Alfatest - Godric's watercooling (aka ECO mod)

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Slezman píše:...
Přesně to jsem chtěl říct :oops: . Ze začátku jsem vůbec nemyslel na teplotní roztažnost vzduchu(že to může ovlivnit ještě víc než podtlak). K tomu podtlaku: Změřil jsem, že je přibližně tak 100Pa. Takže další 1 promile k objemu :P . Nejvyší čas odejít. :lol:
Co tě nezabije teď, to uspěje později.
Slepé uličky je třeba prozkoumat a světu oznámit: Tudy ne, přátelé.
"Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry."
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Myslím, že tímto už jsme vážně trošku v OT, takže to zkusím shrnout, podle toho, co tu padlo.

-Tlačit vzduch je lepší a účinnější, ale musí se zajistit, aby zádný z oblasti přetlaku neunikal pryč a vše šlo radiátorem.
-Tahat vzduch tak účinné není, ale mnohem jednodušeji se to realizuje a většinou má clověk jistotu, že to bude fungovat.

A teď k té hlučnosti. Radiátor byl dobře vidět na obrázku. Teď momentálně z něj saju pomocí dvou 120mm fanů, které jsem napojil na externí zdroj. Pokud hraju, tak to dám na plno a nevadí to, při běžné aktivitě (např teď) to dám na 7,5 V a jde to a pokud chci opradu perfektní ticho, tak to dám na 6. A i při těch je teplota max. 52 stupňů, což je oproti minulu určitě lepší. A to už je to totálně bezhlučný, víc hluku už dělá i čerpadlo, takže je to ticho.

A k rozdílu mezi CPU a vodu - no, to platí, že čím větší rozdíl mezi CPU a vodou, tím lepší, jenomže to platí staticky. Dynamicky to tak není, protože to vyjadřuje stav, kdy jsou všechny elementy v rovnovážné poloze - tzn. čím menší rozdíl vody a CPU => z toho vyplívá tím větší účinnost odvodu tepla z bloku. Pokud teď, když pustím fany naplno, tak se vyváží teplota vody s místností (26 stupňů), tak je CPU tak horké, jak říkám, tj kolem 45 - 50 stupňů a to je velký rozdíl. Kdybych tedy chtěl teplotu CPU snížit, musím zmenšit tepelný odpor bloku, zmenšit tepelný odpor média (víc destilky, míň fridexu) a zmenšit teplotu média, ale to pujde jen těžko (ledaže bych to šupnul za okno, kde by se to za týden rozteklo od ptačích výtrusů). Teda teoreticky. Prakticky jsem doufal, že to bude někdo vědět. A odpoví mi. Možná nekonec skončí dotaz u ertyho, všehovšudy návrh bloků je jeho.
Mod čerpadla by Godric | Puddle jumper mod | Obrázek
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Nevím jestli to tady zaznělo, ale co máš za procesor?
+ Teplotu v místnosti?
Pak je možné řešit tento problém.
BTW 19°C na bloku je hafo. Možná tak pro nějaký 150W prskot by se to dalo snést....
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Myslím, že někde ano. AthlonXP 2000+ (Polomino). V místnosti je tak 24 -26 stupňů. Možná je to jen dočasný a část z toho taky dělá ten fridex v okruhu, říkal jsem, že s čistou destilkou by to CPU mělo tak o 5stupňů míň.
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Godric píše:A k rozdílu mezi CPU a vodu - no, to platí, že čím větší rozdíl mezi CPU a vodou, tím lepší, jenomže to platí staticky. Dynamicky to tak není, protože to vyjadřuje stav, kdy jsou všechny elementy v rovnovážné poloze - tzn. čím menší rozdíl vody a CPU => z toho vyplívá tím větší účinnost odvodu tepla z bloku.
to mi musíš mírně vysvětlit, protože prvotní snahou celého chlazení je zvětšovat tepelný tok vedoucí z CPU do vody a ten je dán následujícími vztahy:

měrný tepelný tok vedením (platí pro přechod tepla z povrchu CPU na vnitřní povrch bloku)

q1=(lambda/delta)*(t1-t2) [W/m2]

jak zvětšit (vyplývá ze zápisu rovnice)?
a) zvětšit tepelnou vodivost materiálu "lambda" - materiál (měď lepší než hliník atd..)
b) snížit tlouštky materiálu mezi CPU a vodou ("delta")
c) zajistit vyšší teplotní rozdíl (t1=CPU, t2=teplota stěny bloku na straně vody)

tato rovnice popisuje přenos tepla mezi povrchem cpu a vnitřním povrchem bloku (tedy až k samotné vodě.

Přenos tepla mezi stěnou hada v bloku a vodou je ale skrze konvekci (proudění)

q2=alfa*(t2-t3) [w/m2]
t2=vnitřní stěny bloku na straně vody
t3 = střední teplota media v bloku

přitom musí platit q1=q2

jak zvýšit zde?
a) členitější povrch bloku, vyšší rychlost proudění způsobuje nárůst "alfa" (součinitel přestupu tepla)
b) opět teplotní rozdíl
Pozn. pokud je teplota média vyšší, má to vliv pouze na součinitel "alfa" díky lepším termofyzikálním vlastnostem, ale vliv teplotního rozdílu je přímý, tedy vyšší, vyšším teplotním rozdílem tedy dosáhneme lepšího výsledku.

//celý text nahoře byl pouze o odvodu tepla z CPU (nebo třeba GPU) v rámci bloku.
Teplo, které v bloku přijme voda, ale musíme i předat okolí ve výměníku. A v tom je celé kouzlo dobře navrženého chlazení. Výměník prostě musí umět předat okolnímu prostředí maximální možné teplo, které jsme v blocích schopni vodě předat.
Tohle už je poměrně náročná úloha, která by se řešila např. měřením příkonu jednotlivých bloků a následným výpočtem výměníku, do čehož by se nechtělo ani mě, to mi věřte. Druhou možností je experiment s výměníky při současném měření teploty vody či CPU/GPU, prostě "pokus/omyl" .... čachrovat s typy výměníku, fany, otáčkami, jejich polohou, výsledkem by měl být nějaký odeální stav, který je možné dosáhnout s použitými komponenty okruhu. Vzhledem k tomu, že bloky jsou vicemene podobného principu, je to všechno na způsobu ochlazování vody ve výměníku, ale to už všichni stejně dávno vědí :)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

To nepopírám. Jenže pokud je tepelný výkon procesoru a teploty vody na vstupu konstatntní, pak přesně podle toho co píšeš získáváš výsledek, že čím účinnější blok, tím víc se teplota jádra sníží a teplota vody zvýší. Tudíž se zmenší jejich rozdíl.

Nesímš zapomínat, že probíráme účinnost bloků, nikoli chlazení jako celku. Zcela laicky lze říct - voda a CPU má velký rozdíl - tvůj blok je neúčinný. Voda a CPU má malý rozdíl - tvůj blok je ůčinný (více tepla převede do vody). Je jedno, jestli budeme toto aplikovat na okruh, kde je voda 5C a procesour 15C nebo kde je voda 30C a procesor 40C. A já se snažím zjistit, proč jsou teploty tak vysoké, když vidím u Pajaxe a IMarkyho tak nízké teploty. Netvrdím, že bych mohl mít tak málo, ale mám o 30C víc, čekal jsem tak 10 - 15, když jsem na netu nikoho s vodníkem a víc jak 40 stupni neviděl.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Godric píše:Zcela laicky lze říct - voda a CPU má velký rozdíl - tvůj blok je neúčinný. Voda a CPU má malý rozdíl - tvůj blok je ůčinný
přesně naopak. Teplo se přenáší z teplého povrchu na chladný a čím větší je rozdíl, tím větší je odvedené teplo, podívej se na vztah ještě jednou
Godric píše:Voda a CPU má malý rozdíl - více tepla převede do vody
není možno....viz výše

tvé vysoké teploty mají asi důvod ve výměníku
Pokud je ovšem pravda to, že za výměníkem máš vodu zchlazenou na přibližně teplotu okolí (což je samo o sobě výkon..), pak máš problém někde jinde, patrně něco brání v přechodu tepla z CPU do vody
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

to znamená, že když mám konstantní teplotu vody 30C, tak účinnější je blok, kterým bude mít procesor teplotu 50C než pod kterým jen 35C?

Pochop už konečně, že když tam budu pumpovat vodu s antefreezem o teplotě -15C tak to bude lepší, jenomže to neudělám, ani kdbybych se rozkrájel.
pak přesně podle toho co píšeš získáváš výsledek, že čím účinnější blok, tím víc se teplota jádra sníží a teplota vody zvýší. Tudíž se zmenší jejich rozdíl.
Toto platí, řekni že ne.
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

:crazy: Mě už se fakt zavařuje mozek z toho. Nevím jak ti to vyargumentovat. Dejme tomu ne že blok převede, ale převedl. Prostě když máš nějakou teplotu kapaliny, tak je lepší ten blok, který ochladí jádro víc => udělá meyi vodou a horkým jádrem menší rozdíl. Blok není konstanta, kapalina je konstanta. Už vážně mě to začíná unavovat. Nejsem proti fyzikálním rovnicím, pokud je autor umí aplikovat. Nic proti tobě, ale nerozumíš mi. Prostě mám pravdu, už to říká úplně každej. Tan blok sice bude líp chladit, když do něj přivedu chladnější kapalinu, ale to nejde. Pokud bude mezi blokem a CPU malý rozdíl, znamená to, že blok už odvedl a stlále odvádí většnu tepla do kapaliny. CPU se chladí. Rozdíl klesá. Kapalina teplo příjá. Látka která teplo příjme zvýší svou teplotu. Jádro ji sníží. Zmenší se tozdíl, v tom je lepší blok. Pokud sekapalina v bloku málo ohřeje, příjmemálo tepla. To znamená jádro málo tepla odevzdá. To znamená je účinnost menší. Tohle je týrání lidí :devil:
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

naše nepochopení se patrně plyne z toho, že jsme zatím neoddělovali
a) teplotu vody na vstupu do bloku (chceme aby byla co nejnižší = tohle závisí na kvalitě odvodu tepla ve výměníku)
b) teplotu vody na výstupu z bloku (chceme, aby byla se ohřála co nejvíce = tohle závisí na kvalitě provedení bloku)

zatím jsme uvažovali jen prostě "teplotu vody v bloku", což je dost nepřesné...

myslím, že v tomhle se shodneme :) Tím by vlastně bylo po diskuzi, vše ostatní je už na způsobu řešení bloku/výměníku, tedy na zkoušení a zkoušení

týrat jsem tě rozhodně nehodlal, v tom případě se omlouvám :old10:
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Teplotní spád je důsledek výkonu procesoru a vlastností prostředí. :) Tak to beru já. Voda může mít průtok 50l/h stejně jako 300l/h a rozdíl je jen pár stupňů(1-2). Samozřejmě záleží na bloku. Voda má obrovskou tepelnou kapacitu...
Běžné vodní chlazení by mělo mít pri 70W procesoru tak 13°C ztrátu na CPU/pasta/blok/voda a 4-5°C na radiátoru- přechod voda/vzduch.
BTW můj bývalý hliníkový chladič, jak jsem se na něj teď díval - brutálně za ten půlrok zkorodoval(voda s jarem) :o .
lMarky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lMarky »

Slezman má imo pravdu..

Pajax píše:Teplotní spád je důsledek výkonu procesoru a vlastností prostředí. :) Tak to beru já. Voda může mít průtok 50l/h stejně jako 300l/h a rozdíl je jen pár stupňů(1-2). Samozřejmě záleží na bloku.
no právě.. takže v podstatě na čerpadle záleží ale je zbytečný mít čerpadlo 1000l, když máš nějaký shitový bloky.. je to dobrý právě když máš nějaký cascady atp.
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Samozřejmě, že má pravdu. Teď už jenom vyřešit to co se na nás chtělo. A BTW už ani nevím co to bylo... :) Teda jestli jsou ty teploty v pořádku.
Říkás 26°C v místnosti. 50°C teplota CPU.(-5°C za fridex) to máme 45°C(doufám, že to je v burnu). To je teplota imho OK. Jelikož jsi psal, že ti jde hlavně o ticho... Rozhodně by ses měl poohlédnout po jiném radiátoru. Měď a s žebry dále od sebe. Ten blok je předpokládám dokonale vyleštěný...
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Teď se mi smazal text příspěvku, sakra :sly:

No nic, vemu to pěkně znova. Teď jsem musel vrátit fany, takže tady mám výsledky.

Speed fan teploty(pasivní, burn po trříhodinové nepřetržité konverzi videa):
Temp1: 58C
Local: 51C
Remote: 65C
Ručně měřená teplota vody: víc než 42C, teploměr s větší stupnicí než lékařský jsem neměl ale odhaduju konečnou teplotu podle rychlosti nárustu než to hodilo out o range cca 45 - 48C ne víc než 50.
Po delším přemýšlení jak to tedy doopravdy je s těmi čidly jsem došel k názoru, že:
Temp1=termistor uprostřed patice pod procesorem.
Local=netuším, podle manuálu deska žádná další čidla nemá a case byl otevřený.
Remote=toto je výstup monitoringu označený ABS II
Co o tom říká manuál: "This ittem will appear when MAD XP or Duron Morgan CPU is running on board. ABS II (Anti-burn Shield II) allows you to set up the safeguard temperature for the CPU with a protective thermal diode inside the CPU itself." To je fajn, ovšem zrovna včera se mi kámošstěžoval, že AMD nemají integrované teplotní čidlo :? . Takže moje první otázka a prosba o pomoc. Co znamenají teploty ve speedfanu? Jsou tam ještě i další teploty, ale ty mají nesmyslné hodnoty nemění se, tudíž jsou to tasi nějaká vypojená čidla.

Blok jsem dělal podle návrhu Ertyho, na jeho stránkách už jsem ho ale nenašel, takže jen z mých stránek http://godric.mysteria.cz/cpu-socketa.pdf
Obrázek toho, jak vypadá: http://godric.mysteria.cz/100_1317.jpg
Na spodní straně je vyleštěný řekl bych ne na 100% ale na 90%. Použil jsem smirky 220, 600, 1000, pak zubní pastu a pak plstěný kolečko na leštění vrtačkou. Nakonec jsem pod to celý vrazil stříbrnou pastu Titan a přitáhl pevně sponou. Moje druhá prosba teda je Je to nekvalitní blok nebo je chyba jinde? Všimněte si, že podle nákresu (a tak je to i vyrobeno) je nejtenčí vrstva mědi mezi jádrem a proudící vodou 3mm.

Na radiátor nemám co říct, prostě lepší nemám, to je asi tak vše. tady je fotka jak to aktuálně vypadá a jak jsem to testoval. http://godric.mysteria.cz/100_1388.jpg

Teď se teploty ustálily na not burn stav, píšu to hlavně kvůli teplotě kapaliny.

Temp1: 55C
Local: 48C
Remote: 60,9C
Voda: (teplota po výtoku z gpu kde je nádržka, dále pak pokračuje do čerpadla, CPU a končí v radiátoru): víc, než 42 stupňů (ještě zkusím něco sehnat na měření, ale zdá se že víc je myšleno o hodně víc, letí to nahoru jako blázen i mezi 40 a 42 stuňů když se to snažím změřit). Naši předchozí příhodu s Firdexem berte jakou uzavřenou a teploty jako konečné - už dvakrát jsem ředil, takže teď bude koncentrace fridexu jen o málo vyšší, než by měla být.
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Voda víc než 42°C to je nářez. Do výměníku bych být tebou investova(neztratí se :) )l. Hodně doporučují měděný radiátor z Kadeta. Někde na vrakáči by ho mohly mít. Blok vypadá normálně. 15-17°C by měl dát i když přesně s tímto typem nemám zkušenosti.
K tomu speedfanu. Taky tam bývá teplota boardu a disku. Z pozorovaných závislostí teploty na zatížení můžeš vypozorovat co je co. Osobně měřím MTB 5 a tam podobné problémy nemám...
//K té sponě. Z jak silného plechu je? Pruží ještě?
Odpovědět

Zpět na „Voda“