Škodí baterii když je notebook pernamentně v el. síti

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
slivmi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Škodí baterii když je notebook pernamentně v el. síti

Příspěvek od slivmi »

Známy mi tvrdil že měl notebook cca 1měsív v kuse připojený v zásuvce a po měsící byla kapacita baterie tatřka 0. :sad: chtěl bych se zeptat jestli to je fáma nebo je to tak koupil jsem si Siemens Amilo Pro V2000. Ať vím jstli jej mám po nabití odpojit s nabíječky
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Škodí baterii když je notebook pernamentně v el. síti

Příspěvek od JanHavlicek »

slivmi píše:Známy mi tvrdil že měl notebook cca 1měsív v kuse připojený v zásuvce a po měsící byla kapacita baterie tatřka 0. :sad: chtěl bych se zeptat jestli to je fáma nebo je to tak koupil jsem si Siemens Amilo Pro V2000. Ať vím jstli jej mám po nabití odpojit s nabíječky
Určitě to tý baterce moc nesvědčí. Já používal dlouho mobil Eurotel Smartphone ve spojení s Eurotel GPRS Data Nonstop. A protože je to docela náročný na baterku tak, že za 2-3 hodiny byla baterka skoro vybitá, dával jsem to vždycky na síť a jel na tom tak ještě 9 hodin (víkendy :) ) Teď už baterka vydrží tak den a půl.
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
slivmi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slivmi »

mě by spise zajimalo jestli je baterka na notebooku po nabiti odpojena a pc bezi z nabijeky nebo je napeti odebirano z baterie a ta je zaroven nabijena.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

co to je za nesmysl, když přece mám možnost jet ze sítě, tak jedu ze sítě, každej normální notebook baterku nenabíjí když jede ze sítě
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

bych to upřesnil. pokud je notes připojen do sítě, dobije baterku na full ale nejede z ní. Jinak by se baterka měla alespoň jednou týdně(záleží na vytíženosti)full vybít a full nabít, aby si udržela kondičku.
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

kuavik píše:bych to upřesnil. pokud je notes připojen do sítě, dobije baterku na full ale nejede z ní. Jinak by se baterka měla alespoň jednou týdně(záleží na vytíženosti)full vybít a full nabít, aby si udržela kondičku.
Sice nejsem zadnej "elektrikar", takze vychazim jen z toho co jsem četl - ale u Li-ion baterii by to takhle snad byt nemelo.
Ty baterce by melo prave vic prospivat, kdyz se bude pokud mozno co nejvic drzet v dobitym stavu.
Aspon to jsem vyčetl :-)
Naposledy upravil(a) Sentenced dne pon 18. říj 2004, 13:19, celkem upraveno 1 x.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

Sentenced píše:
kuavik píše:bych to upřesnil. pokud je notes připojen do sítě, dobije baterku na full ale nejede z ní. Jinak by se baterka měla alespoň jednou týdně(záleží na vytíženosti)full vybít a full nabít, aby si udržela kondičku.
Sice nejsem zadnej "elektrikar", takze vychazim jen z toho co jsem četl - ale u Li-ion baterii by to takhle snad byt nemelo.
Ty baterce by melo prave vic prospivat, kdyz se bude pokud mozno co nejvic drzet v dobitym stavu.
Aspon to jsem vyčetl :-)
to co napsal kavik by melo samozrejme nejspise platit pouze pro niklove baterie , pro liitiumky (li-ion , li-pol) by mel platit pravy opak
0118 999 881 999 119 7253
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

takže upřesnění č.2: Ano je pravda že plné vybití se používá u NiCd a NiMH. doplněk: U Li-ion a Li-pol je dobré, pokud chcete získat nejdelší možnou dobu provozu, počkat před novým nabíjením, až se baterie vybije o něco více než 50% a teprve potom ji zcela nabít na 100%. Z toho opět plyne,že není nejlepší jet pouze ze sitě, jelikož baterie nemá šanci si sáhnout pod 50%. Takže to chce alespoň 1-2x týdně udělat.
Toshiba P100-10P

Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

kuavik píše:takže upřesnění č.2: Ano je pravda že plné vybití se používá u NiCd a NiMH. doplněk: U Li-ion a Li-pol je dobré, pokud chcete získat nejdelší možnou dobu provozu, počkat před novým nabíjením, až se baterie vybije o něco více než 50% a teprve potom ji zcela nabít na 100%. Z toho opět plyne,že není nejlepší jet pouze ze sitě, jelikož baterie nemá šanci si sáhnout pod 50%. Takže to chce alespoň 1-2x týdně udělat.
nevim jak je to ted presne pro li ionku, ale lipolka netrpi pametovym efektem a jedina pro ni dulezita vec je aby se nedostala na nizkou hodnotu napeti (hodne vybita).Takze nejake nabijeni vybijeni pod nad 50% jsou jen famy, pokud by to byla pravda tak vetsina mych mobilu by mela dnes vydrzet stezi den :lol:
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

prostě když máš lipolku a to většina novejch NB má tak nějaký vybíjení a nabíjení je blbost a když můžeš jet ze sítě, tak jeď ze sítě a basta
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

pavel.minarik píše:prostě když máš lipolku a to většina novejch NB má tak nějaký vybíjení a nabíjení je blbost a když můžeš jet ze sítě, tak jeď ze sítě a basta
presne, neni co dodat
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

jasně jsem napsal, že tak lze dosáhnout nejdelší doby provozu ne životnosti. Pokud můj notes jedu delší dobu ze sítě, po odpojení má při 100% výdrž 3h15min, pokud ho nechám vybít pod 50% a plně nabiju má výdrž přes 4hod. Jestli máte jiné zkušenosti, tak se pochlubte.
Toshiba P100-10P

Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

pametovej efekt je jenom nasledek od spatny nabijecky, a dnesni notebooky maj nabijeni (vzhledem k honbe vyrobcu za co nejdelsi dobou provozu na bat.) dost vychytany, tak bych se provozu ze site vubec nebal, je to vlastne to samy, jako kdyz prijdes do kanclu, soupnes notas do dokyny, makas a po praci ho vytahnes a jdes, je to na to proste staveny :wink:
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

kuavik píše:Jestli máte jiné zkušenosti, tak se pochlubte.
ano, mám jinou zkušenost, a to že je to úplně jedno a vydrží to furt stejně + vedlejším efektem je životnost baterky :wink:
tark
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

blbost ...

Příspěvek od tark »

slivmi píše:Známy mi tvrdil že měl notebook cca 1měsív v kuse připojený v zásuvce a po měsící byla kapacita baterie tatřka 0. :sad: chtěl bych se zeptat jestli to je fáma nebo je to tak koupil jsem si Siemens Amilo Pro V2000. Ať vím jstli jej mám po nabití odpojit s nabíječky
TOhle je kravina, mám della tak 4 měsíce a baterka se mi ani nezhoršila ... 4 hodiny a nemám problém

//pavel.minarik: citaci máme od toho, aby bylo zřejmé na co reaguješ, oprav svůj příspěvek, mě totiž není jasné, co že je kravina

fajn, fajn, opravím :-)
Naposledy upravil(a) tark dne sob 23. říj 2004, 11:31, celkem upraveno 1 x.
atrsakr
Nováček
Nováček

Příspěvek od atrsakr »

U svého acera aspire 1605 pozoruju, čas od času, když dlouho frčím na zásuvku, zřetelně kratší výdrž provozu na baterie. Bavím se tady o době dvou a více týdnů na elektrice a pak provoz na baterie. Frčí normálně než se dostane tak na třicet, čtyřicet procent kapacity - podle údajů z windows - a naráz bez upozornění to celé zhasne. Jakmile to nabiju a znovu frčím na baterii, jede to normálně.
Pravdou zůstává, že můj notebook není zrovna dvakrát mobilní, ale ty dvě hodiny, když potřebuju, vydrží.¨
Jinak souhlasím s mnoha názory, že li-pol i li-ion baterie mají problém jen v počtu nabíjecích cyklů v ničem jiném. Taky nabíjecí cyklus počítač zahajuje až poté, co klesne hranice "plnosti" baterie pod cca 95% maximálního dobití.
MSI Neo4, Athlon 64 3.2, 1GB ...
atrsakr
Nováček
Nováček

Příspěvek od atrsakr »

kuavik píše:takže upřesnění č.2: Ano je pravda že plné vybití se používá u NiCd a NiMH. doplněk: U Li-ion a Li-pol je dobré, pokud chcete získat nejdelší možnou dobu provozu, počkat před novým nabíjením, až se baterie vybije o něco více než 50% a teprve potom ji zcela nabít na 100%. Z toho opět plyne,že není nejlepší jet pouze ze sitě, jelikož baterie nemá šanci si sáhnout pod 50%. Takže to chce alespoň 1-2x týdně udělat.
Jo tak tady jsem našel přesné znění mojí situace ... souhlasím s tebou, jak už jsem napsal. Možná bych to nevybíjel tak často.
MSI Neo4, Athlon 64 3.2, 1GB ...
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

U svyho NB (acer Tm292 elci) tohle nepozoruju, at mam notas tejden v zasuvce nebo ho nekde taham a temer vybiju - po nabití jede priblizne stejnou dobu.
Buhvi co v tom mate za baterky :roll:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“