Seagate blne, aneb jak zníčit disk.Jak vypnout SMART?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Zdendas
Nováček
Nováček

Seagate blne, aneb jak zníčit disk.Jak vypnout SMART?

Příspěvek od Zdendas »

Muj několik let starý Seagate Barracuda 27,5 GB (mimochodem uplně první Barracude na IDE) začal blbnout, ale můžu si za to zřejmě sám.V práci jsem potřeboval rychle natahat cca. 10GB dat, tak jsem disk doslova pověsil na "kšandu", ale to se zdálo být smrtelný.Ona nestandartní pozice (našikmo, nabřiše a ještě z části ve vzduchu) zřejmě disk poškodila natolik, že doma mi komp nenabehl (disk je standartně na primary-slave spolu s Maxtorem).Komp se podaři nabehnout az po soft resetu a nekdy i nabehl normalne.Ale dnes je to horší, pri startu PC mi deska hlásí, že SMART zjistil chybu a ze mám disk vyměnit...
V AIDA mi smart monitoring hlasí chybu ID08 - Spin retry Count THR 97 - VALUE 96 - WORST 96 ....nevíte někdo co tento problém přesně znamená?

A problém číslo dvě: docela mě hláška SMARTu při startu počítače otravuje a demoralizuje :D , tak jsem jí chtěl vypnout a v BIOSU nastavil SMART MONITORING - disable a halt error na NO - errors, ale počítač mě stále otravuje....nevíte čím to je?
Barton XP2500+, AsusA7V600, FX5200, PC3200 512MB, Maxtor 120GB, Seagate 30GB, Maxtor 6GB, LG F900P Flatron
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

spin retry count...kolikrát se musely plotny pokusit roztočit, než se jm to skutečně povedlo...tzn. odchází motor. díky tomu zavěšení na šikmo :(
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To není možný. Zavěšení našikmo nemůže poškodit motor. Ten musí běžet ve všech možných a nemožnýh polohách úplně stejně. Jediné, na co má vliv příliš měkké (nebo žádné) uchycení disku, je seekování, resp. jeho přesnost. Když se nemá rameno s hlavičkama při brždění o co zapřít, tak často přeletí stopu a pak se na jedno místo musí strefovat víckrát, než se mu to povede...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:To není možný. Zavěšení našikmo nemůže poškodit motor.
měl si někdy fyziku ? zavěšení našikmo poškodí motor zaručeně. motor se nepoškodí při pozici disku, kdy je alespoň jedna jeho hrana kolmá se zemí. pokud je ten úhel jiný, je to v p*****. obzvláště u staršího disku :(
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Disk můžeš provozovat na jakékoliv jeho stěně, ale vždy kolmo k zemi. Když do dáš šikmo, tak dřív nebo později odejde.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

to jsem nevedel... chudak muj starej WD153BA... je takhle asi 10 minut a kopiroval... :cry:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Marsellus Wallace píše:
TomV píše:To není možný. Zavěšení našikmo nemůže poškodit motor.
měl si někdy fyziku ? zavěšení našikmo poškodí motor zaručeně. motor se nepoškodí při pozici disku, kdy je alespoň jedna jeho hrana kolmá se zemí. pokud je ten úhel jiný, je to v p*****. obzvláště u staršího disku :(
Fyziku jsem prospal. :-) Ale rád si doplním vzdělání... Tak teda proč se v jiné poloze osy, než kolmo, nebo přímo k zemi motor zničí ?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:
Marsellus Wallace píše: měl si někdy fyziku ? zavěšení našikmo poškodí motor zaručeně. motor se nepoškodí při pozici disku, kdy je alespoň jedna jeho hrana kolmá se zemí. pokud je ten úhel jiný, je to v p*****. obzvláště u staršího disku :(
Fyziku jsem prospal. :-) Ale rád si doplním vzdělání... Tak teda proč se v jiné poloze osy, než kolmo, nebo přímo k zemi motor zničí ?
těžko se to popisuje, chtělo by to obrázek :x
no prostě protože motoru nevadí, když je zatěžován víc, když jede např. "do kopce" a míň když jede z kopce (tzn když disk stojí, neleží). motoru vadí, když je např. jeho horní část více zatěžována, než jeho dolní část, což nastává pouze když je ten motor našikmo.

no sand se mi to podařilo nějak vysvětlit :oops:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Takže to zřejmě likviduje ložiska, protože jsou hřídelí motoru namáhaný v podstatě jen ve dvou bodech. To je celkem logický... :-)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“