Doporučení zkušených jak zacházet nejlépe s notebookem???

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Doporučení zkušených jak zacházet nejlépe s notebookem???

Příspěvek od Nvidia fanda »

Zdravím Vás.
Mám dotazy:
1. Je dobré pořizovat pro bezpečnost notebooku-tedy pro bezpečnost hw notebooku aby vydržel hw notebooku pořizovat UPC/nebo obyč přepěť zásuvku?Případně jakou UPC do nejlépe MAX2800kč s dph.

2.Má se notebook po zkončení když se vypne a svítí jen kontrolky-pokuď je na síť tak síť+baterie.Má se vyndat ze zásuvky-jak píší v některých manuálech jako doporučení nebo se tam má nechat.Vím že se tam může nechat,ale:
a)Nepoškozuje se baterie?Nepřebíjí se? Jeden technik od notebooků-který tomu si myslým já i ostatní rozumí že baterie se nepoškozuje.Notebook také ne-je tam dobrá pojistka a je to lepší než jej stále vypínat/zapínat do el.zásuvky.Tak proč manuály a v nich uvádějí toto jako velmi důležitou činnost vypnout jej ze zsáuvky po skončení s notebookem?
b)Nepoškozuje ona baterie pokuď je nabitá hw notebooku?
c)A máte s tím někdo zkušenosti?Nebo jste serv.technik od notebooků či váš známý který vý o co jde?

ps:taky vím že tv,lednice,hifi,stol pc, se taky nevypojuje po vypnutí stroje-ale nechává se v zásuvce jen v případě dlouhodobějšího nepoužívání.Ale jak je to s noteb.přeci jen je to alespoň pro mě drahý kus citlivého elktra,zákl.desky jsou drahé skoro jak celý notebook-vše je ta drahé.

3.Taktéž se různí názory na používaní dignostického sw v noteboou-někdo to nedoporučuje.
Viz můj případ třeba: HDD Temperature.
Za případné rady moooc a moooc díky......
PS:vlastním nedávno kupovaný starší model notebooku:
Toshiba Tecra tuším že 9000serie-tedy snad.
Supr design,slitina.
PIII mobile 1,2GHz,512Mb Ram,30Gb HDD,DVD/CDRW,IRDA,WIFI,PMSCIA,Bloototh,joystick místo touchpadu,14.1´´ TFT,modem,LAN atd.

A teď ještě hodlám koupit nový lowend notebook od solidního výrobce
(a SNAD-možná i ještě dokoupím trochu slušný komponenty pro funkčnost stol.pc)
Takže proosím o rady :oops: :? :wink:
Naposledy upravil(a) Nvidia fanda dne sob 5. úno 2005, 10:27, celkem upraveno 3 x.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Ja osobne pri praci s notebookem, kterej je v zasuvce (ne ten v podpise, ten nema funkcni baterii :sad: ) baterku vytahuju... Vytahnu ji jeste driv, nez ho zapojim do zasuvky => nesnazi se ji nabijet => neprebiji ji a neni pouzivana => nenici se. Ale jestli tohle plati i u novejch notebooku nevim... Mam jenom old shity.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Odpovědět,díky za tvoji zkušenost.
Já taky nemám nic extra,ale je to starší Toshiba která kdysi byla fakt NĚCO supr.
Nemluvě o tom že takto budu zacházet s oběma notasy a nechci je brzo poškodit nebo jim zbytečně snížit životnost-tak se radši ptám.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

žádné UPC nepotřebuješ,v zásuvce může být klidně furt, žádné přebíjení se nekoná
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Ono taky pokud budeš denně vyndavat třeba na noc baterku a zas jí nandavat tak jí to moc svědčit nebude z mechanického hlediska :) Akorát se opotřebují mechanické části.Na UPC být samozřejmě může ale pokud tam máš baterii a tak se výpadku proudu neboj. Pokud bude přepětí tak samozřejmě pomůže UPC nebo přepěťová zásuvka.Pokud mám NB doma tak ho napichnu na UPC,ale jen z důvodu že tam mám jednu zásuvku volnou.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Nebojím se ani tak o výpadek ale v budoucnu o dva notebooky.

Stol.pc taky moc neprospývá popdětí,přepětí v síti a jiné sra... které tam tudy proudí.

Sice i dyž to zdroj docela odfiltruje jak ve stol.pc tak určitě i v noteboocích tak stejně.... :x :(

Nu,pokuď je tam hodně sajrajtu myslým že je to pak pro zdroj velká zátěž a možná ne dlouhodbě bezpečná.Toť vše co jsem chtěl říct......
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

přepětí v síti může ublížit maximálně tak trafu (měli ste fyziku ne?) a i to je velmi málo pravděpodobný, neb tyhle věcičky jsou dost odolný
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Teď budu asi největší trapák a idiot na světe ale klucí mám ještě jeden dotázek:

Byly mě razeno koupit notebook levný lowend nebo starý highend od dobrého výrobce.nakonec po radách na webech i okolí jsem se nechal ,,ukecat´´ a koupil starší Toshibu tecra 9000serii.Který je v záruce-repas,byl kdysi super higheend takže kvalita.
Je náídherná,funguje skvěle všechno a je tichoučká a z odolných slitin.
Konektory jsou jak nové až na jeden-napájecí.

Ten je docela zkorodovaný/oxidace:je to kul.napájecí konektor,kolíček uprostřed je dobrý jen kontakt z olíšku nad tím.Koukal jsem na něj a není to nejhorší ale ani to není nepatrné,prostě viděť to je,ale notebook šlape překrásně.Kabel napájecí je taky zachovalý a ok.
Co teď s tím?Reklamovat?Koukal jsem na web a tuto Toshibu měly jen dvě jednu mám já a někdo pak ještě nějaký den po mě koupil druhou.(IBM-ek Tčkové řady měly a ještě jich mají hafo,ale todle bylo výkonější kvalitově stejné,hezčí,lepší šasi a lepší i základní výbava)
Prodavače nebo někoho jiného z té firmy se optám-ale až bude buď online na icq nebo na mail.Na icq je furt ve všední dny tak nejspíš zítra.
Co si o tom myslýte vy? Případně dělaly vy?
Doufám že až si pak koupím levný nový lowend nebude na něm žádná takováto chyba.Jak jsem byl kdysi odrazován od Lea notebooku,který mám doma a je půjčen od známého-viz údajně nekvalitní Clevo stářím přes 2roky a všechny konektory jsou dost solidn zachvalé,a napájecí vypadá jak nový.
Jen u té mé Toshiby nevím co s tím.Vyčistit to-i když mě to udělají záleží jak to udělaj aby mě nepodě.... něco v notbooku a nebo jak dlouho to vydrží než-to třeba případně začne zas korodovat.
Vliv na funkci to teď nejspíš nemá.Může to mít někdy za nějakou dobu vliv na funkčnost či bezpečnost napájení,nebo v nejhorším poškození zákl.desky nebo jiného hw notebooku? :oops: :?

Zatím a díky za názor či radu. :roll:
Naposledy upravil(a) Nvidia fanda dne pát 11. úno 2005, 22:11, celkem upraveno 5 x.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

myslím, že tohle není reklamovatelná vada
levnejm řadám noťasů se vyhni :wink:
joXerus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od joXerus »

a když proste nemam na současnej highend?
mam dejmetomu 20kkč
mam si koupit lowend (treba nx9020) nebo nejakej jetej??
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

joXerus píše:a když proste nemam na současnej highend?
mam dejmetomu 20kkč
mam si koupit lowend (treba nx9020) nebo nejakej jetej??
sehnat ještě 10 a koupit si třeba základní model Acer 4500, já bych prostě do toho lowendu nešel
joXerus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od joXerus »

kua :( ja jako student budu rad když se poskladam na ten usranej nx9020 :sad:
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Nu,snad ten konektor nebude vadit.Odpověděly my že se na to mohou kouknout ale na výměnu za jinou to není a ani ji nemají.A podle prodavače i technika,pokuď to napájí,drží tam konektor a ta ,,koroze´´ či co to je není nějak velká ale je tam ale není zas tak patrná tak to je v pohodě a v případě problémů se na to ihned kouknou.Ale teď je to prý pro mne zbytečné-ale i tak jim to prý mohu dát na mrknutí.Takže to asi nechám zatím doma.Doufám že to bude ok :? :shock: .Jinak je skvělá ta Toshiba-Tóscha :lol:
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“