Doporučení zkušených jak zacházet nejlépe s notebookem???
Moderátor: Don
- Nvidia fanda
- Začátečník
-
Doporučení zkušených jak zacházet nejlépe s notebookem???
Zdravím Vás.
Mám dotazy:
1. Je dobré pořizovat pro bezpečnost notebooku-tedy pro bezpečnost hw notebooku aby vydržel hw notebooku pořizovat UPC/nebo obyč přepěť zásuvku?Případně jakou UPC do nejlépe MAX2800kč s dph.
2.Má se notebook po zkončení když se vypne a svítí jen kontrolky-pokuď je na síť tak síť+baterie.Má se vyndat ze zásuvky-jak píší v některých manuálech jako doporučení nebo se tam má nechat.Vím že se tam může nechat,ale:
a)Nepoškozuje se baterie?Nepřebíjí se? Jeden technik od notebooků-který tomu si myslým já i ostatní rozumí že baterie se nepoškozuje.Notebook také ne-je tam dobrá pojistka a je to lepší než jej stále vypínat/zapínat do el.zásuvky.Tak proč manuály a v nich uvádějí toto jako velmi důležitou činnost vypnout jej ze zsáuvky po skončení s notebookem?
b)Nepoškozuje ona baterie pokuď je nabitá hw notebooku?
c)A máte s tím někdo zkušenosti?Nebo jste serv.technik od notebooků či váš známý který vý o co jde?
ps:taky vím že tv,lednice,hifi,stol pc, se taky nevypojuje po vypnutí stroje-ale nechává se v zásuvce jen v případě dlouhodobějšího nepoužívání.Ale jak je to s noteb.přeci jen je to alespoň pro mě drahý kus citlivého elktra,zákl.desky jsou drahé skoro jak celý notebook-vše je ta drahé.
3.Taktéž se různí názory na používaní dignostického sw v noteboou-někdo to nedoporučuje.
Viz můj případ třeba: HDD Temperature.
Za případné rady moooc a moooc díky......
PS:vlastním nedávno kupovaný starší model notebooku:
Toshiba Tecra tuším že 9000serie-tedy snad.
Supr design,slitina.
PIII mobile 1,2GHz,512Mb Ram,30Gb HDD,DVD/CDRW,IRDA,WIFI,PMSCIA,Bloototh,joystick místo touchpadu,14.1´´ TFT,modem,LAN atd.
A teď ještě hodlám koupit nový lowend notebook od solidního výrobce
(a SNAD-možná i ještě dokoupím trochu slušný komponenty pro funkčnost stol.pc)
Takže proosím o rady
Mám dotazy:
1. Je dobré pořizovat pro bezpečnost notebooku-tedy pro bezpečnost hw notebooku aby vydržel hw notebooku pořizovat UPC/nebo obyč přepěť zásuvku?Případně jakou UPC do nejlépe MAX2800kč s dph.
2.Má se notebook po zkončení když se vypne a svítí jen kontrolky-pokuď je na síť tak síť+baterie.Má se vyndat ze zásuvky-jak píší v některých manuálech jako doporučení nebo se tam má nechat.Vím že se tam může nechat,ale:
a)Nepoškozuje se baterie?Nepřebíjí se? Jeden technik od notebooků-který tomu si myslým já i ostatní rozumí že baterie se nepoškozuje.Notebook také ne-je tam dobrá pojistka a je to lepší než jej stále vypínat/zapínat do el.zásuvky.Tak proč manuály a v nich uvádějí toto jako velmi důležitou činnost vypnout jej ze zsáuvky po skončení s notebookem?
b)Nepoškozuje ona baterie pokuď je nabitá hw notebooku?
c)A máte s tím někdo zkušenosti?Nebo jste serv.technik od notebooků či váš známý který vý o co jde?
ps:taky vím že tv,lednice,hifi,stol pc, se taky nevypojuje po vypnutí stroje-ale nechává se v zásuvce jen v případě dlouhodobějšího nepoužívání.Ale jak je to s noteb.přeci jen je to alespoň pro mě drahý kus citlivého elktra,zákl.desky jsou drahé skoro jak celý notebook-vše je ta drahé.
3.Taktéž se různí názory na používaní dignostického sw v noteboou-někdo to nedoporučuje.
Viz můj případ třeba: HDD Temperature.
Za případné rady moooc a moooc díky......
PS:vlastním nedávno kupovaný starší model notebooku:
Toshiba Tecra tuším že 9000serie-tedy snad.
Supr design,slitina.
PIII mobile 1,2GHz,512Mb Ram,30Gb HDD,DVD/CDRW,IRDA,WIFI,PMSCIA,Bloototh,joystick místo touchpadu,14.1´´ TFT,modem,LAN atd.
A teď ještě hodlám koupit nový lowend notebook od solidního výrobce
(a SNAD-možná i ještě dokoupím trochu slušný komponenty pro funkčnost stol.pc)
Takže proosím o rady
Naposledy upravil(a) Nvidia fanda dne sob 5. úno 2005, 10:27, celkem upraveno 3 x.
- honny
- Středně pokročilý
Ja osobne pri praci s notebookem, kterej je v zasuvce (ne ten v podpise, ten nema funkcni baterii ) baterku vytahuju... Vytahnu ji jeste driv, nez ho zapojim do zasuvky => nesnazi se ji nabijet => neprebiji ji a neni pouzivana => nenici se. Ale jestli tohle plati i u novejch notebooku nevim... Mam jenom old shity.
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian
- Nvidia fanda
- Začátečník
-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Dzin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ono taky pokud budeš denně vyndavat třeba na noc baterku a zas jí nandavat tak jí to moc svědčit nebude z mechanického hlediska Akorát se opotřebují mechanické části.Na UPC být samozřejmě může ale pokud tam máš baterii a tak se výpadku proudu neboj. Pokud bude přepětí tak samozřejmě pomůže UPC nebo přepěťová zásuvka.Pokud mám NB doma tak ho napichnu na UPC,ale jen z důvodu že tam mám jednu zásuvku volnou.
- Nvidia fanda
- Začátečník
-
Nebojím se ani tak o výpadek ale v budoucnu o dva notebooky.
Stol.pc taky moc neprospývá popdětí,přepětí v síti a jiné sra... které tam tudy proudí.
Sice i dyž to zdroj docela odfiltruje jak ve stol.pc tak určitě i v noteboocích tak stejně....
Nu,pokuď je tam hodně sajrajtu myslým že je to pak pro zdroj velká zátěž a možná ne dlouhodbě bezpečná.Toť vše co jsem chtěl říct......
Stol.pc taky moc neprospývá popdětí,přepětí v síti a jiné sra... které tam tudy proudí.
Sice i dyž to zdroj docela odfiltruje jak ve stol.pc tak určitě i v noteboocích tak stejně....
Nu,pokuď je tam hodně sajrajtu myslým že je to pak pro zdroj velká zátěž a možná ne dlouhodbě bezpečná.Toť vše co jsem chtěl říct......
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Nvidia fanda
- Začátečník
-
Teď budu asi největší trapák a idiot na světe ale klucí mám ještě jeden dotázek:
Byly mě razeno koupit notebook levný lowend nebo starý highend od dobrého výrobce.nakonec po radách na webech i okolí jsem se nechal ,,ukecat´´ a koupil starší Toshibu tecra 9000serii.Který je v záruce-repas,byl kdysi super higheend takže kvalita.
Je náídherná,funguje skvěle všechno a je tichoučká a z odolných slitin.
Konektory jsou jak nové až na jeden-napájecí.
Ten je docela zkorodovaný/oxidace:je to kul.napájecí konektor,kolíček uprostřed je dobrý jen kontakt z olíšku nad tím.Koukal jsem na něj a není to nejhorší ale ani to není nepatrné,prostě viděť to je,ale notebook šlape překrásně.Kabel napájecí je taky zachovalý a ok.
Co teď s tím?Reklamovat?Koukal jsem na web a tuto Toshibu měly jen dvě jednu mám já a někdo pak ještě nějaký den po mě koupil druhou.(IBM-ek Tčkové řady měly a ještě jich mají hafo,ale todle bylo výkonější kvalitově stejné,hezčí,lepší šasi a lepší i základní výbava)
Prodavače nebo někoho jiného z té firmy se optám-ale až bude buď online na icq nebo na mail.Na icq je furt ve všední dny tak nejspíš zítra.
Co si o tom myslýte vy? Případně dělaly vy?
Doufám že až si pak koupím levný nový lowend nebude na něm žádná takováto chyba.Jak jsem byl kdysi odrazován od Lea notebooku,který mám doma a je půjčen od známého-viz údajně nekvalitní Clevo stářím přes 2roky a všechny konektory jsou dost solidn zachvalé,a napájecí vypadá jak nový.
Jen u té mé Toshiby nevím co s tím.Vyčistit to-i když mě to udělají záleží jak to udělaj aby mě nepodě.... něco v notbooku a nebo jak dlouho to vydrží než-to třeba případně začne zas korodovat.
Vliv na funkci to teď nejspíš nemá.Může to mít někdy za nějakou dobu vliv na funkčnost či bezpečnost napájení,nebo v nejhorším poškození zákl.desky nebo jiného hw notebooku?
Zatím a díky za názor či radu.
Byly mě razeno koupit notebook levný lowend nebo starý highend od dobrého výrobce.nakonec po radách na webech i okolí jsem se nechal ,,ukecat´´ a koupil starší Toshibu tecra 9000serii.Který je v záruce-repas,byl kdysi super higheend takže kvalita.
Je náídherná,funguje skvěle všechno a je tichoučká a z odolných slitin.
Konektory jsou jak nové až na jeden-napájecí.
Ten je docela zkorodovaný/oxidace:je to kul.napájecí konektor,kolíček uprostřed je dobrý jen kontakt z olíšku nad tím.Koukal jsem na něj a není to nejhorší ale ani to není nepatrné,prostě viděť to je,ale notebook šlape překrásně.Kabel napájecí je taky zachovalý a ok.
Co teď s tím?Reklamovat?Koukal jsem na web a tuto Toshibu měly jen dvě jednu mám já a někdo pak ještě nějaký den po mě koupil druhou.(IBM-ek Tčkové řady měly a ještě jich mají hafo,ale todle bylo výkonější kvalitově stejné,hezčí,lepší šasi a lepší i základní výbava)
Prodavače nebo někoho jiného z té firmy se optám-ale až bude buď online na icq nebo na mail.Na icq je furt ve všední dny tak nejspíš zítra.
Co si o tom myslýte vy? Případně dělaly vy?
Doufám že až si pak koupím levný nový lowend nebude na něm žádná takováto chyba.Jak jsem byl kdysi odrazován od Lea notebooku,který mám doma a je půjčen od známého-viz údajně nekvalitní Clevo stářím přes 2roky a všechny konektory jsou dost solidn zachvalé,a napájecí vypadá jak nový.
Jen u té mé Toshiby nevím co s tím.Vyčistit to-i když mě to udělají záleží jak to udělaj aby mě nepodě.... něco v notbooku a nebo jak dlouho to vydrží než-to třeba případně začne zas korodovat.
Vliv na funkci to teď nejspíš nemá.Může to mít někdy za nějakou dobu vliv na funkčnost či bezpečnost napájení,nebo v nejhorším poškození zákl.desky nebo jiného hw notebooku?
Zatím a díky za názor či radu.
Naposledy upravil(a) Nvidia fanda dne pát 11. úno 2005, 22:11, celkem upraveno 5 x.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- joXerus
- Začátečník
a když proste nemam na současnej highend?
mam dejmetomu 20kkč
mam si koupit lowend (treba nx9020) nebo nejakej jetej??
mam dejmetomu 20kkč
mam si koupit lowend (treba nx9020) nebo nejakej jetej??
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- joXerus
- Začátečník
kua ja jako student budu rad když se poskladam na ten usranej nx9020
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
- Nvidia fanda
- Začátečník
-
Nu,snad ten konektor nebude vadit.Odpověděly my že se na to mohou kouknout ale na výměnu za jinou to není a ani ji nemají.A podle prodavače i technika,pokuď to napájí,drží tam konektor a ta ,,koroze´´ či co to je není nějak velká ale je tam ale není zas tak patrná tak to je v pohodě a v případě problémů se na to ihned kouknou.Ale teď je to prý pro mne zbytečné-ale i tak jim to prý mohu dát na mrknutí.Takže to asi nechám zatím doma.Doufám že to bude ok .Jinak je skvělá ta Toshiba-Tóscha