JE LEPSIE SAMOSTATNE ALEBO RAID 0 ------SATA------
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- JanoF
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
JE LEPSIE SAMOSTATNE ALEBO RAID 0 ------SATA------
Mam dva disky SATA a chcel by som si ich dat do raidu 0 ale bojim sa toho ze ked jeden odide ako dostat udaje spet je to vobec mozne
- miho
- Čestný člen
-
- Kontaktovat uživatele:
- miho
- Čestný člen
-
- Kontaktovat uživatele:
No kdyz ti odejde elektronika (jako ze vetsinou odejde spis mechanicka cast) tak by se to dalo zachranit. Specializovane firmy na obnovu dat jsou ale spolehat na to samozrejme nemuzes a take to zdaleka neni zadarmo. Pokud by ti udelali kopii 1:1 tak by to jit melo.
Data, na kterych ti zalezi, na RAID0 nedavej anebo casto zalohuj
Data, na kterych ti zalezi, na RAID0 nedavej anebo casto zalohuj
- Shit
- Odborník PCT
- karf
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Nějak jsem nepochopl "nevýhodu" RAID O - když odejde jeden disk, tak přijdu o data. Zdá se mi to jako hloupost, když mam jeden disk a odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje, tak je to nějaká rychlost. Když mam RAID O a jeden disk odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje,tak je rychlost načítání a ukládání dat větší. Já mam disk WDC400BB 3 roky a WDC600JB 2 roky a fungujou. Ve sterém kompu jsem měl WD14,3GB a taky fungoval 3 roky a ještě slouží novému majiteli.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- Shit
- Odborník PCT
Souhlasím s Tebou. To načítání a ukládání dat je znát A když klekne jeden, tak to je to samý jako v single.karf píše:Nějak jsem nepochopl "nevýhodu" RAID O - když odejde jeden disk, tak přijdu o data. Zdá se mi to jako hloupost, když mam jeden disk a odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje, tak je to nějaká rychlost. Když mam RAID O a jeden disk odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje,tak je rychlost načítání a ukládání dat větší. Já mam disk WDC400BB 3 roky a WDC600JB 2 roky a fungujou. Ve sterém kompu jsem měl WD14,3GB a taky fungoval 3 roky a ještě slouží novému majiteli.
- miho
- Čestný člen
-
- Kontaktovat uživatele:
Disky proste odchazeji. Tvoje 3 disky to neni zadny relevantni vzorek. Jako protiargument ti muzu napsat, ze znamy koupil do firmy 20 disku IBM a odesly do roka uplne vsechny Relevantni udaje maji jenom vyrobci a velci prodejci a ti je zase neradi sdelujou. Z nekolika jsem tuto informaci pacil o oscilovalo to kolem 20% vracenych disku v zarucni dobe. Takze pokud mas dva disku v RAIDu tak mas zhruba 64% sanci ze se dozijou konce zaruky (Bereme li ze statistickeho hlediska jevy "preziti" jednoho a druheho disku jako nezavisle. Coz nejsou takze ta pravdepodobnost bude jeste nizsi.)karf píše:Nějak jsem nepochopl "nevýhodu" RAID O - když odejde jeden disk, tak přijdu o data. Zdá se mi to jako hloupost, když mam jeden disk a odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje, tak je to nějaká rychlost. Když mam RAID O a jeden disk odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje,tak je rychlost načítání a ukládání dat větší. Já mam disk WDC400BB 3 roky a WDC600JB 2 roky a fungujou. Ve sterém kompu jsem měl WD14,3GB a taky fungoval 3 roky a ještě slouží novému majiteli.
Samozrejme ze je jina situace kdyz nekomu slouzi komp jenom ke hrani a jina kdyz tam ma vysledek sve petilete prace.
- karf
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jasně disky odcházejí, známej přišel o WDC400BB - jako já a asi stejná série. Jen se mi to nezdá jako nevýhoda a protiargument.miho píše:Disky proste odchazeji. Tvoje 3 disky to neni zadny relevantni vzorek. Jako protiargument ti muzu napsat, ze znamy koupil do firmy 20 disku IBM a odesly do roka uplne vsechny Relevantni udaje maji jenom vyrobci a velci prodejci a ti je zase neradi sdelujou. Z nekolika jsem tuto informaci pacil o oscilovalo to kolem 20% vracenych disku v zarucni dobe. Takze pokud mas dva disku v RAIDu tak mas zhruba 64% sanci ze se dozijou konce zaruky (Bereme li ze statistickeho hlediska jevy "preziti" jednoho a druheho disku jako nezavisle. Coz nejsou takze ta pravdepodobnost bude jeste nizsi.)karf píše:Nějak jsem nepochopl "nevýhodu" RAID O - když odejde jeden disk, tak přijdu o data. Zdá se mi to jako hloupost, když mam jeden disk a odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje, tak je to nějaká rychlost. Když mam RAID O a jeden disk odejde, tak přijdu o data ale dokuď funguje,tak je rychlost načítání a ukládání dat větší. Já mam disk WDC400BB 3 roky a WDC600JB 2 roky a fungujou. Ve sterém kompu jsem měl WD14,3GB a taky fungoval 3 roky a ještě slouží novému majiteli.
Samozrejme ze je jina situace kdyz nekomu slouzi komp jenom ke hrani a jina kdyz tam ma vysledek sve petilete prace.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
šance, že ti odejde jeden disk ze dvou je vyšší, než že odejde právě ten jeden disk.
ad RAID0. záleží, co od toho očekáváš a na co PC používáš.
vezmu-li v úvahu, že avg queue depth je cca 1.4 I/O u domácího PC, avg transfer size je cca 24kB a obvyklá transfer size je jen 4kB, tak to moc vhodné na RAID0 asi nebude. navíc neberu v potaz lokalizaci dat, problémy s ovladači, teplo, hluk...
a btw: RAID0 může být i pomalejší než 1 disk...
prostě lepší je na jeden disk dát OS a na druhý pagefile. já to takhle mám a mám to rychlejší, než někdo, kdo to má na RAID0 (subjektivní pocit načítání OS, her a office).
ad RAID0. záleží, co od toho očekáváš a na co PC používáš.
vezmu-li v úvahu, že avg queue depth je cca 1.4 I/O u domácího PC, avg transfer size je cca 24kB a obvyklá transfer size je jen 4kB, tak to moc vhodné na RAID0 asi nebude. navíc neberu v potaz lokalizaci dat, problémy s ovladači, teplo, hluk...
prostě lepší je na jeden disk dát OS a na druhý pagefile. já to takhle mám a mám to rychlejší, než někdo, kdo to má na RAID0 (subjektivní pocit načítání OS, her a office).
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Shit
- Odborník PCT
Já si myslím, že pokud si user pravidelně zálohuje svoje data na jiným PC nebo na CDR, tak můžu RAID 0 doporučit. Před 2 měsíci mě odešel 3měsíce starý WD 800JB v single a jelikož byly data zazálohovaný, tak pouze starost s reklamací, která byla uznána Takže bez dobrý zálohy by byly data v prd*li jak v single, tak v RAID 0. Jak píšu, ten RAID 0 je znát.
- Shit
- Odborník PCT
Ty ovladače budiž (osobně nemám problémy), ale ten hluk a teplo? To je snad stejný?Marsellus Wallace píše:problémy s ovladači, teplo, hluk...
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Orbithek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím.Mám takové větší dilema Včera jsem koupil řadič PCI ATA 133 Raid...jelikož mi na desce chybí, je tam jenom pro SATA Vytvořil jsem pole Raid 0 a nainstaloval jsem WIN XP...vše jelo perfektně a i rychleji (podle oka)....dnes při zapnutí počítače už ale Win nenastartoval ale hodil hlášku že nějaký soubor v adresáři System je buď poškozen nebo chybí a že to můžu opravit při instalaci Win stistknutím písmene "R" na úvodní obrazovce...TO už jsem přišel tak rychle o data? Když vytvořím SPAN,neboli spojím ty disky do jednoho velkého média, je velké riziko ztráty dat jako u raid 0? Díky
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
nepíšeš co je to za řadič.Orbithek píše:Zdravím.Mám takové větší dilema Včera jsem koupil řadič PCI ATA 133 Raid...jelikož mi na desce chybí, je tam jenom pro SATA Vytvořil jsem pole Raid 0 a nainstaloval jsem WIN XP...vše jelo perfektně a i rychleji (podle oka)....dnes při zapnutí počítače už ale Win nenastartoval ale hodil hlášku že nějaký soubor v adresáři System je buď poškozen nebo chybí a že to můžu opravit při instalaci Win stistknutím písmene "R" na úvodní obrazovce...TO už jsem přišel tak rychle o data? Když vytvořím SPAN,neboli spojím ty disky do jednoho velkého média, je velké riziko ztráty dat jako u raid 0? Díky
většina levných RAID řadičů má svoje mouchy, takže se toto můžes stát. takže doporučuju kontrolovat page výrobce a flashovat nové BIOSy + instalovat nové ovladače. to by to snad mělo vyřešit.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Orbithek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Je to ST Lab ATA133/Raid a je tam chip: Silikon Image Sil680 Ultra Ata 133 IDE/Raid...díval jsem na stránky výrobce,ale žádný bios tam není,pouze ovladače,které jsou ale starší než na přiloženém CD.Marsellus Wallace píše: nepíšeš co je to za řadič.
většina levných RAID řadičů má svoje mouchy, takže se toto můžes stát. takže doporučuju kontrolovat page výrobce a flashovat nové BIOSy + instalovat nové ovladače. to by to snad mělo vyřešit.
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
- Orbithek
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Chaloooo?
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
no pokud neni na webu výrobce novější BIOS ani ovladače, tak ti nezbývá nic než jen čekat, protože tyhle ztráty dat po restartu windows jsou v 99% případů způsobeny právě nedokonalýma ovladačema
anebo jim napsat na support, jestli o tom vůbec vědí
anebo jim napsat na support, jestli o tom vůbec vědí