help BIOS se nedoflashoval

Vše kolem ovladačů k deskám či integrovaným komponentám, včetně BIOSů a jejich úprav.

Moderátor: Eddward

ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

help BIOS se nedoflashoval

Příspěvek od ThomasTT »

chtěl jsem si upgradnout comp, tak jsem začal novým biosem. Award na Abit ZM6. Awardflash najel, záloha původního BIOSu proběhla bez problémů a při zápisu nového se to po 3/4 zastavilo. Čekal jsem hodinu a nic, furt to stálo. Musel jsem to vypnout, no a už to nenejelo. Všechno jsem stahoval z oficiálních stránek Awardu přímo pro danou desku. Flashoval jsem z dikety (nové) neboď HDD nebyl vůbec načten. Caldera DOS. Nechápu jak se může flashovací program vůbec jen tak stopnout!!? Budu velice rád pomůže-li mi někdo. Neznám nikoho kdo by měl stejnou desku. pls help. :-(
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

NO mne sa stalo nedavno nieco podobne az na to ze mi to bios flashlo v pohode lenze som ho pred tym trocha upravoval tak mi to po restarte neslo iba piskalo. Ak ti disketovka svieti a snazi sa nieoc tahat znamena to ze sa ti to moze podarit obnovit pomocou boot blocku mne sa to ale nepodarilo. Sprav disketu startovaciu nahraj na nu ten awdflash.exe a autoexec.bat, a subor s biosom. No do toho autoexecu daj awdflash.exe bios.bin /py /sn (bios.bin je subor s biosom). No a strc to do disketovky a zapni comp a dufaj ze to nieco natiahne z diskety a ze to flashne. Malo by to trvat par minut potom zapipat a restartnut no a ak to bude ok tak ti nabehne pocitac. No a druha metoda je taka ze vyberies svoj bios ak sa da a zozenies comp s takou istou doskou nabootojes startovackou a za jazdy bios vytiahnes a das tam ten svoj opatrne a flashnes, tak som to spravil ja kedze bootblock mi nefungoval ako mal. No a posledna moznost je nechat si to dakde vo firme flashnut v Programatore. To sa mi nepodarilo lebo som nikde vo firme programator nezohnal. OK daj vediet ako si dopadol.
Intelman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Intelman »

To ani nemusí bejt stejná deska, stačí aby byla stejná patice BIOSu a stáhnout ten správnej flashovací program, kterej nekontroluje systém a prostě tam ten BIOS nahraje. Zatím se mi to vždycky povedlo a desky byly úplně jiný. Nebo servis, kde necháš tak pětiklíště.
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

Zkoušel jsem to na jiné desce (Matsonc) s úplně stejným čipem, flashovací program najel ale nedokázal ten BIOS nahrát. Psal něco v tom smyslu že není shodný system s daným biosem. Myslíš že by stačilo zkusit jiný flashovací program? poradíš jaký?
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

to david99: co znamená to /py /sn za biosem, to jsem tam při té operaci nenapsal, že by ta chyba byla tím? je to důležité?
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

ano moze to byt tym prave ked tam das to /py-znamena ze to biso flashne do hociakeho chipu bez otazok a to /sn znamena ze to nerobi zalohu povodneho biosu tak skus s tymi prepinacmi malo by to ist lebo vtedy si to nekontroluje bios ktory tam nahrava
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

aha, hmm, zajímavé. jak jen budu mít trochu čas tak to zkusím a dám vědět. zatím díky byT
Intelman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Intelman »

Teď přesně nevím, kterej flashovací program to je, ale je to nějaká starší verze. Já to dělám tak, že mám všechny na disketách a přidám ke každýmu ten BIOS, kterej chci zrovna nahrát a on se vždycky nějakej chytne.
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

ještě jedna maličkost. ten soubor biosu je v .exe, když na něj poklepu tak hodí chybu ve vykonávání programu, pokus o přístup k nepřístupné adrese. tak jsem to rozbalil TOTALcomanderem a vylezl z toho ten BIN. stačí to tak rozbalit?
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

ThomasTT píše:ještě jedna maličkost. ten soubor biosu je v .exe, když na něj poklepu tak hodí chybu ve vykonávání programu, pokus o přístup k nepřístupné adrese. tak jsem to rozbalil TOTALcomanderem a vylezl z toho ten BIN. stačí to tak rozbalit?
Jo to staci.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Intelman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Intelman »

Soubor xxxx.bin je právě ten bios, kterej potřebuješ nahrát. Doporučuji ho přejmenovat třeba na BIOS.bin, protože se to líp pamatuje než číslo verze a flashovací program se na jméno souboru s BIOSem pak ptá. Na každou disketu pak dej jednu verzi flashovacího programu a tenhle xxxx.bin soubor a můžeš začít zkoušet. Určitě ho tam nějakej nahraje znovu. Ten xxxx.bin nesmí být zapakovanej a koukni nejdřív na stránky výrobce tvojí desky, jestli už není novější. Když to shrnu, tak abys na každý disketě měl soubor xxxx.bin - soubor s BIOSem a xxxx.exe - flashovací program, ten si taky přejmenuj třeba FLASH.exe. Nejdřív si nabootuj ze spouštěcí diskety Win98 nebo WinME, pak vyměň toho pavouka a začni zkoušet ty diskety.
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

mám Awardflash823, jediný, žádný jiný nemůžu na netu najít. dáš tip?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

ThomasTT píše:mám Awardflash823, jediný, žádný jiný nemůžu na netu najít. dáš tip?
Je tam 833D k "vypůjčení" :oops:
Intelman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Intelman »

Koukni na stránky výrobce desky a když tam nebude tak i na jinýho. Flashovacímu programu to je jedno, co je to za desku.
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsuchy09 »

Jinak v servisu cca 400,- Kc ... mel jsem podobny problem - vypli mi proud, ku*vy :|
BIOS se nedodelal, bylo to uplne mrtvy ... :( A nekoho se stejnou deskou jsem nesehnal - jen v pripade, kdyz ti to nepujde ...
PS: Dyztak si obvolej vic firem - zkousel jsem jich vic - chteli za stejnou vec 400 - 800 Kc!!! To je celkem velky rozdil ... tak hodne zdaru
MSI K7T266 Pro2, AMD AthlonXP 1600+, Xilence CPU cooler K7, 512MB DDR, GeForce2 32MB MMX 400, Seagate Barracuda 40GB 7200 ot./min., Seagate Barracuda 80GB 7200 ot./min., Samsung SP2014N 200GB 7200 ot./min., Maxtor 2B020H1 20GB 5400 ot./min., SoundBlaster 5.1 Live!, Pioneer DVR-110BK, TEAC W540E, Silicon Image SiI 0680 Ultra-133 Medley ATA Raid Controller, Ovislink LFE 8139HTX, SMC1233A-TX, MSI PC2PC Bluetooth MS-6967, Fujitsu Siemens P19-2, Genius SW 5.1 Home Theater, Enermax Liberty 500W, Chieftec BA-01B-B-SL, Razor Diamondback
Studentský portál, Diskuze.cz
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Koukám, že je pro někoho opravdu těžké se naučit neflashovat bez UPSky... :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsuchy09 »

TomV píše:Koukám, že je pro někoho opravdu těžké se naučit neflashovat bez UPSky... :roll:
No to je, kdyz ji nemam ani nikdo z kamosu ... :x Rad bych si ji treba i koupil, ale nemam moc penez a kvuli flashovani (ktery clovek dela jednou za X mesicu) to delat nebudu ... chapes?
MSI K7T266 Pro2, AMD AthlonXP 1600+, Xilence CPU cooler K7, 512MB DDR, GeForce2 32MB MMX 400, Seagate Barracuda 40GB 7200 ot./min., Seagate Barracuda 80GB 7200 ot./min., Samsung SP2014N 200GB 7200 ot./min., Maxtor 2B020H1 20GB 5400 ot./min., SoundBlaster 5.1 Live!, Pioneer DVR-110BK, TEAC W540E, Silicon Image SiI 0680 Ultra-133 Medley ATA Raid Controller, Ovislink LFE 8139HTX, SMC1233A-TX, MSI PC2PC Bluetooth MS-6967, Fujitsu Siemens P19-2, Genius SW 5.1 Home Theater, Enermax Liberty 500W, Chieftec BA-01B-B-SL, Razor Diamondback
Studentský portál, Diskuze.cz
Intelman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Intelman »

Dej si do vyhledávače Yahoo nebo Google "awdflash" a uvidíš, kolik jich najde. Vyzkoušej třeba i flashovací program z "www.uniflash.org". Ten ale neznám, tak nevím. Používej jenom ten exe soubor, soubor bin musíš nechat originál a taky zkus, až budeš spouštět flashovací program, změnit parametry. Jejich výpis uděláš "flash.exe /?".
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

ty přepínače pomohly. díky moc všem za ochotu pomoci a za udělené rady. dík by T
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

Tak a jeto zas na ....... BIOS je sice nahraný a zdá se že dobře protože dokáže i nabootovat DOS ale zato vůbec nefunguje klávesnice i když svítí ale nefunguje ani jedno tlačítko. Může to být tím BIOSem? já si myslím že ne že klávesnice by měla fungovat vždy, nebo ne? zkoušel jsem ji vyměnit ale je to to samé. nevím si rady
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“