EPoX 8KDA3J /+ (754, nF3 250Gb) - tipy a triky, rady

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

EPoX 8KDA3J /+ (754, nF3 250Gb) - tipy a triky, rady

Příspěvek od byp[NiNR] »

Obrázek
Stručná specifikace
CPU: A64 & Sempron pro sc. 754
Chipset: nForce 3 250Gb
SATA/IDE/FDD: 2x SATA 150 (bez NCQ)/2xATA133/1FDD (u verze 8KDA3+ ješte 4x SATA150 na řadiči SiI3114 - RAID 0,1,10,5)
Ostatní: 8x USB 2.0 (vyvedeny 4)
Audio: Realtek ALC850 (vyvedeno 5.1,mic,line-in,digital-koax)
Speciality: Revize 2.x maji aktiv na chipsetu, Revize 3.x už zase pasiv+ trošku jiný layout
DiagnosticLED, verze s + na konci má bohtaší vybavu (kulate kabely, USB bracket)

Předpoklady pro OC
FSB:200-400 po 1MHz
VCore(CPU): 1.5V - 1.8V (od biosu 05.04.01 jen do 1.75V) po 0,5V - ve skutečnosti to valí více:( 1,53-1,55 aspoň mě. Na zahraničních forech zase bylo něco o undervoltingu, ale novější BIOS to řeší.
VDIMM: 2.5V- 2.8V po 0.1V (pro změnu lehce méně 2.46V-2.48V)
VDD(chipset): 1.6V-1.75V po 0.5V

Tipy a triky,klady a zápory
:arrow: Obecné informace o chipsetu a taktování s nForce3
:huh: Nepříliš vyvedené SATA konektory (maji všechny nF3 desky), napájeni uprostřed, kondíky mám mix SANYO(dobré) & Hermei(špatné) - zatím vše OK :)
:huh: Chipset je docela blízko AGP, takže při výměně za pasivní Zalman ZM-NB47J je problém s větším chladičem na grafické kartě. Mám 9800XT s jednoslotovým a vejde se to tak tak. Chcu tedko měnit za AC sliencer tak dám vědět jak sem to pořešil
:huh: C'n'Q funguje jen s JEDNÍM module DIMM, pokud jsou dva BIOS položku ani neukáže, jinak funguje korektně i při přetaktování
:x Nejde snížit napětí CPU ani při zapnutí C'n'Q v biosu je nejmín těch 1.5V
:huh: Jen 3 monitorované (3pin) konektory pro větroně, chipset ma 2pin
:!: Funkce SmartFAN - udržuje otačky větráku CPU podle teploty nastavené v BIOSu (snaží se ji to udržet) - doporučuju nastavit 50°C větrák pak jede 1800-2000 ot
:huh: Neměří napětí na 12V větvi... nevím jeslti to dělají všechny nF3 desky...

Zkušenosti uživatelů fóra

Do tohoto threadu muzete postovat i svoje vlastni rady a zkusenosti s touto deskou, pripadne odkazy na recenze. Pro dalsi uzivatele muzou byt cenne predevsim udaje o tom, jake pameti a jaky bios pouzivate, jak se vam dari OC apod.
-------------------------------
/edit půvpdní první post zde
Po delší snaze zprovoznit Cool&Quite na moji 8KDA3J, zoufalem vyhledavaní na internetu jsem našel jedo forum kde psali že nejde CnQ pokud jsou v MB 2 (dvě :) ) DIMMky... no tak jsem jednu vytahl a hle v BIOSu se objevilo, kýžené CnQ dal jsem enable a dokonce to i fungovalo... ted k mojemu problému/otázce.
Je to "chyba" jen tohodle epoxe nebo to nefunguje na všech deskách s nForcem, nebo to nefuguje vůbec níkde se dvěma modulama (myslím s.754)
Naposledy upravil(a) byp[NiNR] dne ned 4. zář 2005, 22:02, celkem upraveno 2 x.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

S C&Q byvaji problemy nejen na nForce, predevsim pri pouzity dvou a vice oboustranych pameti a pri OC, nekdy je proste lepsi Crash & Quit nepouzivat. Epox to zrejme zakazuje automaticky.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Presne tak..... sam som uz narazil na mnohe problemi ( aj pri VIA cipovej sade.... ) vseobecne tuto vlastnost zatial radcej zakazujem......
Jedina uplne bezproblemova kombinacia ktoru som v tomto smere zatial skusal bola MB Microstar® K8N Neo Platinum + A64 3200+1GB RAM ..... aj to mi pomohlo az niekolko hodin experimentovania..... :(
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od byp[NiNR] »

Jde o to že si chcu koupit nové paměti (viz. popis :)) a uvažuju jestli koupit jeden 1GB modul a nebo 2x512MB... no jde mi o to že bych fakt chtěl abych měl tichoučký počítač jelikož 80% času ho využívam bude jako kompíka na serfovani nebo si posloucham hudbu a celkem mě ty větráky ruší...
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
nějaká i5ka + SSDčko:)
cormack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cormack »

random píše:Presne tak..... sam som uz narazil na mnohe problemi ( aj pri VIA cipovej sade.... ) vseobecne tuto vlastnost zatial radcej zakazujem......
Jedina uplne bezproblemova kombinacia ktoru som v tomto smere zatial skusal bola MB Microstar® K8N Neo Platinum + A64 3200+1GB RAM ..... aj to mi pomohlo az niekolko hodin experimentovania..... :(
Zajímavý:

Mám dva systémy: 754 a 939 a zprovoznil jsem CaC napoprvé. Mám u obou dvě ramky.
1. CPU: Ryzen 2600
2. THREADRIPPER 1900X
3. Ryzen 1200
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

cormack píše:Zajímavý:

Mám dva systémy: 754 a 939 a zprovoznil jsem CaC napoprvé. Mám u obou dvě ramky.
A mas to vubec pretaktovane ?
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ASUS

Příspěvek od byp[NiNR] »

no už sem četl na forech že u asusu to jde i s dvěma ramkama.... u toho mojeho epoxu to pry šlo s dřívějším biosem ale pry to se dvěma ramkama+OC bylo dost nestabilni... a tady na forech zase všichni na asus nadavji, navíc máš VIA chipsety.

Jinak mam dvě 1stranne DIMM... ale stejne to nejde enablovat když tam sou dvě...
cormack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cormack »

Jiri Drak píše:

Při přetaktování mě to nepustí v Biosu do Enabled (u Asusu), ale u Abitu ano. Taky zajímavý.
2. THREADRIPPER 1900X
3. Ryzen 1200
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Nový bios na 8KDA3

Příspěvek od byp[NiNR] »

Tedko jsem si všiml, že je nový bios. V popisku je něoco o opravení CnQ tak dneska ho zkusim flashnout a uvidime...
cormack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cormack »

Jiri Drak píše:

Normálně to přetaktovaný nemám, ale u Abita mám nastaveno dynamické zvýšení frekvence a jede to bez problémů.
2. THREADRIPPER 1900X
3. Ryzen 1200
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Flash neuspešny :(

Příspěvek od byp[NiNR] »

Tak jsem nahodil novy BIOS a vysledky jsou takove:
1. CnQ enablovat při dvou DIMM nejde
2. Padá i při nominalni frekvenci o OC ani nemluve.
3. RAM překvapivě najedou i s CAS 2, ale je to nestabilni
verdikt: NEBRAT:)
Hodil sem zpátky starší BIOS a opět to je stabilni....
Streethawk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Streethawk »

Mam zostavu viz podpis!!!

Nemam problem s aktivaciou C & C a navyse to aj chodi!!! :D :D
Ked to zapnem v biose a po restarte vojdem do WIN ide procesor na 1000Mhz dobre co?A zrejme pri zatazi a teda potrebe zvysit vykon zdvihne takt: NO problem :-D :-D

Inak moja doska je dost podobna(povedal by som ta ista) tvojej len ja mam MSI K8N Neo FSR,pamate mam dve 400Mhz 512MB DDR GoodRam

A podotykam ze v biose to mozem zapnut kedy chcem ,neviem preco by to malo byt blokovane ked su tam ine ramky moze to byt podla mna aj v doske takze nehrnul by som chybu na pamate,a najskor tak to aj vyzera ,ved si povedal ze ti to nejak blblo a nebolo to stabilne ked si tam dal novy bios.Skoda ale podla mna je to MB!!!! :? :x :x

Presne tu som inak chcel kupit ale "nastastie" ju nemali.

Zatial caute vsetci.....Street :)
ASUS P5B Deluxe, C2D E6300@3,01Ghz (Scythe Ninja rev.B), 2x2GB DDR2 1000Mhz(PATRIOT), ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3, SB Audigy4 + M-Audio speakers, WD Caviar SATA3 1TB + WD Caviar SATA2 250GB, DVDRW Samsung SH-S203B, DVD-ROM ASUS, FDD Sony, LCD ASUS VW246H (16:9, 24", 1080p), Zdroj: Seasonic S12, 500W
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

presunuto:
matessino píše:Caute, chci se zeptat..mam tuhle desku, ale nemam po ruce sata disk, abych to vyzkousel, ted jedu s fsb kolem 260Mhz, a bojim se, ze kdyz si koupim sata disk, tak uz se mi to nepovede.ma SATA1 a 2.Diky moc :wink:
Pokud ma jen 2, tak to jsou ty z nF3 chipsetu a ty jsou locked.
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od byp[NiNR] »

Rád bych se zeptal jestli někdo nemá zkušenosti s WPCREDITEM a editací nForce3 250Gb chipsetu, konkrétně nastavení Vcore?
maax
Nováček
Nováček

Příspěvek od maax »

Mam dotaz,mam Epox 8KDA3J nforce3 v nem 3200+ (2,2ghz) New Castle 754.2x 512 DDR 400 a chladic BOX.Nemuzu cpu zvednout vic jak na 2400mhz,kdyz dam vic tak bios jede ale win nenabehne skoci modra tabulka blabla.Pameti sem dal na 2x166 HT 3x a nepomuze to.Cetl sem ze s Epoxem muzu jit stabilne cca 2600mhz.pomozte diky :(
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od byp[NiNR] »

No ja myslím že to bude asi strop toho CPU... NewCastle má max někde kolem těch 2600 jak píšeš ale většina kusů má problémy už s 2400, většina jede až po zvednutí napájení...
Jinak zkus to jen s jedním modulem, dají se dosáhnout lepší vysledky... jeslti máš box taxi při zvedání napětí dávej pozor na teploty...
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“