jen data (mp3, filmy)

podmínky:

- velká spolehlivost
- nízká hlučnost
- min 80GB

O výkon mi zase až tak nejde. Jaký disk byste mi doporučili?
Zdá se mi dobrý Seagate Barracuda 7200.7+ ST3160023A - 160GB 8MB je to dobá volba?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Na Seagate zapomeň, ti zaspali dobu. Řešením je Hitachi 7K250 160 GB 8MB (jestli PATA, nebo SATA je víceméně jedno...).
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Seagate sa mne osobne tiez zda dnes trochu mimo :( .........
Volil by som medzi Hitachi a maxtorom .......
Wd ma v poslednom case tiez dost nemilo prekvapilo serie diskov WD1600xx, 12000xx sa mi ustavicne vracaju na reklamacie.... ( niektore uz po 3 krat ( :twisted: ) ..... disk co mam v popise tiez akurat vcera odisiel ......
Pata/Sata je naozaj skoro jedno.... osobne stale davam prednost pata.... ( sata disk pouziva stale naviac prevodnik na Sata takze o vacsej rychlosti prace nemoze byt ani rec.... )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Ten Seagate má myslím rychlejší SATA než PATA (nepoužívá převodník).
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Shit píše:Ten Seagate má myslím rychlejší SATA než PATA (nepoužívá převodník).

Mas pravdu ..... Seagate ako jeden s mala vyrobcou diskou prisiel s diskami priamo navrhnutimi pre Sata, ale ich vykon je pod urovnoch Pata diskov :( ...... a na pocudovanie aj Pata diskov Seagate...... ( ak nepocitam samotni zapis/citanie s cache disku ktory je pri sata samozrejme rychlejsi..... )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

random píše: a na pocudovanie aj Pata diskov Seagate......
To bych neřekl.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

osobne bych se Seagata nebál, disky jsou to sice pomalejší, ale spolehlivý :)

Taky samsungy mi prijdou poslední dobou v pohode a bez reklamací.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Shit píše:To bych neřekl.
Testoaval som 8ks diskov Seagate 4xPata / 4xSata ... ( 4x160GB 2xPata/2xsata, 4x80GB 2x pata/ 2x sata ) ( 4x rovnaka zostava po 2 disky ....., tak to chcel zakaznil...... )
Zostava MB Microstar MS865PE Neo2, P4 NW 2,4GHz/533Mhz FSB/2x256MB RAM ....... ( Windows XP SP1 EN ... )
Uz pri instalacii ma prekvapil naozaj nisky vykon HDD ( na testy som pouzil Hitachi 80GB Pata na system )....... preto som sa snazil otestovat vsetky ( anulovat chybu jedineho kusu disku ) .....
Co ma prekvapilo najviac je hrozne nizky vykon kopirovania z jedneho miesta disku na druhy ... ani jeden s diskou neprekrocil 20MB/s ... skor vsak zotrvaval niekde na hodnote 13-15MB/s ( co sa mi zda naozaj hrozne malo ) ..... ( tu sata disky najviac sklamali... zaostali aj o 10% )
Je vsak pravda ze vykon disku nehovori nic o jeho spolahlivosti ..... ohladne vykonu vsak dnes zrejme tasko najst pomalsi disk ako Seagate :( ..... Pata verzie disku vsak boli vo vsetkych testoch aspon o 2-3% rychlejsie .......
Testovane HDtach, Aida32 diskbenchmark, a par vlastnich testov ( presuvanie, kopirovanie, kompresia ..... velkost suborou do 10GB )
Sentenced píše:Taky samsungy mi prijdou poslední dobou v pohode a bez reklamací.
Tiez a celkom prijemne prekvapili ...tiche/rychlejsie ako seagate/nehreju sa.......... ( len par KS ....... )
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Shit píše:Ten Seagate má myslím rychlejší SATA než PATA (nepoužívá převodník).
Rychlejší v čem ? Ikdyž to má nativní SATA, ten disk (mechanická část) prostě musí podávat stejný výkon, jako PATA verze... Na to to, jestli má převodník, nebo ne, nemůže mít vliv...
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Samsungy můžu jen doporučit, reklamace skoro žádná a jsou i celkem výkonné a tiché :roll: . Sám jsem si jeden pořídil :)

//edit: Tady je link na celkem rozsáhlý test hdd: http://www.xbitlabs.com/articles/storag ... d-160.html
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

ok takže si to shrneme:

WD - 0
Seagete - 1
Hitachi - 2
Maxtor - 1
Samsung - 2

Jen se těch samsungů trochu bojím přece jenom to není moc otřelůá značka ve výrobě disků...
WD - Mám v PC 2x WD (120JD,40BB) ta 40 právě odchází a tak za ni potřebuju náhradu ale do WD už asi nejdu.. Tahle firma trochu usnula na vavřínech...
O Hitachi budu teda uvažovat
maxtory jsou prý vykonně ale ne moc spolehlivé takže asi ne

Takže mi zbýva Hitachi a Samsung...
ale jak říkám jde mi hlavne o spolehlivost a hlučnost... o tomhle se v testech bnepíše...(aby náhodou po půl roce nezačal ten disk pískat jako muj WB120JD... O 40BBa ni nemluvím...
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Doporučuju Samsung na PATA, jeden vlastním a sem spokojenej, montujeme je do sestav a reklamace jsou minimální, umě jsou samsungy ve spolehlivosti na prvním místě, v tichosti taky.
Obecně pata neni o nic horší než Sata (zatim), tak proč zbytečně vyhazovat navic 2 stovky, navic k sata nemám ještě důvěru, hlavně ne seagate na sata, těch se mi vrátilo na reklamaci asi 50%
Co se týká hlučnosti tak je dobrej test tady http://www.svethardware.cz/art_doc-3A95 ... 5A6DB.html
pokračování tady http://www.svethardware.cz/art_doc-F3B5 ... 4EFC6.html
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

TomV píše:Rychlejší v čem ? Ikdyž to má nativní SATA, ten disk (mechanická část) prostě musí podávat stejný výkon, jako PATA verze... Na to to, jestli má převodník, nebo ne, nemůže mít vliv...
MaWa píše:

Kód: Vybrat vše

1) SATA Seagate 7200.7 je hlučnější než PATA verze tohoto disku, ale SATA verze je zase rychlejší....je to dáno tím, že SATA má AAM na max performance a PATA na quiet
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Shit píše:
TomV píše:Rychlejší v čem ? Ikdyž to má nativní SATA, ten disk (mechanická část) prostě musí podávat stejný výkon, jako PATA verze... Na to to, jestli má převodník, nebo ne, nemůže mít vliv...
MaWa píše:

1) SATA Seagate 7200.7 je hlučnější než PATA verze tohoto disku, ale SATA verze je zase rychlejší....je to dáno tím, že SATA má AAM na max performance a PATA na quiet
Ano, to je argument... :-) Ale není to nic, co by nešlo snadno přenastavit i u PATA verze...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:
Shit píše:MaWa píše:

Ano, to je argument... :-) Ale není to nic, co by nešlo snadno přenastavit i u PATA verze...
no právěže 7200.7ka to má nastaveno natvrdo a nic nepřenastavíš... :x

k autorovi: hlavně neber
WD - pomalý a hlučný
maxtor - spolehlivost poslední dobou dost nic moc :roll:

seagate se poslední dobou docela zlepšil co se týče rychlosti...používaj novější FW a hlavně se jim podařilo zmenšit seek time...dneska už je prostě nejpomalejší WD, ne seagate...
samsung...bacha, občas vibrujou.
hitachi...rulzzz :oops:

pokud vybíráš mezi hitachi a samsung a je pro tebe důležitý aby ten disk nezačal pískat, tak vem hitachi, protože u samsungu se dá narazit na kousek kterej píská buď už z výroby, nebo třeba po nějakym čase...u hitachi sem se s timhle nesetkal a ani jsem o ničem takovym neslyšel... :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

MaWa píše:no právěže 7200.7ka to má nastaveno natvrdo a nic nepřenastavíš... :x
To jako fakt ? :shock: To si snad u Seagate dělají z lidí srandu, ne ? :o
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:
MaWa píše:no právěže 7200.7ka to má nastaveno natvrdo a nic nepřenastavíš... :x
To jako fakt ? :shock: To si snad u Seagate dělají z lidí srandu, ne ? :o
no...ono 99% lidí jsou lamy který nemají o AAM ani potuchy...takže je to "nebolí"...a seagate pak může řikat že SATA disk je rychlejší než PATA disk...no znáš to :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

MaWa píše: u samsungu se dá narazit na kousek kterej píská buď už z výroby, nebo třeba po nějakym čase
To už je taky minulost, dělaly to modely SV****H a strarší, který ještě neměli flujdní ložiska, u dnešní řady která se prodává - Spinpoint SP****N jsem se s tím nesetkal.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

ok takže mi zbývá samsung a hitachi. Oba to asi sou super disky takže asi chybu neudělám...
2MAWA: Co si myslel tím vybrováním?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Jája píše:
MaWa píše: u samsungu se dá narazit na kousek kterej píská buď už z výroby, nebo třeba po nějakym čase
To už je taky minulost, dělaly to modely SV****H a strarší, který ještě neměli flujdní ložiska, u dnešní řady která se prodává - Spinpoint SP****N jsem se s tím nesetkal.
bohužel to minulost není...i některé spinpointy pískají :(

vibrace = chvění při seekování. musí se ten disk pořádně přišroubovat a che to mít kvalitní case :?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“