Frekvence FSB(PCI) versus disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Frekvence FSB(PCI) versus disk

Příspěvek od karf »

Mám disk WDC600JB a WDC400BB a desku s FSB na 125MHz. Ta umožňuje jen 41,67MHz frekvenci PCI (při dané FSB). Ovlivní toto nějak chod a funkci disku? Případně i životnost?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Madmax.CZ™
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Madmax.CZ™ »

ano v nejhorším případě jsou ohrožena i data
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Jakou frekvenci PCI si můžu dovolit? 33MHz je normál, teď mam 30MHz (FSB120)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

hehe... v jedne masine mam WD153BA a PCI 38 je OK... pri PCI 41 jsem prisel o FATku. (ale procak jel...)
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Jakou frekvenci PCI si můžeš dovolit, je nutno individuálně vyzkoušet. Při zvyšování nemusí být problémy jenom s disky, ale např. i s CDRW. Záleží na desce a HW komponentech.
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

hmm... zrovna včera jsem na jednom starým Tomatu 98 zvednul FSB z 66 na 75 a zkopíroval jeden jediný 2megový soubor do c:\windows a pak už jen následoval reinstall Windowsů...prima zábava...:o(
Toshiba Tecra A6
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Bajgy píše:hmm... zrovna včera jsem na jednom starým Tomatu 98 zvednul FSB z 66 na 75 a zkopíroval jeden jediný 2megový soubor do c:\windows a pak už jen následoval reinstall Windowsů...prima zábava...:o(

Pises o desce Zida Tomato ??? Jestli jo tak se třikrat křižuju, polejvam svecenou vodou a volam odstup satane :) Tyhle desky mely obcas problem zkopirovat soubor i v nepretaktovanym stavu !!! to myslim, bohužel, važne.....
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Zrovna v tohmhle duchu jsem položil otázku v oddělení SiS Chipsetu:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=

Jak tam píšu tak moje základovka umožňuje nastavit PCI/AGP frekvenci odděleně od FSB, ale jsou tam hodnoty od 66MHz nahoru (podrobnosti viz link).

Proboha proč bych měl přetaktovát PCI? Nevíte někdo k čemu je to dobré?
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
kiel.l
Nováček
Nováček

Příspěvek od kiel.l »

Charlie Breaker píše:Zrovna v tohmhle duchu jsem položil otázku v oddělení SiS Chipsetu:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=

Jak tam píšu tak moje základovka umožňuje nastavit PCI/AGP frekvenci odděleně od FSB, ale jsou tam hodnoty od 66MHz nahoru (podrobnosti viz link).

Proboha proč bych měl přetaktovát PCI? Nevíte někdo k čemu je to dobré?
protoze kdyz zmenis FSB,tak se ti zmeni i frekvence PCI a AGP ktery jsou od FSB odvozeny
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

No jedině v případě že je máš locknutý :D . Jinak jsou nezávislý u většiny novějších desek, BX chipset už je minulostí - tam to nešlo na většině desek oddělit

Nějak jsem tě nepochopil, pokud přetočím FSB tak bych měl podle tebe zvednout i PCI aby mě šel obsah disků do háje? Oni ty PCI nejdou snížit ale jen zvednout....
messinger
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od messinger »

Treba kdyz budes mit PCI garf tak taknes PCI ze 66 treba na 70 a mas vetsi vykon...)))

To sami s AGP...)
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

přetaktit PCI grafiku ???? Hurá do pravěku.... I tehdy se ale měnily frekvence jádrá...
AGP grafiku většina lidí znám přetočí taktem GPU a pamětí na GK. Stále nezapomínej na další PCI věci -zvukovka a HDD budou celý nadšený z jiné frekvence než svých std. 66 MHz
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pánové, celkem bych chtěl vidět, jak by se PCI grafika, zvukovka, i cokoliv jinýho tvářilo na "standardní" frekvenci 66 MHz. :-) Std. frekvence běžný 32-bit PCI je 33 MHz, 66 je AGP.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Plně souhlasím, naše vyjádření je nepřesné. Hlavní potíž/výhoda je v tom že FSB již není u většiny současných desek pevně svázaných s frekvencí AGP, PCI a řadiču, tak jako to mu bylo u starších desek např na chipsetu BX. Takže při zvednutí FSB již člověk nezvedá i vše okolo jako za časů památnýc Celeronů 333 - 400 na konci minulého století. Jenom jsem se lekl jak tady někteří navrhují zvyšovat výkon pomocí zvednutí 33/66Mhz ještě dnes. Je to docela dobrá cesta jak přijít o data na HDD a v PCI grafickou kartu najde člověk vyjímečně a touto cesto zyšovat její výkon je podle mě blbost, která ovlivní (poškodí) další komponety.

Už jsem se v jiné diskusi (viz výše) ptal k čemu muže být dobrá možnost zvednutí 33/66Mhz frekvence. Mám v Biosu desky tuhle volbu nezávisle na FSB, ale jen směrem vzhůru. Rozumné odpovědi na přínos jejího zvýšení jsem se nedočkal...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Charlie Breaker píše:Plně souhlasím, naše vyjádření je nepřesné. Hlavní potíž/výhoda je v tom že FSB již není u většiny současných desek pevně svázaných s frekvencí AGP, PCI a řadiču, tak jako to mu bylo u starších desek např na chipsetu BX. Takže při zvednutí FSB již člověk nezvedá i vše okolo jako za časů památnýc Celeronů 333 - 400 na konci minulého století. Jenom jsem se lekl jak tady někteří navrhují zvyšovat výkon pomocí zvednutí 33/66Mhz ještě dnes. Je to docela dobrá cesta jak přijít o data na HDD a v PCI grafickou kartu najde člověk vyjímečně a touto cesto zyšovat její výkon je podle mě blbost, která ovlivní (poškodí) další komponety.

Už jsem se v jiné diskusi (viz výše) ptal k čemu muže být dobrá možnost zvednutí 33/66Mhz frekvence. Mám v Biosu desky tuhle volbu nezávisle na FSB, ale jen směrem vzhůru. Rozumné odpovědi na přínos jejího zvýšení jsem se nedočkal...
2D grafiku na PCI urychlovat nepotřebuješ a 3D grafice (mám v serveru stařičkou Voodoo Banshee PCI :-) První z kombinovaných 2D/3D čipů...) zrychlením PCI moc nepomůžeš. Moje stará Banshee se taky dala taktovat softwarově (čip (to ještě GPU ani nebylo)/paměti).
Jinak, je určitá možnost "přetaktovat" PCI/AGP sběrnici, ale pak je vhodné pomocí úpravy registrů IDE řadiče snížit jeho časování, aby přetaktovanou PCI ve zdraví rozchodil... Jinak, zvukovky se na to obvykle tváří docela dobře; když to přežneš, tak to uslyšíš... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“