chtěl bych své postarší domácí PC utlumit, co to jde. Jelikož tam nejsou moc výkonné komponenty, rozhodl jsem se pro chlazení pasivy. Jedná se o následující sestavu:
CPU: Intel Pentium 4 1.5 GHz (Socket 478)
VGA: ATi Radeon 9100 64 MB VIVO
Zdroj: Nějaký 250 W noname
Dál je tam už jen modem, síťovka, USB 2.0 řadič, HDD 40 GB, Lite-On CD-RW. Case je neznámá.
Rozhodl jsem se pro následující (všechny linky vedou na CzC):
Zdroj vyměnit za Fortron FSP300-60THN-P 300W. Podle mě 300W a 14A na +12V větvi bude bohatě stačit (nehodlám investovat do novějších komponent, neboť tak za dva roky si přivezu domů PC z koleje, maximálně dokoupím TV kartu a DVD výpalku). Zdroj má 12 cm fan.
Pro CPU jsem vybral pasiv Thermaltake Combo Cool DIY TOWER102 (CL-P0015).
Pro VGA pak ZALMAN ZM80D-HP. Také jsem uvažoval o Thermaltake CL-G0003.
Dále koupím dva větráčky (80 x 80 mm oba, jiný rozměr nění možný):
Odsávání: Arctic Fan 3 TC
Nasávání: Arctic Fan Pro 2 L
Umístění větráčků: odsávací je vzadu na úrovni chladiče CPU, tudíž by teoreticky mohl pomáhat odsávat teplo, nasávací je v přední straně case úplně dole.
Navíc koupím kulaté IDE (2x) a FDD (1x) kabely.
Skřín má po stranách jen několik malých otvorů, žádné prostory pro větráky na bočnicích (už je taky stará, ale novou koupit nemůžu). Disk odhlučním později, až s koupí většího.
Chtěl bych se zeptat, jestli některé chladiče nejsou na dané komponenty předimenzované. Raději si připlatím a trošku nadsadím, než aby se mi pak něco škvařilo. Vodník nepřichází v úvahu, neboť na PC pracuje i mamka a sestra (pochybuju, že by byly v případě nějaké nepříjemnosti s vodníkem schopné něco dělat). Budu rád za připomínky, nebo návrhy, co a za co byste měnili. Celková cena všech nových věcí (včetně redukce u zdroje z 24 pinů na 20 pinů na desku) je zhruba 3400,- Kč (část koupím v CzC, část v TNTrade). Nerad bych šel s částkou ještě výš. Díky moc za návrhy.