Problém s režimem přenosu ...

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Problém s režimem přenosu ...

Příspěvek od kuceraj »

Dobrý den,
mám problém s režimem přenosu. Systém běží (a taky nabíhá docela pomalu - náběh asi 2 min.). Ve winXP je na primárním i sekundárním kanálu povoleno DMA a v aktuálním přenosovém režimu winXP detekují Multi-word DMA 2 na obou zařízeních. Jak jsem se někde dočetl je v režimu DMA2 přenosová rychlost asi 17 MB/s což je dost málo. Ovladače chipsetu mám samozřejmě řádně nainstalované.
Na starém PC běželo vše v pořádku (i ATA100). Zkoušel jsem flashnout BIOS, ale taky to nepomohlo. Nevíte někdo čím by to mohlo být ??? Prosím poraďte ...

Po spuštění PC je po zavedení BIOSu v tabulce:
Pri. Mater Disk: LBA, DMA 2 - WD200BB (podpora ATA 100)
Sec.Slave Disk: DVD, DMA 2 - DVD-Rom Lite-on XJ-HD166S

Moje sestava:
Deska Gigabyte 8KNXP i875P, CPU P4 2,8 GHz 800 FSB - HT Enabled, RAM 2x512MB cl3 v DualChannelu, GPU G4Ti, HDD WD200BB, DVD-Rom Lite-on XJ-HD166S

Předem děkuji za reakce ...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

odeber primární i sekundární ide kanál a restartuj. wokna si je najdou znova a správně :)
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuceraj »

Odebrat kanály jsem zkoušel, ale bohužel to nepomáhá. Řekl bych, že chyba bude někde na straně BIOSu, protože už ve výpisové tabulce při startu je režim nesprávný.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Já měl podobnej problém. Přeinstalovával jsem windows z XP na XPSP1 a ono to našlo disky jak PIO :-) tak jsem nainstaloval ovladače k čipsetu znovu a funguje to...
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

kuceraj píše:Odebrat kanály jsem zkoušel, ale bohužel to nepomáhá. Řekl bych, že chyba bude někde na straně BIOSu, protože už ve výpisové tabulce při startu je režim nesprávný.
jo aha, ono je to blbě už v BIOSu...no koukal jsi do BIOSu, jestli jsou tam všechny přenosové režimy na auto (popř. dej reset cmos to defaults) ? pokud jsou, zkus tam natvrdo nastavit správný režim, pokud nejsou, zkus tam naopak nastavit auto :-D
jo a kabely jsou 80 žilový ?
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuceraj »

Marsellus Wallace píše:
kuceraj píše:Odebrat kanály jsem zkoušel, ale bohužel to nepomáhá. Řekl bych, že chyba bude někde na straně BIOSu, protože už ve výpisové tabulce při startu je režim nesprávný.
jo aha, ono je to blbě už v BIOSu...no koukal jsi do BIOSu, jestli jsou tam všechny přenosové režimy na auto (popř. dej reset cmos to defaults) ? pokud jsou, zkus tam natvrdo nastavit správný režim, pokud nejsou, zkus tam naopak nastavit auto :-D
jo a kabely jsou 80 žilový ?
Bohužel, žádný parametr, kde můžu nastavit režim v BIOSu není. Kabely jsou 80-ti žilové. Začalo to zlobit až po flashi BIOSu. Po nové verzi to dělalo problémy tak jsem to flashnul zpátky na starou, ale problém s režimem přenosu zůstal. :(
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“