Pasivní chlazení všech komponent - pomoc s výběrem

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
danielcirma
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Pasivní chlazení všech komponent - pomoc s výběrem

Příspěvek od danielcirma »

Ahoj,

chtěl bych své postarší domácí PC utlumit, co to jde. Jelikož tam nejsou moc výkonné komponenty, rozhodl jsem se pro chlazení pasivy. Jedná se o následující sestavu:

CPU: Intel Pentium 4 1.5 GHz (Socket 478)
VGA: ATi Radeon 9100 64 MB VIVO
Zdroj: Nějaký 250 W noname

Dál je tam už jen modem, síťovka, USB 2.0 řadič, HDD 40 GB, Lite-On CD-RW. Case je neznámá. :?

Rozhodl jsem se pro následující (všechny linky vedou na CzC):
Zdroj vyměnit za Fortron FSP300-60THN-P 300W. Podle mě 300W a 14A na +12V větvi bude bohatě stačit (nehodlám investovat do novějších komponent, neboť tak za dva roky si přivezu domů PC z koleje, maximálně dokoupím TV kartu a DVD výpalku). Zdroj má 12 cm fan.

Pro CPU jsem vybral pasiv Thermaltake Combo Cool DIY TOWER102 (CL-P0015).

Pro VGA pak ZALMAN ZM80D-HP. Také jsem uvažoval o Thermaltake CL-G0003.

Dále koupím dva větráčky (80 x 80 mm oba, jiný rozměr nění možný):
Odsávání: Arctic Fan 3 TC
Nasávání: Arctic Fan Pro 2 L
Umístění větráčků: odsávací je vzadu na úrovni chladiče CPU, tudíž by teoreticky mohl pomáhat odsávat teplo, nasávací je v přední straně case úplně dole.

Navíc koupím kulaté IDE (2x) a FDD (1x) kabely.

Skřín má po stranách jen několik malých otvorů, žádné prostory pro větráky na bočnicích (už je taky stará, ale novou koupit nemůžu). Disk odhlučním později, až s koupí většího.

Chtěl bych se zeptat, jestli některé chladiče nejsou na dané komponenty předimenzované. Raději si připlatím a trošku nadsadím, než aby se mi pak něco škvařilo. Vodník nepřichází v úvahu, neboť na PC pracuje i mamka a sestra (pochybuju, že by byly v případě nějaké nepříjemnosti s vodníkem schopné něco dělat). Budu rád za připomínky, nebo návrhy, co a za co byste měnili. Celková cena všech nových věcí (včetně redukce u zdroje z 24 pinů na 20 pinů na desku) je zhruba 3400,- Kč (část koupím v CzC, část v TNTrade). Nerad bych šel s částkou ještě výš. Díky moc za návrhy.
Doma: Ani se neptejte.
Kolej: MB Epox EP-8KDA3+, CPU AMD64 3000+ + Zalman CNPS7000B-Cu LED, RAM 1x512MB Corsair DDR400, VGA Club3D GF 6800 (12/5, 325/700 @ 16/6, 400/800) + Arctic Cooling VGA Silencer 5, HDD 2x Hitachi 7k250 160 GB SATA, DVD LG-4120B, Case Chieftec LBX-01B-B-B
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Jestli na to mas penize, tak klidne... Ale na toho radoena by stacil nejakej homemade pasiv, ne? Nemuze tolik topit...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

Honny píše:Jestli na to mas penize, tak klidne... Ale na toho radoena by stacil nejakej homemade pasiv, ne? Nemuze tolik topit...
radci bych koupil rovnou grafiku s pasivem - treba fx5200 - vyjde te asi na tolik co te chladic :lol: nebo si udelej jen nejaky homemade pasiv. kupovat za litr zalmana a pak ho namontovat na 9200 je fakt nesmysl. ten chladic je urceny spis pro chlazeni vykonych grafickych systemu nez pro tiche chlazeni lowendovych karet.

add vodnik: to ze by s nim nemela matka umet nic udelat ... a kdyby odesel ventilator na CPU tak by s tim matka neco udelala? :wink:
Naposledy upravil(a) KOFis dne ned 3. dub 2005, 00:44, celkem upraveno 1 x.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Honny píše:Jestli na to mas penize, tak klidne... Ale na toho radoena by stacil nejakej homemade pasiv, ne? Nemuze tolik topit...
Ale ne, na takové to slaboučké pentium je tento druh chlazení jemně řečeno "předimenzovaný", proč, to hned vysvětlím:
a) Thermaltake je a) příšerně drahý (platí se za značku) b) Na takovýto procesůrek (ztrátové teplo odhaduji na 30 až 50 w) zbytečný - je určen pro Northwoody a Prescotty (ztrátová tepla 100 w až 150w)
Napsosto bude stačit nějaký větrák od firmy spire (jsou až 6x levnější a na nižší otáčky extratiché - např. ten, co mám já, je za 250 kč a chladí perfektně ... http://www.spirecoolers.com/fcc.asp?ProdID=172, http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=28582&start=0 :-) )
b) Zdroj je v pořádku, ale stejně bych dle vlastních zkušeností doporučil model 350 w - má citlivou termoregulaci a je skutečně téměř nelsyšný
c) Na grafiku jednoznačně pasiv - mám radeona 9200 (250 mhz jádro, 200 mhz paměti, na jádru pasiv 6x6x3 cm se 120-ti "výrůstky" zvyšujícími vnitřní povrh a naprosto stačí (dokonce i po přetaktování o 30 mhz :-) ) Zalmana nekupuj - předně na tuto grafiku nejde nasadit (vadí kondenzátory a potom je zbytečně drahý (opět platíš šílené peníze za značku)
d) u tvé konfigurace nejsou podle mého názoru 2 přídavné fany třeba, stačit bude jeden - ARCTIC FAN 3, ale bez termoregulace a to do zadní strany case, k němu stačí za 100 kč dokoupit regulátor otáček a napětí (primecooler - 5 až 12 v) a zregulovat jej dle potřeby, klidně do úplného ticha (cca 5 až 7 v - 900 až 1200 otáček, ten s termoregulací je o dost hlasitější - při pokojové teplotě fouká na asi 1300 až 1500 rpm). Tomu Arctic fan 2L pískají ložiska - tzn. je lepší se mu obloukem vyhnout
f) kulaté kabely jsou pro účinné chlazení nezbytné - doporučuji ty od AKASY (např. tntrade.cz) jsou tvořeny jakýmysi copánky - výborně se integrují uvnitř case (fotky klidně vložím)
S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
danielcirma
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

add a)
Bylo by možné nalézt nějaké opravdu pasivní řešení? Chtěl bych to mít úplně bez větráků. Možná bych se mohl porozhlédnout po jiném (menším a levnějším pasivu). Nebo myslíš, že nebude problém dát ten tvůj chladič na P 1.5 bez toho větráčku?

add b)
OK, o tom budu uvažovat. Uvidím, až jaké budou ostatní věci (kolik zbude peněz) :wink:

add c)
Mohl bys nějaký doporučit? Resp. hledal jsem, hledal, ale žádný nenašel. Buď mi přišel příliš malý a nebo to byl jeden z podobných mému prvnímu návrhu. Novou grafiku kupovat nechci, přijde mi to zbytečné. Hry na tom počítači nehraju. :)

add d)
OK, s tím souhlasím, už jsem si to poznamenal.

add f)
Kupovat budu kabely právě na TNTrade od AKASY. :)
Kolej: MB Epox EP-8KDA3+, CPU AMD64 3000+ + Zalman CNPS7000B-Cu LED, RAM 1x512MB Corsair DDR400, VGA Club3D GF 6800 (12/5, 325/700 @ 16/6, 400/800) + Arctic Cooling VGA Silencer 5, HDD 2x Hitachi 7k250 160 GB SATA, DVD LG-4120B, Case Chieftec LBX-01B-B-B
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

danielcirma píše:add a)
Bylo by možné nalézt nějaké opravdu pasivní řešení? Chtěl bych to mít úplně bez větráků. Možná bych se mohl porozhlédnout po jiném (menším a levnějším pasivu). Nebo myslíš, že nebude problém dát ten tvůj chladič na P 1.5 bez toho větráčku?
No, to nevím a nerad bych tu šířil bludy chtělo by to asi opravdu vyzkoušet, ale je fakt, že když jsem testoval integrované regulátory napětí (otáček) na mé základní desce (nemá však každá), tak jsem tento větrák zastavil úplně a teplota procesoru (v klidu) začala poměrně výrazně stoupat, na kolik to nevím, ale mohu odzkoušet, řekl bych dokonce, že by to mohl být dobrý test - Prescotti mají v klidovém stavu ztráty od 38 w (nejstarší, nejméně hospodárné revize - např. ta, kterou mám já - C0 - majitelé potvrdí, že 80 stupňů v zátěž není vyjímkou, ale procesor to v pohodě ustojí) do 28 w (novější revize - D0 a E0). To znamená poodobné, jako máš v zátěži ty (o něco málo menší, přidáme-li tedy k hodnotě, kterou naměřím při zastaveném fanu já v klidu cca 3 stupňě měli bychom mít přibližnou hodnotu pro tebe v zátěži... zkusil jsem to nakonec hned a zjistil jsem, že na zcela pasivní chlazení tento chladič opravdu vhodný není - po cca 2 minutách od zastavení větráku teplota vyskočila na cca 57 stupňů (v klidu) - tj rozdíl více než dvaceti stupňů (v hlučnosti je přitom tento rozdíl minimální). Zkus hledat dál, ale myslím si, že se tu už něco podobného řešilo.
danielcirma píše: add c)
Mohl bys nějaký doporučit? Resp. hledal jsem, hledal, ale žádný nenašel. Buď mi přišel příliš malý a nebo to byl jeden z podobných mému prvnímu návrhu. Novou grafiku kupovat nechci, přijde mi to zbytečné. Hry na tom počítači nehraju.
Jasně, od toho jsme tu :), nalezni si tady, na foru, nějaké přízpěvky od uživatele jménem Xima (ICQ Ti, pokud nic neobjevíš, pošlu soukromou zprávou) a ten za cca 50 kč prodává opravdu výborné pasivy (pokud ještě nějaké má, ale snad jo), foto tohoto pasivu na grafice Ti klidně vložím do galerii a šoupnu sem odkaz.
S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
danielcirma
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Díky za rady. Našel jsem i jeho ICQ číslo v příspěvcích. Zeptám se ho, až dorazím večer na kolej. :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“