Nepleťte si to prosím s volným místem mezi okrajem média a vypálenou vrstvou. Jedná se pouze o kruhy ve vypálené vrstvě.
Pokud ano a umožňuje-li vaše mechanika (Lite-On, Plextor) test kvality vypálení, udělejte ho a postněte to sem.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.Allatutti píše:Letokruhy jse mi udelaly u emgeton medii, ale taky i u Verbatim, myslim ze je to dany kvalitou media, pokud je spate tak to proste udela letokruhy

No konečně někdo kdo to rozumně objasnil. DikesSpectral píše:Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.Allatutti píše:Letokruhy jse mi udelaly u emgeton medii, ale taky i u Verbatim, myslim ze je to dany kvalitou media, pokud je spate tak to proste udela letokruhy
Ještě k té závislosti mezi kvalitou a letokruhy: metoda P-CAV se považuje za kvalitnější než Z-CLV, protože právě to skokové měnění výkonu laseru u Z-CLV způsobuje kratičké pauzy v záznamu, což může některým, zejména starším mechanikám vadit. To ale není chyba letokruhů, ale Z-CLV. Letokruhy jsou jenom průvodní jev a je skutečně jedno, jestli vidět jsou, nebo ne.

Možná by sis to měl pročíst tady http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=27209, už nemám chuť to znovu opakovat. Ono sice to, co jsi napsal zní logicky, ale jakákoliv vidtelná změna na médiu=jinak velký/malý pit. Je jedno jestli pálíš Z-CLV nebo P-CAV, rychlostí 4x nebo 32x, velikost pitu se musí vejít do danné normy při jákémkoliv způsobu zápisu.Spectral píše:Lidi, si děláte srandu? Letokruhy vznikají zcela legitimně u vypalovaček, které vypalují metodou Z-CLV - mechanika pálí jednotlivé zóny různou rychlostí, mění výkon laseru, a tím pádem vznikají letokruhy. U některých médií je to vidět více (Verbatim s barvivem SuperAZO apod.), u některých méně (především světlá, zelenkavá barviva), ale na kvalitu nemají letokruhy žádný vliv. Mechaniky, které požívají metodu P-CAV (příp. CAV) letokruhy nedělají, protože rychlost (a tím i výkon laseru) se mění plynule, a ne skokově. Vždyť je to známá věc už z dob CDRW mechanik a u DVD±RW je to stejné. Dřív byla většina mechanik Z-CLV, pak začly převažovat P-CAV, takže letokruhů ubylo.
Ještě k té závislosti mezi kvalitou a letokruhy: metoda P-CAV se považuje za kvalitnější než Z-CLV, protože právě to skokové měnění výkonu laseru u Z-CLV způsobuje kratičké pauzy v záznamu, což může některým, zejména starším mechanikám vadit. To ale není chyba letokruhů, ale Z-CLV. Letokruhy jsou jenom průvodní jev a je skutečně jedno, jestli vidět jsou, nebo ne.

Ten druhý thread jsem četl, ale to co tam tvrdíš, je sice pravda, nicméně se to letokruhů netýká (ne ve významu, o kterém mluvím já). Máš pravdu v tom, že při jakékoliv rychlosti musí být pity a landy stejně velké. To je pravda, taky ti to nikdo nebere. Ovšem pravdu nemáš v tom, když tvrdíš, že "letokruhy=jinak velký/malý pit". Letokruhy jsou výsledkem změny výkonu laseru, ke které dochází při změně rychlosti. Pity a landy přitom zůstavají (plus minus autobus) stejné. Vezměme to pěkně postupně, ať najdeme společnou řeč:Bathory píše:Možná by sis to měl pročíst tady http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=27209, už nemám chuť to znovu opakovat. Ono sice to, co jsi napsal zní logicky, ale jakákoliv vidtelná změna na médiu=jinak velký/malý pit. Je jedno jestli pálíš Z-CLV nebo P-CAV, rychlostí 4x nebo 32x, velikost pitu se musí vejít do danné normy při jákémkoliv způsobu zápisu.
Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16xBathory píše://Edit: Často se tady či v tom vedlejším threadu zmiňujete, že to dělají hlavně kvalitní média, Verbatimy Super Azo atd. Prohlídnul jsem asi 20 CD která jsem pálil na TEAC CD-W540E právě na tyhle Verbatimy, samozřejmě metodou Z-CLV a ani ťuk. Pár Verbatimů mám pálených i na PIONEERU DVR-108, taky Z-CLV a opět čisté jak lilie.

Souhlas.Spectral píše:- pokud vypalovačka pálí rychlostí 8x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho výkon 'X'
-pokud vypalovačka pálí rychlostí 12x, je laser nastaven na určitý výkon - označme ho 'Y'
- výkon 'Y' je vyšší než výkon 'X'. Je to dáno tím, že pity vznikají rozehřátím daného místa v barvivu na určitou teplotu, při které se v barvivu vypálí 'díra' -> pit. Pokud zvýšíme rychlost vypalování, zvýší se otáčky média v mechanice, a tím pádem je laser nad daným místem, kde má vypálit díru, kratší dobu. Aby i za tu kratší dobu rozehřál barvivo dostatečně, musí pálit vyšším výkonem a vyrovnat tak časový deficit.
Na tomto se, myslím, shodneme. Píšu to spíš jako vysvětlení pro ostatní.
Souhlas.Spectral píše:Takže: při pomalejším vypalování má laser více času a jede tedy na nižší výkon, kdežto během rychlejšího má méně času a jede na vyšší výkon. Výsledný pit je ovšem v obou případech stejný z hlediska parametrů pro následné čtení tohoto pitu (rozměry pitu, jeho odraznost světla na vlnové délce laseru apod.) Je jedno, jestli byl vypálen rychleji, nebo pomaleji - pokud byl vypálen správně, přečte ho mechanika stejně.
Tak to jsi se dostal podobně jako kolega vedle v threadu se svým elektronovým mikroskopem trochu mimo toho, co si můžeme ošahat, ověřit. Těmhle věcem se bez obalu přiznám moc nerozumím, ale podle mě se světlo na jiné vlnové délce projevuje hlavně změnou barvy. Když se podíváš např. na CD-R/DVD-R, tak uvidíš barevnou duhu. Světlo je pásmem elektromagnetického vlnění, které je lidské oko schopné vnímat. Tomuto pásmu vlnových délek se říká "viditelná část spektra". Jestliže se světlo o určité vlnové délce z této části spektra zasáhne lidské oko, dostaví se zrakový vjem, jehož barva závisí na vlnové délce světla. Světlo může mít sedm druhů barev, která závisí na jeho vlnové délce: červená 620 - 740 nm, oranžová 585 - 620 nm, žlutá 575 - 585 nm, zelená 500 - 575 nm, modrá 445 - 500 nm, indigově modrá 425 - 445 nm, fialová 390 - 425 nm. (1 nm = 10-9 metru). To co vy vidíte na médiích jsou tmavší či světlejší kruhy.Spectral píše:Výsledný pit ale nemusí být (a taky není) stejný i ve všech ostatních fyzikálních parametrech, které však pro čtecí mechaniku nejsou důležité (jedná se o např. odraznost světla na jiné vlnové délce, než má laser).
Yamaha umí kreslit na CD a správně jsi napsal, že kreslí na nevyužité místo na médiu, ale rozhodně nekreslí tak, že by měnila výkon laseru. Prostě místo které je nevypálené má jiný odstín, než místo vypálené, žádná změna výkonu. A protože nelze přepočítat DPI rozlišení podle počtu drážek a pitů, tak pálí pity delší. Měli byste si ten článek přečíst pořádně!Spectral píše:Proto jsou taky lidským zrakem vidět ty letokruhy - kdybychom viděli pouze světlo o vlnové délce daného laseru, letokruhy bychom neviděli. Jenom pity, jeden jako druhý. To je důvod, proč jsou na některých barvivech (některá tuto vlastnost potlačí, jiná naopak podtrhnou) vidět letokruhy při změně výkonu laseru. Mimoto, přímo této vlastnosti (různému vzhledu pitů při použití různého výkonu laseru) se využívá pro DiscT@2 - zvláštní funkce Yamahy F1, která umožňuje "malovat" po nevyužité části záznamové vrstvy. Např. na CD vypálíte 300 MB a zbyde vám velký prostor na okrajích CD, tak si tam můžete laserem namalovat jakýkoliv vlastní motiv viz.zde.
Souhlas. A teď už zbývá pouze rozluštit, proč to někomu dělá a někomu ne.Spectral píše:Závěr: Letokruhy jsou prostě doprovodný jev skokové změny výkonu laseru, ke které dochází např. při vypalování metodou Z-CLV.
Už jsem to tady psal několikrát, mám vypalovačku která pálí Z-CLV a spousta jiných lidí taky (většina vypalovaček od určité rychlosti tímto způsobem pálí) a nikdy jsem letokruhy na médium neměl, neviděl. Stejně jako spousta dalších lidí pravidelně chodím na CDR a pamatuji se pouze na jednu zmíňku o letokruzích na médiu, (napsal jsem to do vedlejšího threadu) a ta měla dle jejich slov vliv na kvalitu přímo hrůzný.Spectral píše:Pokud máte vypalovačku, která pálí pomocí Z-CLV a přesto letokruhy nevidíte, je to tím, že na spoustě barviv tyto přechody nejsou vidět. Letokruhy neznamenají horší kvalitu vypáleného média, neboť se nejedná o prodloužené, či jinak zmrzačené pity a landy. Amen. Čerpám z dlouhodobého navštěvování CDR.cz serveru, na němž byl tento jev mnohokrát popsán, a to samotnými autory CDR.cz. Pro mě jsou v tuzemsku největší kapacitou v tomto oboru, proto nemám důvod pochybovat o jejich teorii. Ano, zní logicky.
No vidíš. Já tohodle TEACa mám už 2 a půl roku a vypálil jsem s ním víc než 3000 médií. Datová CD (bez ochrany) vždy na max. rychlost, kterou média umožňovala, tzn. od 24x do 40x, ale v "drtivé" většině 40x. Pálil jsem tak (a vím, že bych to tady neměl psátSpectral píše:Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16x
se vypaluje pouze CLV!) jsou dobře vidět letokruhy. Pokud je nevidíš, tak jsi buď pálil nižší rychlostí (CLV), nebo nemáš dobré oči, nebo máš jinou mechaniku, než všichni ostatní...

Ano, ty světlejší a tmavší kruhy jsou podle mě důsledkem toho, že od pitů vypálených jiným výkonem se odráží trošičku jiné vlnové délky (tedy, abych to až tak nezjednodušoval, ony se odráží všechny vlnové délky a od všech předmětů na světě, výsledná barva je ta, jejíž vlnová délka se odráží nejvíce).Bathory píše:Tak to jsi se dostal podobně jako kolega vedle v threadu se svým elektronovým mikroskopem trochu mimo toho, co si můžeme ošahat, ověřit. Těmhle věcem se bez obalu přiznám moc nerozumím, ale podle mě se světlo na jiné vlnové délce projevuje hlavně změnou barvy. Když se podíváš např. na CD-R/DVD-R, tak uvidíš barevnou duhu. Světlo je pásmem elektromagnetického vlnění, které je lidské oko schopné vnímat. Tomuto pásmu vlnových délek se říká "viditelná část spektra". Jestliže se světlo o určité vlnové délce z této části spektra zasáhne lidské oko, dostaví se zrakový vjem, jehož barva závisí na vlnové délce světla. Světlo může mít sedm druhů barev, která závisí na jeho vlnové délce: červená 620 - 740 nm, oranžová 585 - 620 nm, žlutá 575 - 585 nm, zelená 500 - 575 nm, modrá 445 - 500 nm, indigově modrá 425 - 445 nm, fialová 390 - 425 nm. (1 nm = 10-9 metru). To co vy vidíte na médiích jsou tmavší či světlejší kruhy.Spectral píše:Výsledný pit ale nemusí být (a taky není) stejný i ve všech ostatních fyzikálních parametrech, které však pro čtecí mechaniku nejsou důležité (jedná se o např. odraznost světla na jiné vlnové délce, než má laser).
Tak teď sis sám naběhl. Radíš mi, abych četl pořádně, a přitom jsi v tom článku pominul některé důležité údaje a tvé tvrzení je v rozporu s článkem. Tvrdíš, že Yamaha při kreslení nemění výkon laseru, prostě buď bod vypálí, nebo ne (jako třeba jehličková tiskárna). Jenomže tohle přesně není pravda. Yamaha dokáže kreslit ve 128 odstínech - a dělá to právě změnou výkonu laseru. Zde je citace článku č. 1:Bathory píše:Yamaha umí kreslit na CD a správně jsi napsal, že kreslí na nevyužité místo na médiu, ale rozhodně nekreslí tak, že by měnila výkon laseru. Prostě místo které je nevypálené má jiný odstín, než místo vypálené, žádná změna výkonu. A protože nelze přepočítat DPI rozlišení podle počtu drážek a pitů, tak pálí pity delší. Měli byste si ten článek přečíst pořádně!Spectral píše:Proto jsou taky lidským zrakem vidět ty letokruhy - kdybychom viděli pouze světlo o vlnové délce daného laseru, letokruhy bychom neviděli. Jenom pity, jeden jako druhý. To je důvod, proč jsou na některých barvivech (některá tuto vlastnost potlačí, jiná naopak podtrhnou) vidět letokruhy při změně výkonu laseru. Mimoto, přímo této vlastnosti (různému vzhledu pitů při použití různého výkonu laseru) se využívá pro DiscT@2 - zvláštní funkce Yamahy F1, která umožňuje "malovat" po nevyužité části záznamové vrstvy. Např. na CD vypálíte 300 MB a zbyde vám velký prostor na okrajích CD, tak si tam můžete laserem namalovat jakýkoliv vlastní motiv viz.zde.
Kód: Vybrat vše
Rovnou si můžeme říci několik málo základních parametrů této funkce: Disc T@2 umí kreslit na CD obrázky ve 128 odstínech barvivaKód: Vybrat vše
CD-R médium obsahuje barvivo - a jak silně ho spálíte, tak bude vypadat.Já si zase pamatuju, že to právě na CDR vysvětlovali tou teorií, co tady šířím já, a bylo to někdy koncem roku 2001, s příchodem prvních Z-CLV mechanik (v té době jsem koupil tu w524E) a začínaly se množit dotazy, copak to je vlastně za prstence a jestli to není něco špatnéhoBathory píše:Souhlas. A teď už zbývá pouze rozluštit, proč to někomu dělá a někomu ne.Spectral píše:Závěr: Letokruhy jsou prostě doprovodný jev skokové změny výkonu laseru, ke které dochází např. při vypalování metodou Z-CLV.
Už jsem to tady psal několikrát, mám vypalovačku která pálí Z-CLV a spousta jiných lidí taky (většina vypalovaček od určité rychlosti tímto způsobem pálí) a nikdy jsem letokruhy na médium neměl, neviděl. Stejně jako spousta dalších lidí pravidelně chodím na CDR a pamatuji se pouze na jednu zmíňku o letokruzích na médiu, (napsal jsem to do vedlejšího threadu) a ta měla dle jejich slov vliv na kvalitu přímo hrůzný.Spectral píše:Pokud máte vypalovačku, která pálí pomocí Z-CLV a přesto letokruhy nevidíte, je to tím, že na spoustě barviv tyto přechody nejsou vidět. Letokruhy neznamenají horší kvalitu vypáleného média, neboť se nejedná o prodloužené, či jinak zmrzačené pity a landy. Amen. Čerpám z dlouhodobého navštěvování CDR.cz serveru, na němž byl tento jev mnohokrát popsán, a to samotnými autory CDR.cz. Pro mě jsou v tuzemsku největší kapacitou v tomto oboru, proto nemám důvod pochybovat o jejich teorii. Ano, zní logicky.
Ještě před 2 dny jsem pokládal za samozřejmé, že každá Z-CLV palírna dělá letokruhy, (asi jako ty jsi pokládal za samozřejmé, že žádné letokruhy nejsou normálníBathory píše:No vidíš. Já tohodle TEACa mám už 2 a půl roku a vypálil jsem s ním víc než 3000 médií. Datová CD (bez ochrany) vždy na max. rychlost, kterou média umožňovala, tzn. od 24x do 40x, ale v "drtivé" většině 40x. Pálil jsem tak (a vím, že bych to tady neměl psátSpectral píše:Ano, zrovna staré dobré Teacy (jako ta W540E nebo moje W524E) krásně kreslily na Verbatim SuperAZO... Vypálil jsem v této kombinaci stovky CDR a na všech (při použití rychlosti nad 16x - protože do rychlosti 16x
se vypaluje pouze CLV!) jsou dobře vidět letokruhy. Pokud je nevidíš, tak jsi buď pálil nižší rychlostí (CLV), nebo nemáš dobré oči, nebo máš jinou mechaniku, než všichni ostatní...) i audio CD. Svého času výhradně na Verbatimy Super Azo (několik set). A nikde nic, pouze jasný přechod mezi vypálenou a nevypálenou vrstvou (na těch Verbatimech je ten přechod nejvíce vidět).
Už nevím, co víc bych k tomu mohl napsat.

Tak to jsem si nenaběhl a hned ti to vysvětlím.Spectral píše:Tak teď sis sám naběhl. Radíš mi, abych četl pořádně, a přitom jsi v tom článku pominul některé důležité údaje a tvé tvrzení je v rozporu s článkem. Tvrdíš, že Yamaha při kreslení nemění výkon laseru, prostě buď bod vypálí, nebo ne (jako třeba jehličková tiskárna). Jenomže tohle přesně není pravda. Yamaha dokáže kreslit ve 128 odstínech - a dělá to právě změnou výkonu laseru. Zde je citace článku č. 1:A zde je citace č. 2 přímo dokazující, že to Yamaha dělá proměnlivým výkonem laseru (jak silně ho spálíte, tak bude vypadat...):Kód: Vybrat vše
Rovnou si můžeme říci několik málo základních parametrů této funkce: Disc T@2 umí kreslit na CD obrázky ve 128 odstínech barvivaKód: Vybrat vše
CD-R médium obsahuje barvivo - a jak silně ho spálíte, tak bude vypadat.
Zkoušel jsem to tam i vyhledávat, ale nic jsem nenašel.Spectral píše:Já si zase pamatuju, že to právě na CDR vysvětlovali tou teorií, co tady šířím já, a bylo to někdy koncem roku 2001, s příchodem prvních Z-CLV mechanik (v té době jsem koupil tu w524E) a začínaly se množit dotazy, copak to je vlastně za prstence a jestli to není něco špatného![]()
Jasně, padly tady tři teorie od tebe, Micana a mě. Každopádně odteďka si toho budu všímat víc. Chodím dost často k lidem opravat jejich nabouraný OS nebo kvůly opravám a jestli na takové médium narazím, udělám mu kompletní předoperační vyšetření.Spectral píše:Ještě před 2 dny jsem pokládal za samozřejmé, že každá Z-CLV palírna dělá letokruhy, (asi jako ty jsi pokládal za samozřejmé, že žádné letokruhy nejsou normální), protože to dělaly všechny mechaniky, které jsem potkal (a že jich pár bylo). A ejhle, najednou narazím na člověka, u kterého je to přesně naopak, a který pro změnu nemůže pochopit existenci letokruhů u jiných. Z toho vyvozuji, že je asi hodně mechanik, které letokruhy dělají (bez dopadu na kvalitu médií), a stejně tak je hodně mechanik, které je nedělají (a taky pálí bez chyb). Hmm... Ovšem co je příčinou, že některé jo a jiné ne, to opravdu netuším
Pokud někdo na něco přijde, rád si to poslechnu. Ale sám si tohle nedokážu vysvětlit. Tímto bych prozatím zakončil své přispívání do tohoto dredu, jsem uprostřed zkouškového a musím věnovat čas jiným věcem.