Těšil jsem se na 3,6 GHz procesoru a ono houby. Všechno začíná už u velmi zajímavých poměrů fsb:ram, které tato deska uvádí - jakési pseudohodnoty 2.5; 3.0 a 4.0, které deska použije k výpočtu frekvence pamětí, který je v biosu o řádek níže a který JE CHYBNÝ nebo přinejmenším zavádějící. To že 2.5 odpovídá FSB:RAM 5:4, 3.0 je 1:1 a 4.0 je 4:5 není tak těžké objevit. Ale to že vám deska tvrdí (i utilita EASY TUNE 5), že při nastavení fsb 133 vám jedou paměti na 333MHz (2.5), 400MHz (3.0) a 533 (4.0) je holá lež protože ve skutečnosti jedou na 212 (2.5 = 5:4), 266 (3.0 = 1:1) a 333 (4.0 = 4:5)!!! Ještě, že existuje CPU-z!!! Nevím jestli je toto normální i u jiných výrobců, ale tohle to je volovina největšího kalibru!!!
Ale tohle není brzda mého přetaktování, které se zastavilo na fsb 148-9, což je tak trochu k úsměvu nebo naopak nasr.ní.
Mou hlavní brzdou je nefunkční PCIe lock. On v BIOSU obsažen je - máme možnost AUTO nebo ASYC, což je asynchronně a má uzamknout frekvenci na 100MHz. Jenže to nějak nefunguje.
Při nastavení vyšší fsb než je oněch 148 totiž nedojde ke správné inicializaci karty a to ať mám pcie lock zapnutý nebo ne. Dokonce jsem zjistil, že pozitivnější vliv na přetaktování má volba auto, se kterou se mi povedlo dostat se až na "úctyhodných" 154MHz, ale ne vždy se povedlo grafické kartě správně zinicializovat (typický barevný leadtek bios byl zobrazen nekompletní, chyběl například horní řádek a deska při zjištění jakýchkoliv problémů pak automaticky vypne manuální nastavení FSB a děličky pamětí a nabootuje znovu na defaultních nastaveních těchto hodnot), tudíž jsem se vrátil zpět ke 148.
Zajímalo by mě, pokud někdo vlastní stejnou desku jaké má zkušenosti s jejím přetaktováním a pcie grafikami. Já pomalu začínám litovat, že jsem ji kdy v ceníku zahlédl a že jsem si ji dokonce koupil. Pravda měl to být levnější nákup, ale ne za takovouto cenu!!! Sledovat fóra diskuse se moc nevyplatí - rozhodoval jsem se mezi touto deskou a MSI 915P Combo - FR, která byla asi o 300 Kč dražší. Na MSI se poslední dobou snáší hodně stížností a naopak Gigabyte jsou chváleny. Pokud vemu tu moji desku a to co zatím předvedla, nechápu proč. Dnes už bych volil jinak. Bohužel včera není dnes...
Stále tak nějak doufám, že mi někdo otevře oči a řekne ty pitomče to musíš takhle a takhle a s tímhle biosem...to je známá věc! Rád bych byl ještě vetším pitomcem než jsem teď, rád. Protože já se můžu alespoň částečně napravit, ale jestli je chyba v desce, tak potěš, protože tohle na reklamaci není
Všechny svoje pokusy jsem dělal s posledním biosem F6.