Máte na svých vypálených CD/DVD médiích letokruhy???

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Ano
20
38%
Ne
32
62%

Celkem hlasů: 52
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Nepleťte si to prosím s volným místem mezi okrajem média a vypálenou vrstvou. Jedná se pouze o kruhy ve vypálené vrstvě.

Pokud ano a umožňuje-li vaše mechanika (Lite-On, Plextor) test kvality vypálení, udělejte ho a postněte to sem.

Obrázek
Bathory
Dark100
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark100 »

Nešlo mi hlasovat ani v předešlém threadu a nejde mi ani ted :(
i7 12700F|ASUS TUF GAMING B660-PLUS|Kingston Fury Beast DIMM DDR4 32GB 3200MHz|Gainward RTX 5080 Phoenix
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jajapv »

Mně to taky nejde!! Tak jak předtím.
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

No a moderátorům to jde. OK, tohle bude muset vyřešit nějaký admin, vydržte. :(

//Edit: Tak už by to mělo jet, kdyby něco, pište sem.
Bathory
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

LG GSA4120B (CD i DVD, DVD-DL)
combo TEAC DW-548D (CD)

oboje na letokruhy negativní
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
artaz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od artaz »

DVR Lite-On 1653S letokruhy nebo jak tomu říkáte jsem neobjevil zatím na žádém DVD (celkem 11 DVD-R vypálených 12x)
PC:AMD 64 3200+, MSI K8N NEO Pl. ed. bios Award 1.4, Transcend 512MB 500MHz, Maxtor 120Gb sata, MSI GF 5900XT, Forton 350W 12cm fun, myš MX510, kl. Genius Kb-16e, Flopy mech., DWD RW Lite-On 1653S, case EC 8830, ADI P755, Creative 5.1 P580, Sound Blaster Live, MSI Bluetooth k moji T610 , T630 a k750i@w800i+další vylepšení :)
Notebook: Asus A6KM-Q070
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

Lite-On LDW-851S@SOHW-832S (CD, DVD+-R/RW)

a žádný letokruhy sem nenašel ještě
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

jednou se mi na CD vypalily, nejaka nahodna "uchylka" vypalovacky :D -> necitelne CD
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

Letokruhy jse mi udelaly u emgeton medii, ale taky i u Verbatim, myslim ze je to dany kvalitou media, pokud je spate tak to proste udela letokruhy :roll:
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Jednou se mi udělaly, když jsem vypaloval přes CD-CLONE.
Mechanika CD-RW Plextor 40x12x40x
Přímo to i psalo, jak rychle vypaluje.
Těch kruhů tam bylo docela hodně (cca 6 a více)
CD bylo v pohodě čitelné.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
MaTTo S
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MaTTo S »

No mne robi letokruhy ked padol buffer robila to TEAC buffer citania z HDD bol 100 percent ale napalky 0 percent nakonec odisla cela a bol pokoj najlepsie co za cely cas spravila !!! Teraz mam LITE - ON a zatim bez letokruhov .
ThinkPad T430s@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Allatutti píše:Letokruhy jse mi udelaly u emgeton medii, ale taky i u Verbatim, myslim ze je to dany kvalitou media, pokud je spate tak to proste udela letokruhy :roll:
Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.
Ještě k té závislosti mezi kvalitou a letokruhy: metoda P-CAV se považuje za kvalitnější než Z-CLV, protože právě to skokové měnění výkonu laseru u Z-CLV způsobuje kratičké pauzy v záznamu, což může některým, zejména starším mechanikám vadit. To ale není chyba letokruhů, ale Z-CLV. Letokruhy jsou jenom průvodní jev a je skutečně jedno, jestli vidět jsou, nebo ne.
Veterán
Murdoc
Nováček
Nováček

Příspěvek od Murdoc »

Spectral píše:
Allatutti píše:Letokruhy jse mi udelaly u emgeton medii, ale taky i u Verbatim, myslim ze je to dany kvalitou media, pokud je spate tak to proste udela letokruhy :roll:
Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.
Ještě k té závislosti mezi kvalitou a letokruhy: metoda P-CAV se považuje za kvalitnější než Z-CLV, protože právě to skokové měnění výkonu laseru u Z-CLV způsobuje kratičké pauzy v záznamu, což může některým, zejména starším mechanikám vadit. To ale není chyba letokruhů, ale Z-CLV. Letokruhy jsou jenom průvodní jev a je skutečně jedno, jestli vidět jsou, nebo ne.
No konečně někdo kdo to rozumně objasnil. Dikes :)
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

zkoumal jsem jedno DVD Verbatim a ty letokruhy tam mám, je to vidět jen proti oknu, jak se to leskne, ale velmi slabě, musel jsem se teda pořádně soustředit 8-)

na ostatních jsem to nezaznamenal
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Spectral píše:Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.
Možná by sis to měl pročíst tady http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=27209, už nemám chuť to znovu opakovat. Ono sice to, co jsi napsal zní logicky, ale jakákoliv vidtelná změna na médiu=jinak velký/malý pit. Je jedno jestli pálíš Z-CLV nebo P-CAV, rychlostí 4x nebo 32x, velikost pitu se musí vejít do danné normy při jákémkoliv způsobu zápisu.

//Edit: Často se tady či v tom vedlejším threadu zmiňujete, že to dělají hlavně kvalitní média, Verbatimy Super Azo atd. Prohlídnul jsem asi 20 CD která jsem pálil na TEAC CD-W540E právě na tyhle Verbatimy, samozřejmě metodou Z-CLV a ani ťuk. Pár Verbatimů mám pálených i na PIONEERU DVR-108, taky Z-CLV a opět čisté jak lilie.
Naposledy upravil(a) Bathory dne pon 31. led 2005, 22:56, celkem upraveno 1 x.
Bathory
britak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od britak »

LG GSA 4160B bez letokruhov
SAMSUNG CD R/RW SW252F bez letokruhov
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Bathory píše:Možná by sis to měl pročíst tady http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=27209, už nemám chuť to znovu opakovat. Ono sice to, co jsi napsal zní logicky, ale jakákoliv vidtelná změna na médiu=jinak velký/malý pit. Je jedno jestli pálíš Z-CLV nebo P-CAV, rychlostí 4x nebo 32x, velikost pitu se musí vejít do danné normy při jákémkoliv způsobu zápisu.
Ten druhý thread jsem četl, ale to co tam tvrdíš, je sice pravda, nicméně se to letokruhů netýká (ne ve významu, o kterém mluvím já). Máš pravdu v tom, že při jakékoliv rychlosti musí být pity a landy stejně velké. To je pravda, taky ti to nikdo nebere. Ovšem pravdu nemáš v tom, když tvrdíš, že "letokruhy=jinak velký/malý pit". Letokruhy jsou výsledkem změny výkonu laseru, ke které dochází při změně rychlosti. Pity a landy přitom zůstavají (plus minus autobus) stejné. Vezměme to pěkně postupně, ať najdeme společnou řeč:
- pokud vypalovačka pálí rychlostí 8x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho výkon 'X'
-pokud vypalovačka pálí rychlostí 12x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho 'Y'
- výkon 'Y' je vyšší než výkon 'X'. Je to dáno tím, že pity vznikají rozehřátím daného místa v barvivu na určitou teplotu, při které se v barvivu vypálí 'díra' -> pit. Pokud zvýšíme rychlost vypalování, zvýší se otáčky média v mechanice, a tím pádem je laser nad daným místem, kde má vypálit díru, kratší dobu. Aby i za tu kratší dobu rozehřál barvivo dostatečně, musí pálit vyšším výkonem a vyrovnat tak časový deficit.
Na tomto se, myslím, shodneme. Píšu to spíš jako vysvětlení pro ostatní.
Takže: při pomalejším vypalování má laser více času a jede tedy na nižší výkon, kdežto během rychlejšího má méně času a jede na vyšší výkon. Výsledný pit je ovšem v obou případech stejný z hlediska parametrů pro následné čtení tohoto pitu (rozměry pitu, jeho odraznost světla na vlnové délce laseru apod.) Je jedno, jestli byl vypálen rychleji, nebo pomaleji - pokud byl vypálen správně, přečte ho mechanika stejně. Výsledný pit ale nemusí být (a taky není) stejný i ve všech ostatních fyzikálních parametrech, které však pro čtecí mechaniku nejsou důležité (jedná se o např. odraznost světla na jiné vlnové délce, než má laser). Proto jsou taky lidským zrakem vidět ty letokruhy - kdybychom viděli pouze světlo o vlnové délce daného laseru, letokruhy bychom neviděli. Jenom pity, jeden jako druhý.
To je důvod, proč jsou na některých barvivech (některá tuto vlastnost potlačí, jiná naopak podtrhnou) vidět letokruhy při změně výkonu laseru. Mimoto, přímo této vlastnosti (různému vzhledu pitů při použití různého výkonu laseru) se využívá pro DiscT@2 - zvláštní funkce Yamahy F1, která umožňuje "malovat" po nevyužité části záznamové vrstvy. Např. na CD vypálíte 300 MB a zbyde vám velký prostor na okrajích CD, tak si tam můžete laserem namalovat jakýkoliv vlastní motiv (viz zde)
Závěr: Letokruhy jsou prostě doprovodný jev skokové změny výkonu laseru, ke které dochází např. při vypalování metodou Z-CLV. Pokud máte vypalovačku, která pálí pomocí Z-CLV a přesto letokruhy nevidíte, je to tím, že na spoustě barviv tyto přechody nejsou vidět. Letokruhy neznamenají horší kvalitu vypáleného média, neboť se nejedná o prodloužené, či jinak zmrzačené pity a landy.
Amen.
Čerpám z dlouhodobého navštěvování CDR.cz serveru, na němž byl tento jev mnohokrát popsán, a to samotnými autory CDR.cz. Pro mě jsou v tuzemsku největší kapacitou v tomto oboru, proto nemám důvod pochybovat o jejich teorii. Ano, zní logicky.

//Edit:
Bathory píše://Edit: Často se tady či v tom vedlejším threadu zmiňujete, že to dělají hlavně kvalitní média, Verbatimy Super Azo atd. Prohlídnul jsem asi 20 CD která jsem pálil na TEAC CD-W540E právě na tyhle Verbatimy, samozřejmě metodou Z-CLV a ani ťuk. Pár Verbatimů mám pálených i na PIONEERU DVR-108, taky Z-CLV a opět čisté jak lilie.
Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16x
se vypaluje pouze CLV!) jsou dobře vidět letokruhy. Pokud je nevidíš, tak jsi buď pálil nižší rychlostí (CLV), nebo nemáš dobré oči, nebo máš jinou mechaniku, než všichni ostatní...
Veterán
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Spectral píše:- pokud vypalovačka pálí rychlostí 8x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho výkon 'X'
-pokud vypalovačka pálí rychlostí 12x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho 'Y'
- výkon 'Y' je vyšší než výkon 'X'. Je to dáno tím, že pity vznikají rozehřátím daného místa v barvivu na určitou teplotu, při které se v barvivu vypálí 'díra' -> pit. Pokud zvýšíme rychlost vypalování, zvýší se otáčky média v mechanice, a tím pádem je laser nad daným místem, kde má vypálit díru, kratší dobu. Aby i za tu kratší dobu rozehřál barvivo dostatečně, musí pálit vyšším výkonem a vyrovnat tak časový deficit.
Na tomto se, myslím, shodneme. Píšu to spíš jako vysvětlení pro ostatní.
Souhlas.
Spectral píše:Takže: při pomalejším vypalování má laser více času a jede tedy na nižší výkon, kdežto během rychlejšího má méně času a jede na vyšší výkon. Výsledný pit je ovšem v obou případech stejný z hlediska parametrů pro následné čtení tohoto pitu (rozměry pitu, jeho odraznost světla na vlnové délce laseru apod.) Je jedno, jestli byl vypálen rychleji, nebo pomaleji - pokud byl vypálen správně, přečte ho mechanika stejně.
Souhlas.
Spectral píše:Výsledný pit ale nemusí být (a taky není) stejný i ve všech ostatních fyzikálních parametrech, které však pro čtecí mechaniku nejsou důležité (jedná se o např. odraznost světla na jiné vlnové délce, než má laser).
Tak to jsi se dostal podobně jako kolega vedle v threadu se svým elektronovým mikroskopem trochu mimo toho, co si můžeme ošahat, ověřit. Těmhle věcem se bez obalu přiznám moc nerozumím, ale podle mě se světlo na jiné vlnové délce projevuje hlavně změnou barvy. Když se podíváš např. na CD-R/DVD-R, tak uvidíš barevnou duhu. Světlo je pásmem elektromagnetického vlnění, které je lidské oko schopné vnímat. Tomuto pásmu vlnových délek se říká "viditelná část spektra". Jestliže se světlo o určité vlnové délce z této části spektra zasáhne lidské oko, dostaví se zrakový vjem, jehož barva závisí na vlnové délce světla. Světlo může mít sedm druhů barev, která závisí na jeho vlnové délce: červená 620 - 740 nm, oranžová 585 - 620 nm, žlutá 575 - 585 nm, zelená 500 - 575 nm, modrá 445 - 500 nm, indigově modrá 425 - 445 nm, fialová 390 - 425 nm. (1 nm = 10-9 metru). To co vy vidíte na médiích jsou tmavší či světlejší kruhy.
Spectral píše:Proto jsou taky lidským zrakem vidět ty letokruhy - kdybychom viděli pouze světlo o vlnové délce daného laseru, letokruhy bychom neviděli. Jenom pity, jeden jako druhý. To je důvod, proč jsou na některých barvivech (některá tuto vlastnost potlačí, jiná naopak podtrhnou) vidět letokruhy při změně výkonu laseru. Mimoto, přímo této vlastnosti (různému vzhledu pitů při použití různého výkonu laseru) se využívá pro DiscT@2 - zvláštní funkce Yamahy F1, která umožňuje "malovat" po nevyužité části záznamové vrstvy. Např. na CD vypálíte 300 MB a zbyde vám velký prostor na okrajích CD, tak si tam můžete laserem namalovat jakýkoliv vlastní motiv viz.zde.
Yamaha umí kreslit na CD a správně jsi napsal, že kreslí na nevyužité místo na médiu, ale rozhodně nekreslí tak, že by měnila výkon laseru. Prostě místo které je nevypálené má jiný odstín, než místo vypálené, žádná změna výkonu. A protože nelze přepočítat DPI rozlišení podle počtu drážek a pitů, tak pálí pity delší. Měli byste si ten článek přečíst pořádně!
Spectral píše:Závěr: Letokruhy jsou prostě doprovodný jev skokové změny výkonu laseru, ke které dochází např. při vypalování metodou Z-CLV.
Souhlas. A teď už zbývá pouze rozluštit, proč to někomu dělá a někomu ne.
Spectral píše:Pokud máte vypalovačku, která pálí pomocí Z-CLV a přesto letokruhy nevidíte, je to tím, že na spoustě barviv tyto přechody nejsou vidět. Letokruhy neznamenají horší kvalitu vypáleného média, neboť se nejedná o prodloužené, či jinak zmrzačené pity a landy. Amen. Čerpám z dlouhodobého navštěvování CDR.cz serveru, na němž byl tento jev mnohokrát popsán, a to samotnými autory CDR.cz. Pro mě jsou v tuzemsku největší kapacitou v tomto oboru, proto nemám důvod pochybovat o jejich teorii. Ano, zní logicky.
Už jsem to tady psal několikrát, mám vypalovačku která pálí Z-CLV a spousta jiných lidí taky (většina vypalovaček od určité rychlosti tímto způsobem pálí) a nikdy jsem letokruhy na médium neměl, neviděl. Stejně jako spousta dalších lidí pravidelně chodím na CDR a pamatuji se pouze na jednu zmíňku o letokruzích na médiu, (napsal jsem to do vedlejšího threadu) a ta měla dle jejich slov vliv na kvalitu přímo hrůzný.
Spectral píše:Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16x
se vypaluje pouze CLV!) jsou dobře vidět letokruhy. Pokud je nevidíš, tak jsi buď pálil nižší rychlostí (CLV), nebo nemáš dobré oči, nebo máš jinou mechaniku, než všichni ostatní...
No vidíš. Já tohodle TEACa mám už 2 a půl roku a vypálil jsem s ním víc než 3000 médií. Datová CD (bez ochrany) vždy na max. rychlost, kterou média umožňovala, tzn. od 24x do 40x, ale v "drtivé" většině 40x. Pálil jsem tak (a vím, že bych to tady neměl psát :oops:) i audio CD. Svého času výhradně na Verbatimy Super Azo (několik set). A nikde nic, pouze jasný přechod mezi vypálenou a nevypálenou vrstvou (na těch Verbatimech je ten přechod nejvíce vidět).
Už nevím, co víc bych k tomu mohl napsat.
Bathory
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Bathory píše:
Spectral píše:Výsledný pit ale nemusí být (a taky není) stejný i ve všech ostatních fyzikálních parametrech, které však pro čtecí mechaniku nejsou důležité (jedná se o např. odraznost světla na jiné vlnové délce, než má laser).
Tak to jsi se dostal podobně jako kolega vedle v threadu se svým elektronovým mikroskopem trochu mimo toho, co si můžeme ošahat, ověřit. Těmhle věcem se bez obalu přiznám moc nerozumím, ale podle mě se světlo na jiné vlnové délce projevuje hlavně změnou barvy. Když se podíváš např. na CD-R/DVD-R, tak uvidíš barevnou duhu. Světlo je pásmem elektromagnetického vlnění, které je lidské oko schopné vnímat. Tomuto pásmu vlnových délek se říká "viditelná část spektra". Jestliže se světlo o určité vlnové délce z této části spektra zasáhne lidské oko, dostaví se zrakový vjem, jehož barva závisí na vlnové délce světla. Světlo může mít sedm druhů barev, která závisí na jeho vlnové délce: červená 620 - 740 nm, oranžová 585 - 620 nm, žlutá 575 - 585 nm, zelená 500 - 575 nm, modrá 445 - 500 nm, indigově modrá 425 - 445 nm, fialová 390 - 425 nm. (1 nm = 10-9 metru). To co vy vidíte na médiích jsou tmavší či světlejší kruhy.
Ano, ty světlejší a tmavší kruhy jsou podle mě důsledkem toho, že od pitů vypálených jiným výkonem se odráží trošičku jiné vlnové délky (tedy, abych to až tak nezjednodušoval, ony se odráží všechny vlnové délky a od všech předmětů na světě, výsledná barva je ta, jejíž vlnová délka se odráží nejvíce).
Bathory píše:
Spectral píše:Proto jsou taky lidským zrakem vidět ty letokruhy - kdybychom viděli pouze světlo o vlnové délce daného laseru, letokruhy bychom neviděli. Jenom pity, jeden jako druhý. To je důvod, proč jsou na některých barvivech (některá tuto vlastnost potlačí, jiná naopak podtrhnou) vidět letokruhy při změně výkonu laseru. Mimoto, přímo této vlastnosti (různému vzhledu pitů při použití různého výkonu laseru) se využívá pro DiscT@2 - zvláštní funkce Yamahy F1, která umožňuje "malovat" po nevyužité části záznamové vrstvy. Např. na CD vypálíte 300 MB a zbyde vám velký prostor na okrajích CD, tak si tam můžete laserem namalovat jakýkoliv vlastní motiv viz.zde.
Yamaha umí kreslit na CD a správně jsi napsal, že kreslí na nevyužité místo na médiu, ale rozhodně nekreslí tak, že by měnila výkon laseru. Prostě místo které je nevypálené má jiný odstín, než místo vypálené, žádná změna výkonu. A protože nelze přepočítat DPI rozlišení podle počtu drážek a pitů, tak pálí pity delší. Měli byste si ten článek přečíst pořádně!
Tak teď sis sám naběhl. Radíš mi, abych četl pořádně, a přitom jsi v tom článku pominul některé důležité údaje a tvé tvrzení je v rozporu s článkem. Tvrdíš, že Yamaha při kreslení nemění výkon laseru, prostě buď bod vypálí, nebo ne (jako třeba jehličková tiskárna). Jenomže tohle přesně není pravda. Yamaha dokáže kreslit ve 128 odstínech - a dělá to právě změnou výkonu laseru. Zde je citace článku č. 1:

Kód: Vybrat vše

Rovnou si můžeme říci několik málo základních parametrů této funkce: Disc T@2 umí kreslit na CD obrázky ve 128 odstínech barviva
A zde je citace č. 2 přímo dokazující, že to Yamaha dělá proměnlivým výkonem laseru (jak silně ho spálíte, tak bude vypadat...):

CD-R médium obsahuje barvivo - a jak silně ho spálíte, tak bude vypadat.
Bathory píše:
Spectral píše:Závěr: Letokruhy jsou prostě doprovodný jev skokové změny výkonu laseru, ke které dochází např. při vypalování metodou Z-CLV.
Souhlas. A teď už zbývá pouze rozluštit, proč to někomu dělá a někomu ne.
Spectral píše:Pokud máte vypalovačku, která pálí pomocí Z-CLV a přesto letokruhy nevidíte, je to tím, že na spoustě barviv tyto přechody nejsou vidět. Letokruhy neznamenají horší kvalitu vypáleného média, neboť se nejedná o prodloužené, či jinak zmrzačené pity a landy. Amen. Čerpám z dlouhodobého navštěvování CDR.cz serveru, na němž byl tento jev mnohokrát popsán, a to samotnými autory CDR.cz. Pro mě jsou v tuzemsku největší kapacitou v tomto oboru, proto nemám důvod pochybovat o jejich teorii. Ano, zní logicky.
Už jsem to tady psal několikrát, mám vypalovačku která pálí Z-CLV a spousta jiných lidí taky (většina vypalovaček od určité rychlosti tímto způsobem pálí) a nikdy jsem letokruhy na médium neměl, neviděl. Stejně jako spousta dalších lidí pravidelně chodím na CDR a pamatuji se pouze na jednu zmíňku o letokruzích na médiu, (napsal jsem to do vedlejšího threadu) a ta měla dle jejich slov vliv na kvalitu přímo hrůzný.
Já si zase pamatuju, že to právě na CDR vysvětlovali tou teorií, co tady šířím já, a bylo to někdy koncem roku 2001, s příchodem prvních Z-CLV mechanik (v té době jsem koupil tu w524E) a začínaly se množit dotazy, copak to je vlastně za prstence a jestli to není něco špatného :wink:
Bathory píše:
Spectral píše:Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16x
No vidíš. Já tohodle TEACa mám už 2 a půl roku a vypálil jsem s ním víc než 3000 médií. Datová CD (bez ochrany) vždy na max. rychlost, kterou média umožňovala, tzn. od 24x do 40x, ale v "drtivé" většině 40x. Pálil jsem tak (a vím, že bych to tady neměl psát :oops:) i audio CD. Svého času výhradně na Verbatimy Super Azo (několik set). A nikde nic, pouze jasný přechod mezi vypálenou a nevypálenou vrstvou (na těch Verbatimech je ten přechod nejvíce vidět).
Už nevím, co víc bych k tomu mohl napsat.
Ještě před 2 dny jsem pokládal za samozřejmé, že každá Z-CLV palírna dělá letokruhy, (asi jako ty jsi pokládal za samozřejmé, že žádné letokruhy nejsou normální :wink: ), protože to dělaly všechny mechaniky, které jsem potkal (a že jich pár bylo). A ejhle, najednou narazím na člověka, u kterého je to přesně naopak, a který pro změnu nemůže pochopit existenci letokruhů u jiných. Z toho vyvozuji, že je asi hodně mechanik, které letokruhy dělají (bez dopadu na kvalitu médií), a stejně tak je hodně mechanik, které je nedělají (a taky pálí bez chyb). Hmm... Ovšem co je příčinou, že některé jo a jiné ne, to opravdu netuším :? Pokud někdo na něco přijde, rád si to poslechnu. Ale sám si tohle nedokážu vysvětlit. Tímto bych prozatím zakončil své přispívání do tohoto dredu, jsem uprostřed zkouškového a musím věnovat čas jiným věcem.
Veterán
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Spectral píše:Tak teď sis sám naběhl. Radíš mi, abych četl pořádně, a přitom jsi v tom článku pominul některé důležité údaje a tvé tvrzení je v rozporu s článkem. Tvrdíš, že Yamaha při kreslení nemění výkon laseru, prostě buď bod vypálí, nebo ne (jako třeba jehličková tiskárna). Jenomže tohle přesně není pravda. Yamaha dokáže kreslit ve 128 odstínech - a dělá to právě změnou výkonu laseru. Zde je citace článku č. 1:

Rovnou si můžeme říci několik málo základních parametrů této funkce: Disc T@2 umí kreslit na CD obrázky ve 128 odstínech barviva
A zde je citace č. 2 přímo dokazující, že to Yamaha dělá proměnlivým výkonem laseru (jak silně ho spálíte, tak bude vypadat...):

CD-R médium obsahuje barvivo - a jak silně ho spálíte, tak bude vypadat.
Tak to jsem si nenaběhl a hned ti to vysvětlím. :)
V kolika odstínech dokáže Yamaha kreslit jsem našel pouze na CDR, nemám to ověřené, ale budiž. Každopádně to jsou "pouze" odstíny jedné barvy a to podkladní barvy média. Jeden bod kreslenej Yamahou je 0,1 mm velkej, zatímco klasický pit má méně než 0,001 mm. V programu vybereš odstín a ten si vypalovačka převede do grafického obrazu sestaveného ze speciálních vzorů, který je pak následně vypálen do onoho 0,1 mm velkého bodu. Ty vzory vypadají asi takto: "0001000100010001 ....." atd, "0011001100110011 ....." atd, "1110111011101110 ....." atd. Čím víc vypálených pitů v jednom 0,1 mm dlouhém bodu, tím je bod tmavší. Tohle nejsou žádný kouzla. Před 10 lety když jsem ještě programoval na ZX Specrum, tak to umělo pracovat pouze se 16 barvama a v jednom čtverci 8x8 bodů zobrazit pouze 2!!! Tím, že jsi udělal ve čtverci šachovnici z červené a žluté, tak byla výsledná oranžová. Černá s bílou dala šedivou atd., prostě optický klam, který je založen na tom, že takto mrňavé body v podstatě nevidíš, pouze celek.
Tady něco k přečtení: http://www.yamahamultimedia.com/yec/tech/discta2_01.asp#
Jinak Yamaha též mění sílu laseru, musí se přizpůsobit rychlosti otáčení média a taky pozici (vnější strana je rychlejší).
Spectral píše:Já si zase pamatuju, že to právě na CDR vysvětlovali tou teorií, co tady šířím já, a bylo to někdy koncem roku 2001, s příchodem prvních Z-CLV mechanik (v té době jsem koupil tu w524E) a začínaly se množit dotazy, copak to je vlastně za prstence a jestli to není něco špatného :wink:
Zkoušel jsem to tam i vyhledávat, ale nic jsem nenašel. :(
Spectral píše:Ještě před 2 dny jsem pokládal za samozřejmé, že každá Z-CLV palírna dělá letokruhy, (asi jako ty jsi pokládal za samozřejmé, že žádné letokruhy nejsou normální :wink: ), protože to dělaly všechny mechaniky, které jsem potkal (a že jich pár bylo). A ejhle, najednou narazím na člověka, u kterého je to přesně naopak, a který pro změnu nemůže pochopit existenci letokruhů u jiných. Z toho vyvozuji, že je asi hodně mechanik, které letokruhy dělají (bez dopadu na kvalitu médií), a stejně tak je hodně mechanik, které je nedělají (a taky pálí bez chyb). Hmm... Ovšem co je příčinou, že některé jo a jiné ne, to opravdu netuším :? Pokud někdo na něco přijde, rád si to poslechnu. Ale sám si tohle nedokážu vysvětlit. Tímto bych prozatím zakončil své přispívání do tohoto dredu, jsem uprostřed zkouškového a musím věnovat čas jiným věcem.
Jasně, padly tady tři teorie od tebe, Micana a mě. Každopádně odteďka si toho budu všímat víc. Chodím dost často k lidem opravat jejich nabouraný OS nebo kvůly opravám a jestli na takové médium narazím, udělám mu kompletní předoperační vyšetření. :D
Bathory
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“