Jeden nebo dva?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
NCQ nemůže být na domácím počítači rychlejší už jenom při použití kalkulačky a selského rozumu...
je vědecky ověřeno že jen u 5% požadavků na typickém domácím počítači (do tohoto spadají i hry, video editing apod !!!) je queue depth vyšší než 1 (tzn dva nebo více). a NCQ pomáhá jen u těchto požadavků !!!
naopak - režie NCQ protokolu je těsně pod 10%...takže dejme tomu 5%...takže všech ostatních 95% požadavků je ZPOMALENO O TĚCHTO 5%...
takže ncq přinese - přibližně 25% zrychlení u 5% požadavků
takže ncq odebere - 5-7% zpomalení u 95% požadavků
stále ještě je NCQ tak super ?
edit: až výrobci trochu zapracují na optimalizaci toho protokolu (tzn menší režie), nebo až ATA driver ve woknech bude trochu víc s NCQ počítat, tak to může být o něčem jiném. ale dnes ? suxx
je vědecky ověřeno že jen u 5% požadavků na typickém domácím počítači (do tohoto spadají i hry, video editing apod !!!) je queue depth vyšší než 1 (tzn dva nebo více). a NCQ pomáhá jen u těchto požadavků !!!
naopak - režie NCQ protokolu je těsně pod 10%...takže dejme tomu 5%...takže všech ostatních 95% požadavků je ZPOMALENO O TĚCHTO 5%...
edit: až výrobci trochu zapracují na optimalizaci toho protokolu (tzn menší režie), nebo až ATA driver ve woknech bude trochu víc s NCQ počítat, tak to může být o něčem jiném. ale dnes ? suxx
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Fifi
- Středně pokročilý
- mina
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Mno jestli si pozoroval narust vykonu v XP, tak mi pls rekni kde... Ja mel v raid0 2x Fujitsu 15k MAM 36GB a nejak sem ten vykon oproto tomu singl nepostrehl. Ted mam raptor a lebedim si - je to stejne rychly jak ty stary MAMy (ve hrach, s videem nepracuju) a mene hlucne. Jinak, ja bejt tebou, tak vemu raptora + par tech hitachi na data a budes vysmatej...Fifi píše:Dobrá, rád se nechám přesvědčit. Určitě ale není pravda, že ty disky mají větší výkon samy. Začínal jsem s jedním a pole přineslo opravdu nárůst výkonu ve XPckach. Souhlasím že v Computeru to občas nezvládají, ale má to výhodu čte se to před spaním mnohem lépe než webové magazíny.
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate
- bubaak
- Nováček
-
a pokud ma deska podporu SATA2? (napr. MSI Neo4) Muze to nejak pomoct?MaWa píše:NCQ nemůže být na domácím počítači rychlejší už jenom při použití kalkulačky a selského rozumu...
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Fifi
- Středně pokročilý
Jasně ale u disku s 15K rpm se nemáš čemu divit. Ale mi obyčejní smrtelníci se 7K2 rpm to vidíme jinak. Připadalo mi že okna se otevírala mnohem rychleji. Obvzvlášte pokud složky byly plné obrázků.mina píše:Mno jestli si pozoroval narust vykonu v XP, tak mi pls rekni kde... Ja mel v raid0 2x Fujitsu 15k MAM 36GB a nejak sem ten vykon oproto tomu singl nepostrehl. Ted mam raptor a lebedim si - je to stejne rychly jak ty stary MAMy (ve hrach, s videem nepracuju) a mene hlucne. Jinak, ja bejt tebou, tak vemu raptora + par tech hitachi na data a budes vysmatej...Fifi píše:Dobrá, rád se nechám přesvědčit. Určitě ale není pravda, že ty disky mají větší výkon samy. Začínal jsem s jedním a pole přineslo opravdu nárůst výkonu ve XPckach. Souhlasím že v Computeru to občas nezvládají, ale má to výhodu čte se to před spaním mnohem lépe než webové magazíny.
- Fifi
- Středně pokročilý
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sandra
neodraží...sandra suxxFifi píše:Jak moc jsou důvěryhodné testy SISsoft Sandry v oblasti prostupnosti diskových polí? Odráží to reálný výkon? Protože ve stripu mám nárúst 230% oproti jednomu diku stejného typu.
to už radši winbench třeba...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Fifi
- Středně pokročilý
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
co měří HDtach ? přenosovku...takže se stačí mrknout sem - http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=12100 a v prvním odstavci je přenosovka až na posledním místě...takže asi tak...Fifi píše:A co HDtach?
- fofrosDEATH
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor
Pánové já nevím jak vy, ale já mám 2SATA disky na integrovaném řadiči v raidu0 a jsem s tím maximálně spokojen. Opravdu se wokna zrychlila a i loadování her a podobných na swap náročných aplikací je o hodně svižnější, než při použití jednoho HDD. Jinak tady na pctuningu v testech je test a srovnání SATA disků a z tohoto testu vyplývá, že Raptor dostal na prdel od 2xSATA Seagate v raid0. Tak čemu potom má člověk věřit, když kvůli tomu, abych to vyzkoušel si přece nebudu kupovat Raptora za nemálo peněz.
Mám doma hodně počítačů a výpis by se mi tu nevlezl:)))
- fofrosDEATH
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jo ten raidO už používám déle jak rok a zatím jsem nezaznamenal ani náznak nespolehlivosti nebo něčeho jiného, jde prostě jen o to jestli těm diskům věřím či nikoli. Je fakt, že ten disk mi nedá asi dopředu vědět, že se odebírá do věčných lovišť, ale pokud se u něj při používání během několika prvních týdnů neobjeví nějaká vada, myslím že je v pořádku a do raidu jej s klidem zapojím. Tolik můj názor.
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Můj názor
mohl bych poprosit o odkaz ? nějak jsem ho nenašelfofrosDEATH píše: Jinak tady na pctuningu v testech je test a srovnání SATA disků a z tohoto testu vyplývá, že Raptor dostal na prdel od 2xSATA Seagate v raid0.
- fofrosDEATH
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jasně tady je : http://www.pctuning.cz/titulnistrana/te ... hapID=4197 .......tím samozřejmě nechci říct, že Raptor je na prd disk, ale...... Nevím, kolik teď stojí, ale myslím si, že mnohem levnější řešení je 2xSATA v raid0 a navíc podle tohoto srovnání i výkonnější, snad jen kromě přístupové doby, kterou má Raptor opravdu excelentní.
- mina
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
problémem je, že v tom testu se netestovalo ničim, co by alespoń trochu odpovídalo realitě. snad až na iometer queue depth 1 a částečně winbench, u kterého se ale musí zohledňovat to, že dosti nadržuje diskům s větši kapacitou, a také diskům s vysokou STR, která v reálu tolik výkon disku neovlivňujefofrosDEATH píše:jasně tady je : http://www.pctuning.cz/titulnistrana/te ... hapID=4197 .......tím samozřejmě nechci říct, že Raptor je na prd disk, ale...... Nevím, kolik teď stojí, ale myslím si, že mnohem levnější řešení je 2xSATA v raid0 a navíc podle tohoto srovnání i výkonnější, snad jen kromě přístupové doby, kterou má Raptor opravdu excelentní.
- fofrosDEATH
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jj, chlapci, asi máte pravdu, musím přiznat, že co se týče testování HDD, tak v tom jaksi jsem lopata, ale nechám si poradit, nicméně jsem se svým raid0 velice spokojený. Raptora však budu chtít vyzkoušet, takže si ho asi naježím pod stromeček, jen doufám, že nebudu zklamaný
- mina
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
[OT] Tak to sem pak nekam postni, sem zvedavej, jakej nazor na nej bude mit takovej raidista jakym se jevis byt ty... [/OT]fofrosDEATH píše:jj, chlapci, asi máte pravdu, musím přiznat, že co se týče testování HDD, tak v tom jaksi jsem lopata, ale nechám si poradit, nicméně jsem se svým raid0 velice spokojený. Raptora však budu chtít vyzkoušet, takže si ho asi naježím pod stromeček, jen doufám, že nebudu zklamaný
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate