S/P DIF Output- K čemu to je dobrý????

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Boresprut
Začátečník
Začátečník

S/P DIF Output- K čemu to je dobrý????

Příspěvek od Boresprut »

Zdravim. Tak k čemu to je dobrý???? By mně teda zajímalo. :?
edit: jo je to na mý desce Abit Nf7-s

//JD - presunuto do zvuku
Abit NF7-S - nVidia nForce2, Athlon XP 2800+ Barton @2300MHz, Sapphire Atlantis ATI Radeon 9800 Pro, 2x 512MB DDR 450MHz A-DATA, Seagate Barracuda - 120GB SATA, Combo Teac DW-548DB , FDD mechanika, ,KME MiddleTower ATX CX-5759 P4-400W, Windows XP Profesional, Logitech Z-2200 http://boresprut.borec.cz/
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Nejakej digitalni zvukovej vystup....

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Pouziva sa v modernej Hi-Fi technike

A nemalo by sa toto nachadzat vo Zvuku ?
Mino
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mino »

Keď máš napr. domáce kino, alebo iné zariadenie s digitálnym vstupom, tak to prepojíš z pc na to kino jedným káblom a nemusíš to prepájať klasicky analogovo cez 3 jacky. A malo by to byť aj kvalitnejšie, čo sa týka zvuku. Mne sa zdá, že tá skratka znamená Sony-Philips digital interface (asi stoja za vznikom)
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Jak píše kolega, spdif je skutečně digitální výstup zvuku který má spoustu výhod jako je že Vám stačí k natažení 6ti kanálového zvuku jeden koaxiál, zvuk nená rušení a kvalita je v podstatě "dokonalá". Bohužel, vše má své ale a tady je ale že Váš zesilovač, respektive receiver musí mít tento vstup (je to chinch).
Mám vyskoušeno na integrované zvukovce na Asusu A7N8X-E a na SB Audigi2 ZS a je to goooood.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 cabman : je to cinch, nebo optika... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Jj, to jsem zapoměl uvést.
Ovšem mevim jestli se s tim někdo setkal ale ta integrovaná zv na A7N8X-E podporovala přez digitální výstup ruzné formáty zvuku like AC3/2.1, PCM. Bohužel u Audigi2 ZS při použití kolaxiálu se mi podařilo spojit s receiverem pouze PCM :x Podle toho co svítí na receiveru PCM nepodporuje oddělených šest kanálů ale zadní repro mi to spojí do jednoho suroundového. Na té integrované která se nechala hodit na AC to bylo super, protože šlo krásně všech šest kanálů zvlášť. U PCM je možné jakési nastavení v kodekách PCM a DVD to taky si hraje víc kanálově ale zadní je jen suround. V manuálu trochu mlžej ale asi to nepujde spojit protže oni mají přední a zadní spdif zvlášť? Celkem se v tom moc nevyznám a jako středně pokročilému šťouralovi mi přišlo nastavení a práce s integrovanou zvukovkou mnohem lepší.

Pls o uvedení názorů nebo odkazu do vlákna kde se to řeší. Ď
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

tak jsem to našel. Audigi skutečně přez spdif kóduje jen dvou kanálově.

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=2061

Jsem zhnusen.
andrejkn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejkn »

Ja som u známeho rozbiehal SB Audigy2 NX (maximálne otrasná zvukovka) cez optický výstup. Hudba išla len v PCM stereo, ale zosík to rozhodil na 5.1 tak, ako to rozhodil ... Zvuk z dvd išiel v 5.1 iba vtedy, ak som v powerdvd nastavil zvukový výstup na spdif. Stereo zvuk sa na zozilovači cez optiku alebo coax bude tváriť ako 5.1 iba v tom prípade, ak prehrávač podporuje režim 5.1 a sám je schopný zo sterea vytvoriť 5.1 signál a poslať ho na spdif.
My PC: Intel CeleronD 2400MHz@2650MHz, 533MHzFSB,512 MB DDR 333MHz, MB ASUS P4GE-MX, ATX 300W, HD Maxtor 60GB, SB Live @ homemade amplifier 5x10W+20W,AC97 on board, Asus CD-RW 52x24x52,Toshiba DVD-Rom 52/16, Benq DVD-RW
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Můj receiver také zdánlivě hraje přez PCM DVD a DivX v 5.1! ALE když se pozorně kouknu na display u receiveru, tak zjistím, že zadní reproduktory hrají jen dozvuk -> z obou hraje to samé. Tak nevým, ale trošičku o tom že ti to hraje čistě 6ti kanálově jako při AC3/2.1 pochybuji. To se nechá ověřit tím že spustíš ten test na reproduktory co je u ovladaču a uvidíš zda se to chová korektně tzn kanály se ozývají tak jak maji. Pokud to skusím já, tak mi hrají jen přední. Jestli je to mým receiverem tak mě to naštve.
Psl napiš jak to dopadlo, ale podle reakcí v ostatních diskuzích a mé praxi moc v úspěch nevěřím.
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

chapu to dobre ze kdyz je to digitalni funguje to 0 1 0 1 1 1 0 -> dvojkova soustava... a tedy je mozne to vest pres Cinch nebo pres optiku.. je to tak?
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

SPIDF je čistě digitální DATOVÝ ( ano, 0 1 0 1 0 1 0 1) výstup, který nepřenásí žádné větší napětí ale vysokofrekvenční datový signál (Třeba jako koaxiál na net nebo kabelovku) a jeden kábl tímpádem můžu přenést třeba 7.1 kvalitní surround musiku, DVD obraz k tomu. Ale používá se jen u audia jako SPIDF digital audio.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Dominator píše:chapu to dobre ze kdyz je to digitalni funguje to 0 1 0 1 1 1 0 -> dvojkova soustava... a tedy je mozne to vest pres Cinch nebo pres optiku.. je to tak?
Chápeš to úplně dobře. Jestli se použije optický nebo kolaxiál je z hlediska funkce naprosto jedno. Dokonce jsem na nějakých německých stránkách viděl jak je zapojen ten asus panel do zadní zálepky a překvapilo mě jak je to jednoduché. Tzn že pokud máte kolaxiální výstup, tak to jednoduše lze předělat na optiku.
Problém je ovšem sladit obě zařízení na stejnou normu zvuku. Aď si kdo chce co chce říka pro začátečníka je to někdy boj - problémy viz moje příspěvky.
V podstatě jen záleží co se vám víc líbí. Já osobně používal koaxiál a myslím, že optika je zbytečnost.

zajímavá stránka
http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Captain_Pepek píše:SPIDF je čistě digitální DATOVÝ ( ano, 0 1 0 1 0 1 0 1) výstup, který nepřenásí žádné větší napětí ale vysokofrekvenční datový signál (Třeba jako koaxiál na net nebo kabelovku) a jeden kábl tímpádem můžu přenést třeba 7.1 kvalitní surround musiku, DVD obraz k tomu. Ale používá se jen u audia jako SPIDF digital audio.
1. Kolaxiál na internet, jestli myslíš WiFi, tak to trochu něco jiného a sem bych to netahal. O podobnostech by se dalo dlouze diskutovat - ale né tady v tom vlákně!
2. No osoblě jsem se nesetkal že by přez spdif prolízal DVD siglál. To je teoretická teorie a je to jak opsané z propagačních materiálů z 80tých let které propagovali co jednou bude. Asi o tom nemá cenu mluvit a jak uvádíš tak se to nepoužívá. Podle mě je lepší srovnání, i když nic moc třeba s fireware.
Marek Kovanda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek Kovanda »

podarilo se nekdy nekomu rozchodit OPTIKU (nebo SFDIF) na jakekoli zvukovce kompletne? - to znamena ze vsechny aplikace hraji 5.1 zvuk.

podle mych zkusenosti
Audigy to neumi
Realtec AC 97 taky ne
Hercules Digifire 7.1 pri prepinani mezi zvukem z Power DVD a zvukem Woken XP vyžaduje reset PC coz mi pripada prinejmensim nekomfortni.
(Mam Panasonica a ten ma pouze opticke vstupy)

Jsem pripraven koupit i trochu drazsi zvukovku, ale nevim jakou.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Marek Kovanda píše:podarilo se nekdy nekomu rozchodit OPTIKU (nebo SFDIF) na jakekoli zvukovce kompletne? - to znamena ze vsechny aplikace hraji 5.1 zvuk.

podle mych zkusenosti
Audigy to neumi
Realtec AC 97 taky ne
Hercules Digifire 7.1 pri prepinani mezi zvukem z Power DVD a zvukem Woken XP vyžaduje reset PC coz mi pripada prinejmensim nekomfortni.
(Mam Panasonica a ten ma pouze opticke vstupy)

Jsem pripraven koupit i trochu drazsi zvukovku, ale nevim jakou.
Mám skušenosti s Audigi a ta protáhne přez optiku jen stereo a pochybnou emulaci . AC97 je taky jen pochybná emulace 3D.

O zvukovkách se v nějakém vlákně píše. Stačí hledat
Marek Kovanda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek Kovanda »

hledal jsem az do roku 2003 a vzdy jsem se dozvedel jen zacatek ale nikdy jak to dopadlo a jestli to funguje k plne spokojenosti - to znamena - fsechno -

fsechno v mem pripade znamena

Winfast - TV - ta samozrejme muze hrat jen stereo
Skystar2 - ta musi umet AC3
nejaky DVD, DivX a vubec vse player (Power DVD nebo WMP nebo ......)
zvuky Woken - hry, radia, ..........

celkem nenarocne ne?
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Vám to nejde? Mám onboard Realtek a přes SPDIF(koaxem) jede vše 6-kanálově(XviD filmy, PowerDVD, hry) bez problémů(DD 5.1, DTS 5.1) přes cinch přímo na desce. Nainstalovanej mám AC3 filter(z hlavy nevím verzi). Mám receiver Technics SA-DX950(DD a DTS dekodéry). Ten zobrazuje mód, co do něj leze za signál, tak rozeznám i který kanály jsou použitý (5.1, 5.0 apod.)
P.S.: mám chvíli půjčenou SB Live! 5.1 a tam přes koax výstup jede taky vše co má 6-kanálově.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Nevím jaký máš přesně chip a desku, ale domnímám se že to co slyšíš není DD/DTS ale jen pochybná emulace. Já mám MB ASUS A7N8X-E (nechce se ni hledat co je to za chip) a podle ovládacích pavelů a displaye receiveru to prostorově hraje ale jedná se nej o jakýsi pseudoprostor...
Toto je velmi častý omyl začátečníků kteří neví jak DD/DTS vypadá, ale pokud myslíš že máš pravdu tak popiš ja jsi to poznal :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jenom pro obecné upřesnění, kdyby se na to chtěl někdo zeptat, S/PDIF (specifikace IEC60958 Consumer) umí přenést maximálně dva PCM 24bit / 48 kHz kanály, NEBO jeden MPEG2 (MPEG Multichannel), AC3 a DTS datastream. Tzn. v kompriomvané podobě dokáže přenés šestikanál bez problémů. Jediné, co vy musíte docílit, je donutit ten SoundBlaster, aby dostal na výstup nedekódovaný datastream. Což je u SB trochu problém. Ale pokud se dobře pamatuju, ovladače kX Project to umí... Aspoň u AC3...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“