Seagate blne, aneb jak zníčit disk.Jak vypnout SMART?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Zdendas
- Nováček
-
Seagate blne, aneb jak zníčit disk.Jak vypnout SMART?
Muj několik let starý Seagate Barracuda 27,5 GB (mimochodem uplně první Barracude na IDE) začal blbnout, ale můžu si za to zřejmě sám.V práci jsem potřeboval rychle natahat cca. 10GB dat, tak jsem disk doslova pověsil na "kšandu", ale to se zdálo být smrtelný.Ona nestandartní pozice (našikmo, nabřiše a ještě z části ve vzduchu) zřejmě disk poškodila natolik, že doma mi komp nenabehl (disk je standartně na primary-slave spolu s Maxtorem).Komp se podaři nabehnout az po soft resetu a nekdy i nabehl normalne.Ale dnes je to horší, pri startu PC mi deska hlásí, že SMART zjistil chybu a ze mám disk vyměnit...
V AIDA mi smart monitoring hlasí chybu ID08 - Spin retry Count THR 97 - VALUE 96 - WORST 96 ....nevíte někdo co tento problém přesně znamená?
A problém číslo dvě: docela mě hláška SMARTu při startu počítače otravuje a demoralizuje , tak jsem jí chtěl vypnout a v BIOSU nastavil SMART MONITORING - disable a halt error na NO - errors, ale počítač mě stále otravuje....nevíte čím to je?
V AIDA mi smart monitoring hlasí chybu ID08 - Spin retry Count THR 97 - VALUE 96 - WORST 96 ....nevíte někdo co tento problém přesně znamená?
A problém číslo dvě: docela mě hláška SMARTu při startu počítače otravuje a demoralizuje , tak jsem jí chtěl vypnout a v BIOSU nastavil SMART MONITORING - disable a halt error na NO - errors, ale počítač mě stále otravuje....nevíte čím to je?
Barton XP2500+, AsusA7V600, FX5200, PC3200 512MB, Maxtor 120GB, Seagate 30GB, Maxtor 6GB, LG F900P Flatron
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
To není možný. Zavěšení našikmo nemůže poškodit motor. Ten musí běžet ve všech možných a nemožnýh polohách úplně stejně. Jediné, na co má vliv příliš měkké (nebo žádné) uchycení disku, je seekování, resp. jeho přesnost. Když se nemá rameno s hlavičkama při brždění o co zapřít, tak často přeletí stopu a pak se na jedno místo musí strefovat víckrát, než se mu to povede...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Fyziku jsem prospal. Ale rád si doplním vzdělání... Tak teda proč se v jiné poloze osy, než kolmo, nebo přímo k zemi motor zničí ?Marsellus Wallace píše:měl si někdy fyziku ? zavěšení našikmo poškodí motor zaručeně. motor se nepoškodí při pozici disku, kdy je alespoň jedna jeho hrana kolmá se zemí. pokud je ten úhel jiný, je to v p*****. obzvláště u staršího diskuTomV píše:To není možný. Zavěšení našikmo nemůže poškodit motor.
The problem has been eaten.
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
těžko se to popisuje, chtělo by to obrázekTomV píše:Fyziku jsem prospal. Ale rád si doplním vzdělání... Tak teda proč se v jiné poloze osy, než kolmo, nebo přímo k zemi motor zničí ?Marsellus Wallace píše: měl si někdy fyziku ? zavěšení našikmo poškodí motor zaručeně. motor se nepoškodí při pozici disku, kdy je alespoň jedna jeho hrana kolmá se zemí. pokud je ten úhel jiný, je to v p*****. obzvláště u staršího disku
no prostě protože motoru nevadí, když je zatěžován víc, když jede např. "do kopce" a míň když jede z kopce (tzn když disk stojí, neleží). motoru vadí, když je např. jeho horní část více zatěžována, než jeho dolní část, což nastává pouze když je ten motor našikmo.
no sand se mi to podařilo nějak vysvětlit
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele: