Chladit HDD, nebo nechladit

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
jirka01
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Chladit HDD, nebo nechladit

Příspěvek od jirka01 »

Dneska sem si pořídil chladič na hadr SPIRE HDD Flowcooler. Chlazení zajišťují dva ventilátory s 4800 ot/min. Tak sem se chtěl zeptat, jestli to má nějakou cenu chladit hadr. Asi jo, chladit by se mělo všechno, no ne? :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

No samozřejmě, že to má cenu... :) Vysoké teploty disku zkracují životnost. Moje disky mají 30°C za plného provozu (pochopitelně jsou chlazené).
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Chladit HDD, nebo nechladit

Příspěvek od Digitaldoom »

jirka01 píše:Dneska sem si pořídil chladič na hadr SPIRE HDD Flowcooler. Chlazení zajišťují dva ventilátory s 4800 ot/min. Tak sem se chtěl zeptat, jestli to má nějakou cenu chladit hadr. Asi jo, chladit by se mělo všechno, no ne? :-D
jo má to určitě cenu ale ne těmahle křiklounama :)
stačí tichej AC pro TC 80x80 před disky a teplota se v klidu drží na 30°C a v zátěži maximálně na 35°C

proč chladit?
protože nesnižuješ životnost disku a snižuješ riziko chyb na disku :) teplota je prostě v PC nežádoucí :)
jirka01
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirka01 »

mě už to ani tak nepřijde, že by to víc hučelo, ty větráky na tom hadru maj hlučnost je 29 dB a proud vzduchu 18 CFM :roll: mě stejně hučí celej comp, když tam mam teď 5 větráků :lol:
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

jirka01 píše:mě už to ani tak nepřijde, že by to víc hučelo, ty větráky na tom hadru maj hlučnost je 29 dB a proud vzduchu 18 CFM :roll: mě stejně hučí celej comp, když tam mam teď 5 větráků :lol:
aha tak to je tam klidně nech :) ale disky pokuď možno určitě chladit :)
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Zalezi na teplote, ci vlastne chladit.. ak by bola moc vysoka tak by som chladil kvoli tomu aby mi neodisiel.. ked ma max 35 C. tak to by som nechladil - iba ak kvoli zivotnosti, a pod..
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Axis píše:Zalezi na teplote, ci vlastne chladit.. ak by bola moc vysoka tak by som chladil kvoli tomu aby mi neodisiel.. ked ma max 35 C. tak to by som nechladil - iba ak kvoli zivotnosti, a pod..
Já si myslím, že chladit HDD se vyplatí určitě...i když je na nějakých 35°C, tak je to lepší...stačí malej průvánek...ale je to pro něj lepší...
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Stoobi píše:
Axis píše:Zalezi na teplote, ci vlastne chladit.. ak by bola moc vysoka tak by som chladil kvoli tomu aby mi neodisiel.. ked ma max 35 C. tak to by som nechladil - iba ak kvoli zivotnosti, a pod..
Já si myslím, že chladit HDD se vyplatí určitě...i když je na nějakých 35°C, tak je to lepší...stačí malej průvánek...ale je to pro něj lepší...
Jasne ze je to pre neho dobre, predlzuje sa tym zivotnost... Ja som nechladim, ma max 40 C :oops:
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? ja mam na seagate 40C bezne :?
je to az take bad? ma 5rokov zaruku no :) by nemal umriet :) a data, no,, noooo :)
chladit sa mi ho velmi nechce, len dalsi hluk :(
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Joži píše::? ja mam na seagate 40C bezne :?
je to az take bad? ma 5rokov zaruku no :) by nemal umriet :) a data, no,, noooo :)
chladit sa mi ho velmi nechce, len dalsi hluk :(
Seagaty jsou všeobecně známý pro svojí teplotu, takže 40°C není nic hroznýho...můj Seagat má 45°C :)
OverKill
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OverKill »

Hlavne dobre odchlad case aby si nechladil vysi teplotou nez nez ty disky maj :)

Jinak ja chladim 120
CPU:Athlon 2600+@3200+ Barton water coolingMB:Epox 8kra2+RAM:512MB DDR 400Mhz KingStonVGA:nVidia GeForce 5600XTSOUND:SoundBlaster Audigi pro platinum eXHDD:Maxtor 80GB,Seagate Baracuda Sata 80GBHitachi Deskstar Sata 160GB
OverKill's Casemod 1.0
3lemen7
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 3lemen7 »

Stoobi píše:Seagaty jsou všeobecně známý pro svojí teplotu, takže 40°C není nic hroznýho...můj Seagat má 45°C :)
muj starej seagate to vytahne klidne i na vic je celej polepenej odhlucnenim ale uz mam vyzkouseny ze vydrzi fakt skoro vsechno,
ale jinak na disky na kterejch mam dulezitejsi data a OS taky s teplotou nestoupnou nad 32°C
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Joži píše:chladit sa mi ho velmi nechce, len dalsi hluk :(
To záleží na provedení toho chlazení. Já měl v Chieftecu před diskem klasickou svítící osmdesátku Spire @ 5V, disk měl maximum 35°C. Minulý týden jsem jí vyměnil za tichou osmdesátku Nexus, která běží normálně naplno na 12V a hlučnost je cca stejná. Tzn. nízká. Teplota je ovšem stabilních 30°C...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
K!ll3r
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od K!ll3r »

chlazeni je obcas i nutnost ... , nekdo pouziva kombinaci ruznych HDD pasivu , treba silentmax 2.0 v kombinaci s 120mm vetronem na nizkde otacky , napr papst , ktery vam zajisti, ze uslysite spise praci disku, nez onen chladic :) , vemte si treba lidi, kteri maji SCSI ci raptory , to jsou disky, ktere topi opravdu hodne a chlazeni je pro ne skoro nutnost :wink:
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Chladit je určitě dobře, ale jestli máš v bedně pět větráků, tak tam musí dostatečnej průvan. Nijak disk nechladim a teploty 27-30st. Ale pokud ten chladič máš, a nevadí ti případnej hluk tak proč to nevyužít :roll:
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

Matias
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Matias »

U mne je to tak ze predni vetrak zene vzduch do vnitr a vceste mu stoji disk tak se ten vzdu ch vali pres nej a chladi to vsechno 8) 8) 8)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“