Gigabyte 8I915P Duo (775, 915P + ICH6)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Gigabyte 8I915P Duo (775, 915P + ICH6)

Příspěvek od Antonín Chromý »

Minulý týden jsem pořídil tuto základní desku spolu s Celeronem 2,8 a Leadtekem GF6600GT 128MB. A musím říct, že můj návrat k Intelu nezačal příliš šťastně.

Těšil jsem se na 3,6 GHz procesoru a ono houby. Všechno začíná už u velmi zajímavých poměrů fsb:ram, které tato deska uvádí - jakési pseudohodnoty 2.5; 3.0 a 4.0, které deska použije k výpočtu frekvence pamětí, který je v biosu o řádek níže a který JE CHYBNÝ nebo přinejmenším zavádějící. To že 2.5 odpovídá FSB:RAM 5:4, 3.0 je 1:1 a 4.0 je 4:5 není tak těžké objevit. Ale to že vám deska tvrdí (i utilita EASY TUNE 5), že při nastavení fsb 133 vám jedou paměti na 333MHz (2.5), 400MHz (3.0) a 533 (4.0) je holá lež protože ve skutečnosti jedou na 212 (2.5 = 5:4), 266 (3.0 = 1:1) a 333 (4.0 = 4:5)!!! Ještě, že existuje CPU-z!!! Nevím jestli je toto normální i u jiných výrobců, ale tohle to je volovina největšího kalibru!!!

Ale tohle není brzda mého přetaktování, které se zastavilo na fsb 148-9, což je tak trochu k úsměvu nebo naopak nasr.ní.

Mou hlavní brzdou je nefunkční PCIe lock. On v BIOSU obsažen je - máme možnost AUTO nebo ASYC, což je asynchronně a má uzamknout frekvenci na 100MHz. Jenže to nějak nefunguje.

Při nastavení vyšší fsb než je oněch 148 totiž nedojde ke správné inicializaci karty a to ať mám pcie lock zapnutý nebo ne. Dokonce jsem zjistil, že pozitivnější vliv na přetaktování má volba auto, se kterou se mi povedlo dostat se až na "úctyhodných" 154MHz, ale ne vždy se povedlo grafické kartě správně zinicializovat (typický barevný leadtek bios byl zobrazen nekompletní, chyběl například horní řádek a deska při zjištění jakýchkoliv problémů pak automaticky vypne manuální nastavení FSB a děličky pamětí a nabootuje znovu na defaultních nastaveních těchto hodnot), tudíž jsem se vrátil zpět ke 148.

Zajímalo by mě, pokud někdo vlastní stejnou desku jaké má zkušenosti s jejím přetaktováním a pcie grafikami. Já pomalu začínám litovat, že jsem ji kdy v ceníku zahlédl a že jsem si ji dokonce koupil. Pravda měl to být levnější nákup, ale ne za takovouto cenu!!! Sledovat fóra diskuse se moc nevyplatí - rozhodoval jsem se mezi touto deskou a MSI 915P Combo - FR, která byla asi o 300 Kč dražší. Na MSI se poslední dobou snáší hodně stížností a naopak Gigabyte jsou chváleny. Pokud vemu tu moji desku a to co zatím předvedla, nechápu proč. Dnes už bych volil jinak. Bohužel včera není dnes...:-(

Stále tak nějak doufám, že mi někdo otevře oči a řekne ty pitomče to musíš takhle a takhle a s tímhle biosem...to je známá věc! Rád bych byl ještě vetším pitomcem než jsem teď, rád. Protože já se můžu alespoň částečně napravit, ale jestli je chyba v desce, tak potěš, protože tohle na reklamaci není :-(

Všechny svoje pokusy jsem dělal s posledním biosem F6.
Naposledy upravil(a) Antonín Chromý dne čtv 3. bře 2005, 01:00, celkem upraveno 1 x.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

no jak taktovat evidentne vis...

jediny co me napada je, okamzite toho gigouse s mensi ztratou prodat a koupit ASUS...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ano, ano...

Toho jsem se bál....

Asus P5GD1...tímhle směrem sem se měl podívat už tenkrát, vím. Je to zhruba 800,- rozdíl, ale to už je vcelku fuk. Bohužel jsem si všeho ostatního začal všímat až když jsem se podíval do biosu toho Gigabyte a začal zkoušet. Myslel jsem si, že vím, do čeho du, přečetl jsem nějaké recenze, ale co vím, tak nikde nepsali o tom nefunkčním pci-e locku. Je to k vzteku. Byl jsem zaslepenej a takhle to dopadlo :-( Gigabyte už nechci ani vidět.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

no to je teda pekny orisek, ted me tak napada ze pri nejake frekvenci FSB by melo byt PCI-E / PCI zpet na defaultni frekvenci ne ? Nebo alespon u sve stare desky s SIS645DX tomu tak bylo. Zkus nastavit treba 166 (21*166 - 3,5GHz). Pote by zase pustupnym zvedanim FSB zase hodnota rostla a na 200 (4,2Ghz - nerealny) by mela byt zase OK.

Tento postup nemusi fungovat, ale za zkousku to stoji, alespon moje stara MB to tak umela. Nic za to nedas. Jinak fakt se ji jedine zbavit
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Achich ouvej...

Ano, to jsem zapomněl napsat...to jsem zkusil, protože jsem si taky myslel, že to takhle může být...chvilka napětí...není. Když jsme u toho napětí, musím poznamenat, že těch "vyšších" hodnot fsb jsem dosáhl za přispění injekce 0,1V do pci-e.

Ještě jsem zapomněl ... nevíte někdo něco o nějaké utilitce, která ukáže aktuální frekvenci pci-e? V CPU-z jsem totiž nic nenašel, ale možná si to teď špatně uvědomuji...jsem v práci...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Je to pech....

:huh: za 2400,- se s radostí zbavím desky a přidám i originál box chladič na celerona

co se týče toho cpu-z (už jsem doma) tak opravdu nikde neukazuje aktuální frekvenci pci a pci-e - existuje na i915 nějaká utilita, která prozradí tyto hodnoty?
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pokračování marných bojů...

Takže jsem začal zkoušet už opravdu zoufalé pokusy...

Vrátil jsem se k biosu F3 se kterým jsem desku pořídil a postupně pomocí flashovadla Q-flash z biosu flashoval na F4, F5 a F6. Inspirovala mě k tomu četba návodu ke Q-flashi, kde psali, že se nemá updatovat po velkých skocích, což se sice o mém předešlém update F3 přímo na F6 (ale z windows pomocí nějakého @bios) říct nedá, ale za pokus to stálo.

Pozitivní věci - zjistil jsem, že PCI-e lock je implementován až od verze F5. Nějakým způsobem se stalo, že sandra a everest mi hlásili verzi biosu F3 i když jsem měl flashnutou F6 a při bootování se hlásila také F6. To se vyřešilo, teď už je všude správně F6.

Negativní věci - jinak se nezměnilo nic dalšího a PCI-e lock je nefunkční a stále pouze na okrasu.

Zatím opravdu asi neexistuje žádná utilitka, která by prozradila pci-e frekvenci??? V sandře, everestu - nikde jsem nic nenašel. Jde mi hlavně o vliv toho pochybného locku. Jestli se vůbec něco děje, když to přepínám.
BanaNovni_oveerclock
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BanaNovni_oveerclock »

To je mi ale nápad...
Ja s touhle deskou nemam nejmensi potize...CelD2,93GHz na 3,71 vpoho.
Sice pak to pada, ale to je asi kvuli procalu...
Bud mas nejakej pojebanej kus, nebo je chyba u tebe.
Jak rikal ICE, okamzite prodat a koupit asus, nebo jeste lepe nejakej Abit...
Intel Core 2 Duo E6400 2,13GHz@3,544GHz, chaldic CPU Arctic cooling freezer 7, MB GA-965P DS4, 2x512MB (dch) RAM GEIL PC6400 CL4 (ale ted na 5-5-5-15)
,Gigabyte GeForce 6200 odemceno na 8 pixel pipelines, takty: 300/500@545/705mhz, 3x WD320GB, 1x WD400GB, TEAC 552W, TEAC DVD-W516A, Enermax Liberty 500W, Case s 120mm fan na boku...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

To je super....

...skvělý, skvělý, skvělý. Tam kam ses dostal ty, bych se rád dostal taky. Ale prostě to nejde a já nevím kde je chyba. Přijde mi, že ten pci-e lock je nefunkční. Grafiku mám jakou mám a pokud nastavím fsb výš než než je 148 tak sem v pytli, a grafika se nezinicializuje správně.

Abych pravdu řekl, nečekal jsem žádný problémy a těšil na stejný frekvence co máš ty. A vono se to nějak nepovedlo. Každej den jsem naštvanější a naštvanější. Je to beznaděj.

Osobně dost pochybuju o tom, že ten můj celer 2,8 má hranici na 3,12. Já jsem chtěl aspoň 3,5-3,6.

No a když si přečtu takovejhle příspěvek od tebe tak už opravdu nevím co...

PCI-e lock máš ASYNC nebo AUTO? Kruci máš v tom gigabyte grafiku, nvidia, taky 6tková řada - že by byl leadtek extra citlivej na frekvenci pci-e? Proč neexistuje utilita na zjištění frekvenci pcie???

Máš zapnutej high performance? (já zkoušel taktovat s ním i bez něj - nulovej rozdíl)

Jakej tam máš bios? Jaký paměti (časování)?
BanaNovni_oveerclock
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ne, high performance nemam, pcie lock mam na auto, jen mam pridanych 0,2V na pametech.

Ono, je docela mozny, ze ta deska je nejaka divna..
Ale abych se pravdu priznal, taky sem cekal od toho svyho chudaka vic. Aspon 4,0GHz, ale nepovedlo se.... :(

Moje rada jest:
Vyskouset ten procal na nejake jine desce (pucit od kamose atd.), kdyby to bylo nim, koupit novej. Jinak novou desku.

Mimochodem, mas tu grafiku taktovanou nebo ne? Nevidim v tom sice souvislost, ale muzes to zkusi, co t udela... :-D
Tomu se rika bsolutni beznadej. Stejna,. jako kdyz sem si koupil pred 2 mesicema desku od Intelu, na ktere se nedalo taktovat....sem LAMA proste...

Chybicka se vloudi hned. Nebud smutnej, ono se to vyresi a za par dni, mozna tydnu, az budes mit novou desku, tak to bude OK.
Nema cenu se kvuli komplum stresovat...
Intel Core 2 Duo E6400 2,13GHz@3,544GHz, chaldic CPU Arctic cooling freezer 7, MB GA-965P DS4, 2x512MB (dch) RAM GEIL PC6400 CL4 (ale ted na 5-5-5-15)
,Gigabyte GeForce 6200 odemceno na 8 pixel pipelines, takty: 300/500@545/705mhz, 3x WD320GB, 1x WD400GB, TEAC 552W, TEAC DVD-W516A, Enermax Liberty 500W, Case s 120mm fan na boku...
BanaNovni_oveerclock
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Neco me napadlo.

Dej tam do toho procalu 1,50 voltu.
Pak dej pcie lock na auto.
Pridej na PCIe 0,1 az 0,2V.
Pretaktuj grafiku.
Pak zkus taktovat procal...

Nevim, jestli to pomuze, ale zda se mi, ze by to mohlo fungovat.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pocit z biosu :-)

Ano, to co si napsal je pravda...mám takovej pocit z chování toho biosu, že sem něco pokazil prvním flashováním...

Totiž dostal jsem desku s biosem F3 a rovnou na něj plácnul F6 pomocí @BIOS z windows. Všiml jsem si, že mi to na jednom místě everestu a tuším i cpu-ze vracelo, že bios je verze F3 a na jiným místě, že F6. Bylo to divný.

Jak píšu vejš, v jednom z návalů zoufalosti jsem si PODROBNĚ přečetl doporučení u Gigabyte jak flashovat. Bylo doporučeno flashovat přes utilitu, která se dá aktivovat při bootování a hlavně flashovat postupně a ne velkejma skokama - i když skok o 3 biosy podle mě není zase tak velkej. Proč ne, stáhl jsem tedy F3-F6 a postupně oflashoval restartnul, nastavil defaults, restartnul, oflashoval atd.

Kromě toho, že už je teď všude bios F6 se nezměnilo nic. Ale tohle je taková perlička jak podivně to všechno funguje.

No zkusím potestit tu voltáž a pokusím se tu zeleninu trošku podráždit, ale nepřipálit. Mělo by se ukázat a potvrdit nebo vyvrátit, že problém je v grafice. I když jak jsem psal, pci-e napětí jsem také zvedal a dalo se s tím dosáhnout vyšší fsb, nicméně to nebylo stabilní řešení. Úspěšnost nabootování tak 1:1 až 1:2.

Co se týče vyzkoušení u kamaráda...ehm, nemám žádné kamarády s LGA775, bohužel :-(.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

BanaNovni_oveerclock píše:Neco me napadlo.

Dej tam do toho procalu 1,50 voltu.
Pak dej pcie lock na auto.
Pridej na PCIe 0,1 az 0,2V.
Pretaktuj grafiku.
Pak zkus taktovat procal...

Nevim, jestli to pomuze, ale zda se mi, ze by to mohlo fungovat.
Jooo tak, zase nic :-( Nepomohlo to k nicemu. Barevnej bios leadteka se zase nezobrazoval celej :-( :-/ Je to sfine deska.
BanaNovni_oveerclock
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Takze rada c. 2: Vymenit desku. (ajaj. problemy s penezama...to znam moc dobre...) Nic jinyho me uz nenapada.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vím...

Nejlepší by bylo ještě zkusit 2 problematické kousky skládačky (procesor a grafika) v jiné desce. Jenže nemám kde :-(

Takže to prostě vyřeším zakoupením nové desky, to se nedá nic dělat. Sice nemám vůbec žádnou představu jak se zbavím té co mám, ale jinak to prostě nepůjde. Přinejhorším si ji dám zarámovat a pověsím na zeď :-(

Zatím šetřím a pokukuji po Asus P5GD1 nebo Abit GD8, přičemž ale Asus u mě zatím mírně vede.

Ach jo, proč já si jen kupoval ten Gigabyte, prooooč?
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

co se na to zatim vykaslat? nestaci ti vykon?
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Výkon :-)

Výkon :-)

Ale jo, stačí, to víš že jo. Nemusím mít všechny hry na úplný max. Jen mi šlo o to, že jsem chtěl za relativně malý peníz slušný upgrade. Kupoval jsem desku, procák a grafiku. Chtěl jsem to přetaktovat tak na těch 3,5 abych z toho dostal výkon, který odpovídá zhruba AthlonuXP 3200+ (podle grafů by to tak nějak mělo být). Chtěl jsem z té investice prostě maximum - a taky jsem ho dostal :-( protože nebyla na moje čarování dostatečně vysoká a ta deska je divná - i když kolegovi se zadařilo to co sem chtěl, takže limit nemusí nutně být v té desce, ale třeba v procesoru nebo v grafice. Těžko to někde ověřit.

Co se týče podivnosti desky...nevím, jestli se mnou budeš souhlasit (asi ne, je to takovej lamka postřeh), ale za dobu co se vrtám v počítačích jsem už v ruce pár desek měl. Nějakých pár desítek ECS, MSI,Soltek,Epox a pak taky dvě Gigabyte. Nevím proč, ale zdá se mi, že každá výrobce má takový svoje specifika a ne vždy funguje přesně všechno tak, jak by mělo a jak je napsáno. Už když jsem měl gigabyte s KT400A u jednoho známého, neprobíhalo všechno přesně podle pravidel a daných informací a chovalo se to tak trochu podivně a svéhlavě. A teď zase ten pci-e lock (mimochodem stále jsem nenašel žádnou utilitu, která by změřila frekvenci pci-e) a i nastavení pamětí je takové zvláštní. Zřejmě má gigabyte svoji filozofii se kterou desky vyrábí, nevím - nesedí mi a budu se jim pro příště vyhýbat. Naopak v tomhle ohledu se mi líbí epox, ten vždy udělá to co chci - a já pak musím občas resetovat bios :-).

A s tím, že šetřím a rozhlížím se :-) Rozhlížet se budu ještě dlouho a pak možná zjistím, že už není třeba investic do nové desky, ale třeba rovnou do nové platformy - 64bit a dualcore procesory klepou na dveře :-) A za rok už bude třeba všechno jinak, nehledě na to, že manželka rozhodla o nutnosti pořídit novej gauč a manželka má vždy pravdu, že :-)?
BanaNovni_oveerclock
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ICE píše:co se na to zatim vykaslat? nestaci ti vykon?
Takovi manici se na to vetsinou nevykaslou...to mi ver.
Chcou proste z toho svyho procalu vymackat maximum...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Gigabyte GA-8I915P Duo - problém s bootováním - zkrat?

Ahoj,
známý má problém se startováním pc vybaveného touhle deskou - sestava Celeron D 2,8 GHz, 2 x 512MB RAM DDR400 A-DATA, 200GB SATA Maxtor, Leadtek Geforce 6600 128MB, Leadtek tv tuner, Realtek WIFI, case Eurocase ML5410, zdroj Eurocase 400 W.

Počítač fungoval bezproblémů rok a půl, s reklamací spáleného zdroje, ale po výměně zase vše v pohodě. Pak se stala drobná nehoda. Na case umístěný plastový reproduktor spadnul za case do kabelů. Počítač se vypnul a při pokusu o znovu zapnutí se roztočí větráky, rozsvítí led, roztočí hdd - prostě normální start, až na to, že nejde signál do monitoru.

Když mi to dovezl, povedlo se mi to pc nastartovat asi 2x z 20-ti pokusů tak jak bylo. Pak jsem zkusil jiný zdroj (Forton FSP400-60GLN), který byl mimo case. Výsledek stejný. Protože jsem si všimnul, že tlačítko na case chodí trošku divně, zkusil jsem to odpojit power switch a zapnout pc jen s pomocí šroubováku. Povedlo se - 3x ze 3 pokusů, víc jsem nezkoušel.

Napadlo mě tedy vyzkoušet jinou case - mám doma nějaké KME 6062 tuším. Všechno jsem přeházel, použil původní eurocase zdroj a nic - výsledek stejný - bez signálu. Když jsem to dával zpět, tak jsem to zkusil ještě zapnout mimo case - poskládané jen tak na krabici od základní desky. S eurocasem zdrojem pc normálně naběhnul.

Takže, kde je problém? Někde nějaký dotyk a zkrat? Ale kde? A jakto, že tak najednou? Nějaké tipy jak to vychytat? Stalo se někomu něco podobného?

//EDIT - UPŘESNĚNÍ: To pc při "špatném" startu nenabootuje, dojde pouze k inicializaci dvd a hdd a pak led dioda HDD zhasne a nic se neděje. Nic nepípá, větráky se točí, power led svítí ale pc nevykazuje žádnou činnost.

Pokud se boot povede, tak není problém - vždy se korektně dostanu do windows, jako by se nechumelilo.
Naposledy upravil(a) Antonín Chromý dne pát 5. led 2007, 21:54, celkem upraveno 1 x.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Gigabyte GA-8I915P Duo - problém s bootováním - zkrat?

Příspěvek od Stano K. »

Antonín Chromý píše:...
mozno bude to pri pichiteni dosky do case niekedy to sposobuje sroub!
skus niake vynechat!!!
POZOR MOZES POSKODIT HW!!!
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“